DE LA GURA HUMORULUI LA SLATINA SI VORONET

De la Gura Humorului la Slatina si Voronet, obiective turistice Bucovina, manastiri Romania

Dupa ce ati vizitat/revizitat “Capela Sixtina a Estului” si v-ati facut plinul de ski, piscina si drumetii in statiunea Gura Humorului, va recomand sa faceti un scurt traseu pe urmele domnitorului Moldovei Alexandru Lapusneanu, mergand pana la pitoreasca Manastire Slatina.

De la Gura Humorului la Slatina si Voronet

Incep acest traseu cu arhicunoscuta MANASTIRE VORONET pe care am vizitat-o de mai multe ori, aflandu-se chiar langa statiunea Gura Humorului. “Capela Sixtina a Estului” este o ctitorie a lui Stefan Cel Mare si a fost ridicata la sfarsitul anilor 1400. Este inclusa pe lista Unesco pentru pictura ei interioara, ce dateaza chiar de pe timpul ctitorului, precum si pentru cea exterioara ce dateaza de pe timpul domnitorului Petru Rares care se odihneste la Probota, cel care a initiat acest obicei in toata Moldova. Fata de Biserica din Patrauti– o alta minunatie inclusa pe lista Unesco si ea ctitorita de Stefan cel Mare, este folosirea cu preponderenta a culorii albastru de Voronet in locul ocrului.

Aici a fost si o scoala bisericeasca si tot aici se gaseste si mormantul lui Danil Sihastrul, sfetnic al lui Stefan cel Mare, cel care i-a recomandat si construirea Manastirii Putna.

Fiind una dintre ultimele manastiri pictate la exterior, tehnica aceasta a fost deprinsa mai bine de catre zugravi si astfel pictura s-a pastrat foarte bine, transformand biserica intr-o simeza in aer liber. Probabil pentru ca este cea mai rezonanta manastire a Bucovinei si cu cel mai mare aflux de turisti, Manastirea Voronet este si singura care percepe taxa de intrare…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Aici, la MANASTIREA SLATINAintr-un peisaj pitoresc de la baza Muntilor Stanisoarei, am gasit o constructie de la jumatatea anilor 1500, unde se afla necropola domneasca a domnitorului Moldovei Alexandru Lapusneanu. In a doua domnie, Alexandru Lapusneanu s-a imbolnavit grav si s-a retras la aceasta manastire pe care a ctitorit-o, calugarindu-se sub numele de Pahomie. Atunci cand si-a revenit, domnitorul care a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iasi, a inceput sa ameninte cu omorul pe unii dintre boieri si astfel a sfarsit otravit cu “ajutorul” sotiei sale…

Denumirea manastirii provine de la un izvor cu apa sarata iar interiorul fortificatiei patrate cu ziduri groase si bastioane pastreaza pe langa aceasta si Casa Domneasca.

Manastirea Slatina (2)

Manastirea a fost inclusa in Albumul General al Romaniei, a fost vizitata de Regina Maria si ingrijita de unul dintre cei mai renumiti preoti ai Romaniei, Cleopa Ilie. O parte din vechile obiecte de cult se gasesc la Muzeul de Arta al Romaniei din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Va invit sa descoperiti/redescoperiti aceste minunate perle ale Tarii Dacilor si va incurajez sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul „navigare” o sa ajungeti direct la destinatia turistica…

5 gânduri despre „DE LA GURA HUMORULUI LA SLATINA SI VORONET

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *