DIN SUCEAVA LA SITUL UNESCO PATRAUTI, PUTNA SI DRAGOMIRNA

traseu in Bucovina, manastirea Patrauti, obiective turistice Moldova, Romania

Un lucru care ma incanta nespus la manastiri pe langa istoria, arhitectura si arta lor murala, este amplasare lor mereu in cadre naturale superbe si pline de liniste. Un astfel de traseu va propun mai jos, o incursiune din Suceava, in lumea de pace a manastirilor si bisericilor, la Patrauti, monument aflat pe lista Unesco, la Manastirea Putna, locul unde este inmormantat Stefan cel Mare si la frumoasa Manastire Dragomirna.

Suceava, Patrauti, Putna, Dragomirna

BISERICA PATRAUTI este o ctitorie a domnitorului Stefan Cel Mare de la sfarsitul anilor 1400 si este cea mai veche biserica de pe timpul lui, care s-a pastrat in forma ei initiala. Acest lucru se poate observa si din tabloul votiv de la interior, in care Stefan cel Mare tine in mana biserica ce are aceleasi forme ca in prezent. Edificiul inclus pe lista Unesco, pastreaza la interior o importanta opera murala ce dateaza de pe timpul lui marelui domnitor.

tabloul votiv cu Stefan Cel Mare, traseu in Bucovina, Suceava, Patrauti, Putna, Dragomirna, obiective turistice Moldova, Romania

La exterior doar o parte din pictura a mai fost recuperata de sub tencuiala, fiind una dintre primele biserici pictate din Moldova si cea mai veche care s-a pastrat pana astazi. Acest obicei a fost inceput pe timpul domniei lui Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, pe la mijlocul anilor 1500.

In curte am observat si Masa Tacerii, o masa din piatra ce se crede ca dateaza tot din vremea lui Stefan cel Mare si o clopotnita din lemn construita in jurul anilor 1700.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

MANASTIREA DRAGOMIRNA m-a impresionat in primul rand prin turnul ei deosebit de dantelat si prin fortificatia ei impunatoare ce a fost adaugata ulterior, pe timpul domnitorului Miron Barnovschi, intalnit la Iasi si in letopisetul lui Miron Costin.

Originile Dragomirnei sunt de la inceputul anilor 1600, cand, Anastasie Crimca, scriitor la curtea domneasca a lui Petru Schiopu, primeste de la acesta pentru credinta dovedita, un teren in zona. Pe acesta ridica ulterior o bisericuta, iar dupa ani, cu sprijinul familiei, se ridica o alta biserica mult mai mare. In biserica se afla inmormantat ctitorul Anastasie Crimca, calugarit si ajuns in timp chiar Mitropolit al Moldovei.

http://manastireadragomirna.ro/

“Ierusalimul neamului romanesc”, cum a numit Mihai Eminescu MANASTIREA PUTNA, este o ctitorie a lui Stefan Cel Mare si locul in care este inmormantat marele domnitor.

Am gasit si aici un ansamblu bine fortificat, cu ziduri si turnuri de aparare ce inconjoara biserica. Necropola domneasca nu este pictata la exterior dar are o superba arhitectura, specifica bisericilor si manastirilor bucovinene. Am remarcat in primul rand imensele ferestre de inspiratie gotica ce lumineaza pronaosul, asemeni ca la Biserica Sf. Dumitru din Suceava sau Probota, dar si braul rasucit ce inconjoara biserica si care simbolizeaza Sfanta Treime, pe care l-am intalnit la multe biserici din tara noastra.

http://www.putna.ro/

Si la final inchei cu o imagine draga mie, Valea Prutului si Republica Moldova vazuta de la bunici, vale care m-a adus sa vizitez de atatea ori toate manastirile Bucovinei si ale Moldovei.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post