LA CURTEA DE ARGES, CETATEA POIENARI SI TUTANA

Curtea de Arges este o alta destinatie interesanta de weekend sau de vacanta, o destinatie care pe noi ne-a asteptat mereu cu multe obiective turistice de vazut sau de revazut. A fost capitala Tarii Romanesti si este necropola regalitatii romanesti. Pastreaza cu sfintenie cea mai veche ctitorie voivodala, cea mai veche pictura murala din Tara Romaneasca si faimoasa fantana a legendarului construtor Manole.

Pana sa ajungeti in Curtea de Arges va invit si sa va opriti la misterioasa Manastire Tutana, iar dupa ce vizitati principalele obiective turistice din Curtea de Arges, sa urcati cele 1480 de scari pana la Cetatea Poienari a temutui Vlad Tepes.

Curtea de Arges, Cetatea Poienari, Manastirea Tutana

MANASTIREA TUTANA este o frumoasa constructie asezata la margine de sat, un monument istoric despre care citisem de acasa cateva lucruri interesante.

Imbracata intr-o mantie cu model de caramida, se distinge prin istoria sa si prin desenele ciudate realizate pe caramizile constructiei- dupa unii de origine extraterestra….

Este o manastire cu inceputuri in a doua parte a anilor 1300, dar atestata documentar la sfarsitul anilor 1400 ca si stapanire a lui Radu cel Mare. A fost refacuta impreuna cu o casa domneasca de catre Mihnea Turcitul in anii 1500 si imbunatatita cu lucrari continuate pe timpul lui Mihai Viteazul.

Manastirea Tutana, obiective turistice Arges

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In CURTEA DE ARGES ne-am oprit prima data la BISERICA DOMNEASCA sau “Biserica Neamului”- un monument mai valoros pentru mine din punct de vedere istoric, chiar daca este mai putin cunoscut fata de faimoasa Manastire Curtea de Arges.

Aceasta biserica a fost ridicata in jurul anilor 1200 de catre Basarab I- fiind cea mai veche ctitorie voivodala din Tara Romaneasca. A fost pastrata aproape in forma ei originala prin insistente lui Nicolae Iorga, impotriva stilului de “renovare” al francezilor Lecomte de Nouy (intalnit la bisericile Sfantul Nicolae si Trei Ierarhi din Iasi si la Manastirea Curtea de Arges a lui Neagoe Basarab) si Vilacrosse (intalnit la Biserica Sf. Gheorghe Nou a lui Constantin Brancoveanu).

Fiind pastrata in forma ei originala, biserica pastreaza si cea mai veche pictura murala din Tara Romaneasca- realizata pe la mijlocul anilor 1300 in timpul lui Vlaicu Voda (fiul lui Alexandru Voda si astfel nepotul lui Basarab I). Pe timpul lui Vlaicu Voda se bat aici primele monezi din Tara Romaneasca, monezi pe care le-am studiat la Muzeul BNR si la Muzeul George Severeanu din Bucuresti. Este o perioada de circa 100 de ani, pana pe timpul lui Mircea cel Batran, atunci cand Tara Romaneasca atingea cel mai vast teritoriu, in care domnii Tarii Romanesti se aflau pe aceeasi treapta cu regii Europei- purtau coroane, straie scumpe, emiteau monezi, s.a.m.d.

S-a gasit aici si o inscriptie cu anul mortii lui Basarab I: la anul 1352 sau in slavona LEAT 6860- cum se numarau pe atunci anii conform bibliei, incepand de la crearea lumii. Aici se crede ca este inmormantat si ctitorul Basarab I, desi piatra lui funerara nu a fost gasita, biserica pastrand doar mormantul domnitorului Vladislav Basarab (Vlaicu Voda), a lui Radu Basarab, precum si mormantul unor mai vechi boieri din familia Bratienilor. Piatra mortuara a lui Vlaicu Voda este decorata interesant, cu un copac al vietii si un simbol solar, preluat mai apoi in arta populara. Am mai vazut un simbol similar si pe o piatra mortuara de la Biserica Caluiu a fratilor Buzesti.

Biserica Domneasca este un monument deosebit de valoros, fiind inscrisa pe lista UNESCO. Aceasta a fost reparata in mai multe randuri- “purtand” in acelasi timp trei straturi de pictura de mare valoare si deosebire. O imagine din pictura murala o infatiseaza pe Fecioara Maria insarcinata- intelegand de la ghidul de aici ca este una dintre cele doua reprezentari unice in lume. O alta imagine ni-l arata pe Isus in mai multe ipostaze, iar intr-o alta ipostaza l-am vazut chiar pe Basarab I inchinandu-se lui Isus.

Tot aici au fost gazduite moastele Sfintei Filofteia- aduse de la Tarnovo in jurul anilor 1300, atunci cand Taratul Vlaho-Bulgar al Asanesestilor a cazut sub turci. Moastele au fost mutate ulterior, pe la sfarsitul anilor 1900, in Manastirea Curtea de Arges.

Din pacate, din curtea domneasca a lui Neagoe Basarab s-au mai pastrat pana astazi doar doua pivnite de case domnesti si cateva ziduri.

Va recomand daca aveti mai mult timp la dispozitie, sa faceti de aici o scurta drumetie, de cca. 500 metri, pana la ruinele capelei catolice San Nicoara, a sotiei lui Vlaicu Voda, de unde veti avea o frumoasa priveliste asupra bisericii si a statuii lui Basarab I.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Intoarceti-va apoi si intrati si la MUZEUL MUNICIPAL CURTEA DE ARGES, aflat langa Biserica Domneasca.

Muzeul nu este mare, fiind organizat doar la parter, dar cu toate acestea am descoperit aici multe lucruri interesante. Am vazut monezi cu capul lui Zeus si o greutate monetara din argint, apoi cahle de soba cu stema orasului Sibiu si cu chipul lui Petru Cercel- fratele lui Mihai Viteazul pe care l-am intalnit pictat la Manastirea Calui a Fratilor Buzesti si la ctitoria sa din Curtea Domneasca de la Targoviste.

Ca si la Muzeul Judetean Pitesti am gasit o serie de obiecte ce i-au apartinut lui Armand Calinescu- primul ministru din perioada lui Carol al II-lea, personalitate ucisa de legionari asemenea lui Nicolae Iorga si I.G. Duca. Am admirat apoi o serie de poze cu Regina Maria, Carol I, generalul Averescu, dar si cu o drezina auto cum era cea folosita de liderul comunist Ana Pauker pentru a merge la mare la Constanta.

Am vazut o balalaica rusesca, o mandolina, o titera (https://www.youtube.com/watch?v=TlHJgJe5t5U) care m-a dus cu gandul la coloana sonora din Aferim si la muzica lui Anton Pann. Copiii vor fi atrasi cu siguranta de acest muzeu prin seria de scuturi, sabii si coifuri, cu care se pot echipa pentru poze si joaca, asa cum am mai intalnit la Castelul Miko din Miercurea Ciuc si la Muzeul Pompierilor de la Foisorul de Foc.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MANASTIREA CURTEA DE ARGES pe care o regasim pe bancnota de 1 leu, este una dintre cele mai celebre constructii din Romania. Aici s-a nascut legenda mesterului Manole- care si-a zidit sotia ca sa-si ispraveasca opera.

Aproapa de biserica este fantana ce poarta numele mesterului Manole- un monument istoric din anii 1500 ce reaminteste trecatorilor legenda lui Manole si care transmite poporului roman ca unele lucruri marete cer mari sacrificii.

Manastirea Curtea de Arges este cunoscuta si pentru frumusetea ei neasemuita- a carei faima a depasit in momentele medievale granitele tarii. Constructia este bogat ornamentata: cu modele de inspiratie orientala, cu turlele ei „insurubate” si dinamice, cu porumbei parca stand sa-si ia zborul, cu rozete dantelate. Totul la aceasta biserica a fost realizat in cel mai mic detaliu, asemeni unei adevarate bijuterii.

A fost ctitorita de Neagoe Basarab pe locul vechii Mitropolii a Tarii Romanesti, aflata atunci in paragina. La sfarsitul anilor 1800, pe timpul lui Carol I si al Elisabetei, a fost restaurata de renumitul arhitect francez Andre Lecomte du Nouy, arhitect care „se odihneste” si el in oras. O restaurare “din temelii” ce a dus la pierderea frescei originale, ale carei fragmente originale le mai putem admira in Bucuresti la Muzeul National de Arta. La fel s-a intamplat dupa cum bine stiti si la alte doua importante biserici romanesti, la cea domneasca a lui Stefan cel Mare si la Trei Ierarhi a lui Vasile Lupu, ambele din Iasi.

obiective turistice Curtea de Arges, manastirea, fantana lui Manole, locul in care a fost zidita Ana, Romania, Arges

obiective turistice Curtea de Arges, manastirea, fantana lui Manole, locul in care a fost zidita Ana, Romania, Arges

Nu mai putin important este si faptul ca-n manastire se odihnesc mormintele domnitorului razboinic Radu de la Afumati, moastele Sfintei Filofteia si mormintele regilor Romaniei impreuna cu sotiile lor: Carol I, Ferdinand I, Carol al II – lea si Elena Lupescu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Zona orasului CURTEA DE ARGES a fost locuita din epoca bronzului si mai apoi de getii lui Dromichete. A fost resedinta unui cnezat- probabil a lui Seneslau, unde ulterior probabil si legendarul Negru Voda a incercat sa stabileasca o forma statala. Foarte important este faptul ca orasul a fost capitala Tarii Romanesti, mutatata temporar de Alexandru Nicolae Basarab de la Campulung la Curtea de Arges si mutata in final de Mircea cel Batran la Targoviste. Aici a functionat si prima monetarie a tarii, iar in prezent este numit si „oras regal” datorita importantei istorice avute si a relatiei sale cu Casa Regala a Romaniei.

In Curtea de Arges mai sunt de vizitat o serie de cladiri istorice cum sunt: Biserica Olari, Muzeul de Etnografie ce se afla in casa pictorului Norocea- care a restaurat pictura Bisericii Domenesti, precum si cateva cruci monumente istorice care mi-au amintit de crucile megalitice de la Cornatel, a Manafului sau din Campulung.

CETATEA POIENARI s-a nascut dintr-un turn de pe vremea legendarului Negru Voda, un turn intarit, dezvoltat si devenit cetate pe timpul domnitorul Vlad Tepes.

Cetatea Poienari, Vlad Tepes

Cu cele cinci turnuri si podul suspendat peste santul de aparare creat de natura, cetatea ofera o superba priveliste asupra vaii Argesului, priveliste ce-ti taie efectiv respiratia…asta daca ti-a mai ramas de la urcarea celor peste 1400 de scari… 🙂

Vlad Tepes a gasit aici refugiu in fata turcilor- fugind din cetatea asediata si pacalindu-i pe turci cu potcoavele intoarse la cai. Aici si la Manastirea Snagov- unde este inmormantat, isi aducea vestitul domnitor boierii vicleni ca sa-i intemniteze, iar o legenda spune ca o parte din zidurile cetatii au fost construite cu familiile de boieri care erau dusmani ai familiei sale.

Program de vizitare:  luni-duminica 9-18.

http://www.cetatealuivladtepes.ro/vizitare/

Cetatea Poienari, Vlad Tepes, obiective turistice Arges, Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Veniti in aceasta frumoasa zona cu familia, cu copiii, cu prietenii- pentru ca sunt activitati si obiective turistice interesante pentru toti! Combinati traseul daca vreti cu Palatul Potlogi, Conacul Golesti, Vila Florica, cu obiectivele turistice din Pitesti, interesanta Manastire Cobia, sau, daca nu mergeti spre Transfagarasan, intoarceti-va in Bucuresti pe la Campulung sau pe la Ramnicu Valcea. In zona va mai puteti bucura de spectaculosul traseu prin Canionul „Valea lui Stan” si de Corbii de Piatra.

obiective turistice Romania, Transfagarasan
pe Transfagarasan

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

31 de gânduri despre „LA CURTEA DE ARGES, CETATEA POIENARI SI TUTANA

  1. Pingback: CURTEA DE ARGES, RUINELE CURTII DOMNESTI, BISERICA DOMNEASCA, MANASTIREA, CETATEA POIENARI, TUTANA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *