OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE IN TARGOVISTE SI IMPREJURIMI. I.L CARAGIALE, MANESTI SI BALTITA

Ansamblul Curtea Domneasca Targoviste, cele mai importante obiective turistice

Orasul TARGOVISTE trebuie vizitat in primul rand pentru imensa lui incarcare istorica. Fiind Curtea Domneasca si Capitala Tarii Romanesti pentru aproape 300 de ani, de aici au facut istorie unii dintre cei mai mari conducatori ai neamului romanesc, Mircea Cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Marea insemnatate istorica a lasat de-a lungul timpului asupra orasului mai multe vestigii care, desi s-au pastrat in mica masura, aduc savoare calatoriei odata ce sunt descoperite. Pana sa ajungeti aici, sau la intoarcere, va recomand sa va mai opriti si la Casa Memoriala a lui I.L Caragiale din satul ce-i poarta numele, precum si la doua biserici interesante, la care si-au adus contributia nume importante ca Nicolae Vermont, Gottereau, Lecomte de Nouy.

Targoviste, I.L. Caragiale, Biserica Manesti si Baltita

Dupa cum stiti, Targoviste este usor accesibil din Bucuresti, constituind o destinatie placuta de weekend, un loc in care o sa gasiti cateva variante bune pentru a lua masa si multe obiective educative pentru mari si mici. La fel de bine puteti sa faceti o oprire cand va intoarceti inspre Bucuresti dinspre Rucar-Bran sau chiar sa petreceti un sfarsit de saptamana aici.

Cele mai importante obiective turistice ale orasului Targoviste sunt: Ansamblul Curtea Domneasca, Manastirea Dealu, Biserica Stelea, Muzeul de Arta, Casele Atelier ale pictorilor Vasile Blendea si Gheorghe Patrascu, Muzeul de Arheologie, Muzeul Politiei, Muzeul Evolutiei Omului, Muzeul Scriitorilor Damboviteni, Manastirea Viforata, Muzeul Tiparului si Cartii Vechi, Mitropolia, Parcul Chindiei si Gradina Zoo.

Obiective turistice in Targoviste

Primul si cel mai important obiectiv turistic al orasului este Ansamblul Monumental Curtea Domneasca. Atestarea CURTII DOMNESTI de la Targoviste este facuta prima data in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Pe vremea lui Vlad Dracul si a fiului acestuia, Vlad Tepes, se extind fortificatiile si se adauga si TURNUL CHINDIEI.

Turnul Chindiei, Targoviste

Sub Matei Basarab cunoaste perioada maxima de dezvoltare iar sub Gheorghe Ghica, la ordinul turcilor, se incepe daramarea zidurilor -pentru a nu mai ajuta domnii razvratiti impotriva “Portii”.
Am inteles ca si aceasta importanta biserica a fost restaurata de arhitectul francez Lecomte de Nouy care a avut contributii si la alte biserici de seama admirate in lungul tarii, cum sunt Biserica Curtea de Arges, Sfantul Ioan Botezatorul de la Conacul Bratienilor, Biserica lui Stefan cel Mare si Trei Ierarhi din Iasi, Biserica Sfantul Dumitru din Craiova, Sfantul Haralambie din Turnu Magurele, Domnita Balasa din Bucuresti, etc.
BISERICA DOMNEASCA
 care face parte din ansamblu, este ctitorie de la sfarsitul anilor 1500 a domnitorului Petru Cercel, fiind la acea vreme cea mai mare cladire religioasa din Tara Romaneasca. In picturile ei, realizate in timpul lui Constantin Brancoveanu, gasim cea mai mare galerie de domnitori, fiind reprezentati aici Petru Cercel, Matei Basarab, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul pana la Constantin Brancoveanu.

Adresa: Calea Domneasca 181, Targoviste, Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica, vara 9-18:30, iarna 9-17

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=260

Ansamblul Curtea Domneasca Targoviste, cele mai importante obiective turistice

MANASTIREA STELEA care este probabil una dintre cele mai frumoase biserici din Romania, este un alt obiectiv important al orasului. O biserica deosebit de interesanta si nu doar pentru vechimea ei de la mijlocul anilor 1600, ci pentru inspiratia dupa renumita Biserica Trei Ierarhi din Iasi si frumoasa sa pictura interioara.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Este o ctitorie a domnului Moldovei Vasile Lupu, doar ca pe teritoriul Tarii Romanesti. Acesta a avut in plan inlaturarea domnitorului Matei Basarab si preluarea Tarii Romanesti si chiar a Transilvaniei, plan care nu i-a reusit. La un moment de impacare cu domnitorul Tarii Romanesti construieste in Targoviste aceasta manastire, ce poarta pe ea ca dovada stema Moldovei, capul de bour. Iar Matei Basarab construieste si el la randul lui o manastire in Moldova, la Soveja.

Locul ales de Vasile Lupu pentru constructia acestei biserici este unul special, datorita faptului ca aici a existat o alta biserica construita de un negustor numit Stelea, unde a fost ingropat tatal lui Vasile Lupu, fost AGA, grec de origine, ce s-a casatorit cu o romanca.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Mergeti apoi sa vizitati apoi doua case atelier ce au apartinut unor mari artisti romani: Gheorghe Patrascu si Vasile Blendea.

Ajunsi la CASA ATELIER “GHEORGHE PETRASCU” am fost intampinati de o cladire care-mi inspira cunoscuta modestie a artistilui, o casa alba tip turn, cu un ornament discret la geamuri si un pridvor ce avea in partea superioara o dantela de lemn.

L-am mai “intalnit” pe Gheorghe Patrascu in timbrele pe care le colectionez de mic precum si la Muzeul Zambaccian din Bucuresti, cel care a fost si promotorul artistului. Stiam ca a fost ajutat de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu, din impresionismul caruia si-a creat mai departe propriul stil. Un curent de pictura caracterizat printr-un colorit grav, apasator, un clar obscur cu contururi evidente.

Muzeul nu se compara ca marime si organizare cu muzeele Zambaccian si Pallady din Bucuresti, acesta e mai auster, mai simplu asa cum nici Targovistea nu avea bogatia Bucurestiului. L-am asemanat mai degraba cu Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina unde, am putut sa-mi imaginez cum isi petrecea marele maestru viata de zi cu zi prin casa. Nu sunt expuse foarte multe lucrari aici dar mi-au atras atentia in principal “Casa de la Nicoresti” si un peisaj din Venetia.

Va invit sa-l cunoasteti la el acasa pe artistul care a castigat marele premiu in expozitiile internationale de la Barcelona si apoi de la Paris si sa vedeti prin ochii lui Targovistea vremurilor interbelice.

Program de vizitare: luni, inchis, marti-duminica 9-17. Taxa de intrare 7 lei. Adresa: Strada Bratiei 24.

Tineam sa vad si MUZEUL VASILE BLENDEA din Targoviste, pentru a cunoaste mai bine un mare sculptor al tarii noastre, elev al altor doi mari sculptori nationali: Paciurea si Storck. Voiam sa-l vizitez acasa la el pentru a-l cinstii ca pe un mare artist, care a luptat pentru intregirea neamului in Primul Razboi Mondial, asemenea altui mare sculptor roman, Ion Jalea. Voiam sa-i cunosc frumoasa opera inspirata in principal din istoria tarii dar si din peisajul targovistean in care a petrecut o buna parte din timp.

Maestrul Vasile Blendea si-a adus contributia la cinstirea eroilor romani cazuti in lupte, prin monumentele realizate pentru comunele Marasti, Marasesti, Cricov, Ocnita, Razvadul de Sus si Razvadul de Jos. A imortalizat in sculpturile sale o serie de personalitati istorice ca Aurel Vlaicu, Ion Neculce, Vlad Tepes, Popa Sapca din Celei, Nicolae Iorga si a realizat o serie de monumente pe care le-am admirat de-a lungul traseelor mele, in Slatina pe Tudor Vladimirescu, pe Badea Cartan la Fagaras, pe Nicolae Balcescu la Rosiorii de Vede, pe Bratescu Voinesti, pe Ienachita Vacarescu si pe Matei Basarab la Targoviste.

Am retinut si faptul ca a executat pictura murala de la scoala romaneasca Fontenay-Aux-Roses de langa Paris cu pictura “Constantin Brancoveanu la Sfintirea Manastirii Surpatele“, atunci cand a fost apreciat de marele Nicolae Iorga la a carui solicitare, Academia Romana i-a incredintat misiunea de a copia operele romanesti aflate in diferite palate ale lumii, descoperind in acest fel si faimosul portret al lui Vlad Tepes.

Are un stil aparte, majoritatea sculpturilor lui parca seamana cu clar-obscurul picturilor lui Caravaggio vazute la Roma, fata clara inconjurata de intuneric sau mai degraba cu pictura data de impresionism, contrastand cu claritatea data de realism.

Din pacate, dupa ce am batut strada cu sens unic de doua ori in lipsa bunei semnalizari am gasit muzeul inchis, chiar daca pe site nu se anunta nimic in privinta programului. Am aflat de la alt muzeu ca duc lipsa de personal dar se pare ca duc lipsa si de seriozitate. O minima comunicare se putea face, iar in ce priveste organizarea le puteam da cateva idei, astfel incat cei putini care mai cauta sa viziteze muzee, sa se poate bucura de mostenirea lasata…

Am facut o poza de afara si am plecat mai departe, avand noroc sa gasesc in alta parte o carticica a acestui muzeu si sa pastrez astfel in imagini operele mele preferate: Vlad Tepes la poarta cetatii, Stefan cel Mare strangand oastea, Lupta dacilor cu romanii, Orfan de razboi, Omagiul eroilor de la Voinesti, Tudor Vladimirescu, Nicolae Iorga.

Desenator, pictor, sculptor, monumentalist si restaurator, acesta a fost Vasile Blendea, un maestru pe care nu-l vom uita niciodata.

Program de vizitare oficial: luni, inchis, marti-duminica 9-17.In realitate e inchis. Taxa de intrare 7 lei. Adresa: Strada Grigore Alexandrescu 24.

MUZEUL DE ARTA DIN TARGOVISTE este gazduit de o frumoasa cladire cu arhitectura baroca, ce a fost construita la sfarsitul anilor 1800, cu destinatia gazduirii sediului Prefecturii Judetului Dambovita. In acest decor al salilor, impodobite cu picturi murale ce prezinta vestigiile din Targoviste si imprejurimile orasului, am admirat picturi ale marilor artisti romani: Grigorescu, Patrascu, Pallady, Darascu, etc.

Adresa: Calea Domneasca 185, Targoviste. Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica 9-17

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=259&-Muzeul-de-Arta-TARGOVISTE-Dambovita

MUZEUL DE ISTORIE DIN TARGOVISTE este gazduit de o constructie de la inceputul anilor 1900, cu destinatia gazduirii Palatului de Justitie. Nu are un numar mare de exponate sau o prezentare prin care sa se remarce, dar cu siguranta o sa gasiti aici multe lucruri educative.

Adresa: Calea Domneasca 181, Targoviste. Program de vizitare: luni inchis, marti- duminica 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=263&-Muzeul-de-Istorie-TARGOVISTE-Dambovita

Daca sunteti cu cei mici va recomand sa faceti o plimbare pe langa lac in PARCUL CHINDIA din spatele Curtii Domnesti, sa vizitati micuta gradina zoologica, poate Muzeul Politiei si Muzeul Evolutiei Omului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

GRADINA ZOOLOGICA din Targoviste nu impresioneaza prin organizarea sau dotarile sale, fiind parca impietrita in timpul infiintarii sale din epoca medievala, anii 1500 pe timpul lui Petru Cercel…

Totusi cei mici nu vor ramane incantati de istoria sa, fiind probabil cea mai veche gradina zoologica din tara, ci de spectacolul maimutelor jucause, de singurul hipopotan pitic din tara si de interesantii pesti cu patru picioare, transparenti sau fluorescenti de la acvarii.

Program de vizitare: 10-19 vara, 9-16 iarna, luni inchis. Pret bilet 7 lei.

http://www.zootargoviste.ro/index.php

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Dupa ce ati vizitat obiectivele de mai sus, care sunt grupate relativ aproape unele de altele, va recomand sa luati masina si sa ajungeti la al doilea obiectiv important al orasului, la MANASTIREA DEALU. O ctitorie a domnitorului Radu cel Mare de la sfarsitul anilor 1400, ridicata pe o fosta manastire de pe timpul lui Mircea cel Batran, pastreaza ramasitele lumesti ale domnitorului ctitor si capul lui Mihai Viteazul, ce se afla in doua sarcofage sculptate la inceputul anilor 1900 de marele sculptor Federic StorkPe mormantul lui Mihai Viteazul sunt insemnate bataliile pe care le-a purtat iar peretele poarta o pictura care-l infatiseaza si pe Nicolae Iorga venit in pelerinaj la mormantul sau.

“Vlahul, se cuvine,
Fietecine,
Să poarte cernit strai
Că a murit Mihai
Că şi-au pierdut domnul
Viteazul şi omul,
Cu nume de faimă
De-l rosteau cu teamă,
Cari mai de cari,
Turcii şi tătarii,
Ungurii şi leşii,
Tremurând ca peştii.”

Tot aici sunt ingropati si Patrascu cel Bun- tatal lui Mihai Viteazul, Vlad Dracul- tatal lui Vlad Tepes, Vladislav al doilea, Vlad Voda Inecatul fiul lui Radu cel Mare, dar din pacate maicutele au crezut de cuviinta sa le acopere cu covoare…

Aici a functionat prima tiparnita a Tarii Romanesti, la inceputul anilor 1500 iar cladirile au mai fost folosite pe post de depozit de munitie, lagar de prizonieri si scoala militara- unde a studiat si legionarul Corneliu Zelea Codreanu.

Este un loc special ce merita vizitat pentru marea lui insemnatate istorica, pentru arhitectura, si pentru privelistea asupra orasului Targoviste.

Din pacate pictura interioara a bisericii nu s-a mai pastrat, biserica fiind repictata in 1985, iar pridvoarele exterioare ale anexelor au fost pictate cu imaginea unor reprezentanti ai bisericii, ca si la Manastirea Brancoveneasca de la Sambata de Sus, lucru care dupa parerea mea nu ar trebui sa se intample. Mai intai reprezentantii bisericii trebuie sa-si merite locul acela, infaptuind lucruri marete pentru poporul roman, popor care le sustine existenta prin diferitele moduri directe sau indirecte si in slujba caruia trebuie sa fie…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Targoviste (2)

 

Aproape de Manastirea Dealu se afla si MANASTIREA VIFORATA pe care am vizitat-o in principal pentru istoria sa. Ctitorita la iceputul anilor 1500 de Vlad Voda inecatul care se odihneste alaturi de tatal sau, Radu cel Mare, la Manastirea Dealu a fost refacuta din temelii de cel mai mare ctitor de biserici din Tara Romaneasca, Matei Basarab si ingrijita de Constantin Brancoveanu care o si picteaza. Ulterior un nepot al sau porunceste repictarea sa si schimba chipul unchiului cu al sau. Tot aici am gasit si o catapeteasma sculptata de batranul Karl Storck.

Pe langa marii  domnitori mentionati mai sus, de istoria orasului Targoviste se leaga si alte importante nume:

-Macarie– tipograful sirb, care vine in Tara Romaneasca la inceputul anilor 1500, unde infiinteaza la Manastirea Dealu, prima tipografie din tara.– Coresi, nascut langa Targoviste, diacon ortodox, tiparitorul primelor carti scrise in limba romana. L-am mai “intalnit” si in calatoriile mele in Brasov, la prima scoala romaneasca de langa Biserica Sf. Nicolae. La Brasov, diaconul a avut posibilitatea sa tipareasca pe langa slavona si in limba romana, lucru care am inteles ca in Tara Romaneasca ii era interzis de catre Mitropolie.

– Ion Heliade Radulescu, nascut la Targoviste, revolutionar pasoptist, scriitor, membru fondator si primul presedinte al Academiei Romane.

-Grigore Alexandrescu, nascut la Targoviste, cel care mi-a ramas in amintire prin fabulele invatate la scoala.

-Pictorii Gheorghe Patrascu si Vasile Blendea despre care am detaliat mai sus.

Tot legat de istoria orasului cred ca trebuiesc mentionate si momentele de la 1821 care marcheaza sfarsitul revolutiei lui Tudor Vladimirescu si a conducatorului ei, dar si uciderea lui Nicolae Ceausescu dupa evenimentele din ’89. 

Orasul este infratit cu Kazanlak din Bulgaria, unde am vazut frumoasele morminte ale regilor traci dar si cu marile orase americane New York si Miami.

Poarta Bucurestilor Targoviste

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Poarta Bucurestiului din poza de mai sus ne petrece odata cu parasirea orasului, spre trei obiective frumoase pe care le-am descoperit aproape de Targoviste, situate la limita judetului Dambovita cu Prahova si pe care le puteti vizita la intoarcere spre Bucuresti.

Primul obiectiv este BISERICA MANESTI, ce a fost construita la sfarsitul anilor 1800 de generalul Vacarescu si de sotia sa, nascuta Manescu. A fost ridicata pe locul unei mai vechi biserici, construita in jurul anilor 1700 de familia Manescu si aceasta la randul ei fiind construita pe locul unei alte biserici mult mai vechi.

Biserica Manesti, obiective turistice in jurul Targoviste, Dambovita, Romania , Nicolae Vermont, Lecomte de Nouy

M-a impresionat prin frumusetea ei deosebita, data de arhitectura de inspiratie brancoveneasca. Capitelurile coloanelor aveau un semicerc punctat si un model vegetal, probabil din frunze de acant sau chiar pelin. Pe “fruntea” ei, biserica purta un frumos brau cu frunze verzi si sapte ferestre aparente, dintre care, sase au preluat modelul vegetal din capiteluri iar fereastra centrala avea reprezentata o scena religioasa, dar care din pacate se mai distinge cu greu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Ulterior cand i-am citit istoria, am realizat de unde vine frumusetea bisericii. Aceasta a fost realizata dupa planurile francezului Gottereau care a proiectat Palatul CEC din Bucuresti si Palatul Jean Mihail din Craiova. Planurile au fost aprobate de arhitectul francez Andre Leconte du Nouy, cel care a restaurant Manastirea Curtea de Arges iar pictura si catapeteasma au fost realizate de pictorul Nicolae Vermont.

In aceeasi comuna se afla si palatul Vacarescu-Callimachi, apartinand aceeasi familii boieresti, dar pe care din pacate nu am reusit sa-l vizitez fiind inchis.

Trecand prin zona, m-am oprit sa admir o alta bisericuta care se afla in aceesi comuna. M-a fermecat frumusetea ei cu forma de corabie. Avea un pridvor deschis cu stalpi si arce, un frumos brau floral si din loc in loc o reprezentare dantelata in forma de cruce. BISERICA DIN BALTITA a fost construita la inceputul anilor 1700 de o familie de boieri locali si este strajuita la intrare de un turn clopotnita, construit din lemn.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Biserica Baltita (1)

Nu departea o sa gasiti si MUZEUL ION LUCA CARAGIALE, care se afla in satul cu acelasi nume. Cu denumirea veche “Haimanale”, este satul in care s-a nascut marele scriitor roman si despre care am mai pomenit cand am prezentat Conacul Balcestilor, pentru ca in acest sat, in fosta manastire- inchisoare Margineni, a fost inchis Nicolae Balcescu.

Muzeul I.L Caragiale, obiective turistice Targoviste, Romania, Dambovita

In aceasta casa nu a locuit Caragiale, dar pentru ca locuinta lui nu s-a mai pastrat, muzeul a fost organizat aici, intr-o casa veche, monument istoric. Muzeul expune date despre viata lui, arborele genealogic, fotografii, carti, afise teatrale, etc. Am retinut de pe panourile cu expuneri din muzeu o fraza care-ti starneste zambete “POSTUL CEL MARE, in anul acesta ca totdauna pentru saraci tine tot anul, pentru bogati cat au pofta de icre moi ” si reclama scrisa de acesta pentru Gambrinus “Bere excelenta, blonda <coroana>, bruna <salvator>, consumatiuni de prima calitate, preturi moderate” 🙂

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Casa Memoriala I.L. Caragiale

 

Sunt convins ca multi ii cunosc scrierile prin piesele de teatru “O scrisoare pierduta” si “D-ale carnavalului”, dar pentru mine, cea mai mare apreciere a activitatii lui o constituie directia publicistica, de gazetar, de comentator politic, prin care atragea atentia asupra abuzurilor politice si a naturii acestei clase.

I.L.Caragiale se trage dintr-o familie de aromani sau albanezi, care a venit in Tara Romaneasca odata cu suita domnitorului fanariot Ioan Caragea. Scriitorul care se regaseste pe bancnota de 100 de lei s-a autoexilat la Berlin, nemultumit de situatia din tara de unde, a continuat sa scrie si unde a si murit. A fost adus mai apoi in tara si inmormantat la Bucuresti, in cimitirul Serban Voda sau Bellu.

Adresa: Comuna Ion Luca Caragiale. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

http://www.comunacaragiale.ro/comuna-il-caragiale/cultura/casa-memoriala-il-caragiale.caragiale-ghirdoveni

http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/casa-memoriala-i-l-caragiale

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=257

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la obiectivul turistic…

34 de gânduri despre „OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE IN TARGOVISTE SI IMPREJURIMI. I.L CARAGIALE, MANESTI SI BALTITA

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE IN TARGOVISTE SI IMPREJURIMI. I.L CARAGIALE, MANESTI SI BALTITA – TARA DACILOR
  2. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  3. Pingback: UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirty two + = thirty nine