UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA

Gradina Zmeilor Salaj, obiective turistice Transilvania, Romania, concediu, infoturism , Romania, Transilvania(7)

Nu trebuie neaparat  sa pleci in afara tarii in concediu. Poti sa ai si in Romania parte de zile frumoase si de relaxare si sa descoperi interesante monumente istorice sau ale naturii.  Sunt in tara noastra orasele care nu au un renume turistic, dar care, datorita apropierii de anumite monumente sau obiective turistice sunt adevarate comori din acest punct de vedere.  Anul trecut am facut un citibreak la Onesti, pentru a-i descoperii imprejurimile. Anul acesta am ajuns din nou la Zalau. Mai fusesem aici ca sa vad Porolissum-ul si Muzeul de Istorie dar, cum traseul trebuia sa ajunga apoi pe la Cetatea Ardud si la Castelul Karolyi, mi-am lasat pe alta data o parte din obiectivele turistice ale acestei zone. Am vizitat cu aceasta ocazie Gradina Zmeilor- o superba arie protejata, Gradina botanica din Jibou cu fermacatoarele sale gradini japoneze, Mausoleul de la Guruslau-cel mai frumos monument inchinat lui Mihai Viteazul si Conacul lui Octavian Goga de la Ciucea.

La Gradina Zmeilor, Jibou, mausoleele de la Guruslau si Ciucea

Ca si la Onesti am ales un hotel cu piscina interioara, pentru a ne bucura impreuna cu copiii dupa o zi de vizitat. Unde mai gasesti in afara un hotel de 4 stele cu circa 50 euro pe noapte, cu mic dejun bogat si cu acces la piscina?  Cu putina selectie poti avea si la noi un citybreak sau un concediu frumos, alegand ce este mai bun din zona respectiva si cunoascandu-ti cu aceasta ocazie mai bine tara si contribuind astfel putin la dezvoltarea ei.

Traseul se poate face la fel de bine si din Cluj sau din Oradea si poate fi combinat cu obiective din Muntii Apuseni sau din zona Bistritei. Imi plac aceste trasee pentru ca obiectivele au o distanta rezonabila intre ele, astfel incat dupa circa o ora de mers cu masina sa cobori pentru o placuta plimbare sis a descoperi obiectivul respectiv.

“GRADINA ZMEILOR” este o arie protejata aflata langa satul Galgaul Almasului si este formata din mai multe stanci cu forme ciudate ridicate deasupra padurii si dominand zona.

Gradina Zmeilor Salaj, obiective turistice Transilvania, Romania, concediu, infoturism , Romania, Transilvania(7)

Acestea au creat legende si au primit de-a lungul timpului denumiri populare ca: Zmeul si zmeoaica, calugarii, dorobantul, sfinxul, etc. Se poate ajunge foarte usor la ele drumul fiind asfaltat pana la o mica parcare si de acolo pe jos pe un traseu amenajat nu va ia mai mult de 15 minute sa le admirati.

Gradina Zmeilor Salaj, obiective turistice Transilvania, Romania, concediu, infoturism , Romania, Transilvania

O alta gradina, dar de data aceasta GRADINA BOTANICA DIN JIBOU, a intrat acum cativa ani pe lista mea la obiective turistice “de vazut”. M-au atras la ea imaginile SF ale serelor , Castelul Wesselenyi si frumoasele gradini japoneze.

Am mai descoperit cu aceasta ocazie si un acvariu cu pesti interesanti, specii pe care le-am intalnit si la Gradina Zoologica din Targoviste. Am experimentat pentru prima data cum e sa fi mancat/masat/ciupit/gadilit de un peste, de garra rufa- pestele doctor. Au aici si o mica gradina zoological si un sector paleontologic asa ca iti ia ceva timp sa te minunezi impreuna cu copiii.

Taxa de intrare 8 lei, program 8-19. Adresa: Str. Wesselenyi Miklos, Nr. 16 Jibou, judetul Salaj.

http://www.gradina-botanica-jibou.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

MONUMENTUL DE LA GURUSLAU este dupa mine cel mai frumos monument inchinat lui Mihai Viteazul. Amplasat pe cel mai inalt deal din zona ofera o super priveliste, impresionand prin simbolistica lui si prin scenele de lupta frumos sculptate.

Si acesta, ca si Mausoleul de la Turda, care simbolizeaza cele Trei Principate prin cele 3 fatade ale obeliscului, simbolizeaza principatele prin cele 3 lamele ce poarta pe ele si stemele acestora.

Mi-a placut mai mult decat cel de la Turda, unde a fost omorat dragul nostru domnitor si unde este inmormantat trupul sau, sau decat Fantana lui Mihai Viteazul de langa Manastirea Ciolanu. In afara statuilor cu Mihai Viteazul prezente in special in marile orase, nici nu am mai intalnit alte mausolee sau opera sculptate demne de atentie. La Calugareni, unde domnitorul a castigat dar s-a retras in final, crucea veche odihneste langa primarie. La Selimbar troita veche mai mult ne face rusine si aici se vede cat de mult ne apreciem valorile comparand cu atentia ungurilor si pentru cel mai mic monument.  La Manastirea Dealu de langa Targoviste unde se afla capul domnitorului este doar o mica sculptura. La Ocna Sibiului unde este o biserica ctitorita de Mihai este un mic bust. La cea mai importanta ctitorie a lui din Bucuresti nu am vazut nici un astfel de monument.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CONACUL LUI OCTAVIAN GOGA DE LA CIUCEA este o destinatie deosebit de frumoasa si de interesanta. Parca e un colt de rai, aflandu-se pe un deal impadurit deasupra raului Cris, pe locul unui mai vechi castel al unor nobili unguri. Poetul l-a cumparat de la vaduva lui Ady Endre, unul dintre cei mai renumiti poeti maghiari cu care O. Goga era prieten.

Impresionant este mausoleul in care sunt ingropatii sotii Goga, decedati in conacul domeniului. Acesta e ornat cu sticla de Murano si asamblat in circa 20 de ani de sotia lui Goga, iar mormantul sotilor a fost realizat de Milita Patrascu, renumita scultptorita romana eleva a lui Brancusi, pe care am mai intalnit-o la Muzeul Zambaccian sau la realizarea Fantinii Miorita de langa Muzeul Minovici din Bucuresti.

Atrage atentia si frumoasa bisericuta de lemn de la 1500, adusa din imprejurimi in curtea conacului de sotii Goga precum si casa memoriala Ady Endre si interiorul conacului ce poarta picturi ale pictorilor Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Camil Ressu sau Nagy Istvan.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

In incheiere iti urez spor la fotografiat si sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

[adrotate banner=”6″]

Related Post

2 gânduri despre „UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + six =