MUZEUL NATIONAL DE ARTA, BUCURESTI

Unde mai poti admira in Romania, sub acelasi acoperis, atat de multi artisti suprarenumiti ca Tintoretto, Giordano, Veneziano, Carravaggio, Rembrandt, Van Eyck , Rubens, Monet, Renoir, Pissaro? Si totusi importanta MUZEUL NATIONAL DE ARTA nu este data numai de impresionanta colectie de foarte mare valoare pe care o gazduieste, atat arta europeana cat si romaneasca, ci si de faptul ca se gaseste in fostul Palat Regal al Romaniei.

Cladirea a fost construita in anii 1930, cu contributii aduse si de celebrul architect francez Paul Gottereau, cel ce a realizat printre altele Palatul CEC din Bucuresti, Palatul Marincu din Calafat, Biserica Manesti si Palatul Constantin Mihail din Craiova. A fost ridicata pe locul unor constructii ce au apartinut Familiei Golescu si a Domnitorului Ghica, locuite apoi de catre Domnitorul Alexandru Ioan Cuza si de catre Regele Carol I. In urma unui incendiu, vechiul “palat”, care era de fapt doar o casa de locuit cu etaj, asa cum am citit in memoriile Regelui Carol I, este daramat si se incepe constructia celui nou. De peste drum, din fata bibliotecii ce-i poarta numele, nemuritorul nostru rege Carol I, infatisat de sculptorul Florin Codre, cel care l-a realizat si pe Avram Iancu din Targu Mures, isi priveste mandru maretul palat.

Din pacate la interior nu am reusit sa fac fotografii, dar le-am surprins cu privirea si le-am memorat pentru mult timp…

Merita vizitat? O, da. Dar trebuie sa stiti ca o sa dureze ceva, muzeul fiind destul de mare.

Bucurati-va de arta! http://www.mnar.arts.ro/Informatii-utile

Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri-duminica, mai.-sept. 11-19, oct.-apr. 10-18. Adresa: Calea Victoriei 49-53, Bucuresti.

 

Daca tot ati ajuns in zona palatului va recomand sa nu ignorati statuia ardeleanului Corneliu Coposu, amplasata alaturea. Cautati biografia lui, transmitet-i un gand sau o plecaciune unui luptator impotriva comunismului, fapte pentru care a suferit o viata in puscarii.

Statuia lui Corneliu Coposu

Intrati si in Biserica Kretulescu alaturata pentru a admira pictura lui Tattarescu si treceti strada pentru a-l saluta si pe mentorul lui Coposu, pe Iuliu Maniu ce sta inmarmurit langa Monumentul Revolutiei.

statuia-lui-iuliu-maniu-bucuresti-2

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Invatati-va copii sa iubeasca Romania si istoria ei! Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane!

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

 

21 de gânduri despre „MUZEUL NATIONAL DE ARTA, BUCURESTI

  1. Pingback: MUZEUL NATIONAL DE ARTA, BUCURESTI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *