traseu in Bucovina, manastirea Patrauti, obiective turistice Moldova, Romania

Un lucru care ma incanta nespus la manastiri, pe langa istoria, arhitectura si arta lor murala, este amplasare lor mereu in cadre naturale superbe si pline de liniste. Un astfel de traseu va propun mai jos, o incursiune din Suceava, in lumea de pace a manastirilor si bisericilor, vizitand Patrauti- un monument aflat pe lista Unesco, Manastirea Putna- locul unde este inmormantat Stefan cel Mare si frumoasa Manastire Dragomirna.

Suceava, Patrauti, Putna, Dragomirna

BISERICA PATRAUTI este o ctitorie a domnitorului Stefan Cel Mare de la sfarsitul anilor 1400 si este cea mai veche biserica de pe timpul lui, care s-a pastrat in forma ei initiala. Acest lucru se poate observa si din tabloul votiv de la interior, in care Stefan cel Mare tine in mana biserica ce are aceleasi forme ca in prezent. Edificiul inclus pe lista Unesco, pastreaza la interior o importanta opera murala ce dateaza de pe timpul marelui domnitor.

tabloul votiv cu Stefan Cel Mare, traseu in Bucovina, Suceava, Patrauti, Putna, Dragomirna, obiective turistice Moldova, Romania

Pe exteriorul bisericii Patrauti doar o parte din pictura a mai fost recuperata de sub tencuiala, fiind una dintre primele biserici pictate din Moldova si cea mai veche care s-a pastrat pana astazi. Acest obicei a fost inceput pe timpul domniei lui Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, pe la mijlocul anilor 1500.

In curtea bisericii Patrauti am observat si Masa Tacerii, o masa din piatra ce se crede ca dateaza tot din vremea lui Stefan cel Mare si o clopotnita din lemn construita in jurul anilor 1700.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MANASTIREA DRAGOMIRNA m-a impresionat in primul rand prin turnul ei deosebit de dantelat si prin fortificatia ei impunatoare, ce a fost adaugata ulterior, pe timpul domnitorului Miron Barnovschi- domnitor intalnit la Iasi si in letopisetul lui Miron Costin.

Originile Dragomirnei sunt de la inceputul anilor 1600, cand, Anastasie Crimca, scriitor la curtea domneasca a lui Petru Schiopu, primeste de la acesta pentru credinta dovedita, un teren in zona. Pe acest teren ridica ulterior o bisericuta, iar dupa ani, cu sprijinul familiei, se ridica o alta biserica, mult mai mare. In biserica Dragomirna se afla inmormantat ctitorul Anastasie Crimca, calugarit si ajuns in timp chiar Mitropolit al Moldovei.

http://manastireadragomirna.ro/

“Ierusalimul neamului romanesc”, cum a numit Mihai Eminescu MANASTIREA PUTNA, este o ctitorie a lui Stefan Cel Mare si locul in care este inmormantat marele domnitor.

Am gasit la Manastirea Putna un ansamblu bine fortificat, cu ziduri si turnuri de aparare ce inconjoara biserica. Necropola domneasca nu este pictata la exterior, dar are o superba arhitectura, specifica bisericilor si manastirilor bucovinene. Am remarcat in primul rand imensele ferestre de inspiratie gotica ce lumineaza pronaosul, asemeni ca la Biserica Sf. Dumitru din Suceava sau ca la Probota, dar si braul rasucit ce inconjoara biserica si care simbolizeaza Sfanta Treime, pe care l-am intalnit la multe biserici din tara noastra.

http://www.putna.ro/

Si la finalul acestui articol, inchei cu o imagine draga mie, cu Valea Prutului si Republica Moldova vazuta din satul bunicilor mei, o vale care m-a adus sa vizitez de atatea ori toate manastirile Bucovinei si ale Moldovei.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

18 Comments

  1. Pingback: MIERCUREA CIUC, ODORHEIU SECUIESC SI SITUL UNESCO DIRJIU - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *