De la Gura Humorului la Slatina si Voronet, obiective turistice Bucovina, manastiri Romania

Dupa ce ati vizitat/revizitat „Capela Sixtina a Estului” si v-ati facut plinul de ski, piscina si drumetii in statiunea Gura Humorului, va recomand sa faceti un scurt traseu pe urmele domnitorului Moldovei Alexandru Lapusneanu, mergand pana la pitoreasca Manastire Slatina.

De la Gura Humorului la Slatina si Voronet

Incep acest traseu cu arhicunoscuta MANASTIRE VORONET, pe care am vizitat-o de mai multe ori, aflandu-se chiar langa statiunea Gura Humorului. “Capela Sixtina a Estului” este o ctitorie a lui Stefan Cel Mare si a fost ridicata la sfarsitul anilor 1400.

Manastirea Voronet este inclusa pe lista Unesco pentru pictura ei interioara, ce dateaza chiar de pe timpul ctitorului, precum si pentru cea exterioara, ce dateaza de pe timpul domnitorului Petru Rares (care se odihneste la Probota si este cel care a initiat acest obicei in toata Moldova). Fata de biserica din Patrauti– o alta minunatie inclusa pe lista Unesco, si ea ctitorita de Stefan cel Mare, la Manastirea Voronet s-a folosit cu preponderenta culoarea albastru „de Voronet„, in locul ocrului.

La Manastirea Voronet a fost si o scoala bisericeasca, si tot aici se gaseste si mormantul lui Danil Sihastrul, sfetnic al lui Stefan cel Mare, cel care i-a recomandat si construirea Manastirii Putna.

Manastirea Voronet a fost una dintre ultimele manastiri pictate la exterior, iar din acest motiv, tehnica aceasta a fost deprinsa mai bine de catre zugravi, si astfel pictura s-a pastrat foarte bine, transformand biserica intr-o simeza in aer liber.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am plecat apoi spre MANASTIREA SLATINAunde, intr-un peisaj pitoresc de la baza Muntilor Stanisoarei, am gasit o constructie de la jumatatea anilor 1500, unde se afla necropola domneasca a domnitorului Moldovei Alexandru Lapusneanu.

In a doua sa domnie, Alexandru Lapusneanu s-a imbolnavit grav si s-a retras la aceasta manastire, pe care a ctitorit-o, calugarindu-se sub numele de Pahomie. Atunci cand si-a revenit, domnitorul care a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iasi, a inceput sa ameninte cu omorul pe unii dintre boieri si astfel a sfarsit otravit cu „ajutorul” sotiei sale…

Denumirea manastirii Slatina provine de la un izvor cu apa sarata, iar langa ea se afla si Casa Domneasca, ambele protejate de o fortificatie patrata, cu ziduri groase si bastioane.

Manastirea Slatina (2)

Manastirea Slatina a fost inclusa in Albumul General al Romaniei, a fost vizitata de Regina Maria si ingrijita de unul dintre cei mai renumiti preoti ai Romaniei, Cleopa Ilie. O parte din vechile obiecte de cult se gasesc la Muzeul de Arta al Romaniei din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts