MUZEUL NATIONAL DE ARTA, BUCURESTI

Unde mai poti admira in Romania, sub acelasi acoperis, atat de multi artisti suprarenumiti ca Tintoretto, Giordano, Veneziano, Carravaggio, Rembrandt, Van Eyck , Rubens, Monet, Renoir, Pissaro? Si totusi, importanta MUZEUL NATIONAL DE ARTA nu este data numai de impresionanta sa colectie de arta pe care o gazduieste, atat arta europeana cat si romaneasca, ci si de faptul ca muzeul este gazduit de fostul Palat Regal al Romaniei.

Cladirea a fost construita in anii 1930, cu contributii aduse si de celebrul architect francez Paul Gottereau- cel ce a realizat printre altele Palatul CEC din Bucuresti, Palatul Marincu din Calafat, Biserica Manesti si Palatul Constantin Mihail din Craiova. 

Palatul Regal fost ridicata pe locul unor constructii ce au apartinut Familiei Golescu si a Domnitorului Ghica, locuite apoi de catre Domnitorul Alexandru Ioan Cuza si de catre Regele Carol I. In urma unui incendiu, vechiul „palat”, care era de fapt doar o casa de locuit cu etaj- asa cum am aflat din memoriile Regelui Carol I, a fost daramat si initiata constructia celui nou. De peste drum, priveste spre maretul palat Regele Carol I, imortalizat de sculptorul Florin Codre- cel care l-a realizat si pe Avram Iancu din Targu Mures.

In zona de arta contemporana romaneasca am regasit pictura “Vlad Tepes si solii turci” de Theodor Aman- un pictor care asemenea marilor pictori ai lumii, si-a inserat chipul in tablourile lui. Tot asa si pe Velasquez l-am vazut in Madrid oglindit in tabloul lui cel mai faimos, in „Las Meninas”, dar intr-o scena contemporana lui. Pe El Greco l-am vazut in Toledo in cea mai faimoasa opera a sa- “Moartea contelui Orgaz”, iar pe Boticelli, pictorul meu preferat si pe Rafaello, i-am vazut in “Inchinarea magilor” si in “Scoala din Atena”.

Theodor Aman, Vlad Tepes primin solii turci, Muzeul National de Arta al Romaniei, Palatul Regal, Bucuresti, obiective turistice

Tot de Theodor Aman au fost realizate si tablourile „Lupta de la Alma”- batalie din Razboiul Crimeei, „Pe teresa la Sinaia”, „Strada in Campulung”, „Feast with gipsy musicians”.

Am admirat si o serie de picturi realizate de pictorul C. D Rosenthal, cum sunt : „Romania Revolutionara”, „Portretul lui Nicolae Golescu”, „Scena cu fantana”, „Portretul lui Grigore Brancoveanu”- mare ban al Tarii Romanesti, Grigore Ghica- domnitor al Tarii Romanesti si a Moldovei.

Dintre operele lui Nicolae Grigorescu am intalnit aici „Spionul”, „Fata cu ulcior”, „Car cu boi” si „Portret de fetita”.

Pe Camil Ressu l-am gasit cu opera „Cosasi odihnindu-se, iar pe Constantin Lecca cu tabloul „Arnautul”.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Merita vizitat? O, da. Dar trebuie sa stiti ca o sa dureze ceva, muzeul fiind destul de mare.

Bucurati-va de arta! http://www.mnar.arts.ro/Informatii-utile

Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri-duminica, mai.-sept. 11-19, oct.-apr. 10-18. Adresa: Calea Victoriei 49-53, Bucuresti.

Daca tot ati ajuns in zona palatului va recomand sa nu ignorati statuia ardeleanului Corneliu Coposu, amplasata alaturea. Cautati biografia lui, transmitet-i un gand sau o plecaciune unui luptator impotriva comunismului, fapte pentru care a suferit o viata in puscarii.

Statuia lui Corneliu Coposu

Intrati si in Biserica Kretulescu alaturata pentru a admira pictura lui Tattarescu si treceti strada pentru a-l saluta si pe mentorul lui Coposu, pe Iuliu Maniu ce sta inmarmurit langa Monumentul Revolutiei.

statuia-lui-iuliu-maniu-bucuresti-2

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Invatati-va copii sa iubeasca Romania si istoria ei! Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane!

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul „navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

21 de gânduri despre „MUZEUL NATIONAL DE ARTA, BUCURESTI

  1. Pingback: MUZEUL NATIONAL DE ARTA, BUCURESTI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *