CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE IN ALBA IULIA

Orasul ALBA IULIA are potentialul de a ajunge maret asa cum a fost pe timpul romanilor sau a Principatului Transilvania, fiind oricum in momentul de fata un oras unic in Romania si unul dintre cele mai frumoase de la noi. Frumoasa urbe te asteapta cu spectacolul de schimbare a garzii imperiale austriece acompaniat de salve de tun, cu muzee incarcate de vestigii istorice si fermecatoare statui urbane, cu o multime de magazine de artizanat si de suveniruri, cu terase animate asezate la baza zidurilor umbroase.

Catedrala Incoronarii, Catedrala Catolica, Statuia lui Mihai Viteazul, Muzeului Unirii, Muzeului de Arheologie, Statuia lui Horea Closca si Crisan, Traseul Portilor si schimbarea garzii sunt principalele obiective turistice ale orasului, pe care le gasiti foarte usor in interiorul zidurilor cetatii.

Am vizitat orasul Alba Iulia de mai multe ori, incarcatura sa istorica fiind un magnet foarte puternic pentru mine. Este locul perfect pentru sarbatoarea nationala de 1 Decembrie, aici intrand victorios Mihai Viteazul, cel care a unit cele trei Principate Romane, a carui memorie este pastrata prin STATUIA ECVESTRA realizata de sculptorul roman Oscar Han, studentul marelui Dimitrie Paciurea.

Obiective turistice in Alba Iulia

Obiective turistice in Alba Iulia

CATEDRALA ORTODOXA este un al simbol al reintregirii Romaniei si a fost construita in 1922, iar in ea au fost incoronati ca primi monarhi ai Romaniei intregite, Regele Ferdinand I si Regina Maria. Arhitectura ei a fost inspirata dupa cea a bisericii domnesti din Targoviste iar la interior am gasit redate in fresca imaginile regelui si ale reginei.

Nu putea sa lipseasca de pe traseu si vizitarea SALII UNIRII si apoi a MUZEULUI DE ARHEOLOGIE, cel din urma fiind un muzeu vast, care, datorita multelor exponate de la cetatea romana Apulum si de la cetatea dacica Piatra Craivi iti poate lua pentru vizitare chiar si o zi.

Obiective turistice in Alba Iulia

Am intrat si in CATEDRALA CATOLICA care a fost marita in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Maretul luptator odihneste aici, sub un sicriu frumos sculptat in piatra, acoperit de o multime de cocarde cu steagul Ungariei care nu te lasau sa admiri frumoasa lucrare. Cu mahnire am observat si ca langa sicriu exista doar o cocarda cu steagul Romaniei, iar acest lucru arata probabil cum intelegem noi istoria…

Viteazul roman i-a invins pe turci si a adus faima Ungariei, iar de atunci clopotele Bisericii Catolice bat la pranz in amintirea acestei victorii. A fost principe al Transilvaniei si tatal lui Matei Corvin, unul dintre marii regi ai Ungariei si chiar daca a facut parte din nobilimea maghiara pe cand Transilvania era sub Regatul Ungariei, asa cum au cedat presiunilor si alti cnezi romani ca Dragffy, Banffy, Kendeffy, Kenderessy, tot roman ramane si un maret conducator al acestui pamant…

Tot aici a murit vornicul Danciu, tatal lui Matei Basarab, unul dintre cei mai de seama domnitori ai Tarii Romanesti, care si-a dus mai apoi tatal la Arnota.

Obiective turistice in Alba Iulia

Am facut si un traseu pe la frumoasele porti ale Cetatii Albe Carolina si le-am admirat sculpturile, iar apoi am aflat povestea vestigiilor romane, bine puse in valoare.

Daca aveti mai multe zile la dispozitie va recomand sa porniti din Alba Iulia si sa vizitati si Cetatea Trascaului si Satul Rametea, Cheile Turzii, precum si Salina de la Turda si Mausoleul lui Mihai Viteazul.

In apropierea orasului actual dacii avea o importanta fortificatie ce se numea Piatra Craivii, fortificatie care a fost mentionata de geograful grec Ptolemeu. Apoi, romanii au dezvoltat cel mai mare oras din Dacia Romana, pe care l-au numit Apulum. Acesta a fost aparat de cel mai mare castru roman de pe actualul teritoriu al tarii care gazduia Legiunea XIII Gemina, una dintre cele 2 legiuni importante din Dacia.

Numele vechi romanesc al orasului a fost Balgrad si provenea din limba slava. Pentru a-l diferentia de Belgradul Serbiei, turcii il numeau Balgradul Transilvaniei. De-a lungul timpului orasul e regasit in scrierile istorice cu mai multe nume, Weissburg in germana, insemnand Orasul Alb, Alba Jula, Alba Carolina si Karlsburg- dupa regele Carol al Imperiului Austriac.

In 1599 dupa batalia de la Selimbar, Mihai Viteazul a intrat in Alba Iulia, care pe atunci era capitala Principatului Transilvaniei. Aici a devenit si voievod al Transilvaniei si a unit mai apoi cele trei Principate Romane, un prim pas pentru reintregirea romanilor,  frumos reprodus in pictura marelui pictor Constantin Lecca- profesorul lui Teodor Aman. In acele momente de glorie ale lui Mihai Viteazul, acesta era numit de cronicile maghiare “Dacul cel Rau” – “Malus Dacus”, asa cum ulterior alti vlahi/romani erau perceputi ca descendenti directi ai dacilor. Horia rasculatilor a fost numit “regele dacilor” si mai apoi Avram Iancu primea aceeasi titulatura.

 Alba-Iulia-1-decembrie-ziua-nationala-obiective-turistice-Romania, Mihai Viteazul in catedrala
Mihai Viteazul in Catedrala Reintregirii

La sfarsitul anilor 1700 are loc aici rascoala lui Horia, Closca si Crisan, o rascoala a iobagilor de toate etniile din Transilvania, care capata caracter national, punand in discutie situatia de “natie tolerata” a romanilor. Doi dintre conducatorii rascoalei sunt omorati prin tragere pe roata pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Al treilea s-a spanzurat in temnita.

Imperiul Habsburgic construieste in forma de stea la inceputul anilor 1700 cetatea Alba Carolina si o inzestreaza cu 7 bastioane, iar Alba Iulia devine astfel centrul militar al Transilvaniei. Impozanta cetate care m-a dus cu gandul la cea vizitata in orasul Lucca din Italia sau la surioara stelata din Copenhaga, face din Alba Iulia unul dintre cele mai frumoase obiective turistice a Romaniei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si de vechi opere de arta. Ne descoperim astfel si istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

Cu drag.

Alba Iulia 1 decembrie, ziua nationala, obiective turistice Romania

Related Post

17 gânduri despre „CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE IN ALBA IULIA

  1. Pingback: DIN ALBA IULIA LA SATUL RAMETEA, CETATEA TRASCAULUI SI CHEILE TURZII - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixty one − 53 =