MUZEUL UNIVERSITATII DE ARHITECTURA SI URBANISM “ION MINCU” a fost inaugurat in anul 1984 si se poate vizita fara taxa de intrare. Ca sa-l vizitati, trebuie sa intrati in sediul universitatii, si sa mergeti pana il gasiti, traversand holurile cladirii impanzite de studenti. Nu exista indicatoare, asa ca m-a ghidat paznicul universitatii, si intr-un final l-am gasit. Programul muzeului este in zilele de luni, miercuri și vineri între 10:00-15:00, în baza unei programări confirmate la email: centru.expozitional@uauim.ro. Adresa: Str. Academiei nr. 18-20.

Am gasit in acest muzeu o serie de machete ale unor constructii de seama din Romania (Cula Greceanu de la Maldaresti, Biserica Patrauti, Manastirea Cozia, Manastirea Voronet, Casa Cartianu, Manastirea Voronet), apoi o serie de reproduceri dupa diverse ornamente de arhitectura, blazoane nobiliare (blazonul familiei Mavrocordat de la Manastirea Vacaresti), usi bisericesti (Manastirea Hurezi), porti de altar, pisanii si pietre de mormant (Manastirea Stavropoleos), statui, elemente si materiale de constructii, monumente importante din Romania si nu numai.

Am vazut si documente, poze si informatii despre marii arhitecti ai Romaniei. Am gasit informatii despre ION MINCU (cel care a proiectat capela Cantacuzino din Cimitirul Bellu, anexa Manastirea Stavropoleos, Catedrala Sfintii Petru si Pavel din Constanta, Casa Doina de pe Kiseleff, Scoala Centrala de Fete din Bucuresti, Palatul Administrativ din Galati, s.a.m.d), Grigore Cerchez (autorul Casei Memoriale Cuza Voda din Galati, al Palatului Cotroceni si Palatului Cantacuzino din Busteni, al Institutului de Arhitectura Ion Mincu, al sediul BNR din Braila, sau a Casei Manu- actualmente “palatal” lui Gigi Becali), ION BERINDEY (autorul Palatului Culturii din Iasi, al Palatului Cantacuzino din Bucuresti), TOMA SOCOLESCU (autorul Halelor Centrale, a Catedralei Ioan Botezatorul si a cladirii Muzeului de Arta din Ploiesti), PETRE ANTONESCU (cel care este si autorul cladirii Primariei Capitalei, al Palatului Kretzulescu de langa Cismigiual Arcului de Triumf, al Institutului de Istorie “Nicolae Iorga”,al PALATULUI BANCII MARMOROSH BLANK– decorat la interior de Cecilia Storck, al Cazinoului din Sinaia– construit dupa cel din Monte Carlo, al Cazinoului din Constanta, al Palatului de Justitie din Buzau, al Vilei Florica a Bratienilor de langa Pitesti, al Palatului Primariei din Craiova).

Am remarcat si medalionul din marmura ce-i infatiseaza pe Ion Mincu si pe sotia sa, precum si o scrisoare a lui Alexandru I. Cuza cu inceperea cursurilor din cadrul Scolii de Arhitectura.

Pe o masa am gasit expuse o serie de ornamente si materiale de constructii asezate sub forma de morman si am inteles ca acestea faceau parte dintr-o expozitie ce amintea de demolarile unor constructii importante din Bucuresti.

Mi-am amintit si cu aceasta ocazie ca, asa cum multi romani nu-si cunosc cu adevarat plaiurile natale si istoria, la fel, ei nu-si cunosc arhitectii importanti. Se intampla la fel si in cazul sculptorilor romani, dar ceva mai bine stau cand este vorba de pictori, desi, si aici cunostintele se rezuma la cativa foarte cunoscuti. Pana la urma vizitarea acestui muzeu este o cale prin poti face cunostiinta cu arhitectii Romaniei, cu arhitectura traditionala, cu istoria noastra in acest domeniu, asa ca va invit sa-I treceti pragul. 

https://centrulexpo.uauim.ro/ro/expozitii/expozitia-permanenta

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Nu plecati din PIATA UNIVERSITATII fara sa treceti si pe la cele patru statui istorice amplasate aici. Este vorba de statuile lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret si Ion Heliade Radulescu.

Statuia lui Mihai Viteazul este cea mai veche de aici, fiind realizata in anii 1800 de sculptorul francez Ernest Carrier Belleuse. Este o statuie superba, care-l infatiseaza pe voievod calare si in mana cu securea luata de la un soldat, in momentul in care se arunca in lupta de la Calugareni, iar pe soclu sunt enumerate bataliile purtate de voievod. Calul lui Mihai Viteazul are un picior ridicat- ceea ce sugereaza ca voievodul a murit in lupta.

Pe urmele lui Mihai Viteazul am mai fost atunci cand am vizitat Mausoleul de la Campia Turzii– unde a fost ucis si unde se afla trupul acestuia, la Manastirea Dealu – unde se afla capul domnitorului, la Biserica Mihai Voda din Bucuresti, la Monumentul de la Guruslau, la Crucea de la Calugareni, Crucea de la Stoenesti, la Troita de la Selimbar, la biserica sa din Ocna Sibiului, s.a.m.d.

Statuia lui Gheorghe Lazar, a celui dintai dascal roman, a fost sculptata in marmura tot in anii 1800 de sculptorul roman Ion Georgescu- cel care a realizat una dintre sculpturile bisericii Domnita Balasa din Bucuresti.  Pe statuia lui Gheorghe Lazar sta scris urmatorul mesaj: LUI GHEORGHE LAZAR, REINTEMEIETORUL INVATAMANTULUI ROMANESC, NATIUNEA RECUNOSCATOARE”. Gheorghe Lazar s-a nascut in Avrig, acolo unde este si inmormantat, iar memoria lui este pastrata si de numele unui renumit liceu din Bucuresti. O alta statuie a lui am admirat-o chiar in Piata Mare a orasului Sibiu.

Statuia lui Spiru Haret a fost realizata de marele nostru sculptor Ion Jalea din Constanta.  Am mai vazut si in Tulcea o statuie a lui Spiru Haret, iar un colegiu din oras ii poarta numele.

Statuia lui Ion Heliade Radulescu a fost realizata in anii 1800 de sculptorul Italian Ettore Ferrari., cel care a realizat si statuia poetului Ovidiu din Constanta.

Ion Heliade Radulescu s-a nascut la Targoviste si a fost revolutionar pasoptist, scriitor, membru fondator si primul presedinte al Academiei Romane.

Foarte aproape de Piata Universitatii este si MUZEUL MUNICIPIULUI BUCURESTI, Muzeul Teodor Aman, Muzeul National de Arta, Biserica Coltea si Centrul Istoric.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *