Muzeul Theodor Aman, Obiective turistice Bucuresti, Romania

MUZEUL THEODOR AMAN este muzeul meu favorit din Bucuresti. Diferit fata de alte muzee si poate chiar unic, acest muzeu este complet, un tot unitar, un templu al artei. Este gazduit de o cladire care a suferit putine modificari in timp si care a fost ridicata si executata in detaliu de artist.

Am gasit expuse in acest muzeu cele mai multe opere de arta apartinand lui Theodor Aman, de la sculptura si gravura, pana la pictura murala si pictura pe panza. Am descoperit si o multime de lucruri interesante despre viata artistului si despre simbolistica pe care a folosit-o in operele sale.

Unul dintre lucrurile aflate cu aceasta ocazie a fost si ca Aman, asemenea marilor pictori ai lumii, si-a inserat chipul in tablourile lui. L-am vazut cu alta ocazie in tablourile “Vlad Tepes si solii turci” si “Mihai Viteazul primind solii turci”, tablouri vazute la Muzeul de Arta din Craiova si la cel din Bucuresti.  

Muzeul Theodor Aman, obiective turistice in Romania, Bucuresti (2)

Tot asa si pe Velasquez l-am vazut in Madrid oglindit in tabloul lui cel mai faimos, in „Las Meninas”, dar intr-o scena contemporana lui. Pe El Greco l-am vazut in Toledo in cea mai faimoasa opera a sa, “Moartea contelui Orgaz”, iar pe Boticelli, pictorul meu favorit si pe Rafaello, i-am vazut in “Inchinarea magilor” si in “Scoala din Atena”.

Cum i-am calcat pragul Muzeului Theodor Aman am descoperit deasupra intrarii principale doua vitralii cu imaginea lui Negru Voda si a sotiei lui. Nascut chiar in Campulung, artistul a ales sa-i puna la loc de cinste pe intemeietorii legendari ai Tarii Romanesti. 

Pe holul principal am vazut reprezentate mural momente care au marcat istoria noastra: Batalia de la Calugareni si Intrarea lui Mihai Viteazul in Bucuresti. Autorul considera pe buna dreptate ca prin aceste imagini, si un necunoscator de carte poate invata si retine mai usor istoria.

 Batalia de la Calugareni, Muzeul Theodor Aman, obiective turistice in Romania, Bucuresti

Impreuna cu marele sculptor Karl Storck – care l-a ajutat la unele lucrari, au imprimat in fiecare coltisor din frumosul creat aici, cate un simbol. Astfel, usile poarta in basorelief portretele unor importanti pictori ai renasterii, de la Rafael la Titian.

Muzeul Theodor Aman, Obiective turistice Bucuresti, Romania

Biroul de lucru poarta sculptate imaginile celor mai importanti domnitori romani, iar in mobilierul cu vitrina am observat pe langa blazonul lui Aman si simboluri masone si o intreaga poveste ce simbolizeaza evolutia poporului roman. In sculptura mobilierului a pornit de la baza cu dacii si romanii, ajungand pana la Mihai Viteazul si convietuirea turco-romana, reprezentata printr-o tarancuta de-o parte si de o cadana de cealalta parte.

M-au impresionat si alte picturi murale, atat de interesant executate, incat lasau impresia ca sunt adevarate sculpturi in bronz sau in piatra. Parca erau desprinse de pe un templu, acestea reprezentau sculptura, pictura si poezia. Cu ajutorul lor artistul si-a dovedit maretia si si-a exprimat nemultumirea fata de lipsa de apreciere a societatii romanesti a adevaratei valori si a locului potrivit al sculpturii si al picturii in cultura romaneasca. Theodor Aman a contribuit in acest fel la schimbarea perceptiei romanilor cum ca sculptura si pictura nu sunt doar meserii, ci sunt de fapt arta.

Muzeul Theodor Aman, obiective turistice in Romania, Bucuresti (5)

Am apreciat la Muzeul Theodor Aman si arhitectura cladirii, cu basoreliefurile si frumoasele ornamente la exterior, precum si scopul crearii edificiului si patriotismul lui Theodor Aman. Muzeul reprezinta si in prezent o sursa importanta de educare, asa cum si in trecut era una dintre principalele surse de educare a elitei Bucurestiului. “Ma voi sili tot d’odata ca zidirea ce voi face sa fie o infrumusetare a orasului si o curiozitate pentru public” spunea Theodor Aman, cel ce a proiectat acest edificiu.

Nascut dintr-o mama de origine greaca si tatal de origine macedoneana, Theodor Aman a fost unul dintre marii patrioti ai tarii ce au avut alta origine, asa cum au fost si cei din Familia Regala, Familia Minovici, Familia Storck.

Patriotismul lui si-a gasit exprimarea prin picturile si sculpturile sale istorice, precum si prin eforturile sale de a promova arta romaneasca. A infiintat Prima Scoala Romanesca de Arte Frumoase de la Iasi si apoi de la Bucuresti. A scris articole in presa romaneasca prin care incerca sensibilizarea clasei conducatoare in aprecierea artei si incurajarea achizitiilor ei.

Muzeul Theodor Aman a fost deschis in 1908 si este unul dintre cele mai vechi muzee din tara. Mergeti sa-l vizitati! Timpul nostru e limitat. Profitati de fiecare ocazie ca sa-l umpleti cu lucruri de calitate!

Program de vizitare: luni inchis, marti – duminica 9-17. Adresa: C.A. Rosetti nr. 8, Bucuresti. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google, iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://museum.ici.ro/mbucur/romanian/theodoraman.htm

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Peste drum am vizitat de cateva ori si PALATUL CESIANU RACOVITA, una dintre cele mai spectaculoase cladiri din Romania. A fost construit la sfarsitul anilor 1800 de familia Cesianu, pe care am mai intalnit-o si la Casa Cesianu Racovita din apropierea Victoriei. 

Pe timpul comunistilor am inteles ca functiona aici o alimentara cu produse selecte, la care probabil nu avea acces oricine, iar in prezent este sediul casei de licitatii Artmark. Din exterior nu te astepti la ceva extraordinar, insa cand intri, ramai efectiv fara cuvinte.

Palatul este foarte opulent, cu stucaturi si insertii de lemn, cu sculpturi frumoase si picturi murale reprezentand scene pictate de un pictor francez. Este o expozitie de arta, deci se poate vizita oricand in timpul programului lor (luni – duminică: 1000 – 2000),  fara un cost de intrare.

https://www.artmark.ro/contacts/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Foarte aproape de aceste obiective turistice am mai vizitat Palatul Regal sau Muzeul National de Arta, frumoasa Biblioteca Centrala Universitara Carol I, Ateneul Roman, Biserica Kretzulescu si Muzeul Literaturii Romane asa ca, daca mai aveti timp la dispozitie, va invit sa le treceti pragul.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

19 Comments

  1. Pingback: CEL MAI FRUMOS MUZEU! THEODOR AMAN, BUCURESTI. – TARA DACILOR
  2. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *