Un alt traseu pe care l-am facut in zona orasului Sibiu, parcurge frumoasa vale a Hirtibaciului, pana in inima geografica a Romaniei. Am descoperit cu aceasta ocazie Scoala Ferma Cornatel- un paradis pentru iubitorii de animale, Biserica fortificata Hosman – probabil cea mai fotogenica biserica din Transilvania, am ajuns la locul de nastere al Baronului Samuel von Bruckenthal din Nocrich, la statia de mocanite de la Agnita si la bisericile fortificate de la Dealu Frumos, Merghindeal si Cincsor.

Obiective turistice pe Valea Hirtibaciului, traseu judetul Sibiu, biserici fortificate

La SCOALA FERMA CORNATEL am ajuns cu ocazia unui eveniment si am ramas impresionat de transformarea unei foste ferme, intr-un loc tare interesant. Toata amenajarea a fost gandita astfel incat oricine poate gasi aici o activitate distractiva sau relaxanta pentru a-si petrece timpul liber.

Mii de metri patrati de spatii de joaca, circuite de aventura, tiroliana, perne de sarituri, zona de tir cu arcul, zone organizate pentru ateliere de creatie, ferma cu animale de casa, un centru de echitatie, inchiriat biciclete, carturi, s.a.m.d. La Scoala-ferma Cornatel toate sunt adunate intr-un loc special, numai bun pentru weekend-ul petrecut in familie, pentru taberele de copii, team-buildinguri si alte petreceri.

http://www.fermascoalacornatel.ro/

Scoala Ferma Cornatel, tabere pentru copii, weekend in familie, teambuildig, echitatie
Scoala Ferma Cornatel, tabere pentru copii, weekend in familie, teambuildig, echitatie

In Satul HOSMAN am admirat o biserica fortificata ridicata in anii 1200, cu ziduri si turnuri de aparare ce dateaza din anii 1400 si 1500. Am gasit interesant la aceasta biserica portalul pictat al uneia dintre intrari si o sculptura incastrata in zid.

Biserica din Hosman, portal

Iar pentru fundalul incredibil al muntilor Fagaras, de care este foarte mandra, Biserica fortificata Hosman este este una dintre cele mai fotografiate biserici din Ardeal.

Date de contact pentru vizitarea Bisericii fortificate Hosman : Dna Bella, telefon 0746408832 si Dl. Winfried Ziegler, telefon 0745493986. Sau doamna Maria, telefon 0746131088.

Satul NOCRICH este locul de nastere al renumitului guvernator al Transilvaniei- Baronul Samuel von Bruckenthal. Puteti calca pe urmele lui, vizitand cel mai important muzeu din Transilvania care-i poarta numele, Muzeul Bruckenthal din Sibiu si facand o vizita la Palatul de Vara Bruckenthal din Avrig si la Catedrala Evanghelica din Sibiu– unde este inmormantat.

Biserica din Nocrich a fost ridicata in anii 1800 pe locul uneia din anii 1200 care s-a daramat, dar zidurile si turnurile sale se mai pastreaza inca din anii 1400.

Date de contact pentru vizitare: Rosemarie Muller, telefon 0744105 620.

Biserica fortificata din Nocrich

Orasul sasesc AGNITA, “intemeiat” de Sfanta Agnes, duce mai departe traditia arhaica a Paradei Lolelor- o traditie ce are loc la inceputul anului, prin care se incearca alungarea iernii si a spiritelor rele.

Agnita este cea mai importanta asezare de pe Valea Hirtibaciului, iar acest lucru se vede prin impunatoarea sa fortificatie. Mai este renumita si pentru vechea linie a mocanitei, ce lega Sibiul de Sighisoara. Este locul unde trebuie sa revenim impreuna cu fiul nostru, pentru a ne mocani.

http://www.mocanita.ro/mocanita-revine-in-valea-hartibaciului/

Date de contact pentru vizitare: Inge Gull, telefon 0723182159 sau Dl. Reinhardt Boltres, telefon 0733081 225.

Agnita, Valea Hirtibaciului, obiective turistice linga Sibiu
Agnita, Valea Hirtibaciului, obiective turistice linga Sibiu

Pe langa frumoasa fortificatie imaculata, in DEALU FRUMOS o sa mai gasiti si centrul geografic al tarii. Tot aici, gazduit de puternica Biserica fortificata Dealu Frumos, se afla si Centrul pentru Arhitectura Vernaculara, infiintat de Facultatea de Arhitectura din Bucuresti, unde studentii nostri pot studia arhitectura traditionala.

Date de contact pentru vizitare: Hedwig Herbert, telefon 0269517585, casa nr. 131.

Dealu Frumos, biserica fortificata, obiective turistice Sibiu, Valea Hirtibaciului (2)
Dealu Frumos, biserica fortificata, obiective turistice Sibiu, Valea Hirtibaciului (2)

In “Valea Mariei”, “Mergental” cum ii ziceau sasii, sau actualul MERGHINDEAL, am intalnit o biserica fortificata interesanta, asemanatoare din anumite puncte de vedere cu cele vazute la Homorod si la Curciu.

Cele doua turnuri inaltate peste biserica m-au dus cu gandul la biserica din Homorod, iar incaperea de sub biserica fortificata Merghindeal la tunelul de sub altar de la Curciu.

Pentru vizitare o sa gasiti cheile la casa nr. 218.

Biserica fortificata Merghindeal

Trecand pe langa Cincu, loc de care stie orice militar roman, am ajuns in satul CINCSOR, pe care l-am vazut si in emisiunea de pe ProTV -“Visuri la Cheie”.

Satul Cincsor este amplasat pe linia Oltului, in zona unui vechi castru roman si se evidentiaza prin biserica sa fortificata si prin micul muzeu amenajat aici.

Program de vizitare: aprilie-octombrie, zilnic intre orele 10.00 – 18.00. Pentru alte informatii si solicitari contactati: Dna. Irina Ciungu, telefon 0743474013 sau Dna. Carmen Schuster, telefon 0744373090.

Cincsor, biserica fortificata, obiective turistice Sibiu, Valea Hirtibaciului (2)
Cincsor, biserica fortificata, obiective turistice Sibiu, Valea Hirtibaciului (2)
Cincsor, biserica fortificata, obiective turistice Sibiu, Valea Hirtibaciului (2)
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici puteti vizita usor si Orasul Sighisoara, bisericile fortificate din Biertan, Richis, Iacobeni, Apold, Castelul Bethlen din Cris, Orasul Medias si bisericile fortificate din Mosna si Alma Vii, Cetatea Slimnic, turnul inclinat al bisericii Rusi, bisericile fortificate Agarbiciu, Axente Sever, Valea Viilor, Crama Villa Vinea, Statiunea Bazna, bisericile fortificate din Curciu, Darlos, Bagaciu, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *