MUZEUL DE ARTA VASILE GRIGORE, SCHITUL DARVARI, PARCUL SI BISERICA GRADINA ICOANEI SI PARCUL IOANID

Muzeul de arta Vasile Grigore, obiective turistice Bucuresti, Romania

Aflasem de muzeul de arta al colectionarului si pictorului Vasile Grigore de putin timp si mi l-am programat pentru primul weekend liber. In aceasta zona voiam sa vizitez si alte monumente istorice la care nu m-am oprit cand mai fost pe aici si astfel am trecut si pe la Schitul Darvari, Parcul si Biserica Gradina Icoanei si Parcul Ioanid.

obiective turistice Bucuresti, Muzeul Vasile Grigore, Schitul Darvari, Biserica Gradina Icoanei, Parcul Ioanid

MUZEUL DE ARTA VASILE GRIGORE se afla pe strada C.A Rosetti langa Cartierul Armenesc.  Muzeul a fost infiintat chiar de Vasile Grigore in anul 2004 cu operele sale si cu operele unor alti mari artisti romani, prieteni buni cu acesta. Astfel am vazut aici foarte multe opera de arta ale Ion Irimescu, Alexandru Ciucurencu si Corneliu Baba.

Operele lui Ion Irimescu, un elev de-al lui Oscar Han si Dimitrie Paciurea, le-am mai vazut in fata Bisericii Slobozia din Bucuresti, prin statuia lui Dimitrie Cantemir, in Parcul Herastrau prin statuia lui Brancusi si in Parcul Ioanid prin statuia violonistului Ion Voicu.

Operele lui Alexandru Ciucurencu le-am admirat in atatea muzee din tara, la Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei, in casele memoriale ale lui Ion Minulescu si Liviu Rebreanu, in Muzeul Zambaccian, s.a.m.d.

Cele mai multe opera de arta ale lui Corneliu Baba le-am vazut la Muzeul de Arta din Timisoara, precum si la muzeele din Craiova sau Constanta.

Printre operele celor trei prieteni ai lui Vasile Grigore am mai gasit si opere de-ale lui Pallady, Petrascu, Iser, Steriadi, Rudolf Schweitzer – Cumpăna, Cartagi, Tonitza.

Dintre toate operele de arta prezente aici cel mai mult mi-au placut picturile pe ceramica ale lui Constantin Colibaba si l-am adaugat si pe el pe lista scurta a artistilor ceramisti romani alaturi de Cecilia Cutescu Storck, lampa din ceramica pictata cum am mai vazut la Muzeul Nicolae Minovici, o sculptura in piatra intitulata “Cantaret la nai” si picturile din expozitia temporara a lui Mihail Gavril, un pictor contemporan.

 

Muzeul mai gazduieste si colectii de icoane pe sticla, vechi stampe japoneze si diverse obiecte adunate din intreaga lume.

Program de vizitare: miercuri- duminica 9-17. Pret bilet 5 lei. Intrarea este gratuita in ultima zi de miercuri a fiecarei luni.

http://mavg.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am intrat la SCHITUL DARVARI atras de imaginea de la strada a arhitecturii sale si acesta m-a primit la interior cu o gradina feerica.

Biserica a fost ctitorita in prima parte a anilor 1800 de către Mihail Darvari, un dregator care se ocupa cu strangerea taxelor pe carciumi, ingropat acum in biserica. Pictura originala nu s-a mai pastrat, fiind repictata in anii ’30 intr-un stil bizantin.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am plecat mai departe catre BISERICA GRADINA ICOANEI, al carei nume i se trage de la o icoana a Fecioarei Maria daruita de Constantin Brancoveanu, unui diplomat de-al sau, David Corbea Ceaus, care a fost pusa in biserica de lemn de la sfarsitul anilor 1600. Numele de ceaus are o semnificatie aparte, era un fel de functionar turcesc dar dupa a capatat si alte semnificatii. L -am intalnit in cantece si apoi a derivat probabil in Ceausescu.

Cum am intrat in curte am gasit pe stanga un impozant mormant ce avea deasupra o casca de ofiter. Am ca este mormantul lui Ioan Odobescu, general roman care a arestat liderii Revolutiei de la 1848 si tatal scriitorului si arheologului Alexandru Odobescu. Pe Alexandru, ce odihneste la Cimitirul Bellu din Bucuresti, l-am mai intalnit in Parcul Cismigiu prin bustul sau realizat de sculptorul Milita Patrascu, la Biserica Dintr-un Lemn de langa Ramnicu Valcea si i-am calcat pe urme la schiturile rupestre de la Bozioru. Tot el este cel ce a publicat cartea “Romanii subt Mihai Viteazul” dupa moartea lui Balcescu.

Actuala biserica dateaza din a doua parte a anilor 1800 dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu, care a realizat si Grand Hotel du Bulevard de langa Parcul Cismigiu, Catedrala Mitropolitana din Iasi si Biserica Domnita Balasa. A fost ctitorita de familia Babeanu, primul preot si logofat, al doilea capitan de surugii (vizitii), pe care i-am vazut frumos pictati in tabloul votiv.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am ajuns in PARCUL GRADINA ICOANEI prin care am mai trecut in anii studentiei si dupa, la restaurantul din parc, trecand pe langa Scoala Centrala de Fete infiintata in anii 1800 de domnitorul Barbu Stirbey, un monument istoric realizat ulterior de arhitectul Ion Mincu. Pe fatada am vazut inscriptionate numele unor personaje feminine ale istoriei romanesti: Carmen Sylva, Elena Cuza, Domnita Balasa, Doamna Chiajna.

Aici era marginea Bucurestiului in anii 1700 si de aici, din “Balta Icoanei” izvora paraul Bucurestioara, un afluent al Dambovitei acum secat, dar simulat acum pentru amintire.

La o iesire a parcului am gasit statuia lui G.C Cantacuzino, om politic liberal si director de ziar. Statuia a fost realizata de un sculptor francez la inceputul anilor 1900, reprezentand bustul lui Cantacuzino iar mai jos o femeie fumoasa cu o rochita lipita de corp il priveste cu admiratie tinand in mana o carte pe care scrie PATRIA si ii enumera pe amicii lui Cantacuzino: fratii Golescu, I. C Bratianu, I. Campineanu, C. Negri, A. Panu. Pe acelasi Henri Dubois, autorul sculpturii, l-am mai intalnit in monumentul lui Eugeniu Carada, de langa sediul BNR din Centrul Vechi, distrus de comunisti si refacut in perioada anilor 2000.

Am gasit in parc si o statuie a lui Ion Vlasiu, numita Maternitate, o mama cu doi copii in brate.

Am plecat apoi spre PARCUL IOANID, unde stiam ca o sa gasesc o sculptura a lui Ion Irimescu mentionat mai sus. Pana sa ajung acolo m-am oprit sa fotografiez frumoasele vile din acest cartier. Parcul Ioanid este fosta gradina Breslea, mentionata in opera Ciocoii vechi si noi, loc de petreceri cu lautari, pomenit de Anton Pann si braileanul Bacalbasa. Acest loc a fost cumparat de Gheorghe Ioanid care a facut aici o gradina de legume si fructe pe care le vindea bucurestenilor. Pe timpul primarului Vintila Bratianu se construiesc aici o serie de vile luxoase in stil eclectic sau neoromanesc proiectate de arhitecti celebri ca: Petre Antonescu, cel care este si autorul cladirii Primariei Capitalei, a Palatului Kretzulescu de langa Cismigiua Arcului de Triumf, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, PALATUL BANCII MARMOROSH BLANK, decorat la interior de Cecilia Storck, al Cazinoului din Sinaia, construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoului din ConstantaPalatului de Justitie din BuzauVilei Florica a Bratienilor de langa Pitesti, Palatului Primariei din Craiova, apoi Ion Berindey, autorul Palatului Culturii din Iasi, al Palatului Cantacuzino din Bucuresti,  Grigore Cerchez, autorul Casei Memoriale Cuza Voda din Galati,  al Palatului Cotroceni si Palatului Cantacuzino din Busteni.

In parc am gasit statuia violonistului Ion Voicu, amplasata in fata casei in care a locuit acesta si sculptata de Ion Irimiescu, precum si statuia pictorului Stefan Luchian realizata din beton de catre sculptorul Ion Vlad.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Intr-un alt weekend am ajuns in zona parcului Gradina Icoanei si am fost surprins sa gasesc aici un festival si sa pot vizita Casa Memoriala Ion Mincu si Biserica Anglicana.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am pomenit in prima parte ca aceste obiective se afla in vecinatatea vechiului Cartier Armenesc si va invit daca mai aveti timp sa vizitati si Muzeul Pallady gazduit de Casa Melik, ce-a mai veche constructie civila a Bucurestiului si Biserica Armeneasca, proiectata de Dimitrie Maimarolu, arhitectul intalnit la Palatul Patriarhiei si la Cercul Militar de pe Calea Victoriei.

Biserica este deschisa in fiecare zi pana la orele 14, fara taxa de vizitare si mi-a amintit de orasul Gherla sau Armenopolis unde am vazut opera celebrului pictor Rubens.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru o plimbare culturala! Va invit sa vizitati locuri istorice si vechile biserici ale Bucurestiului pentru ca asta inseamna cultura, educatie, inseamna descoperirea istoriei.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ninety four − = eighty five