Piata Unirii Timisoara, obiective turistice si cladiri istorice

Timisoara sau “Mica Viena”, cu cladirile ei de inspiratie baroca, va asteapta intr-un frumos city break, sa va spuna povestile sale. Orasul natal al lui Francisc Illy- cel care a pornit afacerea renumitei cafele Illy din Italia, se prezinta ca unul dintre cele mai cosmopolite orase din Romania, cu nenumarate cladiri istorice, frumoase parcuri, interesante muzee, evenimente culturale de tot soiul care te farmeca si te indeamna sa revii.

Infoturism, Timisoara

Incep topul obiectivelor turistice din Timisoara cu CATEDRALA MITROPOLITANA, un edificiu simbol al „Revolutiei Romane” si cea mai inalta biserica din Romania (90.5 m). A fost construita in anii 1930, cu influenta pe partea arhitectonica de Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau, ctitorie a lui Stefan cel Mare.

Catedraga Ortodoxa Timisoara

Catedrala Mitropolitana din Timisoara impresioneaza si la interior prin frumusetea coloanelor sale, prin candelabrele speciale si imensa catapeteasma, prin pictura in care l-am remarcat pe Regele Mihai si prin colectia muzeala de la subsol.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am continuat apoi prin PIATA VICTORIEI“inima” orasului, animata de cafenele si restaurante, amplasate pe artera pietonala, unde am admirat Castelul Huniade si o multime de cladiri baroc impresionante.

Inainte sa ajung la Opera m-am oprit si la CASTELUL HUNIADE, pentru a face cateva fotografii. Acesta este cea mai veche cladire din Timisoara, fiind ridicata in anii 1400 de Iancu de Hunedoara, si functionand pe rand ca resedinta regala, sediul pasalacului de Timisoara si cazarma imperiala. Din pacate, la momentul vizitei mele, castelul era in renovare si nu am avut posibilitatea sa vizitez Muzeul de Istorie Banatean, aflat in acest edificiu si renumit pentru cateva vestigii neolitice interesante.

Cele mai frumoase obiective turistice si cladiri din Timisoara, infoturism

Continuand pana la PIATA UNIRII am intalnit MUZEUL DE ARTAce este gazduit de Palatul Baroc. Acest muzeu se remarca in principal prin vasta opera a pictorului roman Corneliu Baba, precum si prin salile sale frumos decorate.

Program de vizitare marti-duminica 10-18. Pret intrare 10 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

As putea spune ca Piata Unirii este cea mai vie si mai frumoasa piata a Timisoarei. Pastreaza in centrul ei statuia lui Nepomuk, protectorului Banatului si este strajuita de DOMUL ROMANO-CATOLIC SFANTUL GHEORGHE, o impozanta cladire baroc ridicata in anii 1700. 

In imediata apropiere se afla Bastionul Maria Therezia si MUZEUL BANATULUI, ce gazduia la momentul vizitarii o expozitie temporara a pictorului Oravitzan.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va recomand sa vizitati toate stradutele centrului vechi din Timisoara si sa descoperiti astfel interesantele statui stradale, cladirile mandre, cu portile si stucaturile lor, fantanile urbane si Cafeneaua lui Cuza– in care nemuritorul nostru domnitor a poposit in drumul exilului sau.

Am vizitat si Muzeul Istoriei Orasului Timisoara, in care am descoperit ca si la Mangalia, interesante pietre de mormant turcesti, ce purtau turban,

Am gasit si tablouri cu inalti prelati bisericesti cu sceptrele lor cu serpi– asa cum am vazut si in Biserica Govora, o multime de arme si obiecte medievale gasite in cetatea orasului Timisoara, s.a.m.d.

Intr-o alta zi va recomand sa va indreptati si spre MUZEUL SATULUI BANATEAN, iar daca aveti copii, o sa gasiti acolo si GRADINA ZOOLOGICA, amandoua aflate in Padurea Verde.

Timisoara este un oras vibrant si un important centru cultural in care se desfasoara numeroase evenimente, asa ca o sa aveti cu ce sa va hraniti sufletul si bucura auzul. Aici se desfasoara festivaluri de jazz, blues, muzica electronica, opera, muzica veche, Festivalul Enescu– Bartok, Festivalul Timisoreana, festivaluri de film, de teatru, de moda, de dans, s.a.m.d.

Infoturism, Timisoara (9)
Timisoara umbrelute
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Cel mai important oras vestic al Romaniei contribuie cu darzenie la harta turistica a tarii, asemenea puternicului sau fiu, Paul Chinezul sau Cneazul, Kinizsi Pál in maghiara -denumire de la care romanii l-au transformat in „chinez”… Renumita formatie romaneasca de rock Phoenix il si pomeneste intr-un cantec pe bravul Pavel Chinezul (https://www.youtube.com/watch?v=2roc4nZb3WY), pe care l-am vazut inmarmurit la Cluj langa statuia lui Matei Corvin.

Acesta este si orasul lui Iancu de Hunedoara, ce se odihneste in Catedrala de la Alba, tatal regelui Ungariei Matei Corvin. Este locul unde a fost omorat Gheorghe Doja, conducatorul rascoalei taranesti din jurul anilor 1500, locul unde s-a nascut primul canal navigabil, cel de pe raul Bega si prima fabrica de bere de pe teritoriul Romaniei, fabrica la care trebuie sa ajungi daca esti aici.

Timisoara a fost primul oras al Imperiului Habzburgic iluminat cu lampi si a dat imperiului prima biblioteca publica cu imprumut. Romaniei actuale i-a dat in anii 1800 prima retea de telefonie si prima proiectie cinematografica iar in Europa Continentala s-a remarcat ca primul oras iluminat electric.

Obiective turistice in Timisoara

Orasul Timisoara isi trage numele de la raul Timis, denumit de romani Tibiscus si derivand din denumirea maghiara Temesvar, care insemna Cetatea Timisului.

Teritoriul locuit de daci, romani, avari si apoi de valahi si maghiari primeste prima atestare documentara in jurul anilor 1200, cand este colonizat de regele Ungariei cu colonisti germani. Apoi in jurul anilor 1300, timp de 7 ani, Carol Robert de Anjou care a scapat ca prin minune de la Posada din mainile lui Basarab I, stabileste aici capitala Regatului Ungar. Incepand cu anii 1500, timp de cca. doua sute de ani, Timisoara devine pasalac turcesc, apoi intra pentru alti circa doua sute de ani sub influenta Imperiului Habzburgic.

La Timisoara s-a nascut filosoful crestin Pelbartus Ladislaus de la curtea lui Matei Corvin, Iosif Ivanovici- compositor roman cunoscut pentru “Valurile Dunarii”, Nikolaus Lenau renumit poet austriac, Milos Krnjanski renumit poet si scriitor sarb, Karoly Kerenyi -renumit filolog maghiar, dar si mai recentii Jonny Weismuller -care a jucat rolul lui Tarzan, Iolanda Balas -campioana olimpica de atletism sau Herta Muller- scriitoarea germana laureata cu Premiul Nobel pentru literatura. Timisoara este orasul din care a pornit asa numita “Revolutie Romana”, si primul oras liber de dictatura ceausista.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatorul city break in Romania! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts