CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN BRASOV

BRASOVUL este o destinatie la indemana care ofera multe variante pentru petrecerea timpului liber, de la parcuri de aventura si complexuri acvatice pe timpul verii pana la frumoasele partii de schi din Poiana Brasov pe timpul iernii. Iar o plimbare in centrul istoric cu zona pietonala plina de cafenele te va face sa te simti ca intr-un relaxant city break de unde poti incepe traseul de explorare a numeroaselor obiective turistice, de la bastioanele breslelor si turnurile de apararare, la cetatati, muzee si biserici pline de istorie.

Am vizitat Brasovul de foarte multe ori, pentru ca se afla in tranzitul meu spre Ardeal dar si pentru ca este amplasat relativ aproape de Bucuresti, iar de fiecare data am incercat sa mai descopar ceva nou, astfel incat, acum pot sa va redau mai jos principalele obiective cultural-turistice ale orasului, in ordinea preferintelor mele. Iar dupa ce le-ati vizitat va invit sa descoperiti/redescoperiti imprejurimile orasului si va recomand sa ajungeti si la obiective turistice poate mai putin cunoascute ca: PREJMER, HARMAN, SINCA VECHE, FELDIOARA sau la cele arhicunoscute ca Cetatea Rasnovului, Poiana Brasov, Canionul 7 Scari, Cascada Tamina, s.a.m.d.

 

Daca ai mai multe zile la dispozitie si vrei sa vezi tot ce-ti poate oferii Brasovul, atunci este bine sa incepi la pas cu obiectivele turistice din Centrul Istoric asa cum se vede in poza de mai jos si sa vizitezi Biserica Neagra, Turnurile Alb, Negru si Bastionul Graft, Poarta Ecaterina, Muzeul de Istorie, Strada Sforii, Bastioanele Postavarilor si Funarilor, Muzeul de Arta si Muzeul de Etnografie, Biserica Sfantul Nicolae. Organizeaza-le in modul tau si intercaleaza-le cu opriri la terasele asezate in fata frumoasele case sasesti ce se sprijina una de alta. Pentru o imagine de ansamblu si un rezumat al zilei urca daca vrei si pana pe varful Tampa, la poalele caruia a crescut acest frumos oras.

Tur Brasov

Apoi in alte zile, iti recomand sa iei masina si sa mergi la Cetatuia, la Biserica Sfantul Bartolomeu, la Biserica Sfantul Martin, la Parcul de Aventura si la Paradisul Acvatic.

Turul Brasovului

Enumerate mai jos in ordinea preferintelor mele, o sa va povestesc acum de fiecare obiectiv cateva lucruri pe care le-am considerat importante. Incep cu cel mai important obiectiv turistic, care este considerat a fi BISERICA NEAGRA. Aceasta este un obiectiv simbol al orasului si are origini de la sfarsitul anilor 1300, fiind renumita in principal pentru concertele ei de orga si pentru colectia ei de covoare. A fost numita initial “Biserica Mare” si mai apoi, dupa incendiul din anii 1600, “Biserica Neagra”. Cred ca este cea mai mare biserica gotica din tara noastra, concurand cu stilul si grandoarea sa cu cele intalnite in Romania in Cluj, Sibiu si Sebes.

Program de vizitare: vara (7 apr-11 oct) luni inchis, marti – sambata 10-19, duminica 12-19, iarna- luni inchis, marti – sambata 10-15, duminica 12-15.

http://www.honterusgemeinde.ro/ro/vizitare/

 

Al doilea obiectiv important il consider a fi vizitarea CETATUII orasului, unde, pe langa admirarea impunatoarei fortificatii primesti ca si bonus si o priveliste extraordinara asupra orasului. Cetatuia isi are originile in prima parte a anilor 1500, cand a fost construita din lemn. Ulterior, a fost cucerita si distrusa de catre domnitorul Petru Rares, fiu al lui Stefan cel Mare, iar acest lucru a pus si bazele constructiei de piatra. In anii mai recenti a servit ca si garnizoana a Armatei Imperiului Austriac, apoi ca si inchisoare in perioada comunista, Arhiva de Stat si ulterior ca si restaurant. Am gasit restaurantul inchis, avand doar un paznic, dar care a fost dragut si ne-a permis sa vizitam si interiorul.

Adresa: Strada Dealul Cetatii, Brasov.

 

Alt obiectiv care nu trebuie ratat in Brasov este BISERICA SFANTUL NICOLAE ce gazduieste in curtea sa Muzeul “Prima Scoala Romaneasca” si tipografia Diaconului Coresi. Originile scolii sunt de la sfarsitul anilor 1300, cand este mentionata de Papa Bonifaciu. Aici, la mijlocul anilor 1500, Diaconul Coresi, despre care am mai vorbit in prezentarea orasului Targoviste, tipareste primele carti in limba romana, folosind evident caracterele alfabetului chirilic care se folosea la acea vreme. Sunt expuse in muzeu vechile carti, matritele de lemn, materialele didactice din vechile sali de invatamant si obiecte etnografice. Am remarcat daruirea si patriotismul ghidului dar si posibilitatea de a cumpara de aici copii dupa o harta a Daciei si o reprezentare cu domnitorii importanti din Tara Romaneasca si Moldova. In curtea bisericii se mai afla si o statuie a Diaconului Coresi si mormantul lui Nicolae Titulescu. Frumoasa biserica poarta fresce la exterior, amintind de bisericile bucovinene si a fost pictata la interior de brasoveanul Constantin Lecca fiind adaugate ulterior si fresce ale pictorului Costin Petrescu, cel care a pictat impresionanta istorie a romanilor din Ateneul Roman, Biserica Pissiota, Palatul Cantacuzino-azi Muzeul George Enescu din Bucuresti, Biserica lui Mihai Viteazul din Bucuresti.

http://www.primascoalaromaneasca.ro/

Adresa: Piata Unirii nr. 2-3, Brasov. Program de vizitare: zilnic 9-17.

 

Pe al patrulea loc in clasamentul meu al obiectivelor turistice din Brasov consider a fi vizita la vechile turnuri si bastioane de paza. Unele dintre ele sunt amenajate ca si muzee si sunt foarte aproape de centrul vechi, iar amplasarea lor in cadrul natural bogat iti dau impresia ca ai intrat in alta lume.

Turnul de aparare al orasului, situat pe pozitia cea mai inalta, era TURNUL ALB. O constructie masiva, dotata cu metereze si guri pentru aruncarea materialului inflamabil, ridicata dupa jumatatea anilor 1400. Este un obiectiv care te scoate din agitatia centrului vechi, aratandu-ti o alta fata a Brasovului. O sa treci pe langa vechile ziduri si dupa ce urci mai multe scari o sa ajungi intr-o zona linistita si verde, de unde imensitatea de turn vegheaza asupra orasului.

In zona mai ai de vizitat si TURNUL NEGRU. Un alt turn de observatie aflat in afara zidurilor cetatii, ce avea si el rol de protejare a acestora. A fost construit dupa Turnul Alb si isi datoreaza numele dupa ce un incendiu i-a innegrit zidurile, fiind botezat in acelasi fel ca si Biserica Neagra. Si acest turn avea un pod mobil care facea legatura cu un bastion al zidurilor cetatii.

Urmeaza BASTIONUL GRAFTdar pe care poti sa-l vizitezi si inainte sa ajungi la cele doua turnuri mentionate mai sus. Bastionul a fost construit pentru a face legatura printr-un pod mobil cu Turnul Alb. Acesta trece peste paraul Graft, de la care si-a luat si numele. La interior am vizitat si un mic muzeu medieval cu o expozitie de arme.

Dintre toate bastioanele Brasovului l-am mentionat doar pe Graft, pentru ca este aproape de centru si pentru ca este grupat cu cele doua turnuri. Daca ai mai mult timp la dispozitie poti sa vizitezi si celelalte doua bastioane mai importante, Bastionul Tesatorilor si Bastionul Postavarilor si in drum spre ele, ingusta Strada a Sforii.

Adresa: Aleea Dupa ziduri. Program de vizitare: vara, marti- duminica 10-18; iarna, marti- duminica 9-17.

In zona centrala mai poti vizita Muzeul de Istorie, care se afla in Cladirea Sfatului si Muzeele de Arta si Etnografie.

MUZEUL DE ISTORIE prezinta in principal documente ale breslelor sasesti impreuna cu produsele pe care acestea le realizau. Am remarcat incalzitoarele de pat pe care le-am mai vazut si la Muzeul Casa de Targovet din Ploiesti dar si un taler de forma patrata cu stema orasului Brasov pe care l-am mai vazut la muzeele BNR si Severeanu din Bucuresti. Mi s-au parut interesante si multimea de scrisori ale voievozilor romani catre judele orasului, prin care cereau sprijin in achizitionarea din Brasov  a diverselor produse lucrate aici, de la roti de carute si arme pana la obiecte casnice si podoabe.

Brasov, Muzeul de Istorie

La MUZEUL DE ARTA am descoperit una dintre cele mai mari colectii de picturi ale marelui Nicolae Grigorescu dar si pe alti mari pictori si sculptori romani, ca Darascu, Sion, Pallady, Storck, etc.

MUZEUL ETNOGRAFIC s-a diferentiat de alte muzee de acelasi, tip in primul rand prin prezentarea mai multor traditii si obiceiuri. Specifice Tarii Barsei, am descoperit aici “Plugarul din Cuciulata”, “Gateala capului cu macaul” din Crihalma, Feciorescul din Ticusu Nou-joc traditional propus pe lista Unesco, Turca, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Alte doua obiective importante din Brasov sunt BISERICA BARTOLOMEU SI BISERICA SFANTUL MARTIN. Am gasit deschisa doar Biserica Bartolomeu, astfel incat ne-am putut bucura si de frumusetea ei interioara. Este cel mai vechi monument si cea mai veche biserica din oras, fiind construit in anii 1200. Am retinut-o in primul rand datorita imensului ceas solar de pe fatada si am aflat ca si aceasta biserica a fost tributara bisericii de la Carta, fiind construita in acelasi stil gotic, cu caracteristicile evidente, ferestrele lobate. Pe fundalul bisericii se observa un mic deal unde exista in trecut o cetate de refugiu.

Adresa: Str. Lunga nr. 251, Brasov. Program de vizitare: luni- vineri 9-12.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

BISERICA SFANTUL MARTIN dateaza si ea din anii 1200, dar a fost construita ulterior Bisericii Bartolomeu. Nu impresioneaza in mod deosebit prin arhitectura ei ci mai degraba prin importanta istorica- aici semnandu-se un tratat de alianta intre Mircea Cel Batran si Sigismund de Luxemburg.

Adresa: Dealul de jos nr. 12, Brasov.

Numit Kronstadt in germana, Brasso in maghiara si Corona in latina, Brasovul a fost locuit inca din neolitic, apoi de catre daci si urmasii lor, iar incepand cu anii 1200 de catre sasi.

Am mai gasit si alte lucruri iteresante legate de istoria orasului, urbe care a gazduit multi ani festivalul international Cerbul de Aur, si anume faptul ca de oras este legata aparitia cuvantului brasoava, venit de la obiceiul negustorilor brasoveni de a-si lauda uneori exagerat marfa. Apoi ca timp de 10 ani, pana in anii 1960, Brasovul s-a numit orasul Stalin. Ca firmei Nivea, a Baiersdorf, prezenta in Romania de la inceputul anilor 1900, i s-a confiscat marca in perioada comunista, iar fabrica de la Brasov a avut monopolul folosirii ei pana dupa anii ’90.

De oras sunt legate numele mai multor personalitati ca, Johanes Honterus– tipograf si teolog sas; Diaconul Coresi– tipograf roman; Gheorghe Baritiu– istoric si intemeietorul presei romanesti din Transilvania; Lucian Blaga – renumit poet si filozof roman, care a urmat liceul Andrei Saguna din Brasov; Hans Matis Teutch– pictor, intalnit in mai multe muzee romanesti; Andrei Muresanu – poet si revolutionar pasoptist din Transilvania, originar din Bistrita dar trait la Brasov, autor al Imnului Romaniei, “Desteapta-te romane” – “Marseilleza romanilor” cum l-a numit Balcescu; Cristian Tell– nascut la Brasov, politician si fondatorul organizatiei Fratia, alaturi de Nicolae Balcescu, motor al revolutiei de la 1848; Nicolae Titulescu- unicul diplomat ales de 2 ori presedinte a Ligii Natiunilor, precursoarea ONU – inmormantat in biserica Sf. Nicolae din Brasov si, l-as aminti chiar si pe Ion Tiriac al carui muzeu auto l-am admirat langa Bucuresti.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

20 de gânduri despre „CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN BRASOV

  1. Superbe poze, cu totii ar trebui sa facem din cand in cand cate un tur prin Romania; chiar si cei varstnici din caminele pentru batrani, nu este niciodata prea tarziu sa te incanti cu tinuturile scoase parca din povesti din tara noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − = thirteen