CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN SUCEAVA

Biserica fortificata Zamca, obiective turistice din Suceava, atractii turistice Romania

Probabil pentru un bucurestean, SUCEAVA nu reprezinta o destinatie de vacanta sau un obiectiv turistic inscris pe lista lui. Totusi, chiar daca are de strabatut tara de la sud la nord si o distanta de peste 400 km, orasul si imprejurimile lui au foarte multe de oferit, reprezentand o varianta buna de sejur in Vacanta de Vara, de Pasti, de Craciun sau chiar de un sfarsit de saptamana prelungit de 1 Mai.

Orasul te asteapta cu o serie de muzee, cetati si manastiri inscrise pe lista Unesco, iar de aici mai poti vizita manastirile Patrauti si Dragomirna sau zona statiunii Gura Humorului si manastirile Voronet, Humor, Slatina, Sucevita, etc.

Principalele obiective turistice ale orasului pe care trebuie neaparat sa le vizitezi sunt: Cetatea de Scaun si Muzeul Satului Bucovinean, Manastirea Sfantul Ioan cel Nou aflata pe lista Unesco, Complexul medieval fortificat Zamca care l-a gazduit si pe temutul rege polonez Sobieski, biserica Mirauti, fosta Mitropolie a Moldovei si Biserica Sfantul Dumitru, o ctitorie a Domnitorului Petru Rares.

Turul Sucevei

Suceava, ca si capitala a Moldovei, a avut o curte domneasca si doua cetati, ambele ridicate de Petru Musat al doilea, cel care a mutat scaunul Moldovei de la Siret aici. CETATEA SCHEIA, care  a fost situata in partea de vest a orasului, dar care a avut o existenta scurta si CETATEA DE SCAUN, care este si cel mai important obiectiv turistic pe care l-am vizitat in Suceava. Constructia, cu priveliste asupra vaii raului Suceava, a fost ridicata la sfarsitul anilor 1300. Perioada de apogeu a cetatii a fost pe timpul lui Stefan Cel Mare, care i-a intarit foarte bine fortificatiile. Cetatea a fost asediata de mai multe ori de turci si de poloni, dar nu a fost niciodata cucerita cu forta armelor. Pe timpul domnitorului Petru Rares, la mijlocul anilor 1500, Soliman Magnificul navaleste in Moldova impreuna cu tatari, unguri din Transilvania si romani din Tara Romaneasca. Atunci, a fost ocupata cetatea datorita unor boieri tradatori, care au decis sa le-o predea, fiind nemultumiti de autoritatea domnului moldovean. Ulterior, turcii il sprijina la domnie pe Alexandru Lapusneanu si-i comanda acestuia sa distruga cetatea si sa mute scaunul la Iasi. O strategie folosita de turci pentru a aduce scaunul Moldovei mai aproape de ei si a-l face mai vulnerabil in lipsa fortificatiilor. Sfarsitul anilor 1500 aduce pe tron alti domnitori moldoveni care repara fortificatiile cetatii si reintra in lupta antiotomana, pana cand, la finalul anilor 1600, pe timpul domnului Dumitrascu Cantacuzino, turcii ordona din nou distrugerea cetatii. In ultima parte a existentei cetatii cu rol de fortificatie aici s-au batut si monede moldovenesti numite “salai”.

Pentru programul de vizitare va rog sa consultati site-ul oficial: http://muzeulbucovinei.ro/program-de-vizitare/

cetatea-sucevei, obiective turistice in Suceava

Langa cetate se afla si MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN, unde, am admirat porti sculptate cu motive traditionale si frumoase case autentice, amenajate astfel incat sa evoce cat mai bine viata taranilor si traditiile lor.

Program de vizitare:  de marti pana duminica, 1 aprilie-31 octombrie : 10-18, 1 noiembrie-31 martie: 9-17. Adresa: Aleea Cetatii, Suceava. http://muzeulbucovinei.ro/program-de-vizitare/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Un alt obiectiv istoric foarte important din Suceava este MANASTIREA SF. IOAN CEL NOU. Manastirea se afla pe lista UNESCO alaturi de alte manastiri pe care le-am vizitat in Moldova, Patrauti, Probota, Humor, Arbore, Moldovita, Sucevita si arhicunoscuta Voronet.

A fost ridicata la inceputul anilor 1500 de fiul lui Stefan cel Mare, Bogdan al treilea si a indeplinit rolul de resedinta mitropolitana a Moldovei. Pictura interioara dateaza din timpul lui Stefanita Voda, iar cea exterioara din timpul lui Petru Rares, din prima parte a anilor 1500.

Acoperisul de tigla cu model, a fost realizat in perioada in care Suceava facea parte din Bucovina, iar aceasta din Imperiul Austriac. Biserica a avut si un important rol in scoala teologica dar si la invatarea limbilor romane, greaca si slavona.

Adresa: Str. Ion Voda Viteazul, nr. 2.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

COMPLEXUL MEDIEVAL FORTIFICAT AL BISERICII ZAMCA isi are originile in anii 1600, cand, trei frati armeni au ridicat biserica. Am aflat cu aceasta ocazie si ca o comunitate armeneasca s-a refugiat de-a lungul timpului in Moldova, unde a primit dreptul de a-si practica religia. Si in Moldova, ca si in alte parti ale lumii, armenii, comercianti bogati cu influenta, au avut si zile bune dar din pacate si zile mai putin bune…

La sfarsitul anilor 1600, trupele regelui Poloniei Ioan Sobieski al III-lea, au stationat aici in campaniilor antiotomane si au fortificat aceasta biserica. De atunci i-a ramas bisericii si denumirea de Zamca, provenita de la termenul polonez “zamki”, ce insemna fortificatie.

Adresa: Str. Zamca, nr. 30, Suceava.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

BISERICA MIRAUTI, una dintre cele mai vechi biserici ale Moldovei, a fost Mitropolie inaintea Bisericii Sfantul Ioan cel Nou. Legenda spune ca aici a fost o ctitorie a lui Dragos Voievod. Totusi, constructia actuala ce se afla langa curtile domnesti, se pare ca este o constructie a lui Petru Musat de la sfarsitul anilor 1300.

Adresa: Str. Mirautilor, nr. 17, Suceava.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

O alta biserica care trebuie vizitata pentru arhitectura sa interesanta si pentru istoria sa este BISERICA SF. DUMITRU. A fost construita la mijlocul anilor 1500 de domnitorul Petru Rares, peste o biserica mai veche construita de Stefan cel Mare, dupa Batalia de la Codrii Cosminului, impotriva polonezilor. Adresa : Strada Stefan cel Mare, nr. 1, Suceava.

Suceava, locuita din paleolitic si mai apoi de dacii liberi, este unul dintre cele mai vechi orase ale Romaniei, fiind atestata documentar de la sfarsitul anilor 1300. Capata importanta in momentul in care devine capitala a Moldovei si ramane asa timp de doua secole, timp in care-i cunoaste pe unii dintre cei mai vestiti domnitori ai ei, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Petru Rares.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

3 gânduri despre „CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN SUCEAVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

72 + = eighty two