Muzeul de arta Vasile Grigore, obiective turistice Bucuresti, Romania

Aflasem de muzeul de arta al colectionarului si pictorului Vasile Grigore de putin timp si mi l-am programat pentru primul weekend liber. In aceasta zona voiam sa vizitez si alte monumente istorice, la care nu m-am oprit atunci cand am mai trecut prin zona si astfel am vizitat cu aceasta ocazie si Schitul Darvari, Parcul si Biserica Gradina Icoanei si Parcul Ioanid.

obiective turistice Bucuresti, Muzeul Vasile Grigore, Schitul Darvari, Biserica Gradina Icoanei, Parcul Ioanid

MUZEUL DE ARTA VASILE GRIGORE se afla pe strada C.A Rosetti, langa Cartierul Armenesc. Muzeul a fost infiintat chiar de Vasile Grigore, in anul 2004 si expune operele sale de arta si operele unor alti mari artisti romani, prieteni buni cu acesta. Astfel, am vazut aici opere de arta realizate de Ion Irimescu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Pallady, Petrascu, Iser, Steriadi, Rudolf Schweitzer – Cumpăna, Cartagi, Tonitza.

Lucrarile lui Ion Irimescu, un elev de-al lui Oscar Han si Dimitrie Paciurea, le-am mai vazut in fata Bisericii Slobozia din Bucuresti, prin statuia lui Dimitrie Cantemir, in Parcul Herastrau prin statuia lui Brancusi si in Parcul Ioanid prin statuia violonistului Ion Voicu.

Operele lui Alexandru Ciucurencu le-am admirat in atatea muzee din tara, la Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei, in casele memoriale Ion Minulescu si Liviu Rebreanu, in Muzeul Zambaccian, s.a.m.d.

Cele mai multe opere de arta ale lui Corneliu Baba le-am vazut la Muzeul de Arta din Timisoara, precum si la muzeele din Craiova sau Constanta.

Dintre toate lucrarile de arta prezente la MUZEUL DE ARTA VASILE GRIGORE, cel mai mult mi-au placut picturile pe ceramica ale lui Constantin Colibaba si l-am adaugat si pe el pe lista scurta a artistilor ceramisti romani alaturi de Cecilia Cutescu Storck. Am remarcat in acest muzeu si o lampa din ceramica pictata- cum am mai vazut la Muzeul Nicolae Minovici, o sculptura in piatra intitulata “Cantaret la nai” si picturile din expozitia temporara a lui Mihail Gavril- un pictor contemporan.

MUZEUL DE ARTA VASILE GRIGORE mai gazduieste si colectii de icoane pe sticla, vechi stampe japoneze si diverse obiecte adunate din intreaga lume.

Program de vizitare: miercuri- duminica 9-17. Pret bilet 5 lei. Intrarea este gratuita in ultima zi de miercuri a fiecarei luni.

http://mavg.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am intrat la SCHITUL DARVARI atras de imaginea de la strada a arhitecturii sale si acesta m-a primit la interior cu o gradina feerica.

Biserica SCHITULUI DARVARI a fost ctitorita in prima parte a anilor 1800 de către Mihail Darvari, un dregator care se ocupa cu strangerea taxelor pe carciumi, ingropat acum in aceasta biserica. Pictura originala nu s-a mai pastrat, fiind repictata in anii ’30 intr-un stil bizantin.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dupa vizitarea Schitului Darvari am plecat mai departe catre BISERICA GRADINA ICOANEI, al carei nume i se trage de la o icoana a Fecioarei Maria, icoana daruita de Constantin Brancoveanu unui diplomat de-al sau- David Corbea Ceaus. Se pare ca aceasta icoana a fost pusa in biserica de lemn care exista in acest loc la sfarsitul anilor 1600.

Este interesant numele diplomatului lui Brancoveanu, pentru ca ceaus are o semnificatie aparte, fiind un fel de functionar turcesc, dar dupa, in timp, a capatat si alte semnificatii. L-am intalnit pe „ceaus” in cantecele romanesti si apoi a derivat probabil in Ceausescu.

Cum am intrat in curtea Bisericii Gradina Icoanei, am gasit pe stanga un impozant mormant, ce purta deasupra lui o casca de ofiter. Am aflat ca este mormantul lui Ioan Odobescu- general roman care a arestat liderii Revolutiei de la 1848 si tatal scriitorului si arheologului Alexandru Odobescu. Pe Alexandru Odobescu- ce se „odihneste” la Cimitirul Bellu din Bucuresti, l-am mai intalnit in Parcul Cismigiu – prin bustul sau realizat de sculptorul Milita Patrascu, la Biserica Dintr-un Lemn de langa Ramnicu Valcea si i-am calcat pe urme la schiturile rupestre de la Bozioru. Tot el este cel ce a publicat cartea “Romanii subt Mihai Viteazul”, dupa moartea scriitorului Balcescu.

Actuala biserica dateaza din a doua parte a anilor 1800 si a fost construita dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu- care a realizat si Grand Hotel du Bulevard de langa Parcul Cismigiu, Catedrala Mitropolitana din Iasi si Biserica Domnita Balasa. Biserica Gradina Icoanei a fost ctitorita de familia Babeanu- doi frati pe care i-am vazut frumos pictati in tabloul votiv, primul preot si logofat, al doilea capitan de surugii (vizitii).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am ajuns in PARCUL GRADINA ICOANEI trecand pe langa Scoala Centrala de Fete- infiintata in anii 1800 de domnitorul Barbu Stirbey, un monument istoric realizat ulterior de arhitectul Ion Mincu. Pe fatada scolii am vazut inscriptionate numele unor personaje feminine ale istoriei romanesti: Carmen Sylva, Elena Cuza, Domnita Balasa, Doamna Chiajna.

Aici era marginea Bucurestiului in anii 1700 si de aici, din “Balta Icoanei”, izvora paraul Bucurestioara, un afluent al Dambovitei acum secat, dar simulat acum pentru amintire.

La o iesire a parcului am gasit statuia lui G.C Cantacuzino, om politic liberal si director de ziar. Statuia a fost realizata de un sculptor francez la inceputul anilor 1900 si are deasupra bustul lui Cantacuzino, iar sub el o femeie fumoasa cu o rochita lipita de corp, ce-l priveste cu admiratie pe Cantacuzino. Femeia tine in mana o carte pe care scrie PATRIA si ii enumera pe amicii lui Cantacuzino: fratii Golescu, I. C Bratianu, I. Campineanu, C. Negri, A. Panu. Pe Henri Dubois- autorul sculpturii, l-am mai intalnit in monumentul lui Eugeniu Carada, de langa sediul BNR din Centrul Vechi, distrus de comunisti si refacut in perioada anilor 2000.

Am gasit in Parcul Gradina Icoanei si statuia „Maternitate”- o statuie ce infatiseaza o mama cu doi copii in brate, realizata de  sculptorul Ion Vlasiu.

Am plecat apoi spre PARCUL IOANID, unde stiam ca o sa gasesc o sculptura a lui Ion Irimescu, sculptor mentionat mai sus. Pana sa ajung acolo m-am oprit sa fotografiez frumoasele vile din acest cartier. Parcul Ioanid este fosta gradina Breslea, mentionata in opera Ciocoii vechi si noi, loc de petreceri cu lautari, pomenit de Anton Pann si braileanul Bacalbasa. Acest loc a fost cumparat de Gheorghe Ioanid care a facut aici o gradina de legume si fructe pe care le vindea bucurestenilor.

Pe timpul primarului Vintila Bratianu se construiesc aici o serie de vile luxoase in stil eclectic sau neoromanesc, vile proiectate de arhitecti celebri: Petre Antonescu (cel care este si autorul cladirii Primariei Capitalei, a Palatului Kretzulescu de langa Cismigiu, a Arcului de Triumf, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, PALATUL BANCII MARMOROSH BLANK, decorat la interior de Cecilia Storck, al Cazinoului din Sinaia, construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoului din ConstantaPalatului de Justitie din BuzauVilei Florica a Bratienilor de langa Pitesti, Palatului Primariei din Craiova) apoi de Ion Berindey (autorul Palatului Culturii din Iasi, al Palatului Cantacuzino din Bucuresti) de  Grigore Cerchez (autorul Casei Memoriale Cuza Voda din Galati,  al Palatului Cotroceni si Palatului Cantacuzino din Busteni).

In Parcul Ioanid am gasit si statuia pictorului Stefan Luchian– realizata din beton de sculptorul Ion Vlad, precum si statuia violonistului Ion Voicu– sculptata de Ion Irimiescu si amplasata in fata casei in care a locuit renumitul muzician. Ion Voicu a fost un renumit violonist, elev a lui George Enescu. Pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej i s-a achizitionat de catre Statul Roman din Elvetia o vioara Stradivarius de 40.000 usd, iar apoi Ceausescu a hotarat ca Voicu sa devina atat dirijorul cat si directorul Filarmonicii de Stat (Orizonturi Rosii- Mihai Pacepa).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici puteti ajunge usor si la Casa Ion Mincu, la Biserica Anglicana si la Biserica Armeneasca.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru o noua plimbare culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *