MARTISOR IN FORMA DE CRUCE SAU CASA MEMORIALA TUDOR ARGHEZI

Casa memoriala Tudor Arghezi Bucuresti, obiective turistice Romania

Am adaugat si CASA MEMORIALA TUDOR ARGHEZI pe lista caselor memoriale ale marilor scriitori romani pe care le-am vizitat, alaturi de Minulescu, Rebreanu, Goga, Blaga, Creanga si Caragiale.

La prima vedere pot parea destinatii plictisitoare, dar de fiecare data am ramas incantat de locurile descoperite si de lucrurile aflate.

Casa memoriala Tudor Arghezi se afla pe un delisor in sudul Bucurestiului, acum o insula de case inconjurate de blocuri. Strada Martisor a preluat numele obiceiului romanesc, la sugestia lui Arghezi. Am intrat pe aleea lunga mărginită de livada de ciresi a scriitorului. Era despartita de livada de un gărdulet pe care erau afisate mai multe informații despre viața lui Arghezi.

La pasul băiatului meu am aflată că Arghezi a fost și călugăr la Manastirea Cernica, motiv pentru care casa a fost construita sub forma unei cruci. Si ca sa sublinieze si mai mult legatura cu lumea bisericeasca am gasit la portita in loc de sonerie o toaca, ca la bisericile ortodoxe.

In curte pe stanga am gasit cusca faimosului catel Zdreanta, despre care am invatat la școală, si despre care a aflat baiatul meu pe mașină când i-am citit poezia. Din filmul văzut ulterior în tipografia casei, am aflat că acesta mai avea câțiva companioni, pe Zgaibar, Tuchi, Clopoțelul casei, Cioara, dar se pare ca nu erau atat de faimosi ca el.

In fata usii de la intrare te intampinau cativa trovanti. Erau micuti, nu atat de spectaculosi ca cei de la Valcea sau Buzau.

Am inceput turul cu sentimentul de curiozitate caracteristic urcand pe scarile  de lemn pana la etajul intai. Casa a fost pastrata asa cum a lasat-o marele scriitor, cu mobilierul si obiectele personale, toate avand cate o poveste. Am descoperit tablouri si sculpturi realizate de artisti consacrati ca Sirato, Darascu, Oscar Han, mobilier cu initialele Tudor Arghezi, o masca de gaz folosita de scriitor in Al Doilea Razboi Mondial,

Despre Tudor Arghezi am aflat ca a fost inchis de doua ori pentru pamflete politice care nu au convenit la acea vreme, in Primul si Al Doilea Razboi Mondial si ca la fel ca si Mihail Sadoveanu s-a bucurat de avantaje în timpul regimului comunist de dupa Gheorghiu Dej. Unul dintre poemele lui, “Flori de mucigai” a fost inspirat din aceste intemnitari. Am mai aflat ca Tudor Arghezi era de fapt pseudonimul sub care scria Ion Nae Theodorescu, nume preluat de la denumirea veche a Argesului, Arghesis si Tudor de la numele sau adevarat, Theodorescu. Ca a avut 3 copii: Eli Lotar, Barutu Arghezi si Mitzura Arghezi. Primul a fost faimos in Franta pentru cinematografie si fotografie, dar nu s-a casatorit cu mama acestuia. Barutu a urmat si el calea tatalui devenind scriitor, iar Mitzura a fost actrita si pictorita, dupa aceasta aparand poezia lui Tudor Arghezi “Povesti de adormit Mitzura”.

Pe stanga, cum iesi din casa, se afla tipografia lui Argezi, apoi mai in fata mormintele familiei si prisacile de albine care au inspirat poezia Prisaca.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Program de vizitare:  Luni – inchis. Marti – Duminica: 10:00 – 18:00 (01 martie – 31 octombrie) / 09:00 – 17.00 (01 noiembrie – 28/29 februarie). Cost bilet: 4 lei.

Vino sa vizitezi Martisorul cu copilul tau daca vrei ca acesta sa invete de Zdreanta de la sursa si sa asocieze cuvantul cu catelul lui Arghezi, nu cu vorbele lui Gigi Becali…?

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

2 gânduri despre „MARTISOR IN FORMA DE CRUCE SAU CASA MEMORIALA TUDOR ARGHEZI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ninety six − = eighty seven