Unde mai poti admira in Romania atat de multi artisti suprarenumiti, cum sunt: TINTORETTO, GIORDANO, VENEZIANO, VASARI, CARRAVAGGIO, REMBRANDT, VAN EYCK, RUBENS, MONET, RENOIR, BRAMANTINO, FRANCISCO DE ZURBARAN, BREUGHEL, PISSARO, RODIN? Cu siguranta in niciun alt loc. Ca sa vad alte opere realizate de acesti artisti am vizitat muzeele si bisericile Italiei, ale Frantei, ale Spaniei, ale Olandei, s.a.m.d. Trebuie sa recunoastem ca este un privilegiu sa avem o astfel de comoara in tara noastra si ca trebuie sa multumim Casei Regale a Romaniei si catorva personalitati romane, care au achizitionat obiectele si ne-au lasat aceasta mostenire ca sa ne bucuram de ea.
In zona Galeria de Arta Europeana le-am admirat operele pictorilor: BRAMANTINO- cu Pieta, VENEZIANO cu Fecioara cu pruncul, TINTORETTO cu Buna Vestire, Portretul unui senator venetian si Portretul lui Marcantio Barbaro, GIORDANO cu Lupta lui Hercule cu centaurul Nessus si Circumciziunea, EL GRECO cu Adoratia pastorilor, Logodna Fecioarei,
Coborarea Sfantului Duh, FRANCISCO DE ZURBARAN cu Sfantul Blasius.
Apoi pe VAN EYCK cu Rastignirea, RUBENS cu Lupta lui Hercule cu leul din Nemeea, Portretul Giovannei Spinola, REMBRANDT cu Portret de femeie, David taind mantia lui Saul, BREUGHEL cu Cele patru anotimpuri, PISSARO cu livada inflorita, RODIN cu Sarutul, Varsta de bronz si Primavara, MONET cu Rochia verde si Barci la Honfleur- minunatul orasel din Normandia.
Muzeul se ridica la standardele muzeelor de arta din marile capitale europene, cu banchete elegante de pe care se pot admira in tihna capodoperele bine puse in valoare. In aceasta galerie am remarcat si ornamentele bogate ale plafoanelor, ancadramentele usilor, stalpii de marmura si capitelurile lor. Mi-a atras si pictura “Dansul Scrumbiei”, sculptura Ioanei D’Arc pe urmele careia am ajuns in Rouen Franta, precum si bustul in teracota al actritei Sophie Croisette, o opera a sculptorul BELLEUSE- cel care a realizat statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din Piata Universitatii.
In zona Galeria Nationala am remarcat usile imparatesti de la biserica din Ieud, Maramures, tabloul votiv al voievodului Neagoe Basarab din Manastirea Argesului si pe cel al lui Mircea cel Batran din Manastirea Argesului, jiltul de lemn de la Manastirea Probota, capul de sfant de la Biserica Trei Ierarhi din Iasi, icoana de la Biserica Stelea din Targoviste, icoanele de la Biserica Golia din Iasi, icoana si iconostasul de la Manastirea Arnota, icoana de la Manastirea Valenii de Munte, usa de biserica Manastirea Cotroceni, usa de biserica manastirii Tismana, stranele de la biserica Doicesti, piatra de mormant a domnitorului Nicolae Mavrocordat si alte piese de arhitectura si arta de la fosta Manastire Vacaresti, tabloul votiv a lui Tudor Vladimirescu de la biserica din Prejna, jiltul cu baldachin de la Manastirea Galata din Iasi, ancadramentul de fereastra de la Manastirea Dealu, copii dupa tablourile votive de la manastirile Sucevita, Cozia, Polovragi, Hurezi, Caluiu, Balinesti, tabloul “Printul Nicolae Mavrogheni rasplatind ostile participante la luptele impotriva austriecilor”.
In Galeria Nationala am vazut pictura “Vlad Tepes si solii turci” de THEODOR AMAN- un pictor care, asemenea marilor pictori ai lumii, si-a inserat chipul in tablourile lui. (Tot asa si pe Velasquez l-am vazut in Madrid, oglindit in tabloul lui cel mai faimos, in „Las Meninas”, dar intr-o scena contemporana lui. Pe El Greco l-am vazut in Toledo in cea mai faimoasa opera a sa- “Moartea contelui Orgaz”, iar pe Boticelli, pictorul meu preferat si pe Rafaello, i-am vazut in “Inchinarea magilor” si in “Scoala din Atena”). Ca si la Muzeul Teodor Aman, din apropiere si la Muzeul de Arta din Craiova, Theodor Aman este bine reprezentat si in acest muzeu, regasind aici opere importate ale artistului, cum sunt : Serata, Petrecere cu lautari, Petrecere in gradina, Baratia din Campulung, Domnitorul Carol I, Pe terasa la Sinaia, Izgonirea turcilor la Calugareni, Lupta de la Alma- batalie din Razboiul Crimeei, Feast with gipsy musicians.
Picturile Pestera Dambovicioara, Munteanca si Muntean, au fost realizate de GHEORGHE TATTARESCU, prolificul pictor de biserici (un artist originar din Focsani, intalnit si la Biserica Zlatari din Bucuresti, Manastirea Bistrita, Catedrala Mitropolitana din Iasi, la Manastirea Ghighiu de langa Ploiesti, la capela Palatului Stirbey de la Buftea, la Biserica Coltea din Bucuresti, la Biserica Negru Voda din Campulung, la Biserica Greaca din Braila si cel care a creat frumoasele picturi dintre care amintesc: “Unirea Principatelor”, “Renasterea Romaniei”, “Romania Moderna”, portretul lui Balcescu).
Fetita cu gaina si Drumul mare, au fost pictate de IOAN ANDREESCU ale carui opera le-am mai vazut la Muzeul Zambaccian.
Pictura “Pe Valea Oltului” a fost realizata de CAROL POPP DE SZATHMARY, artist intalnit si la Muzeul Stiintei Dimitrie Leonida din Bucuresti.
Pictura “Fata cu porumbei” a fost realizata de SAVA HENTIA- artist intalnit si la Muzeul de Arta din Ramnicu Valcea si la Casa Domneasca de la Brebu.
Pictorul C. D ROSENTHAL a realizat operele “Romania Revolutionara”, „Portretul lui Nicolae Golescu”, „Scena cu fantana”, „Portretul lui Grigore Brancoveanu”- mare ban al Tarii Romanesti, Grigore Ghica- domnitor al Tarii Romanesti si al Moldovei.
Dintre operele lui NICOLAE GRIGORESCU am intalnit aici „Spionul”, „Fata cu ulcior”, „Car cu boi” si „Portret de fetita”, „O floare intre flori, Mlle Millet”, „Andreescu la Barbizon”, Tiganca, Carciuma la Bacau, Femeie in gradina, Tarmul Marii in Bretania, La mare, Turc, Evreu cu gasca.
„Safta florareasa” a fost pictata de STEFAN LUCHIAN, a carui statuie am intalnit-o in Parcul Ioanid din Bucuresti, un artist inmormantat in Cimitirul Bellu.
Tablourile „Compozitie” si „Passivite Curtoise” au fost realizate de VICTOR BRAUNER – cel mai scump pictor roman, de origine din Piatra Neamt, intalnit si la Muzeul de Arta din Tulcea.
Pictura “Familie de tatari” a fost realizata de IOSIF ISER, artist intalnit si la Muzeul de Arta Vasile Grigore, la conacul brancovenesc din Ramnicu Sarat, la Muzeul de Istorie Carol I din Braila, in Casa Memoriala Ion Minulescu si la Muzeul de Arta Pitesti.
Pe CAMIL RESSU l-am gasit aici cu opera „Cosasi odihnindu-se”. I-am mai vazut operele si la Casa Memoriala Liviu Rebreanu, la Muzeul de Arta din Ramnicu Valcea si la Muzeul Zambaccian.
Tabloul „Arnautul” a fost pictat de CONSTANTIN LECCA, inmormantat la Cimitirul Bellu, ale carui opere le-am intalnit si la Muzeul de Arta Ploiesti, in Catedrala Unirii din Alba Iulia, la Biserica Sfantul Nicolae din Brasov, la Manastirea Negoiesti si la biserica Sfantul Anton din Bucuresti, Manastirea Radu Voda, Biserica Sfantul Ilie din Craiova.
FEDERIC STORCK a realizat sculptura “Sarutul”, iar STEFAN DIMITRESCU a pictat tablourile „Fete din Tara Oltului” si „Taranci tesand la razboi”.
DIMITRIA PACIUREA a realizat sculpturile Zeul Razboiului, Zeul Pan si Adormirea Maicii Domnului. Am mai vazut opere de-ale lui si la Muzeul de Arta din Tulcea.
MILITA PATRASCU a realizat sculptura “Cap de expresie”. Pe renumita sculptorita romana, o eleva a lui Brancusi, am mai intalnit-o la Mausoleul Octavian Goga de la Ciucea, la Muzeul Zambaccian, in Parcul Cismigiu prin sculptura lui Alexandru Odobescu, la Casa Memoriala George Bacovia, in Constanta, la mozaicul Fantanii Miorita din capitala si in Giurgiu.
Marele nostru sculptor ION JALEA din Constanta a realizat sculpturile- Sfantul Pantelimon, Caderea Ingerilor, Pegas si Centaureasa.
Sculptura „Isus si Magdalena” a fost realizata de sculptorul OSCAR HAN, cel care a realizat sculptura lui Constantin Brancoveanu de la Biserica Sfantul Gheorghe Nou, statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, statuia lui Alexandru Vlahuta din Parcul Cismigiu, statuia tenorului Nicolae Leonard din Parcul Kiseleff. Pe Oscar Han l-am intalnit si la Muzeul de Arta din Tulcea, la Casa Memoriala Tudor Arghezi, Casa Memoriala Cezar Petrescu, Casa Memoriala Ion Minulescu, in Predeal, in Parcul Herastrau, Muzeul de Arta Ploiesti, Muzeul de Arta din Ramnicu Valcea, la Casa Memoriala Nicolae Iorga, Muzeul Zambaccian, la Palatul Cotroceni, in Constanta.
Sculptura “Femeie cu ghimpe” a fost realizata de CORNELIU MENDREA, ale carui sculpturi le-am mai intalnit la Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei.
Olga Greceanu a realizat picturile „Coborarea de pe cruce” si „Bizantina”. Am mai intalnit-o pe aceasta pictorita la Cula Greceanu, la Mausoleul Mateias si la Conacul Balcestilor.
Remarcabile si operele “Izvorul Troitei” -realizata de ION TEODORESCU SION si “Portret de familie” – realizata de SABIN POPP.
Si marele nostru artist BRANCUSI este bine reprezentat in Muzeul National de Arta al Romaniei. Pe urmele lui am fost la Hobita, la Targu Jiu si in Paris, iar operele lui le-am admirat in Muzeul de Arta din Craiova, la Muzeul Zambaccian, la Muzeul BNR, la Palatul Cotroceni.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFIISi totusi, importanta MUZEUL NATIONAL DE ARTA nu este data numai de impresionanta sa colectie de arta, atat arta europeana cat si romaneasca, ci si de faptul ca muzeul este gazduit de fostul Palat Regal al Romaniei.
Cladirea a fost construita in anii 1930, cu contributii aduse si de celebrul architect francez Paul Gottereau- cel ce a realizat printre altele Palatul CEC din Bucuresti, Palatul Marincu din Calafat, Biserica Manesti si Palatul Constantin Mihail din Craiova.
Palatul Regal fost ridicata pe locul unor constructii ce au apartinut Familiei Golescu si a Domnitorului Ghica, locuite apoi de catre Domnitorul Alexandru Ioan Cuza si de catre Regele Carol I. In urma unui incendiu, vechiul „palat”, care era de fapt doar o casa de locuit cu etaj- asa cum am aflat din memoriile Regelui Carol I, a fost daramat si initiata constructia celui nou. De peste drum, Regele Carol I priveste spre maretul palat, fiind imortalizat intr-o frumoasa sculptura de Florin Codre- cel care l-a realizat si pe Avram Iancu din Targu Mures.
In casa scarii ce duce spre SALA TRONULUI, am admirat pictura “Unirea” -de Arthur Verona, reprezentand Marea Unire de la 1918, o pictura incadrata de chipurile marilor domnitori romani. Pe peretii laterali am gasit picturi murale reprezentand romani imbracati in straie traditionale, natura si arhitectura locala. Pe Arthur Verona l-am mai intalnit si la Memorialul Nicolae Grigorescu de la Pitaru, la Galeria de Arta Pitesti, la Palatul Regal, la Palatul Cantacuzino acum Muzeul George Enescu de pe Calea Victoriei din Bucuresti, la Muzeul de Istorie Braila.
Deasupra usii de intrarea in Sala Tronului am vazut stema Casei Regale a Romaniei, cu blazonul lui Carol I – o stema vazuta si la Castelul Sigmarigen in Germania.
In prima camera din dreapta am gasit coloanele ce sustineau baldachinul regal, coroana regala schitata de Theodor Aman si realizata din otelul unui tun de la Plevna, picturi si sculpturi ale membrilor familiei regale realizate de Oscar Han, Carl Storck, Phillipe de Laszlo.
Deasupra locului unde era amplasat tronul, am vazut blazoanele provinciilor romanesti si pictura “Artele”- realizata de Cecilia Cutescu Storck.
Merita vizitat acest muzeu? O, da! De mai multe ori chiar. Dar trebuie sa stiti ca o sa dureze ceva, Muzeul National de Arta al Romaniei fiind destul de vast.
http://www.mnar.arts.ro/Informatii-utile
Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri-duminica, mai.-sept. 11-19, oct.-apr. 10-18. Adresa: Calea Victoriei 49-53, Bucuresti.
Daca tot ati ajuns in zona Palatului Regal, va recomand sa nu ignorati statuia ardeleanului Corneliu Coposu, amplasata alaturea. Cautati biografia lui, transmiteti-i un gand sau o plecaciune marelui luptator anticomunist- fapte pentru care a suferit o viata in puscarii…
Statuia lui Corneliu Coposu
Intrati si in Biserica Kretulescu alaturata, pentru a admira pictura lui Tattarescu si treceti apoi strada, pentru a-l saluta si pe mentorul lui Coposu- pe Iuliu Maniu, ce sta inmarmurit langa Monumentul Revolutiei.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFIISper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/
22 Comments