Pana sa ajungem in Iasi ne-am oprit si la statuia lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt. Cred ca orice roman trebuie sa ajunga in locurile sfinte ale istoriei sale cel putin o data in viata, iar acesta este unul dintre ele. Din acest punct de vedere apreciez faptul ca pe timpurile comuniste se aduceau aici in numar mare pionierii, pentru ca astfel de fapte nu trebuiesc uitate.
Cea mai mare infrangere a Imperiului Otoman aflat in plina glorie, a venit de la oastea lui Stefan cel Mare, care, asa mic de statura cum era, dar cu darzenia specifica moldovenilor, s-a incumetat sa nu mai plateasca tribut. Baiazid al Doilea – cuceritorul Constantinopolului, trimite asupra moldovenilor 120.000 de oameni, condusi de temutul Suleiman, impreuna cu cu valahii controlati de Radu cel Frumos- apropiat al sultanului si frate cu Vlad Tepes si cu fortosul albanez Skandemberg- cel care a dat numele sportului skandemberg.
Dar Stefan cel Mare are noroc de o zi cu ceata si alege sa-i infrunte dupa runde de hartuiri pe intreg teritoriul parjolit al Moldoveiintr, intr-un loc mlastinos de langa Vaslui, intr-un moment in care zapada lui ianuarie se topea. Aplicand si o tactica de pacalire, ii atrage prin buciumari in mijlocul baltocii, de unde ii nimiceste pana nu mai ramane unul, asa cum a scris pastelat marele Sadoveanu in cartea Istoria lui Stefan.
Isprava se regaseste intr-unul dintre basoreliefurile de pe statuia lui Stefan cel Mare din Iasi si e demna de memorare intru cinstirea vitejiei lor.
Din pacate, autoritatile noastre nu mai stiu sa atraga romanii in acest loc, si principala responsabilitate este a lor. Trebuie sa atraga aici romanii prin evenimente organizate frecvent, poate prin locuri de joaca, facilitati fiscale sau concesionari pentru restaurante sau centre cultural-recreative, s.a.m.d. La fel se intampla si la Calugareni unde locul este pustiu si plin de balarii.
Vizitati aceste locuri importante din istoria romanilor si cinstiti astfel memoria marilor nostri conducatori! Mergeti si la Manastirea Putna, Biserica Trei Ierarhi din Iasi, Tebea, Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Dealu din Targoviste, Manastirea Arnota, Biserica Gheorghe Nou din Bucuresti, Manastirea Snogov, Manastirea Cozia, s.a.m.d.
Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
8 Comments