Ansamblul Curtea Domneasca Targoviste, cele mai importante obiective turistice

Orasul TARGOVISTE trebuie vizitat in primul rand pentru imensa lui incarcare istorica. Fiind curtea domneasca si capitala Tarii Romanesti pentru aproape 300 de ani, de aici au facut istorie unii dintre cei mai mari conducatori ai neamului romanesc,: Mircea Cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Marea insemnatate istorica a Orasului Targoviste a lasat de-a lungul timpului asupra sa mai multe vestigii, care, desi s-au pastrat in mica masura, aduc savoare calatoriei, odata ce sunt descoperite. Pana sa ajungeti in Targoviste, sau la intoarcere spre Bucuresti, va recomand sa va mai opriti si la Casa Memoriala I.L Caragiale din satul ce-i poarta numele, si la doua biserici interesante la care si-au adus contributia nume importante, ca Nicolae Vermont, Gottereau si Lecomte de Nouy.

Targoviste, I.L. Caragiale, Biserica Manesti si Baltita

Dupa cum bine stiti, Orasul Targoviste este usor accesibil din Bucuresti, constituind o destinatie placuta de weekend, un loc in care o sa gasiti cateva variante bune pentru a lua masa si multe obiective educative pentru mari si mici. La fel de bine puteti sa faceti o oprire atunci cand va intoarceti inspre Bucuresti, dinspre culoarul Rucar-Bran, sau chiar sa petreceti un sfarsit de saptamana aici.

Cele mai importante obiective turistice ale Orasului Targoviste sunt: Ansamblul Curtea Domneasca, Manastirea Dealu, Biserica Stelea, Muzeul de Arta Targoviste, casele-atelier ale pictorilor Vasile Blendea si Gheorghe Patrascu, Muzeul de Arheologie Targoviste, Muzeul Politiei si Muzeul Evolutiei Omului, Muzeul Scriitorilor Damboviteni, Manastirea Viforata, Muzeul Tiparului si Cartii Vechi, unitatea militara in care au fost executati sotii Ceausescu, Mitropolia Targoviste, Parcul Chindiei si Gradina Zoo.

Obiective turistice in Targoviste

Primul si cel mai important obiectiv turistic al Orasului Targoviste este Ansamblul Monumental Curtea Domneasca. Atestarea CURTII DOMNESTI de la Targoviste a fost facuta prima data in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Pe vremea lui Vlad Dracul si a fiului acestuia- Vlad Tepes, se extind fortificatiile si se adauga si TURNUL CHINDIEI.

Turnul Chindiei, Targoviste

Sub Matei Basarab cunoaste perioada maxima de dezvoltare, iar sub Gheorghe Ghica se incepe daramarea zidurilor la ordinul turcilor, care voiau sa descurajeze domnitorii romani sa se mai razvrateasca impotriva “Portii”.
Biserica din vechea curte domneasca a fost restaurata de arhitectul francez Lecomte de Nouy, cel care a avut contributii si la alte biserici de seama pe care le-am admirat de-a lungul tarii, cum sunt: Biserica Curtea de Arges, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul de la Conacul Bratienilor, Biserica lui Stefan cel Mare si Biserica Trei Ierarhi din Iasi, Biserica Sfantul Dumitru din Craiova, Biserica Sfantul Haralambie din Turnu Magurele, Biserica Domnita Balasa din Bucuresti, etc.


BISERICA DOMNEASCA
din Targoviste face parte din ansamblul curtii domnesti si este o ctitorie de la sfarsitul anilor 1500 a Domnitorului Petru Cercel– fratele lui Mihai Viteazul. A fost la acea vreme cea mai mare cladire religioasa din Tara Romaneasca, iar in picturile ei, realizate in timpul lui Constantin Brancoveanu, gasim cea mai mare galerie de domnitori, fiind reprezentati aici Petru Cercel, Matei Basarab, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul pana la Constantin Brancoveanu.

Adresa: Calea Domneasca 181, Targoviste, Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica, vara 9-18:30, iarna 9-17

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=260

Ansamblul Curtea Domneasca Targoviste, cele mai importante obiective turistice

MANASTIREA STELEA este cel mai probabil una dintre cele mai frumoase biserici din Romania, fiind un alt obiectiv turistic important al Orasului Targoviste. Biserica Manastirii Stelea este deosebit de interesanta, nu doar pentru vechimea ei, de la mijlocul anilor 1600, ci pentru inspiratia dupa renumita Biserica Trei Ierarhi din Iasi si pentru frumoasa sa pictura interioara- la care probabil s-au inspirat de la pictura interioara a moscheilor vazute in Istanbul.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Biserica Stelea este o ctitorie a Domnitorului Moldovei Vasile Lupu, doar ca a fost construita pe teritoriul Tarii Romanesti. Vasile Lupu a avut in plan inlaturarea domnitorului Matei Basarab si preluarea Tarii Romanesti, si chiar a Transilvaniei, plan care nu i-a reusit. La un moment de impacare cu domnitorul Tarii Romanesti, construieste in Targoviste aceasta manastire, ce poarta pe ea ca dovada stema Moldovei- capul de bour. In schimb, Matei Basarab construieste si el la randul lui o manastire in Moldova, la Soveja.

Locul ales de Vasile Lupu pentru constructia Bisericii Stelea este unul special, datorita faptului ca aici a existat o alta biserica, construita de un negustor numit Stelea, unde a fost ingropat tatal lui Vasile Lupu, fost AGA, grec de origine, ce s-a casatorit cu o romanca.

Manastirea Stelea, Obiective turistice din Targoviste
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Mergeti apoi sa vizitati doua case atelier ce au apartinut unor mari artisti romani- Gheorghe Patrascu si Vasile Blendea.

Cand am ajuns la CASA ATELIER “GHEORGHE PETRASCU” am fost intampinati de o cladire ce inspira cunoscuta modestie a artistului, o casa alba tip turn, cu un ornament discret la geamuri si cu un pridvor ce avea in partea superioara o dantela de lemn.

L-am mai “intalnit” pe Gheorghe Patrascu in timbrele pe care le-am colectionat de mic, la Muzeul Zambaccian din Bucuresti – muzeul care poarta numele promotorul artistului si la expozitiile Art Safari din Bucuresti

Stiam ca a fost ajutat si de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu, din impresionismul caruia si-a creat mai departe propriul stil- un curent de pictura caracterizat printr-un colorit grav, apasator, un clar obscur cu contururi evidente.

Gheorghe Petrascu

Muzeul nu se compara ca marime si organizare cu muzeele Zambaccian si Pallady din Bucuresti, acesta e mai auster, mai simplu. L-am asemanat cu Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina. Nu sunt expuse foarte multe lucrari aici, dar mi-au atras atentia in principal “Casa de la Nicoresti” si „Peisaj din Venetia”, si faptul ca am putut sa-mi imaginez cum isi petrecea marele maestru viata de zi cu zi.

Va invit sa-l cunoasteti pe artist la el acasa, fiind cel care a castigat marele premiu in expozitiile internationale din Barcelona, iar apoi din Paris, si sa vedeti prin ochii lui Targovistea vremurilor interbelice.

Program de vizitare: luni, inchis, marti-duminica 9-17. Taxa de intrare 7 lei. Adresa: Strada Bratiei 24.

Voiam sa vizitez si MUZEUL VASILE BLENDEA din Targoviste pentru a cunoaste mai bine un mare sculptor al tarii noastre, un elev al marilor sculptori nationali Paciurea si Storck. Voiam sa-l vizitez acasa la el, pentru a-l cinsti ca pe un mare artist, care, asemenea unui alt mare sculptor roman- Ion Jalea, a luptat pentru intregirea neamului in Primul Razboi Mondial. Voiam sa-i cunosc frumoasa opera, inspirata in principal din istoria tarii noastre, dar si din peisajul targovistean in care a petrecut o buna parte din viata.

Maestrul Vasile Blendea si-a adus contributia la cinstirea eroilor romani cazuti in lupte, prin realizarea monumentelor din comunele Marasti, Marasesti, Cricov, Ocnita, Razvadul de Sus si Razvadul de Jos. A mai realizat si o serie de monumente pe care le-am admirat de-a lungul traseelor mele in Slatina -pe Tudor Vladimirescu, in Fagaras -pe Badea Cartan, in Rosiorii de Vede -pe Nicolae Balcescu, in Targoviste – pe Bratescu Voinesti, Ienachita Vacarescu si Matei Basarab. Vasile Blendea a imortalizat in sculpturile sale si o serie de personalitati istorice, cum sunt: Aurel Vlaicu, Ion Neculce, Vlad Tepes, Popa Sapca din Celei, Nicolae Iorga.

Am retinut si faptul ca a executat pictura murala „Constantin Brancoveanu la Sfintirea Manastirii Surpatele” de la scoala romaneasca Fontenay-Aux-Roses de langa Paris, atunci cand a fost apreciat de marele Nicolae Iorga, la a carui solicitare, Academia Romana i-a incredintat misiunea de a copia operele romanesti aflate in diferite palate ale lumii- descoperind in acest fel si faimosul portret al lui Vlad Tepes.

Vasile Blendea are un stil aparte, majoritatea sculpturilor lui parca seamana cu clar-obscurul picturilor lui Caravaggio vazute la Roma, cu fata clara inconjurata de intuneric.

Din pacate, dupa ce am parcurs de doua ori strada cu sens unic, in lipsa bunei semnalizari, am gasit muzeul inchis, chiar daca pe site nu se anunta nimic in privinta programului. Am aflat de la alt muzeu ca duc lipsa de personal, dar se pare ca duc si lipsa de seriozitate. O minima comunicare se putea face, iar in ceea ce priveste organizarea le puteam da cateva idei, astfel incat cei putini care mai cauta sa viziteze muzeele din Romania, sa se poate bucura de mostenirea lasata…

Am facut o poza de afara si am plecat mai departe, avand noroc sa gasesc in alta parte o carticica a acestui muzeu, si sa pastrez astfel in imagini operele mele preferate: Vlad Tepes la poarta cetatii, Stefan cel Mare strangand oastea, Lupta dacilor cu romanii, Orfan de razboi, Omagiul eroilor de la Voinesti, Tudor Vladimirescu, Nicolae Iorga.

Desenator, pictor, sculptor, monumentalist si restaurator, acesta a fost Vasile Blendea, un maestru pe care nu-l vom uita niciodata.

Program de vizitare oficial: luni, inchis, marti-duminica 9-17.In realitate e inchis. Taxa de intrare 7 lei. Adresa: Strada Grigore Alexandrescu 24.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Muzeul-Vasile-Blendea-1-1024x576.jpg

MUZEUL DE ARTA DIN TARGOVISTE este gazduit de o frumoasa cladire cu arhitectura baroca, ridicata la sfarsitul anilor 1800 pentru a gazdui sediului Prefecturii Judetului Dambovita. Salile acestui muzeu sunt impodobite cu picturi murale ce prezinta vestigiile Orasului Targoviste si imprejurimile acestuia, iar alti pereti sunt incarcati cu picturi ale marilor artisti romani- Grigorescu, Patrascu, Pallady, Darascu, etc.

Adresa: Calea Domneasca 185, Targoviste. Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica 9-17

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=259&-Muzeul-de-Arta-TARGOVISTE-Dambovita

Muzeul de Arta Targoviste, Dambovita, Romania

MUZEUL DE ISTORIE DIN TARGOVISTE este gazduit de o constructie de la inceputul anilor 1900, proiectata sa gazduiasca Palatului de Justitie. Nu are un numar mare de exponate, sau o prezentare prin care sa se remarce, dar cu siguranta o sa gasiti aici multe lucruri educative. Am remarcat in acest muzeu cazanul hunic si o serie de coliere. 

Adresa: Calea Domneasca 181, Targoviste. Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=263&-Muzeul-de-Istorie-TARGOVISTE-Dambovita

Muzeul de Istorie,Targoviste, Dambovita, Romania

Daca i-ati adus cu voi si pe cei mici, va recomand sa faceti o plimbare pe langa lac in PARCUL CHINDIA din spatele Curtii Domnesti, si sa vizitati micuta gradina zoologica si poate si Muzeul Politiei si Muzeul Evolutiei Omului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

GRADINA ZOOLOGICA din Targoviste nu impresioneaza prin organizarea sau dotarile sale, fiind parca ramasa in trecut, in timpul infiintarii sale din epoca medievala, anii 1500, pe timpul lui Petru Cercel…

Totusi, cei mici nu vor ramane impresionati de istoria veche a acestei gradini zoologice, fiind probabil cea mai veche gradina zoologica din tara noastra, ci vor aprecia cu siguranta spectacolul maimutelor jucause, singurul hipopotan pitic din tara si interesantii pesti cu patru picioare, pestii transparenti sau pestii fluorescenti din acvarii.

Program de vizitare: 10-19 vara, 9-16 iarna, luni inchis. Pret bilet 7 lei.

http://www.zootargoviste.ro/index.php

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt loc marcant si plin de insemnatate pentru poporul roman este unitatea militara in care si-au petrecut ultimele zile din viata dictatorii Ceausescu, locul in care s-a desfasurat executia lor in urma asa zisului proces. LOCUL se afla langa Gara Targoviste, pe Bulevardul Regele Carol I, intr-o fosta unitate militara. Aici s-a amenajat de putini ani un muzeu, o idee laudabila, care te introduce in atmosfera anilor petrecuti in comunism. Daca ai vizitat Palatul Primaverii din Bucuresti, locul unde au trait cei doi lideri comunisti, si o sa vii apoi aici, o sa vezi de unde au plecat si unde au ajuns sotii Ceausescu, cuplu care nu a inteles nici la final ce se intampla de ani buni de zile cu Poporul Roman si cum s-a schimbat politica in Rusia si in Europa de Est, si inloc sa faca o trecere lina spre schimbare, ei s-au agatat in continuare de putere si astfel, asta le-a adus o pieire cruda…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Orasul Targoviste are mai multe biserici medievale, pe care merita sa le vizitati. Pentru a nu incarca si mai mult acest articol, o sa pomenesc mai jos doar cateva dintre ele. As mentiona mai intai VECHEA MITROPOLIE A TARII ROMANESTI, ridicata de celebrul Domnitor Neagoe Basarab. Edificiu actual este relativ nou, fiind realizat la inceputul anilor 1900 de renumitul arhitect francez Lecomte de Nouy, arhitect pe care l-am tot intalnit la alte cladiri celebre, in special in refacerea din temelii a Bisericii Sfantul Nicolae din Iasi – a lui Stefan cel Mare, Trei Ierarhi – a lui Vasile LupuManastirea Curtea de Arges – a lui Neagoe Basarabbiserica curtii domnesti din Targoviste, precum si la Castelul PelesBiserica din Manestibiserica Bratienilor, biserica Domnita Balasa din Bucuresti, s.a.m.d.

In interiorul bisericii Mitropoliei Targoviste i-am gasit frumos pictati pe Neagoe Basarab, pe Regele Carol I, pe Regele Ferdinand si pe Regele Carol al Doilea. Pictura a fost realizata in anii ’30 de pictorul Dimitrie Belizarie- artist intalnit si la biserica de pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti.

In pictura murala Neagoe Basarab tinea pios in mana veche biserica, iar Regele Ferdinand era reprezentat asemenea Regelui Carol I la Manastirea Sinaia– cu mana pe o coloana stirbita – ce semnifica lipsa Transilvaniei din corpul Romaniei si in cealalta mana tinea un document cu trei obiective: „Intregirea Neamului, Votul Obstesc, Improprietarirea taranilor”.

vechea Mitropolie a Tarii Romanesti, Targoviste, obiective turistice Dambovita, Neagoe Basarab, Carol I, Ferdinand, Maica Smara, Tudor Vladimirescu
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Parcul Mitropoliei, parc ce inconjoara aceasta biserica, s-a filmat filmul “Despre oameni si melci”, si am gasit aici statuile lui Tudor Vladimirescu, a Maicii Smara -supranumita “educatoarei poporului” si intalnita si in Parcul Cismigiu si statuia lui Mihai Viteazul.

Vizitati si BISERICA TARGULUI din zona pietonala a orasului si BISERICA ARMATEI (SFINTII ARHANGHELI) din Targoviste, o veche biserica ridicata pe urmele alteia, ce a fost ctitorita de Vlad Tepes.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dupa ce ati vizitat obiectivele de mai sus, care sunt grupate relativ aproape unele de altele, va recomand sa luati masina si sa ajungeti la al doilea obiectiv important al Orasului Targoviste- la MANASTIREA DEALU. 

Aceasta biserica este o ctitorie de la sfarsitul anilor 1400 a Domnitorului Radu cel Mare si a fost ridicata pe o fosta manastire de pe timpul lui Mircea cel Batran. La interior, Biserica Dealu pastreaza ramasitele lumesti ale domnitorului ctitor Radu cel Mare si capul lui Mihai Viteazul. Acestea sunt pastrate in doua sarcofage sculptate la inceputul anilor 1900 de marele sculptor Federic StorkPe mormantul lui Mihai Viteazul sunt insemnate bataliile pe care le-a purtat, iar peretele alaturat poarta o pictura care-l infatiseaza pe Nicolae Iorga, venit in pelerinaj la mormantul marelui voievod.

“Vlahul, se cuvine, Fietecine, Să poarte cernit strai, Că a murit Mihai, Că şi-au pierdut domnul, Viteazul şi omul, Cu nume de faimă, De-l rosteau cu teamă, Cari mai de cari, Turcii şi tătarii, Ungurii şi leşii, Tremurând ca peştii.”

Tot aici sunt ingropati si Patrascu cel Bun- tatal lui Mihai Viteazul, Vlad Dracul- tatal lui Vlad Tepes, Vladislav al doilea, Vlad Voda Inecatul- fiul lui Radu cel Mare, domnitori ale caror pietre funerare le-am gasit acoperite cu covoare…

Aici a functionat la inceputul anilor 1500 prima tiparnita a Tarii Romanesti, iar cladirile au mai fost folosite pe post de depozit de munitie, lagar de prizonieri si scoala militara- locul in care a studiat si legionarul Corneliu Zelea Codreanu.

Este un loc foarte special, un loc ce merita vizitat pentru marea lui insemnatate istorica, pentru arhitectura, si pentru privelistea asupra orasului Targoviste.

Din pacate pictura interioara a Bisericii Dealu nu s-a mai pastrat, biserica fiind repictata in 1985, iar pridvoarele exterioare ale anexelor au fost pictate cu imaginea unor reprezentanti actuali ai bisericii, ca si la Manastirea Brancoveneasca de la Sambata de Sus- lucru care dupa parerea mea nu ar trebui sa se intample. Mai intai reprezentantii bisericii ar trebui sa-si merite locul acela, infaptuind lucruri marete pentru poporul roman, popor care le sustine existenta prin diferitele moduri directe sau indirecte, si in slujba caruia trebuie sa fie, nu doar sa profite de lipsa de educatie a acestuia…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Targoviste (2)

Aproape de Manastirea Dealu se afla si MANASTIREA VIFORATA, o manastire pe care am vizitat-o in principal pentru istoria sa. Ctitorita la inceputul anilor 1500 de Vlad Voda Inecatul, a fost refacuta din temelii de cel mai mare ctitor de biserici din Tara Romaneasca- Matei Basarab. A fost ingrijita mai apoi de Constantin Brancoveanu, care o si picteaza. Ulterior un nepot al lui Brancoveanu porunceste repictarea sa, si schimba chipul unchiului sau cu al lui. Tot aici am gasit si o catapeteasma sculptata de batranul Karl Storck.

Pe langa marii domnitori mentionati mai sus, de istoria Orasului Targoviste se leaga si alte nume importante, cum sunt:

Macarie– tipograful sirb care vine in Tara Romaneasca la inceputul anilor 1500 si care infiinteaza la Manastirea Dealu prima tipografie din tara.

Coresi- nascut langa Targoviste, diacon ortodox, tiparitorul primelor carti scrise in limba romana. L-am mai “intalnit” si in calatoriile mele in Brasov, la Prima Scoala Romaneasca de langa Biserica Sf. Nicolae. La Brasov, diaconul a avut posibilitatea sa tipareasca pe langa slavona, si in limba romana, lucru care am inteles ca-i era interzis in Tara Romaneasca de catre Mitropolie.

Ion Heliade Radulescu- nascut la Targoviste, revolutionar pasoptist, scriitor, membru fondator si primul presedinte al Academiei Romane.

Grigore Alexandrescu, nascut la Targoviste, cel care mi-a ramas in amintire prin fabulele invatate la scoala.

Pictorii Gheorghe Patrascu si Vasile Blendea despre care am scris mai sus.

Tot legate de istoria Orasului Targoviste sunt si momentele de la 1821, care marcheaza sfarsitul Revolutiei lui Tudor Vladimirescu si a conducatorului ei.

Targoviste este infratit cu Kazanlak-ul din Bulgaria, loc in care am vazut frumoasele morminte ale regilor traci, dar si cu marile orase americane New York si Miami…

Poarta Bucurestilor Targoviste
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Poarta Bucurestiului ce se afla in poza de mai sus, ne petrece odata cu parasirea Orasului Targoviste spre trei obiective frumoase pe care le-am descoperit in apropiere, obiective situate la limita Judetului Dambovita cu Judetul Prahova, pe care le puteti vizita la intoarcere spre Bucuresti.

Primul obiectiv este BISERICA MANESTI, o constructie ridicata la sfarsitul anilor 1800 de Generalul Vacarescu si de sotia sa, nascuta Manescu. Biserica Manesti fost construita pe locul unei mai vechi biserici, ce a fost edificata in jurul anilor 1700 de familia Manescu, si aceasta la randul ei fiind construita pe locul unei alte biserici mult mai vechi.

Biserica Manesti, obiective turistice in jurul Targoviste, Dambovita, Romania , Nicolae Vermont, Lecomte de Nouy

Biserica Manesti m-a impresionat prin frumusetea ei deosebita, data de arhitectura de inspiratie brancoveneasca. Capitelurile coloanelor aveau un semicerc punctat si un model vegetal, probabil din frunze de acant, sau chiar de pelin. Pe “fruntea” ei, Biserica Manesti purta un frumos brau cu frunze verzi si sapte ferestre aparente, dintre care, sase au preluat modelul vegetal din capiteluri, iar fereastra centrala avea reprezentata o scena religioasa.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Ulterior, cand i-am citit istoria, am realizat de unde vine frumusetea Bisericii Manesti. Aceasta a fost realizata dupa planurile francezului Gottereau, cel care a proiectat Palatul CEC din Bucuresti si Palatul Jean Mihail din Craiova. Planurile au fost aprobate de Arhitectul francez Andre Leconte du Nouy, cel care a restaurat Manastirea Curtea de Arges, iar pictura si catapeteasma au fost realizate de Pictorul Nicolae Vermont.

In aceeasi comuna se afla si Palatul Vacarescu-Callimachi, o constructie ce apartine aceleasi familii boieresti, dar care din pacate nu se poate vizita.

Trecand prin zona m-am oprit sa admir si bisericuta din Baltita. M-a fermecat frumusetea ei cu forma de corabie, cu un pridvor deschis cu stalpi si arce, cu un frumos brau floral si din loc in loc cu o reprezentare dantelata in forma de cruce. BISERICA DIN BALTITA a fost construita la inceputul anilor 1700 de o familie de boieri locali si este strajuita la intrare de un turn clopotnita, construit din lemn.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Biserica Baltita (1)

Nu departea de Baltita o sa gasiti si MUZEUL ION LUCA CARAGIALE, muzeu ce se afla in satul cu acelasi nume. Cu denumirea veche „Haimanale”, este satul in care s-a nascut marele scriitor roman, si despre care am mai pomenit cand am prezentat Conacul Balcestilor, pentru ca in acest sat, in fosta manastire- inchisoare Margineni, a fost inchis Nicolae Balcescu.

Muzeul I.L Caragiale, obiective turistice Targoviste, Romania, Dambovita
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Casa Memoriala I.L. Caragiale

In aceasta casa nu a locuit Caragiale, dar pentru ca locuinta lui nu s-a mai pastrat, muzeul a fost organizat aici, intr-o casa veche, monument istoric. Muzeul expune date despre viata lui Caragiale, arborele genealogic, fotografii, carti, afise teatrale, etc. Am remarcat pe panourile cu expuneri din muzeu o fraza care mi-a starnit zambetul: “POSTUL CEL MARE, in anul acesta ca totdauna pentru saraci tine tot anul, pentru bogati cat au pofta de icre moi ” si reclama scrisa de Caragiale pentru Gambrinus “Bere excelenta, blonda <coroana>, bruna <salvator>, consumatiuni de prima calitate, preturi moderate” 🙂

Sunt convins ca multi ii cunosc scrierile din piesele de teatru “O scrisoare pierduta” si “D-ale carnavalului”, dar pentru mine, cea mai mare apreciere a activitatii lui o constituie directia publicistica, de gazetar, de comentator politic, prin care atragea atentia asupra abuzurilor politice si a naturii acestei clase.

I.L.Caragiale se trage dintr-o familie de aromani sau albanezi, care a venit in Tara Romaneasca odata cu suita Domnitorului fanariot Ioan Caragea. Scriitorul I.L Caragiale, care se regaseste pe bancnota de 100 de lei, s-a autoexilat la Berlin, nemultumit de situatia din tara, iar din acest oras german a continuat sa scrie pana cand a murit. A fost adus mai apoi in tara si inmormantat la Bucuresti, in cimitirul Serban Voda sau Bellu.

Adresa: Comuna Ion Luca Caragiale. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

http://www.comunacaragiale.ro/comuna-il-caragiale/cultura/casa-memoriala-il-caragiale.caragiale-ghirdoveni

http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/casa-memoriala-i-l-caragiale

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=257

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

50 Comments

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE IN TARGOVISTE SI IMPREJURIMI. I.L CARAGIALE, MANESTI SI BALTITA – TARA DACILOR
  2. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  3. Pingback: UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *