OPERATIUNEA “CASTLE BREAK”. IN VIZITA LA CASTELELE CUZA SI STURDZA

Palatul Sturdza de la Miclauseni

Din Iasi va recomand sa ajungeti si la doua superbe castele neogotice. La cel de la Ruginoasa, unde este si Casa Memoriala a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si la cel de la Miclauseni, ce a apartinut renumitei familii moldovenesti Sturdza.

harta castelele Cuza si Sturdza

Primul castel vizitat a fost CASTELUL CUZA de la Ruginoasa. Construit tot de familia Sturdza la inceputul anilor 1800, a fost preluat de banca dupa ce plata creditului nu a mai fost platita si cumparat apoi de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Castelul este muzeu memorial din anii 1980, cand a fost renovat dupa distrugerile suferite in Cel de-al Doilea Razboi Mondial. In 2013 este realizata o alta renovare a muzeului, ajungand sa fie astazi unul dintre cele mai frumoase muzee din Romania.

Voiam sa ajung de mult aici, si nu doar pentru interesantul muzeu pe care l-am admirat pe internet, ci pentru memoria celui care a creat primul stat modern roman si care si-a sacrificat viata traind si murind in exil. La mormantul lui din biserica Trei Ierarhi din Iasi am mai fost, dar stiam ca dorinta lui a fost sa fie inmormantat aici la Ruginoasa, ceea ce s-a si intamplat la un moment dat. Ulterior a fost mutat la Curtea de Arges si adus la Trei Ierarhi, de unde am inteles ca nu se doreste mutarea pentru a nu diminua atractivitatea bisericii…

Pana sa ajungem la castel, ne-am oprit in curte la o expozitie de sculptura in piatra, unde erau reprezentati oameni de seama ai poporului roman.

Iar apoi am admirat o caleasca de epoca si o interesanta sanie de lemn ce a apartinut lui Cuza.

Cum intri in palat te intampina in fata stema si deviza Moldovei  “Toti in unul” si scarile largi care duc la etaj.

Castelul pastreaza o parte din mobilierul autentic, iar cealalta parte a fost riguros refacuta dupa documentele pastrate care descriau in amanunt amenajarea interioara.

In biblioteca ne astepta o holograma a lui Cuza Voda ce recita un discurs insufletitor adresat romanilor, asa cum l-am vazut si pe prietenul lui, Mihail Kogalniceanu la casa sa memoriala. Idea hologramei este foarte buna, facand mai viu muzeul si lasand asupra noastra un sentiment emotionant.

Castelul Cuza de la Ruginoasa

La interior totul impresioneaza, peretii tapetati, frumoasele modele ale stucaturii, camerele de dormit, de luat masa, salonul, mobilierul cu cap de dac si stema celor doua principate, tablourile dintre care l-am remarcat pe cel cu domnitorul Romaniei si sultanul Imperiului Turc, sabia primita de domnitor de la Napoleon al Frantei, s.a.m.d.

In spatele castelului se afla biserica ctitorita de Alexandru Ioan Cuza cu piatra de mormant si pictura ctitorului.

Adresa: Strada Unirii, nr. 34, comuna Ruginoasa. Program de vizitare: luni si marti inchis, miercuri-duminica 10-17. Bilet intrare 12 lei, elevi- studenti 3 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CASTELUL STURDZA de la Miclauseni este mai nou decat cel de la Ruginoasa a lui Cuza, fiind inceput la finalul anilor 1800. Acesta este in schimb mult mai spectaculos la exterior, fiind bogat decorat cu elemente gotice si cu basoreliefuri. Se remarca pe fatada palatului blazoanele familiei, cu lei si cu un sarpe, apoi un ceas solar tinut in maini de un inger, un cavaler si deviza familiei Sturdza in latina tradusa astfel: “frumusetea straluceste pretutindeni”.

Castelul a fost construit de George Sturdza si de sotia sa Maria, fiica lui Ion Ghica. Acesta din urma a fost revolutionarul pasoptist si amicul lui Alecsandri si Balcescu, prim ministru in timpul lui Cuza si Carol, trimis la Constantinopol sa negocieze recunoasterea regelui, dat fiind ca Ghica a fost guvernator al Samosului si foarte apreciat in Imperiul Otoman. Si cum Maria s-a nascut la Constantinopol, nu a fost de mirare sa gasim in castel influentele otomane in baia turceasca si in minaretul atasat cadirii gotice din curte.

castelul-sturza-de-la-miclauseni-120

Fiica lor Ecaterina se casatoreste cu “Nababul”, care ne-a lasat frumoasele palate din Bucuresti si din Busteni si ingrijeste aici ranitii din Primul Razboi Mondial carora le-a cantat George Enescu si el casatorit cu Maruca din familia Cantacuzinilor. Apoi dupa moartea sotului ei, doneaza acest castel Bisericii Romane si se calugareste la o manastire infiintata chiar aici.

Afara, arborele de Ginko Biloba pe care l-am intalnit si la Castelul Teleki din Gornesti, Vila Golescu din Campulung si Arboretumul din Simeria, si-a desfasurat frunzele aurii creand un spectacol si un tablou cautat de toate miresele din Moldova.

La interior castelul a fost devastat de soldatii rusi, apoi in perioada comunista a fost un depozit militar si dupa un centru de plasament. A rezistat cum a putut acelor vremuri vitrege, iar acum este in renovare. Chiar si asa, castelul surprinde cu multe lucruri frumoase si interesante.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Castelul se poate vizita cu 10 lei sambata si duminica, din ora in ora incepand cu orele 12 si pana la 17.

Am intalnit un ghid foarte simpatic si un bun cunoscator al istoriei, care ne-a povestit o multime de lucruri pe care nu le intalnesti scrise, de la istoria fiecarei camere pana la desfasurarea vietii la castel.

Cu siguranta o sa revenim si dupa renovare, atunci cand o sa-si recapete stralucirea de alta data.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Related Post