Mausoleul lui Octavian Goga Ciucea, Edy Emre, obiective turistice Transilvania, Romania, concediu, infoturism

Nu trebuie neaparat sa pleci in afara tarii pentru a-ti face concediul. Poti sa ai parte si in Romania de zile frumoase si de relaxare si sa descoperi interesante monumente istorice sau monumente ale naturii. Sunt in tara noastra orase care nu au un renume turistic dar care, au in apropierea lor monumente sau obiective turistice importante. Anul trecut am facut un citibreak la Onesti, pentru a-i descoperii imprejurimile. Anul acesta am ajuns din nou la Zalau, unde mai fusesem ca sa vad Porolissum-ul, Muzeul de Istorie Zalau, Cetatea Ardud si Castelul Karolyi.

Acum, la a doua vizita in Zalau, am ajuns la „Gradina Zmeilor”- o superba arie protejata, la Gradina Botanica Jibou- cu fermacatoarele sale gradini japoneze, la Monumentul de la Guruslau-cel mai frumos monument inchinat lui Mihai Viteazul si la conacul lui Octavian Goga de la Ciucea.

La Gradina Zmeilor, Jibou, mausoleele de la Guruslau si Ciucea

Ca si la Onesti, am ales si la Zalau un hotel cu piscina interioara, pentru a ne bucura impreuna cu copiii dupa o zi de vizitat. Unde mai gasesti in afara tarii un hotel de 4 stele cu circa 50 euro pe noapte, cu mic dejun bogat si cu acces la piscina? Cu putina selectie poti avea parte si la noi in tara de un citybreak sau de un concediu frumos- alegand ce este mai bun in zona respectiva.

Acest traseu se poate face la fel de bine si din Cluj, sau din Oradea, si poate fi combinat cu obiectivele turistice din Muntii Apuseni sau din zona Bistritei.

“GRADINA ZMEILOR” este o arie protejata aflata langa satul Galgaul Almasului si este formata din mai multe stanci cu forme ciudate, ridicate deasupra padurii.

Gradina Zmeilor Salaj, obiective turistice Transilvania, Romania, concediu, infoturism , Romania, Transilvania(7)

Stancile din Gradina Zmeilor au creat legende si au primit de-a lungul timpului denumiri populare, cum sunt: Zmeul si Zmeoaica, Calugarii, Dorobantul, Sfinxul, etc.

Puteti ajunge foarte usor sa admirati acest monument al naturii, drumul fiind asfaltat pana la o mica parcare si de acolo pe jos, pe un traseu amenajat, nu va va lua mai mult de 15 minute ca sa ajungeti la stanci.

Gradina Zmeilor Salaj, obiective turistice Transilvania, Romania, concediu, infoturism , Romania, Transilvania

O alta „gradina” frumoasa, dar de data aceasta una amenajata de mana omului este GRADINA BOTANICA DIN JIBOU. A intrat acum cativa ani pe lista mea de obiective turistice dupa ce am ramas impresionat de imaginile SF ale serelor sale, de Castelul Wesselenyi si de frumoasele gradini japoneze.

Am descoperit cu ocazia vizitei la GRADINA BOTANICA DIN JIBOU si un acvariu cu pesti interesanti, specii pe care le-am intalnit si la Gradina Zoologica din Targoviste. Am experimentat pentru prima data cum e sa fi mancat/masat/ciupit/gadilat de un peste, de garra rufa- pestele doctor.

Au aici si o mica gradina zoologica si un sector paleontologic, asa ca iti va lua ceva timp ca sa te minunezi de toate impreuna cu copiii.

Taxa de intrare 8 lei, program 8-19. Adresa: Str. Wesselenyi Miklos, Nr. 16 Jibou, judetul Salaj.

http://www.gradina-botanica-jibou.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MONUMENTUL DE LA GURUSLAU este dupa mine cel mai frumos monument inchinat lui Mihai Viteazul. Amplasat pe cel mai inalt deal din zona, ofera o super priveliste, impresionand prin simbolistica lui si prin scenele de lupta frumos sculptate.

Si acesta, ca si Mausoleul de la Turda– care simbolizeaza cele Trei Principate Romane prin cele 3 fatade ale obeliscului, simbolizeaza principatele prin cele 3 lamele ce poarta pe ele si stemele acestora.

Mi-a placut mai mult acest monument fata de monumentul de la Turda- unde a fost omorat dragul nostru domnitor si unde este inmormantat trupul sau. Mi se pare ca este mai frumos si fata de Fantana lui Mihai Viteazul de langa Manastirea Ciolanu. Iar la Calugareni- unde Mihai Viteazul a castigat batalia, dar s-a retras in final, crucea veche este simpla si oricum este sparta, „odihnindu-se” pe jos langa primarie… La Selimbar, troita veche mai mult ne face de rusine- iar aceasta atitudine si lipsa de grija pentru ea se vede cat de putin ne apreciem istoria si valorile, in comparatie cu ungurii atenti si la cel mai mic monument… La Manastirea Dealu de langa Targoviste- unde se afla capul domnitorului, este doar o mica sculptura cu Mihai Viteazul. La Ocna Sibiului- unde este o biserica ctitorita de Mihai Viteazul, am gasit doar un mic bust de-al domnitorului. La cea mai importanta ctitorie a lui Mihai Viteazul din Bucuresti, nici macar nu am vazut vreun monument inchinat lui…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CONACUL LUI OCTAVIAN GOGA DE LA CIUCEA este o destinatie deosebit de frumoasa si de interesanta. Parca e un colt de rai, aflandu-se pe un deal impadurit deasupra raului Cris, pe locul unui mai vechi castel ce a apartinut unor nobili unguri. Poetul l-a cumparat de la vaduva lui Ady Endre- unul dintre cei mai renumiti poeti maghiari, cu care O. Goga era prieten.

Impresionant este mausoleul in care sunt ingropatii sotii Goga, decedati in conacul domeniului. Acest mausoleu este ornat cu sticla de Murano si a fost asamblat in circa 20 de ani de sotia lui Octavian Goga, iar mormantul sotilor a fost realizat de Milita Patrascu- renumita sculptorita romana, eleva a lui Brancusi, pe care am mai intalnit-o la Muzeul Zambaccian sau la Fantana Miorita de langa Muzeul Minovici din Bucuresti.

Mi-a atras atentia si frumoasa bisericuta de lemn de la 1500, adusa din imprejurimi in curtea conacului, de sotii Goga.

Casa memoriala Ady Endre si interiorul conacului poarta opere ale pictorilor Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Camil Ressu sau Nagy Istvan.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In incheiere va urez spor la fotografiat! Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va invit sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *