Petrodava, Batca Doamnei, obiective turistic Piatra Neamt

PIATRA NEAMT este dupa mine cel mai frumos oras din Moldova. Pe langa frumusetea naturala in care este amplasat orasul, aici ai posibilitatea sa te plimbi cu telegondola, sa schiezi, sau sa-ti imbogatesti cunostintele, vizitand muzeele si obiectivele istorice ale orasului.

Orasului Piatra Neamț este străbătut de Raului Bistrita si este foarte pitoresc, fiind asezat intre culmi împădurite, langa Lacul Batca Doamnei. Importanta turistica a Orasului Piatra Neamt este amplificata de prezenta mai multor obiective istorico-turistice, a Muzeului de Arta, Muzeul de Etnografie, Muzeul Eneolitic-Cucuteni, Muzeul Arheologic, a Casei Memoriale CALISTRAT HOGAS, precum si de ramasitele unei curti domnesti ctitorita in anii 1400 de Stefan Cel Mare- curte care imprejmuia frumoasa Biserica “Sfantul Ioan Domnesc”.

Principalele obiective turistice ale Orasului Piatra Neamt se afla chiar in centrul istoric, acolo unde am si parcat masina.

Am intrat prima data in Biserica Domnească Ioan Botezătorul– o biserica ce aparținea de fostele curți domnești. Aceasta a fost ridicată la sfârșitul anilor 1400 pe timpul lui Stefan cel Mare. Langa usa am găsit pisania scrisă cu litere chirilice, ce avea următorul text: “Bine cinstitorul și de Hristos iubitorul, Io Stefan Voievod din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod a inceput a zidi și sfârși casa aceasta…”

Și Turnul lui Stefan cel Mare de langa Biserica Domneasca s-a păstrat de pe timpul faimosului domnitor, iar ulterior, in partea de sus i s-a montat un ceas și a fost folosit ca și foișor de foc.

Muzeul de Arta Piatra Neamț a fost înființat in 1980 și este găzduit de o cladire construită in 1930 in incinta curților domnești ale lui Stefan cel Mare. Clădirea a avut destinația inițială de scoala primara și este construită din piatra, cu ornamente inspirate din arhitectura vechilor biserici, cu brâuri, ocnițe și discuri ceramice smălțuite.

Am gasit expuse in Muzeul de Arta Piatra Neamț opere ale celebrilor artisti romani, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Francisc Sirato, Aurel Baesu, Samuel Mutzner, Camil Ressu, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Lascăr Vorel- cu Plutași pe Raul Bistrița, Victor Brauner, Rudolf Schweitzer Cumpăna si Ion Tuculescu.

Admirabila a fost si sculptura „Dragoş şi zimbrul”, realizată de Ion Jalea- artistul întâlnit in Constanta și deosebite au fost tapiseriile lucrate de Aurelia Vasiliu-Ghiaţă- sotia pictorului Dumitru Ghiaţă, născuta la Piatra Neamț.

Am mai văzut in Muzeul de Arta din Piatra Neamț și alte sculpturi semnate de Ion Jalea, Ion Irimescu, Miliţa Petraşcu-cu sculptura lui George Enescu, Emilian Cèline, George Apostu, Dumitru Pasima, Clement Pompiliu.

In camera dedicată operei postmoderne și contemporană i-am întâlnit pe artiștii Simona Vasiliu-Chintilă, Iulia Hălăucescu, Eugen Crăciun și Elena Uţă Chelaru. 

In camera dedicată expozițiilor temporare am admirat frumoase costume populare din Maramureș, din Tara Chioarului, Tara Lapusului, Tara Codrului. Asta ne-a satisfăcut pofta pentru etnografie, având in vedere ca Muzeul de Etnografie alăturat nu era deschis.

http://mapn.muzeu-neamt.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni din Piatra Neamț a fost înființat in anul 2005 și este găzduită de o cladire construită in 1930, ce a aparținut primei bănci private din Piatra Neamț- Banca Petrodava și apoi Băncii Naționale a României.

Muzeul are cea mai importantă colecţie de artă eneolitică din sud-estul Europei și este dedicat exclusiv artei cucuteniene. Mi s-a părut interesant sa văd cum ceramica de Cucuteni, era așezată ca lingourile de aur in fostul seif folosit de bancile ce au avut sediul aici.

http://maecpn.muzeu-neamt.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din Centrul Istoric Piatra Neamt ne-am îndreptat la pas, preț de 12 minute, spre Telegondola Piatra Neamț. De aici am urcat in circa 10 minute pe Muntele Cozla- de unde se poate admira o frumoasa priveliște spre Lacul Batca Doamnei, Orașul Piatra Neamț, Muntele Pietricica și pana spre Munții Ceahlău.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici am luat masina si am ajus din nou la ruinele Cetatii Petrodava– amplasata pe un varf deasupra Lacului Batca Doamnei.

Va recomand sa urcati si pe dealurile invecinate, care in perioada primaverii sunt pline de ghiocei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Zona orasului Piatra Neamt a fost locuita inca din preistorie, apoi in perioada daca- atunci cand se numea Petrodava, ulterior de catre urmasii daco-romani, de migratori si apoi de sasi si de maghiari. Abia la mijlocul anilor 1800 la denumirea Piatra se adauga si Neamt- pentru a deosebi orasul de asezarea Piatra din Olt. Transportul lemnelor cu pluta pe Raul Bistrita, asa cum am vazut in poze mai vechi, am inteles ca a disparut din peisaj abia in anii ’60, atunci cand a fost construit mai sus Barajul Bicaz. Raul Bistrita s-a numit in trecut AURAR – de la floricelele de aur care erau exploatate in trecut din el.

De istoria Orasului Piatra Neamt, pe langa Calistrat Hogas, isi mai leaga numele si alte personalitati, cum sunt: VASILE URECHEA ALEXANDRESCU- istoric si scriitor al unei vaste lucrari “Istoria Romanilor”, cel care a preluat numele cronicarului Grigore Ureche; VICTOR BRAUNER- pictor suprarealist, nascut aici si mort la Paris; DRAGA OLTEANU MATEI- actrita din perioada de aur a filmului romanesc, retrasa la Piatra Neamt; MAIA MORGENSTERN- care a studiat in oras; CRISTIAN GRETCU, nascut aici, membru al trupei Divertis si imitatorul perfect al lui Ion Iliescu; canteretul MIHAI TRAISTARIU, nascut aici; prezentatoarele MIHAELA RADULESCU si ADELINA ELISEI- sotia fotbalistului Chivu, ambele nascute in oras.

Din Piatra Neamt trebuie vizitata neaparat MANASTIREA BISTRITA- una dintre cele mai importante manastiri din Moldova. Ctitorita in anii 1400 de catre domnitorul Alexandru Cel Bun, a fost inzestrata mai apoi de Stefan cel Mare cu un turn clopotnita.

Manastirea Bistrita fost fortificata de Petru Rares in anii 1500 si renovata apoi de Alexandru Lapusneanu- ctitorul apropiatei Manastiri Pangarati si al Manastirii Slatina. Manastirea Bistrita este necropola domneasca, fiind ingropat aici domnitorul ctitor- Alexandru cel Bun, a carui statuie a fost amplasata in curtea bisericii.

Zidita intr-un stil bizantin, Manastirea Bistrita ocroteste aici si una dintre cele mai vechi icoane medievale din Romania- Icoana Sfinta Ana, primita de Domnitorul Alexandru cel Bun de la Imparatul Bizantin Manuil al Doilea Paleologul. Importanta Manastirii Bistrita mai este amplificata si de crearea aici a unuia dintre cele mai vechi documente medievale romanesti- a Pomelnicului de la Bistrita. Nu in ultimul rand am retinut frumoasele sale fresce, stema Moldovei incastrata deasupra pisaniei si toaca in forma de vultur- asa cum am mai vazut la Manastirea Comana a lui Vlad Tepes.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din Piatra Neamt va recomand sa ajungeti si la Cetatea Neamtului, la Manastirea Agapia, la Manastirea Varatec, la Manastirea Neamt, la Durau, in Muntii Ceahlau la Varful Toaca, Cabana Dochia si Cascada Duruitoarea, la Cheile Bicazului, Manastirea Pangarati, Lacul Rosu, Cheile Bicajelului, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *