LA CURTEA DE ARGES, CETATEA POIENARI SI TUTANA

Curtea de Arges este o alta destinatie interesanta de weekend care va asteapta cu mai multe obiective turistice de vazut sau de revazut. A fost prima capitala a Tarii Romanesti, este necropola regalitatii romanesti si pastreaza cu sfintenie cea mai veche ctitorie voivodala, cea mai veche pictura murala din Tara Romaneasca si faimoasa fantana a legendarului construtor Manole.

Pana sa ajungem din nou in Curtea de Arges ne-am oprit la misterioasa manastire Tutana, iar dupa ce am vizitat principalele obiective turistice din Curtea de Arges, ne-am incumetat sa urcam iar cele 1480 de scari pana la Cetatea Poienari a temutui Vlad Tepes.

Curtea de Arges, Cetatea Poienari, Manastirea Tutana

MANASTIREA TUTANA este o frumoasa manastire asezata la margine de sat, despre care citisem de acasa cateva lucruri interesante.

Imbracata parca intr-o mantie cu model de caramida, se distinge prin istoria sa si prin desenele ciudate realizate pe caramizile constructiei, dupa unii de origine extraterestra….

Este o manastire cu inceputuri in a doua parte a anilor 1300, dar atestata documentar la sfarsitul anilor 1400 ca si stapanire a lui Radu cel Mare. A fost refacuta impreuna cu o casa domneasca de catre Mihnea Turcitul in anii 1500 si imbunatatita cu lucrari continuate pe timpul lui Mihai Viteazul.

Manastirea Tutana, obiective turistice Arges

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am ajuns apoi in Curtea de Arges si am gasit in centrul orasului ruinele curtii domnesti si BISERICA DOMNEASCA. Ridicata in jurul anilor 1200 de Basarab I, este cea mai veche ctitorie voivodala din Tara Romaneasca si a fost pastrata aproape in forma ei originala prin insistente lui Nicolae Iorga, impotriva stilului de “renovare” al francezului Lecomte de Nouy.

Biserica Domneasca Curtea de Arges

Radu Voda, Biserica Domneasca Curtea de Arges

Din pacate, din curtea domneasca s-au mai pastrat pana astazi doar doua pivnite de case domnesti si cateva ziduri. In schimb, Biserica Domneasca, inscrisa pe lista UNESCO, pastreaza cea mai veche pictura murala din Tara Romaneasca, fiind realizata pe la mijlocul anilor 1300, o pictura realizata in timpul lui Vlaicu Voda. Acesta a fost mostenitorul lui Alexandru Voda, fiul lui Basarab I, cel care a mutat din nou capitala Tarii Romanesti de la Campulung la Curtea de Arges. Biserica a fost reparata in mai multe randuri, “purtand” in acelasi timp trei straturi de pictura de mare valoare si deosebire.

O imagine o infatiseaza pe Fecioara Maria insarcinata, una dintre cele doua reprezentari unice in lume, o alta pe Isus in mai multe ipostaze dar in aceeasi pictura, iar alta chiar pe Basarab I inchinandu-se lui Isus.

S-a gasit aici si o inscriptie cu anul mortii lui Basarab I, la anul 1352 sau in slavona LEAT 6860, cum se numarau pe atunci anii conform bibliei, incepand de la crearea lumii. Aici se crede ca este inmormantat si ctitorul Basarab I, desi piatra lui funerara nu a fost gasita, biserica pastrand doar mormantul domnitorului Vladislav Basarab, a lui Radu Basarab, precum si mormantul unor mai vechi boieri din familia Bratienilor. Am remarcat si o piatra mortuara decorata interesant cu un copac al vietii si un simbol solar, preluat mai apoi in arta populara dar si simbolul floarea vietii de pe pietrele de mormant ale Bratienilor.

 

Tot aici au fost gazduite moastele Sfintei Filofteia, aduse de la Tarnovo in jurul anilor 1300, atunci cand Taratul Vlaho-Bulgar al Asanesestilor a cazut sub turci si au fost mutate in Manastirea Curtea de Arges pe la sfarsitul anilor 1900. 

MANASTIREA CURTEA DE ARGES, pe care o regasim pe bancnota de 1 leu, este una dintre cele mai celebre constructii din Romania. Aici s-a nascut legenda mesterului Manole, care si-a zidit sotia ca sa-si ispraveasca opera.

Iar aproapa de biserica este fantana ce poarta numele mesterului Manole, un monument istoric din anii 1500 ce reaminteste trecatorilor legenda acestuia, care transmite poporului roman ca unele lucruri marete cer mari sacrificii.

Manastirea Curtea de Arges este cunoscuta si pentru frumusetea ei neasemuita, a carei faima a depasit in momentele medievale granitele tarii. Constructia este bogat ornamentata cu modele de inspiratie orientala, cu turlele ei “insurubate”, dinamice, cu porumbei parca stand sa-si ia zborul, cu rozete dantelate. Totul realizat in cel mai mic detaliu, asemeni unei adevarate bijuterii.

A fost ctitorita de Neagoe Basarab pe locul vechii Mitropolii a Tarii Romanesti, aflata in paragina. La sfarsitul anilor 1800, pe timpul lui Carol I si al Elisabetei, a fost restaurata de renumitul arhitect francez Andre Lecomte du Nouy, care se odihneste si el in oras.

obiective turistice Curtea de Arges, manastirea, fantana lui Manole, locul in care a fost zidita Ana, Romania, Arges

O restaurare “din temelii” ce a dus la pierderea frescei originale, ale carei fragmente originale le mai putem admira in Bucuresti la Muzeul National de Arta. La fel s-a intamplat dupa cum bine stiti si la alte doua importante biserici romanesti, la cea domneasca a lui Stefan cel Mare si la Trei Ierarhi a lui Vasile Lupu, ambele din Iasi.

obiective turistice Curtea de Arges, manastirea, fantana lui Manole, locul in care a fost zidita Ana, Romania, Arges

Nu mai putin important este si faptul ca, in manastire se odihnesc mormintele domnitorului razboinic Radu de la Afumati, ale regilor Romaniei impreuna cu sotiile lor, Carol I, Ferdinand I, Carol al II – lea si Elena Lupescu, precum si moastele Sfintei Filofteia.

 

Zona orasului CURTEA DE ARGES a fost locuita din epoca bronzului, mai apoi de getii lui Dromichete, a fost resedinta unui cnezat, probabil a lui Seneslau si prima capitala a Tarii Romanesti. Aici a functionat si prima monetarie a tarii iar pe timpul lui Vladislav  I  s-au batut aici primii ducati pe care i-am vazut expusi la Muzeul BNR din capitala. In prezent este numit si oras regal datorita importantei istorice avute si a relatiei sale cu Casa Regala.

In Curtea de Arges mai sunt de vizitat biserica Olari, muzeele de istorie si de etnografie, precum si cateva cruci monumente istorice care mi-au amintit de crucile megalitice de la Cornatelui, a Manafului sau din Campulung.

CETATEA POIENARI s-a nascut dintr-un turn de pe vremea legendarului Negru Voda, intarit, dezvoltat si devenit cetate pe timpul domnitorul Vlad Tepes.

Cetatea Poienari, Vlad Tepes

Cu cele cinci turnuri si podul suspendat peste santul de aparare creat de natura, ofera o superba priveliste asupra vaii Argesului, priveliste ce-ti taie efectiv respiratia…asta daca ti-a mai ramas de la urcarea celor peste 1400 de scari… 🙂

Vlad Tepes a gasit aici refugiu in fata turcilor, fugind din cetatea asediata si pacalindu-i pe turci cu potcoavele intoarse la cai. Aici isi aducea boierii vicleni ca sa-i intemniteze, iar o legenda spune ca o parte din zidurile cetatii au fost construite cu familiile de boieri care erau dusmani  ai familiei sale.

Program de vizitare:  luni-duminica 9-18.

http://www.cetatealuivladtepes.ro/vizitare/

Cetatea Poienari, Vlad Tepes, obiective turistice Arges, Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In zona va mai puteti bucura de spectaculosul traseu prin canionul “Valea lui Stan”, de Corbii de Piatra, de faimosul Transfagarasan, iar la intoarcere va puteti opri sa admirati obiectivele turistice din jurul Pitestiului si Conacul brancovenesc de la Potlogi.

obiective turistice Romania, Transfagarasan

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica.

Related Post

24 de gânduri despre „LA CURTEA DE ARGES, CETATEA POIENARI SI TUTANA

  1. Pingback: CURTEA DE ARGES, RUINELE CURTII DOMNESTI, BISERICA DOMNEASCA, MANASTIREA, CETATEA POIENARI, TUTANA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + 1 =