CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN GALATI

obiective turistice Galati, Romania, arhitectura, cladiri istorice Moldova

Nu stiu cate persoane s-au gandit sa petreaca un city break in orasul Galati, un oras care dupa mine are ce oferi si care este o optiune de luat in considerare mai ales daca aveti copii si va intereseaza cunoasterea patriei. Cazati la hotelurile de pe faleza ce ofera o panorama frumoasa a Dunarii sau la un complex cu piscina, cu vizitarea gradinii zoologice de langa Galati si a Complexului Muzeal Stiintele Naturii pentru a da satisfactie celor mici, cu plimbari pe faleza Dunarii si admirarea sculpturilor de metal, cu vizite la expozitiile de arta si Muzeul de Istorie, cunoscand vechile biserici si cladirile impunatoare aflate pe strada Domneasca, orasul ofera o serie de obiective turistice interesante astfel incat sa multumeasca intreaga familie. In plus, Galatiul ofera deschidere spre alte locuri minunate din Tara Dacilor, spre Delta Dunarii, orasele Braila, Focsani, Buzau sau chiar Iasi.

obiective turistice Galati, Romania, arhitectura, cladiri istorice Moldova

Pentru a cuprinde esenta frumosului oras dunarean va recomand sa vizitati prima data Biserica Fortificata Precista si apoi de aici sa mergeti pe jos si sa faceti o placuta plimbare pe faleza Dunarii unde puteti lua si masa, apoi luati masina sau mergeti pe jos pe strada Domneasca pana la Muzeul de Istorie Paul Paltanea sau Lapidariul, Universitatea Dunarea de Jos si Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza. In alta zi puteti vizita Complexul Muzeal de Stiintele Naturii, Gradina Zoologica si urca la barul din Turnul  de Televiziune pentru o frumoasa panorama asupra orasului.

obiective turistice Galati, Romania, arhitectura, cladiri istorice Moldova

BISERICA FORTIFICATA PRECISTA este cea mai veche constructie din Galati, fiind ridicata la mijlocul anilor 1600 in timpul domniei lui Vasile Lupu. A fost ctitorita de doi frati, negustori din Braila si un alt negustor din Galati si construita din piatra castrului roman Barbosi Tirighina aflat la marginea orasului.

In timpul unuia dintre razboaiele ruso-turce in aceasta biserica a stat ascuns domnitorul fanariot al Moldovei Constantin Mavrocordat, cel care a ctitorit in Bucuresti frumoasa biserica Stavropoleos.

Este una dintre cele mai interesante biserici din Romania, cu fortificatia data de meterezele bisericii si nu de zidurile inconjuratoare, asa cum am vazut in Ardeal la biserica fortificata din Cloasterf.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

FALEZA DUNARII din Galati este mai frumoasa decat cea din Braila, Tulcea sau Calarasi, fiind amenajata cu pista de biciclete si locuri de joaca pentru copii si infrumusetata cu numeroase sculpturi din metal realizate in anii ’70, cu ocazia unei tabere de sculptura. Este singura tabara de sculptura in metal pe care am vazut-o pana acum in Romania, mai existand cele in piatra de la Naeni, Magura, Oarba de Mures, Hobita sau in lemn la Meledic. Aceasta se termina apoape de Palatul Navigatiei proiectat de arhitectul roman Petre Antonescu, cel care a proiectat in Bucuresti Arcul de Triumf, palatul neoromanesc al Primariei Capitalei de langa Gradina Cismigiu, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”unde se afla si Muzeul Literaturii, Palatul Marmorosh-Blank, decorat la interior de Cecilia Storck, Palatul Kretulescu de langa Gradina Cismigiu, actualul sediu Unesco, Cladirea Facultatii de Drept imbogatita cu sculpturile faimosilor juristi din Antichitate ale lui Ion Jalea, iar in tara Cazinoul din Sinaia, construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoul din Constanta, Palatul de Justitie din Buzau, Vila Florica a Bratienilor de langa Pitesti, Palatul Primariei din Craiova, etc.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

MUZEUL DE ISTORIE PAUL PALTANEA SAU LAPIDARIUL are expuse la interior obiectele gasite in castrul roman Tirighina Barbosi. Am intalnit in acest muzeu unul dintre putinii ghizi dedicati pe care ii gasesti la noi in tara, Marian Scripnic, un restaurator arheologic pasionat care ne-a povestit o serie de lucruri interesante. I-am luat si numarul de telefon pentru discutii ulterioare si i-am cerut permisiunea sa-l afisej aici pentru alti pasionati de istorie care vor sa afle mai multe despre acest muzeu: 0742266035. Am descoperit povestea amforei cu ulei de masline de acum aproximativ 2000 de ani, gasita in pamant de cativa tarani si adusa intreaga la muzeu.

Am vazut in miniatura Cavoul Roman descoperit in oras si intr-o sculptura pe Cavalerul Trac intalnit in mai multe locuri la noi in tara: la Muzeul de Istorie Constanta, la Vila Florica a Bratienilor, la Cetatea Histria si la Manastirea Rupestra Cetateni Negru Voda. Am aflat povestea dacului ajuns ofiter roman, ale carui oseminte sunt expuse aici si vizitele babutelor din oras la moastele unuia dintre primii crestini…

Am vazut si aici o multime de vase din culturile Gumelnita si Cucuteni iar la etajele superioare am gasit interesante obiecte etnografice, de arta si bisericesti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Program de vizitare: luni-marti inchis, miercuri-duminica 10-18 apr-oct si 09-17 noi-mar. Pret bilet: adulti 4 lei, copii, stundenti 1 leu.

http://www.migl.ro/

 

Mergand mai inainte pe Strada Domneasca am admirat la tot pasul o serie de cladiri cu arhitectura deosebita. Am trecut pe langa sediul prefecturii, in trecut Palatul Administrativ proiectat de renumitul architect roman Ion Mincu si infrumusetata cu statui ale lui Federic Storck, infatisand industria si agricultura. Ceasul de pe frontonul cladirii anunta fiecare ora cu melodia Valurile Dunarii ale galateanului Iosif Ivanovici, cunoscuta si ca “Barca pe valuri” si “The Anniversary Song”, aparuta in numeroase filme americane.

Am trecut apoi pe langa Casa Memoriala Cuza Voda, pe care am gasit-o in renovare si Universitatea Dunarea de Jos, realizata de Grigore Cerchez, alt mare architect roman, cel care a proiectat si o aripa a Palatului Cotroceni, Institutul de Arhitectura Ion Mincu, Castelul Cantacuzino din Busteni, Sediul BNR din Braila, sau Casa Manu actualmente Palatul lui Becali.

 

La UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS am gasit organizata o expozitie de arta a pictorului Octavian Smigelschi, cel care a pictat cupola Catedralei Mitropolitane din Sibiu si i-am admirat picturile cel reprezentau pe Mesterul Manole de la Curtea de Arges, dansul ielelor, Luceafarul lui Eminescu, tarani romani la poarta, icoane cu motive traditionale romanesti, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Orasul Galati a fost mentionat documentar prima data in anii 100 in Tabula Peutingeriana cu numele de Galatie, apoi in anii 1400 printr-un document emis de Stefan al II-lea si a fost locuit inca din neolitic, apoi de daci si de romani, cumani si moldoveni.

In Galati a trait in tinerete Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare si cel care a pornit traditia pictarii bisericilor la exterior, Hatmanul Mazepa, erou al Ucrainei ce a fost inmormantat aici si dupa care s-au denumit doua cartiere ale orasului, Alexandru Ioan Cuza care a fost parcalab al orasului si a carui casa este astazi muzeu si renumitul pictor Camil Ressu, pe care l-am admirat in atatea muzee alte tarii.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

 

Este a doua oara cand ajung in Galati, prima oara am fost mai mult ocupat sa gust cel mai bun peste de la Festivalul Scrumbiei iar a doua oara sa mai descopar din obiectivele turistice ale orasului pe care inca nu le-am epuizat.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne bucuram de arhitecturi unice si vechi opere de arta, descoperindu-ne totodata istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Un gând despre „CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN GALATI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixty nine − = 66