De multa vreme voiam sa vizitez mormantul lui Avram Iancu si complexul de monumente de la TEBEA, si iata ca am ajuns acum. Motivele pentru care tineam sa ajung aici, si care ar trebui sa fie identice pentru fiecare roman, sunt sentimentele de recunostinta pentru Avram Iancu- cel care a luptat pentru drepturile pe care le avem astazi, precum si pentru cinstirea memoriei lui si pentru rememorarea acestor importante file de istorie.

Trebuie sa ne amintim inainte si de vorbele lui Nicolae Iorga, care spunea ca necunoasterea propriei istorii e ca necunoasterea proprilor parinti. Din pacate, vad in jurul meu tot mai multe persoane care nu dau importanta istoriei noastre si care transmit si copiilor lor aceeasi educatie, lucru care sunt convins ca nu poate duce decat la pierderea identitatii noastre nationale si a patriotismului, la slabirea natiunii romane si a individului luat separat.

Am gasit in “Panteonul Motilor” mormantul “Craisorului muntilor”, cu o piatra funerara pe care era sculptata o sabie si o cununa, si care purta un mesaj scris de acelasi respectat Nicolae Iorga: “CRAIULUI  MUNŢIILOR, NAŢIUNEA ROMÂNĂ ÎNTREGITĂ, ÎN HOTARELE EI FIREŞTI ŞI UNITĂ ÎN SPIRITUL LIBERTĂŢII, MDCCCXLVIII – MCMXVIII”.

Alaturi ii stateau pe vecie si mormamintele altor doi conducatori ale luptelor de la 1848/1849, Ion Buteanu si Simion Groza, dar si mormintele unor eroi din Primul Razboi Mondial- eroi care s-au jertfit pentru crearea Romaniei Mari.

Ansamblul de la Tebea mai gazduieste si Gorunul lui Iancu- la baza caruia  sunt marcate si cateva cuvinte de-ale motului. Tot aici este si Gorunul lui Horea, vechi de peste 400 de ani, de sub care si-a chemat luptatorul confratii la rascoala. Am gasit la Tebea si alti goruni, plantati in memoria eroilor neamului romanesc de Regele Ferdinand si de Regina Maria, sau chiar de fostul presedinte Traian Basescu.

Regele Ferdinand – intregitorul Romaniei Mari, a lasat aici si un mesaj emotionant: ,,Cu toata insufletirea am venit impreună cu familia mea spre a ne inchina imprejurul legendarului gorun a lui Horea, la mormantul lui Avram Iancu, marele luptator pentru drepturile naţionale. Credinta in suflete, rabdarea in munca si cinstea in viata au adus biruinta voastra iubit popor al Muntilor Apuseni. Pastrati cu sfintenie aceste frumoase virtuti”.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Accesul la Tebea este taxat cu 10 lei, un lucru discutabil, dar cu care personal nu sunt de acord. Nu ne trebuie alt motiv de descurajare a vizitatorilor. Este un loc sacru, care trebuie sa fie liber vizitarii. Orice intretinere trebuie sa se faca pur si simplu din bugetul statului. Program de vizitare zilnic 9-20.

Daca unii oameni pot sa fie indiferenti si sa nu cinsteasca memoria unei persoane care si-a riscat/sacrificat viata pentru drepturile lor, si sa fie indiferenti in fata eroilor care ar trebui sa fie cinstiti pe vecie, atunci probabil ca este foarte usor sa ignore multe alte lucruri si sa se complaca intr-un confort trecator. Cred ca romanii care au iesit “in strada” in Blaj la 1848, sub amenintarea cu moartea, ar trebui sa dea de gandit unora dintre oamenii din ziua de astazi, atunci cand stau in casa si nu protesteaza la o alta amenintare: abuzurile clasei politice. Ce-i trebuie romanului ca sa fie constant in proteste si sa-si imbunatateasca singur viata? Sa ajunga cutitul la os? De ce tarile nordice au politicieni mai responsabili si integri, astfel incat sa le creeze bunastare si nu sa le vanda tara pentru interese proprii? Tine de o educatie castigata in timp, de o mentalitate data de natura lor?

O concluzie mai veche de-a mea este ca noi ca popor nu ne cinstim suficient eroii. Da, avem o zi a eroilor, si se mai pun coroane la diferite monumente, dar majoritatea oamenilor nu cred ca au in constiinta cinstirea eroilor si prea putini sunt interesati de istoria propriului popor. Copiii invata la scoala despre eroii nostri, dar apoi uita repede, asa ca una dintre metodele ca acesti eroi sa ramana in constiinta nationala este sa-i cinstim anual, noi toti, nu doar ostasii. Am ramas emotionat cum in Bulgaria suna sirenele ca la bombardament, impreuna cu colopotele bisericilor, iar oamenii si masinile se opresc in loc si pastreaza un moment de reculegere pentru Hristo Botev- revolutionarul lor pasoptist si pentru toti cei care s-au luptat pentru libertatea Bulgariei. Turcia se opreste total din toate activitatile pe 10 nov la ora 09:05, atunci cand a murit Kemal Ataturk, iar America se opreste de Memorial Day pe 28 Mai, lunea, ora 3 p.m. in cinstea tuturor eroilor cazuti in lupta. Aceste momente care au pornit in 1912 din Portugalia, atunci cand s-a pastrat primul moment de reculegere in onoarea lui Rio Branco, un mare om politic si diplomat din Brazilia, nu le regasim din pacate si in traditia noastra… De ce nu pastram un moment de reculegere in ziua in care au murit Avram Iancu, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Kogalniceanu, CuzaIC Bratianu, Carol I, Ferdinand I?

Ansamblul de la Tebea este un loc memorabil, in care puteti ajunge usor dupa ce explorati obiectivele din zona Devei sau Alba Iulia. Veniti cu drag aici ca sa cinstim memoria eroilor nostri!

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts