LA PODUL INALT, UNDE MOLDOVENII AU AJUNS FAIMOSI IN INTREAGA LUME

Satuia lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt

Din Iasi va recomand sa vizitati alaturi de frumoasele castele neogotice si statuia lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt. Ca roman cred ca trebuie sa ajungi in locurile sfinte ale istoriei tale cel putin o data in viata, iar acesta este unul dintre ele. Din acest punct de vedere apreciez faptul ca pe timpurile comuniste se aduceau aici in numar mare pionierii, pentru ca astfel de fapte nu trebuiesc uitate.

Cea mai mare infrangere a Imperiului Otoman aflat in plina glorie, a venit de la oastea lui Stefan cel Mare care, asa mic de statura cum era dar cu darzenia specifica moldovenilor s-a incumetat sa nu mai plateasca tribut. Baiazid al doilea cuceritorul Constantinopolului trimite asupra moldovenilor 120.000 de oameni, condusi de temutul Suleiman, impreuna cu fortosul albanez Skandemberg care a dat numele sportului si cu valahii controlati de Radu cel Frumos, apropiat al sultanului si frate cu Vlad Tepes.

Satuia lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt

Dar Stefan cel Mare are noroc de o zi cu ceata si alege sa-i infrunte intr-un loc mlastinos de langa Vaslui, intr-un moment in care zapada lui ianuarie se topea si dupa runde de hartuiri pe intreg teritoriul parjolit al Moldovei. Aplicand si o tactica de pacalire, ii atrage prin buciumari in mijlocul baltocii de unde ii nimiceste pana nu mai ramane unul, asa cum a scris pastelat marele Sadoveanu in istoria lui Stefan.

Isprava se regaseste intr-unul dintre basoreliefurile de pe statuia lui Stefan cel Mare din Iasi si e demna de memorare intru cinstirea vitejiei lor.

Statuia lui Stefan cel Mare, Iasi

Din pacate autoritatile nu mai stiu sa atraga romanii in acest loc si principala responsabilitate este a lor. Trebuie sa atraga prin evenimente organizate frecvent, poate prin locuri de joaca, facilitati fiscale sau concesionari pentru restaurante sau centre cultural-recreative, s.a.m.d. La fel se intampla si la Calugareni unde locul este pustiu si plin de balarii.

monumentul lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Va invit sa vizitati aceste locuri importante din istoria romanilor si sa le cinstiti memoria marilor nostri conducatori mergand la Putna, Trei Ierarhi, Tebea, Curtea de Arges, Stefanesti, s.a.m.d. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Related Post