PE URMELE EROILOR SI AI CAVALERILOR LA PAULIS, CETATEA SOIMOS, ILIA

Cele mai frumoase cetati din Romania, Cetatea Soimos

Dupa ce ne-am bucurat de obiectivele turistice ale Aradului si am explorat imprejurimile orasului am pornit catinel sa descoperim alte destinatii interesante din Tara Dacilor. Ne-am oprit astfel sa cinstim jertfa stramosilor nostri de la Paulis, sa admiram mareata biserica din Radna si picturile sale deosebite, am urcat vitejeste pana la frumoasa priveliste oferita de Cetatea Soimos, ne-am oprit pentru cateva momente la Castelul Familiei Regale de la Savarsin si la Bastionul Rosu din Ilia.

obiective turistice in judetul Arad

Prima oprire am facut-o la MONUMENTUL EROILOR DE LA PAULIS, un monument ridicat in anii 1970 pe locurile in care, in Cel de-al Doilea Razboi Mondial imediat dupa ce am intors armele impotriva nemtilor, un detasament de circa 1000 de soldati romani au tinut piept unui numar de circa 20.000 de ostasi maghiari, insotiti de mai multe tancuri si masini blindate.

Monumentul eroilor de la Paulis, Arad, obiective turistice, Romania

Eroismul si vitejia soldatilor romani care au dovedit ca “nici pe aici nu se trece”, au oprit in loc si au nimicit mare parte din numarul soldatilor maghiari. Un alt episod de eroism si un loc sfant al poporului roman, care se alatura celorlalte morminte ale eroilor nostri, pe care trebuie sa le cinstim vesnic: Oarba de Mures, Marasesti, Marasti, Oituz, Targu Ocna, Calugareni sau Podul Inalt.

http://www.replicahd.ro/?p=17412

 

Imaginea impresionantei manastiri catolice MARIA RADNA inchinata fecioarei Maria, te farmeca si te obliga se te opresti neaparat pentru a o admira.

manastirea catolica Maria Radna

Construita la inceputul anilor 1700 pe malurile raului Mures, este cu siguranta una dintre cele mai frumoase si impresionante biserici catolice din Romania.

Mi-a atras atentia indeosebi pictura profunda a cupolei dar si pictura murala reprezentand o ceata de turci. Am aflat ca aceasta reprezinta o legenda care spunea ca, in momentul in care un conducator turc a dispus daramarea bisericii, copitele calului acestuia i s-au afundat in piatra, ceea ce a condus la pastrarea acesteia.

http://www.mariaradna.com/ro/

manastirea catolica Maria Radna

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Putin mai in fata de Radna se afla una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Romania. E foarte probabil ca CETATEA SOIMOS, care astepta de mult pe lista mea de vizitare, sa aibe si cea mai frumoasa priveliste din tara, fiind ridicata pe o stanca inalta deasupra vaii raului Mures.

Construita in anii 1200 de un nobil ungur, ajunge in posesia lui Iancu de Hunedoara, apoi ii admira pe rasculatii furiosi ai lui Gheorghe Doja, ajunge in posesia turcilor si apoi a austriecilor care o parasesc oficial pe la sfarsitul anilor 1700.

 

[adrotate banner=”24″]

 

Inca se mai vad pilonii podului ce facilita intrarea in cetate, un pod asemanator cu cel al Cetatii Neamtului, iar ancadramentele de piatra in stil gotic, pastrate inca pe alocuri, ne-au dat o perspectiva asupra frumusetii decorative a vechii cetati, care s-a pastrat mult mai bine decat surorile sale de la Siria si Dezna.

Iar daca urcusul provocator de circa 20 de minute pana la cetate nu va va lasa fara respiratie, atunci cu siguranta cetatea si privelistea sa o vor face.

http://www.cetatesoimos.ro/index.php?url=istoric

 

Am plecat mai departe spre Bastionul Rosu din Ilia, dar nu inainte de a ne opri sa surprindem in cateva poze CASTELUL REGAL DE LA SAVARSIN.

Mi-au comunicat de pe site-ul oficial al Familiei Regale ca nu se poate vizita, fiind o resedinta privata si ca anul viitor se intentioneaza deschiderea la intrarea pe domeniu, a unui magazin de suveniruri, a Casei Ceaiului, a Muzeului Regal al Automobilului, a Muzeului Regal de Arta Contemporana, iar pentru grupuri organizate va exista si posibilitatea vizitarii parcului dendrologic ce inconjoara domeniul.

 

[adrotate banner=”39″]

 

Castelul a fost ridicat la sfarsitul anilor 1600 de un nobil maghiar si a ajuns in stapanirea Regelui Mihai al Romaniei in perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, prin cumparare de la Mocioni, al carui palat din zona nu am mai reusit sa-l vad cu aceasta ocazie.

http://www.familiaregala.ro/resedinte/domeniul-regal-savarsin

Castelul Regal de la Savarsin, vizitare, obiective turistice

Am continuat mai departe spre BASTIONUL ROSU DIN ILIA, o fortificatie din anii 1500, renumita pentru ca a fost locul de nastere a celui ce a devenit ulterior unul dintre cei mai importanti principi ai Transilvaniei.

Bastionul Rosu din Ilia, Bethlen Gabor, Gabriel, obiective turistice Hunedoara

Bethlen Gabor sau Bethlen Gabriel, a preluat modelul altor principi ai fostei Dacii si a cerut turcilor sa uneasca cele trei principate sub numele de Dacia. Dupa cum stim, primul care a incercat a fost Sigismund Bathory, apoi a reusit Mihai Viteazul si mai apoi a nazuit chiar si principele Moldovei Vasile Lupu.

De numele lui Bethlen Gabor se leaga si denumirea de gabori a tiganilor unguri. Se pare ca tiganii din Transilvania au fost eliberati de catre acesta si in semn de recunostinta si-au luat numele lui.

Tot el a contribuit la refacerea Castelului Huniazilor, apoi a construit renumita biblioteca care ii poarta numele din Aiud, a detinut Palatul Bethlen din Deva astazi un frumos muzeu, Cetatea de Balta astazi emblema podgoriei Jidvei, Castelul Bethlen din Cris si cel din Racos.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

 

[adrotate banner=”28″]

Related Post

6 gânduri despre „PE URMELE EROILOR SI AI CAVALERILOR LA PAULIS, CETATEA SOIMOS, ILIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ninety seven − ninety two =