PE URMELE LUI ALEXANDRU CEL BUN

Piatra Neamt si imprejurimi, obiective turistice, Moldova Romania

PIATRA NEAMT este dupa mine cel mai frumos oras din Moldova. Pe langa frumusetea naturala in care este amplasat orasul, aici ai posibilitatea sa te plimbi cu telegondola, sa schiezi sau pur si simplu sa te incarci cultural vizitand muzeele si obiectivele istorice ale orasului.

Pitorescul orasului este datorat asezarii sale ca intr-un bazin, strajuit de mai multe culmi impadurite, a prezentei raului Bistrita si a lacului Batca Doamnei. Iar importanta turistica este amplificata de prezenta mai multor muzee, de arta, de etnografie, eneolitic-cucuteni, a casei memoriale a lui CALISTRAT HOGAS, precum si de ramasitele unei curti domnesti ctitorita in anii 1400 de Stefan Cel Mare, curte care imprejmuia frumoasa biserica Sfantul Ioan.

obiective turistice in Piatra Neamt, Romania

Zona orasului a fost locuita inca din preistorie, apoi in perioada daca, atunci cand se numea Petrodava, ulterior de catre urmasii daco-romani, de migratori si apoi de sasi si de maghiari. Abia la mijlocul anilor 1800 la denumirea Piatra se adauga si Neamt, pentru a deosebi orasul de asezarea Piatra din Olt. Transportul lemnelor cu pluta pe raul Bistrita, asa cum am vazut in poze mai vechi, am inteles ca a disparut din peisaj abia in anii ’60, atunci cand a fost construit mai sus barajul Bicaz.

Va recomand si sa urcati pe dealurile invecinate, care ofera o superba panorama asupra orasului si a lacului Batca Doamnei si care in perioada primaverii sunt pline de ghiocei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

De istoria orasului Piatra Neamt pe langa Calistrat Hogas, isi mai leaga numele si alte personalitati ca: VASILE URECHEA ALEXANDRESCU- istoric si scriitor al unei vaste lucrari “Istoria Romanilor”, cel care a preluat numele cronicarului Grigore Ureche; VICTOR BRAUNER- pictor suprarealist, nascut aici si mort la Paris; DRAGA OLTEANU MATEI- actrita din perioada de aur a filmului romanesc, retrasa la Piatra Neamt; MAIA MORGENSTERN- care a studiat in oras; CRISTIAN GRETCU, nascut aici, membru al trupei Divertis si imitatorul perfect al lui Ion Iliescu; canteretul MIHAI TRAISTARIU, nascut aici; prezentatoarele MIHAELA RADULESCU si ADELINA ELISEI, sotia fotbalistului Chivu, ambele nascute in oras.

Din Piatra Neamt trebuie vizitata neaparat MANASTIREA BISTRITA, una dintre cele mai importante manastiri din Moldova. Ctitorita in anii 1400 de catre domnitorul Alexandru Cel Bun, a fost inzestrata mai apoi de Stefan cel Mare cu un turn clopotnita, fortificata de Petru Rares in anii 1500 si renovata apoi de Alexandru Lapusneanu. Manastirea este necropola domneasca, fiind ingropat aici domnitorul ctitor, Alexandru cel Bun, a carui statuie a fost amplasata in curtea bisericii. Zidita intr-un stil bizantin, manastirea ocroteste aici si una dintre cele mai vechi icoane medievale din Romania, Icoana Sfinta Ana, primita de domnul Alexandru cel Bun de la imparatul bizantin Manuil al doilea Paleologul. Importanta manastirii mai este amplificata si de crearea aici a unuia dintre cele mai vechi documente medievale romanesti, a Pomelnicului de la Bistrita. Nu in ultimul rand o sa retii si frumoasele sale fresce, stema Moldovei incastrata deasupra pisaniei si toaca in forma de vultur, asa cum am mai vazut la Manastirea Comana a lui Vlad Tepes.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Daca mai aveti timp la dispozitie incercati sa ajungeti si la Cetatea Neamtului, Agapia, Varatec sau la Cheile Bicazului.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

2 gânduri despre „PE URMELE LUI ALEXANDRU CEL BUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 18 = twenty four