Orasul ALBA IULIA are potentialul de a ajunge maret- asa cum a fost pe timpul romanilor sau a Principatului Transilvania, fiind oricum in momentul de fata un oras unic in Romania si unul dintre cele mai frumoase de la noi. Frumoasa urbe ne-a primit de fiecare data cu spectacolul de schimbare a garzii imperiale austriece acompaniat de salve de tun, cu serbarile organizate de ziua nationala, cu muzee incarcate de vestigii istorice si fermecatoare statui urbane, cu o multime de magazine de artizanat si de suveniruri, cu terase animate asezate la baza zidurilor umbroase ale vechii cetati.

Catedrala Incoronarii, Catedrala Catolica Alba Iulia, Statuia lui Mihai Viteazul, Muzeului Unirii, Muzeului de Arheologie Alba Iulia, Statuia lui Horea Closca si Crisan, Traseul Portilor si schimbarea garzii sunt principalele obiective turistice ale orasului Alba Iulia, obiective pe care le gasiti foarte usor in interiorul zidurilor cetatii.

Am vizitat orasul Alba Iulia de mai multe ori, incarcatura sa istorica fiind un magnet foarte puternic pentru mine. Este locul perfect pentru sarbatoarea nationala de 1 Decembrie, aici intrand victorios Mihai Viteazul- care a unit cele trei Principate Romane, a carui memorie este pastrata prin STATUIA ECVESTRA MIHAI VITEAZUL realizata de sculptorul roman Oscar Han, studentul marelui Dimitrie Paciurea.

Obiective turistice in Alba Iulia
Obiective turistice in Alba Iulia

CATEDRALA ORTODOXA ALBA IULIA este un al simbol al reintregirii Romaniei si a fost construita in 1922, iar in ea au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria-ca primi monarhi ai Romaniei intregite. Arhitectura ei a fost inspirata dupa cea a bisericii domnesti din Targoviste, iar in interior am gasit redate in fresca imaginile Regelui Ferdinand I si ale Reginei Maria.

După 322 de ani de la întâia unire realizată de Mihai Viteazul, regele Ferdinand si regina Maria reusesc sa creeze Romania Mare.

In 1920 a fost instituită o comisie care se va ocupa de evenimentul încoronării suveranilor României, eveniment care a avut loc peste 2 ani. Această comisie s-a ocupat de ridicarea Catedralei Încoronării din Alba Iulia, de costumele familie regale, etc. Din comisie făceau parte oameni politici, personalități culturale și istorice, artiști: Nicolae Iorga, Anghel Saligny, Costin Petrescu, Ion Jalea, Arh. Petre Antonescu, George Enescu, Octavian Goga.

Pentru evenimentul incoronarii au fost aduse din Bucuresti coroanele si mantiile regale, precum si buzdugaul regelui. Coroana lui Ferdinand a fost realizata din oțelul unui tun de la Plevna, la solicitarea lui Carol I, nu din aur cu pietre prețioase cum sugerau unii, si a fost făcută după planurile lui Theodor Aman. Coroana reginei Maria este o operă a pictorului Costin Petrescu- din Pitești, din aur, dar cu pietre semiprețioase, nu pretioase. Pe unul dintre romburile ce se prind de coroană sunt stema României și stema Casei de Edinburgh. Desenul mantiilor încoronării a fost realizat tot de Costin Petrescu după modelul costumelor de gală a domnitorilor români din Evul Mediu. Ambele mantii se află la Castelul Peles. Pe mantia regelui sunt stemele Munteniei, Moldovei, Dobrogei, a familiei de Hohenzolern, a Olteniei și Banatului, a Transilvaniei si motive brodate cu crucea ordinului lui Mihai Viteazul. Pe cea a reginei Maria este monograma reginei și în plus față de celelalte steme este și stema casei de Edinburgh. Buzduganul regelui a fost conceput tot de Costin Petrescu în colaborare cu Nicolae Iorga, reproducând forma unui buzdugan medieval. Este realizat din oțel, aur, argint și perle, pe el fiind prezente monograma regelui Ferdinand si numele provinciilor istorice românești.

Nu putea sa lipseasca de pe acest traseu turistic prin Alba Iulia si o vizita la SALA UNIRII si apoi la MUZEUL DE ARHEOLOGIE ALBA IULIA-un muzeu vast care, datorita multimii de exponate adunate de la cetatea romana Apulum si de la cetatea dacica Piatra Craivi, iti poate lua pentru vizitare chiar si o zi.

Sala Unirii a fost ridicată în anul 1900, fiind cazinou militar și loc de festivități și recepții a armatei austro-ungare. În această clădire s-au adunat la 1918 cei 1228 delegați ardeleni pentru a proclama unirea Transilvaniei cu România. Sala a fost apoi înfrumusețată, iar la încoronare aici s-a ținut banchetul regal.

Obiective turistice in Alba Iulia

Am intrat si in CATEDRALA CATOLICA ALBA IULIA, o biserica ce a fost marita in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Maretul luptator Iancu Hunyadi (cum il numeau ungurii) odihneste aici, intr-un sicriu frumos sculptat in piatra.

Obiective turistice in Alba Iulia

La data vizitei mele mormantul era acoperit excesiv cu o multime de cocarde cu steagul Ungariei- obiecte care nu te lasau sa admiri frumoasa lucrare de sculptura…Cu mahnire in suflet, am observat ca langa sicriu exista doar o cocarda cu steagul Romaniei, iar acest lucru arata probabil cum intelegem si ne apreciem noi istoria…

Viteazul roman Iancu de Hunedoara i-a invins pe turci si a adus faima Ungariei- iar de atunci clopotele Bisericii Catolice bat la pranz in amintirea acestei victorii. Iancu de Hunedoara a fost principe al Transilvaniei si tatal lui Matei Corvin- unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Iancu de Hunedoara a facut parte din nobilimea maghiara, pe cand Transilvania era sub Regatul Ungariei, cedand si el presiunilor ungurilor ca si alti cnezi romani ca Dragffy, Banffy, Kendeffy, Kenderessy, care s-au maghiarizat. Totusi trebuie cinstit, pentru ca pana la urma tot roman ramane si totodata un maret conducator al acestui pamant…

In CATEDRALA CATOLICA ALBA IULIA este inmormantat si Ioan Sigismund Zapolya- rege al Ungariei si principe al Transilvaniei, cel care a emis prima declaratie de toleranta religioasa din Europa, vazut in tabloul „Dieta de la Turda” din Muzeul de Istorie Turda.

In Alba Iulia a murit vornicul Danciu- tatal lui Matei Basarab (unul dintre cei mai de seama domnitori ai Tarii Romanesti, care si-a dus mai apoi tatal la Arnota).

Am facut cu aceasta ocazie un traseu si pe la frumoasele porti ale Cetatii Albe Carolina si le-am admirat sculpturile, iar apoi am aflat povestea vestigiilor romane, bine puse in valoare.

In apropierea orasului Alba Iulia, dacii avea o importanta fortificatie, ce se numea Piatra Craivii- fortificatie ce a fost mentionata de geograful grec Ptolemeu. Apoi, romanii au dezvoltat aici cel mai mare oras din Dacia Romana- pe care l-au numit Apulum. Acest oras a fost aparat de cel mai mare castru roman de pe actualul teritoriu al tarii noastre, castru care gazduia Legiunea XIII Gemina- una dintre cele 2 legiuni importante din Dacia.

Numele vechi romanesc al orasului Alba Iulia a fost Balgrad si provenea din limba slava. Pentru a-l diferentia de Belgradul Serbiei, turcii il numeau Balgradul Transilvaniei. De-a lungul timpului orasul Alba Iulia e regasit in scrierile istorice cu mai multe nume- Weissburg in germana, insemnand „Orasul Alb”, Alba Jula, Alba Carolina si Karlsburg- dupa regele Carol al Imperiului Austriac.

In 1599, dupa batalia de la Selimbar, Mihai Viteazul a intrat in Alba Iulia, care pe atunci era capitala Principatului Transilvaniei. Aici a devenit si voievod al Transilvaniei si a unit mai apoi cele trei Principate Romane- un prim pas pentru reintregirea romanilor. Intrarea lui Mihai Viteazul a fost frumos reprodusa in pictura marelui pictor Constantin Lecca- profesorul lui Teodor Aman. In acele momente de glorie ale lui Mihai Viteazul- acesta era numit de cronicile maghiare “Dacul cel Rau” – “Malus Dacus”, asa cum ulterior alti vlahi/romani erau perceputi ca descendenti directi ai dacilor. Horia rasculatilor a fost numit „regele dacilor” si mai apoi Avram Iancu primea aceeasi titulatura.

 Alba-Iulia-1-decembrie-ziua-nationala-obiective-turistice-Romania, Mihai Viteazul in catedrala
Mihai Viteazul in Catedrala Reintregirii

La sfarsitul anilor 1700 are loc in Alba Iulia Rascoala lui Horia, Closca si Crisan, o rascoala a iobagilor de toate etniile din Transilvania, care capata caracter national, punand in discutie situatia de “natie tolerata” a romanilor. Doi dintre conducatorii rascoalei sunt omorati prin tragere pe roata, chiar aici, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Al treilea s-a spanzurat in temnita.

Imperiul Habsburgic construieste la inceputul anilor 1700 cetatea Alba Carolina, dandu-i forma de stea si o inzestreaza cu 7 bastioane, iar Alba Iulia devine astfel centrul militar al Transilvaniei. Impozanta cetate Alba Carolina, care m-a dus cu gandul la cea vizitata in orasul Lucca din Italia, sau la surioara stelata din Copenhaga, face din Alba Iulia unul dintre cele mai frumoase obiective turistice a Romaniei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Alba Iulia isi asteapta turistii cu o varietate de locuri de cazare. Am gasit in oras si in imprejurimi hoteluri cu piscina, cu teren de golf, pensiuni in case traditionale, cu ciubar, cu loc de joaca pentru copii, cu gratar, apart-hoteluri sau camere de inchiriat frumos amenajate, unitati de cazare care accepta vouchere de vacanta, s.a.m.d.

Daca aveti mai multe zile la dispozitie va recomand sa porniti din Alba Iulia si sa vizitati Cetatea Trascaului, Satul Rametea, Cheile Turzii, precum si Salina de la Turda si Mausoleul lui Mihai Viteazul.

Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si de vechi opere de arta. Ne descoperim astfel si istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

Alba Iulia 1 decembrie, ziua nationala, obiective turistice Romania

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta de pe taradacilor.ro:

 https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

20 Comments

  1. Pingback: DIN ALBA IULIA LA SATUL RAMETEA, CETATEA TRASCAULUI SI CHEILE TURZII - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *