OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE IN TARGOVISTE SI IMPREJURIMI. I.L CARAGIALE, MANESTI SI BALTITA

Ansamblul Curtea Domneasca Targoviste, cele mai importante obiective turistice

vechea Mitropolie a Tarii Romanesti, Targoviste, obiective turistice Dambovita, Neagoe Basarab, Carol I, Ferdinand, Maica Smara, Tudor VladimirescuOrasul TARGOVISTE trebuie vizitat in primul rand pentru imensa lui incarcare istorica. Fiind Curtea Domneasca si Capitala Tarii Romanesti pentru aproape 300 de ani, de aici au facut istorie unii dintre cei mai mari conducatori ai neamului romanesc: Mircea Cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Marea insemnatate istorica a lasat de-a lungul timpului asupra orasului mai multe vestigii, care, desi s-au pastrat in mica masura, aduc savoare calatoriei odata ce sunt descoperite. Pana sa ajungeti aici, sau la intoarcere, va recomand sa va mai opriti si la Casa Memoriala I.L Caragiale din satul ce-i poarta numele, precum si la doua biserici interesante la care si-au adus contributia nume importante ca Nicolae Vermont, Gottereau, Lecomte de Nouy.

Targoviste, I.L. Caragiale, Biserica Manesti si Baltita

Dupa cum stiti, Targoviste este usor accesibil din Bucuresti, constituind o destinatie placuta de weekend, un loc in care o sa gasiti cateva variante bune pentru a lua masa si multe obiective educative pentru mari si mici. La fel de bine puteti sa faceti o oprire cand va intoarceti inspre Bucuresti dinspre Rucar-Bran, sau chiar sa petreceti un sfarsit de saptamana aici.

Cele mai importante obiective turistice ale orasului Targoviste sunt: Ansamblul Curtea Domneasca, Manastirea Dealu, Biserica Stelea, Muzeul de Arta, Casele Atelier ale pictorilor Vasile Blendea si Gheorghe Patrascu, Muzeul de Arheologie, Muzeul Politiei, Muzeul Evolutiei Omului, Muzeul Scriitorilor Damboviteni, Manastirea Viforata, Muzeul Tiparului si Cartii Vechi, Mitropolia, Parcul Chindiei si Gradina Zoo.

Obiective turistice in Targoviste

Primul si cel mai important obiectiv turistic al orasului este Ansamblul Monumental Curtea Domneasca. Atestarea CURTII DOMNESTI de la Targoviste a fost facuta prima data in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Pe vremea lui Vlad Dracul si a fiului acestuia, Vlad Tepes, se extind fortificatiile si se adauga si TURNUL CHINDIEI.

Turnul Chindiei, Targoviste

Sub Matei Basarab cunoaste perioada maxima de dezvoltare, iar sub Gheorghe Ghica se incepe daramarea zidurilor la ordinul turcilor,  care voiau sa descurajeje domnitorii romani sa se nai razvrateasca impotriva “Portii”.
Despre importanta biserica din vechea curte domneasca am inteles ca a fost restaurata de arhitectul francez Lecomte de Nouy, cel care a avut contributii si la alte biserici de seama pe care le-am admirat in lungul tarii, ca: Biserica Curtea de Arges, Sfantul Ioan Botezatorul de la Conacul Bratienilor, Biserica lui Stefan cel Mare si Trei Ierarhi din Iasi, Biserica Sfantul Dumitru din Craiova, Sfantul Haralambie din Turnu Magurele, Domnita Balasa din Bucuresti, etc.


BISERICA DOMNEASCA
face parte din ansamblul curtii domnesti si este o ctitorie de la sfarsitul anilor 1500 a domnitorului Petru Cercel, fratele lui Mihai Viteazul, fiind la acea vreme cea mai mare cladire religioasa din Tara Romaneasca. In picturile ei, realizate in timpul lui Constantin Brancoveanu, gasim cea mai mare galerie de domnitori, fiind reprezentati aici Petru Cercel, Matei Basarab, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul pana la Constantin Brancoveanu.

Adresa: Calea Domneasca 181, Targoviste, Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica, vara 9-18:30, iarna 9-17

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=260

Ansamblul Curtea Domneasca Targoviste, cele mai importante obiective turistice

MANASTIREA STELEA este cel mai probabil una dintre cele mai frumoase biserici din Romania, fiind un alt obiectiv important al orasului. Este o biserica deosebit de interesanta si nu doar pentru vechimea ei de la mijlocul anilor 1600, ci pentru inspiratia dupa renumita Biserica Trei Ierarhi din Iasi si frumoasa sa pictura interioara.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Biserica Stelea este o ctitorie a domnului Moldovei Vasile Lupu, doar ca pe teritoriul Tarii Romanesti. Acesta a avut in plan inlaturarea domnitorului Matei Basarab si preluarea Tarii Romanesti, si chiar a Transilvaniei, plan care nu i-a reusit. La un moment de impacare cu domnitorul Tarii Romanesti construieste in Targoviste aceasta manastire, ce poarta pe ea ca dovada stema Moldovei, capul de bour. Iar Matei Basarab construieste si el la randul lui o manastire in Moldova, la Soveja.

Locul ales de Vasile Lupu pentru constructia acestei biserici este unul special datorita faptului ca aici a existat o alta biserica construita de un negustor numit Stelea, unde a fost ingropat tatal lui Vasile Lupu, fost AGA, grec de origine, ce s-a casatorit cu o romanca.

Manastirea Stelea, Obiective turistice din Targoviste

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Mergeti apoi sa vizitati doua case atelier ce au apartinut unor mari artisti romani: Gheorghe Patrascu si Vasile Blendea.

Ajunsi la CASA ATELIER “GHEORGHE PETRASCU” am fost intampinati de o cladire care-mi inspira cunoscuta modestie a artistilui, o casa alba tip turn, cu un ornament discret la geamuri si cu un pridvor ce avea in partea superioara o dantela de lemn.

L-am mai “intalnit” pe Gheorghe Patrascu in timbrele pe care le-am colectionat de mic, precum si la Muzeul Zambaccian din Bucuresti, cel care a fost si promotorul artistului. Stiam ca a fost ajutat si de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu, din impresionismul caruia si-a creat mai departe propriul stil. Un curent de pictura caracterizat printr-un colorit grav, apasator, un clar obscur cu contururi evidente.

Muzeul nu se compara ca marime si organizare cu muzeele Zambaccian si Pallady din Bucuresti, acesta e mai auster, mai simplu. L-am asemanat cu Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina. Nu sunt expuse foarte multe lucrari aici, dar mi-au atras atentia in principal “Casa de la Nicoresti” si “Peisaj din Venetia”, si faptul ca am putut sa-mi imaginez cum isi petrecea marele maestru viata de zi cu zi.

Va invit sa-l cunoasteti pe artist la el acasa, pe cel care a castigat marele premiu in expozitiile internationale din Barcelona si apoi din Paris si sa vedeti prin ochii lui Targovistea vremurilor interbelice.

Program de vizitare: luni, inchis, marti-duminica 9-17. Taxa de intrare 7 lei. Adresa: Strada Bratiei 24.

Tineam sa vizitez si MUZEUL VASILE BLENDEA din Targoviste pentru ca voiam sa cunosc mai bine un mare sculptor al tarii noastre, un elev al altor doi mari sculptori nationali: Paciurea si Storck. Voiam sa-l vizitez acasa la el pentru a-l cinstii ca pe un mare artist care, asemenea unui alt mare sculptor roman- Ion Jalea, a luptat pentru intregirea neamului in Primul Razboi Mondial.  Voiam sa-i cunosc frumoasa opera inspirata in principal din istoria tarii, dar si din peisajul targovistean in care a petrecut o buna parte din viata.

Maestrul Vasile Blendea si-a adus contributia la cinstirea eroilor romani cazuti in lupte, prin monumentele realizate pentru comunele Marasti, Marasesti, Cricov, Ocnita, Razvadul de Sus si Razvadul de Jos, si a realizat o serie de monumente pe care le-am admirat de-a lungul traseelor mele: in Slatina pe Tudor Vladimirescu, in Fagaras pe Badea Cartan,  in Rosiorii de Vede pe Nicolae Balcescu, in Targoviste pe Bratescu Voinesti, pe Ienachita Vacarescu si pe Matei Basarab. I-a imortalizat in sculpturile sale pe o serie de personalitati istorice ca: Aurel Vlaicu, Ion Neculce, Vlad Tepes, Popa Sapca din Celei, Nicolae Iorga.

Am retinut si faptul ca a executat pictura murala de la scoala romaneasca Fontenay-Aux-Roses de langa Paris cu pictura “Constantin Brancoveanu la Sfintirea Manastirii Surpatele“, atunci cand a fost apreciat de marele Nicolae Iorga la a carui solicitare, Academia Romana i-a incredintat misiunea de a copia operele romanesti aflate in diferite palate ale lumii, descoperind in acest fel si faimosul portret al lui Vlad Tepes.

Vasile Blendea are un stil aparte, majoritatea sculpturilor lui parca seamana cu clar-obscurul picturilor lui Caravaggio vazute la Roma, cu fata clara inconjurata de intuneric, sau mai degraba cu pictura data de impresionism, contrastand cu claritatea data de realism.

Din pacate, dupa ce am batut strada cu sens unic de doua ori in lipsa bunei semnalizari am gasit muzeul inchis, chiar daca pe site nu se anunta nimic in privinta programului. Am aflat de la alt muzeu ca duc lipsa de personal, dar se pare ca duc lipsa si de seriozitate. O minima comunicare se putea face, iar in ce priveste organizarea le puteam da cateva idei, astfel incat cei putini care mai cauta sa viziteze muzee, sa se poate bucura de mostenirea lasata…

Am facut o poza de afara si am plecat mai departe, avand noroc sa gasesc in alta parte o carticica a acestui muzeu si sa pastrez astfel in imagini operele mele preferate: Vlad Tepes la poarta cetatii, Stefan cel Mare strangand oastea, Lupta dacilor cu romanii, Orfan de razboi, Omagiul eroilor de la Voinesti, Tudor Vladimirescu, Nicolae Iorga.

Desenator, pictor, sculptor, monumentalist si restaurator, acesta a fost Vasile Blendea, un maestru pe care nu-l vom uita niciodata.

Program de vizitare oficial: luni, inchis, marti-duminica 9-17.In realitate e inchis. Taxa de intrare 7 lei. Adresa: Strada Grigore Alexandrescu 24.

MUZEUL DE ARTA DIN TARGOVISTE este gazduit de o frumoasa cladire cu arhitectura baroca, ridicat la sfarsitul anilor 1800 cu destinatia gazduirii sediului Prefecturii Judetului Dambovita. In acest decor al salilor, impodobite cu picturi murale ce prezinta vestigiile orasului Targoviste si imprejurimile acestuia, am admirat mai multe picturi ale marilor artisti romani: Grigorescu, Patrascu, Pallady, Darascu, etc.

Adresa: Calea Domneasca 185, Targoviste. Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica 9-17

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=259&-Muzeul-de-Arta-TARGOVISTE-Dambovita

Muzeul de Arta Targoviste, Dambovita, Romania

MUZEUL DE ISTORIE DIN TARGOVISTE este gazduit de o constructie de la inceputul anilor 1900, proiectata sa gazduiasca Palatului de Justitie. Nu are un numar mare de exponate sau o prezentare prin care sa se remarce, dar cu siguranta o sa gasiti aici multe lucruri educative.

Adresa: Calea Domneasca 181, Targoviste. Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=263&-Muzeul-de-Istorie-TARGOVISTE-Dambovita

Muzeul de Istorie,Targoviste, Dambovita, Romania

Daca i-ati adus cu voi si pe cei mici, va recomand sa faceti o plimbare pe langa lac in PARCUL CHINDIA din spatele Curtii Domnesti, si sa vizitati micuta gradina zoologica si poate Muzeul Politiei si Muzeul Evolutiei Omului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

GRADINA ZOOLOGICA din Targoviste nu impresioneaza prin organizarea sau dotarile sale, fiind parca impietrita in timpul infiintarii sale, din epoca medievala, anii 1500 pe timpul lui Petru Cercel…

Totusi, cei mici nu vor ramane incantati de istoria sa, fiind probabil cea mai veche gradina zoologica din tara, ci de spectacolul maimutelor jucause, de singurul hipopotan pitic din tara si de interesantii pesti cu patru picioare, de pestii transparenti sau de cei fluorescenti de la acvarii.

Program de vizitare: 10-19 vara, 9-16 iarna, luni inchis. Pret bilet 7 lei.

http://www.zootargoviste.ro/index.php

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt loc marcant si plin de insemnatate pentru poporul roman este unitatea militara in care si-au petrecut ultimele zile din viata dictatorii Ceausescu, unde s-a desfasurat executia lor, in urma asa zisului proces. LOCUL se afla langa Gara Targoviste, pe bulevardul Regele Carol I, intr-o fosta unitate militara. Aici s-a amenajat un muzeu de putini ani, o idee laudabila care te introduce in atmosfera anilor petrecuti in comunism. Daca ai vizitat Palatul Primaverii din Bucuresti, locul unde au trait cei doi lideri comunisti, si o sa vii apoi aici, o sa vezi de unde au plecat si unde au ajuns sotii Ceausescu, care nu au inteles nici la final ce s-a schimbat in jurul lor, plecand de la Rusia si extinzandu-se in toata Europa, strangand in continuare latul poporului roman, inloc sa faca o trecere lina spre schimbare…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In afara de cele descrise mai sus, orasul Targoviste are mai multe biserici medievale si cladiri remarcabile pe care merita sa le vizitati. Pentru a nu incarca si mai mult acest articol, o sa enumar doar cateva dintre ele. As mentiona mai intai VECHEA MITROPOLIE A TARII ROMANESTI, ridicata de celebrul domnitor Neagoe Basarab. Edificiu actual este relativ nou, fiind realizat la inceputul anilor 1900 de renumitul arhitect francez Lecomte de Nouy, arhitect pe care l-am tot intalnit la alte cladiri celebre, in special in refacerea din temelii a Bisericii Sfantul Nicolae din Iasi – a lui Stefan cel Mare, Trei Ierarhi – a lui Vasile LupuManastirea Curtea de Arges – a lui Neagoe Basarabbiserica curtii domnesti din Targoviste, precum si la Castelul PelesBiserica din Manestibiserica Bratienilor, biserica Domnita Balasa din Bucuresti, s.a.m.d.

La interior i-am gasit frumos pictati pe Neagoe Basarab, pe Regele Carol I, pe Regele Ferdinand si pe Regele Carol al Doilea. Pictura a fost realizata in anii ’30 de pictorul Dimitrie Belizarie, artist intalnit si la biserica de pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti.

In pictura murala Neagoe Basarab tinea pios in mana veche biserica, iar Regele Ferdinand era reprezentat asemenea regelui Carol I la Manastirea Sinaia, avand mana pe o coloana stirbita – ce semnifica lipsa Transilvaniei din corpul Romaniei si in cealalat mana un document cu trei obiective: “Intregirea Neamului, Votul Obstesc, Improprietarirea taranilor”.

vechea Mitropolie a Tarii Romanesti, Targoviste, obiective turistice Dambovita, Neagoe Basarab, Carol I, Ferdinand, Maica Smara, Tudor Vladimirescu

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Parcul Mitropoliei ce inconjoara biserica, s-a filmat filmul “Despre oameni si melci”, si am gasit aici statuile lui Tudor Vladimirescu, a Maicii Smara supranumita “educatoarei poporului” -intalnita si in Parcul Cismigiu si a lui Mihai Viteazul.

As mentiona apoi BISERICA ARMATEI (SFINTII ARHANGHELI) din Targoviste, o veche biserica ridicata pe urmele uneia ctitorita de Vlad Tepes si BISERICA TARGULUI din zona pietonala a orasului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dupa ce ati vizitat obiectivele de mai sus, care sunt grupate relativ aproape unele de altele, va recomand sa luati masina si sa ajungeti la al doilea obiectiv important al orasului, la MANASTIREA DEALU. O ctitorie a domnitorului Radu cel Mare de la sfarsitul anilor 1400, ridicata pe o fosta manastire de pe timpul lui Mircea cel Batran, pastreaza ramasitele lumesti ale domnitorului ctitor si capul lui Mihai Viteazul, ce se afla in doua sarcofage sculptate la inceputul anilor 1900 de marele sculptor Federic StorkPe mormantul lui Mihai Viteazul sunt insemnate bataliile pe care le-a purtat, iar peretele poarta o pictura care-l infatiseaza si pe Nicolae Iorga, venit in pelerinaj la mormantul marelui voievod.

“Vlahul, se cuvine,
Fietecine,
Să poarte cernit strai
Că a murit Mihai
Că şi-au pierdut domnul
Viteazul şi omul,
Cu nume de faimă
De-l rosteau cu teamă,
Cari mai de cari,
Turcii şi tătarii,
Ungurii şi leşii,
Tremurând ca peştii.”

Tot aici sunt ingropati si Patrascu cel Bun- tatal lui Mihai Viteazul, Vlad Dracul- tatal lui Vlad Tepes, Vladislav al doilea, Vlad Voda Inecatul- fiul lui Radu cel Mare, domnitori ale caror pietre funerare le-am gasit acoperite cu covoare…

Aici a functionat la inceputul anilor 1500 prima tiparnita a Tarii Romanesti, iar cladirile au mai fost folosite pe post de depozit de munitie, lagar de prizonieri si scoala militara- unde a studiat si legionarul Corneliu Zelea Codreanu.

Este un loc foarte special, un loc ce merita vizitat pentru marea lui insemnatate istorica, pentru arhitectura, si pentru privelistea asupra orasului Targoviste.

Din pacate pictura interioara a bisericii nu s-a mai pastrat, biserica fiind repictata in 1985, iar pridvoarele exterioare ale anexelor au fost pictate cu imaginea unor reprezentanti ai bisericii, ca si la Manastirea Brancoveneasca de la Sambata de Sus, lucru care dupa parerea mea nu ar trebui sa se intample. Mai intai reprezentantii bisericii trebuie sa-si merite locul acela, infaptuind lucruri marete pentru poporul roman, popor care le sustine existenta prin diferitele moduri directe sau indirecte, si in slujba caruia trebuie sa fie, nu doar sa profite de lipsa de educatie a acestuia…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Targoviste (2)

Aproape de Manastirea Dealu se afla si MANASTIREA VIFORATA,  o manastire pe care am vizitat-o in principal pentru istoria sa. Ctitorita la inceputul anilor 1500 de Vlad Voda Inecatul, a fost refacuta din temelii de cel mai mare ctitor de biserici din Tara Romaneasca, Matei Basarab, si ingrijita de Constantin Brancoveanu care o si picteaza. Ulterior un nepot al sau porunceste repictarea sa, si schimba chipul unchiului sau cu al lui. Tot aici am gasit si o catapeteasma sculptata de batranul Karl Storck.

Pe langa marii  domnitori mentionati mai sus, de istoria orasului Targoviste se leaga si alte importante nume:

-Macarie– tipograful sirb care vine in Tara Romaneasca la inceputul anilor 1500 si care infiinteaza la Manastirea Dealu prima tipografie din tara.

– Coresi, nascut langa Targoviste, diacon ortodox, tiparitorul primelor carti scrise in limba romana. L-am mai “intalnit” si in calatoriile mele in Brasov, la prima scoala romaneasca de langa Biserica Sf. Nicolae. La Brasov, diaconul a avut posibilitatea sa tipareasca pe langa slavona si in limba romana, lucru care am inteles ca-i era interzis in Tara Romaneasca de catre Mitropolie.

– Ion Heliade Radulescu, nascut la Targoviste, revolutionar pasoptist, scriitor, membru fondator si primul presedinte al Academiei Romane.

– Grigore Alexandrescu, nascut la Targoviste, cel care mi-a ramas in amintire prin fabulele invatate la scoala.

-Pictorii Gheorghe Patrascu si Vasile Blendea despre care am detaliat mai sus.

Tot legat de istoria orasului se leaga si momentele de la 1821 care marcheaza sfarsitul revolutiei lui Tudor Vladimirescu si a conducatorului ei, si uciderea lui Nicolae Ceausescu dupa evenimentele din ’89, cu locul faptei descris mai sus. 

Targoviste este infratit cu Kazanlak-ul din Bulgaria, loc unde am vazut frumoasele morminte ale regilor traci, dar si cu marile orase americane New York si Miami…

Poarta Bucurestilor Targoviste

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Poarta Bucurestiului ce se afla in poza de mai sus, ne petrece odata cu parasirea orasului spre trei obiective frumoase pe care le-am descoperit in apropiere, obiective situate la limita judetului Dambovita cu Prahova si pe care le puteti vizita la intoarcere spre Bucuresti.

Primul obiectiv este BISERICA MANESTI, o constructie ridicata la sfarsitul anilor 1800 de generalul Vacarescu si de sotia sa, nascuta Manescu. A fost construita pe locul unei mai vechi biserici ce a fost edificata in jurul anilor 1700 de familia Manescu, si aceasta la randul ei fiind construita pe locul unei alte biserici mult mai vechi.

Biserica Manesti, obiective turistice in jurul Targoviste, Dambovita, Romania , Nicolae Vermont, Lecomte de Nouy

M-a impresionat prin frumusetea ei deosebita data de arhitectura de inspiratie brancoveneasca. Capitelurile coloanelor aveau un semicerc punctat si un model vegetal, probabil din frunze de acant, sau chiar de pelin. Pe “fruntea” ei, biserica purta un frumos brau cu frunze verzi si sapte ferestre aparente, dintre care, sase au preluat modelul vegetal din capiteluri, iar fereastra centrala avea reprezentata o scena religioasa.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Ulterior, cand i-am citit istoria, am realizat de unde vine frumusetea bisericii. Aceasta a fost realizata dupa planurile francezului Gottereau, cel care a proiectat Palatul CEC din Bucuresti si Palatul Jean Mihail din Craiova. Planurile au fost aprobate de arhitectul francez Andre Leconte du Nouy, cel care a restaurant Manastirea Curtea de Arges, iar pictura si catapeteasma au fost realizate de pictorul Nicolae Vermont.

In aceeasi comuna se afla si palatul Vacarescu-Callimachi, o constructie ce apartine aceleasi familii boieresti, dar pe care din pacate nu am reusit sa-l vizitez, fiind inchis.

Trecand prin zona m-am oprit sa admir o alta bisericuta care se afla in comuna. M-a fermecat frumusetea ei cu forma de corabie, cu un pridvor deschis cu stalpi si arce, un frumos brau floral si din loc in loc o reprezentare dantelata in forma de cruce. BISERICA DIN BALTITA a fost construita la inceputul anilor 1700 de o familie de boieri locali si este strajuita la intrare de un turn clopotnita, construit din lemn.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Biserica Baltita (1)

Nu departea o sa gasiti si MUZEUL ION LUCA CARAGIALE, muzeu ce se afla in satul cu acelasi nume. Cu denumirea veche “Haimanale”, este satul in care s-a nascut marele scriitor roman si despre care am mai pomenit cand am prezentat Conacul Balcestilor, pentru ca in acest sat, in fosta manastire- inchisoare Margineni, a fost inchis Nicolae Balcescu.

Muzeul I.L Caragiale, obiective turistice Targoviste, Romania, Dambovita

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Casa Memoriala I.L. Caragiale

In aceasta casa nu a locuit Caragiale, dar pentru ca locuinta lui nu s-a mai pastrat, muzeul a fost organizat aici, intr-o casa veche, monument istoric. Muzeul expune date despre viata lui Caragiale, arborele genealogic, fotografii, carti, afise teatrale, etc. Am retinut de pe panourile cu expuneri din muzeu o fraza care mi-a starnit zambetul: “POSTUL CEL MARE, in anul acesta ca totdauna pentru saraci tine tot anul, pentru bogati cat au pofta de icre moi ” si reclama scrisa de Caragiale pentru Gambrinus “Bere excelenta, blonda <coroana>, bruna <salvator>, consumatiuni de prima calitate, preturi moderate” 🙂

Sunt convins ca multi ii cunosc scrierile prin piesele de teatru “O scrisoare pierduta” si “D-ale carnavalului”, dar pentru mine, cea mai mare apreciere a activitatii lui o constituie directia publicistica, de gazetar, de comentator politic, prin care atragea atentia asupra abuzurilor politice si a naturii acestei clase.

I.L.Caragiale se trage dintr-o familie de aromani sau albanezi, care a venit in Tara Romaneasca odata cu suita domnitorului fanariot Ioan Caragea. Scriitorul, care se regaseste pe bancnota de 100 de lei, s-a autoexilat la Berlin, nemultumit de situatia din tara, iar din acest oras german a continuat sa scrie pana cand a murit. A fost adus mai apoi in tara si inmormantat la Bucuresti, in cimitirul Serban Voda sau Bellu.

Adresa: Comuna Ion Luca Caragiale. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

http://www.comunacaragiale.ro/comuna-il-caragiale/cultura/casa-memoriala-il-caragiale.caragiale-ghirdoveni

http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/casa-memoriala-i-l-caragiale

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=257

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la obiectivul turistic…

36 de gânduri despre „OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE IN TARGOVISTE SI IMPREJURIMI. I.L CARAGIALE, MANESTI SI BALTITA

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE IN TARGOVISTE SI IMPREJURIMI. I.L CARAGIALE, MANESTI SI BALTITA – TARA DACILOR
  2. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  3. Pingback: UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *