IN VIZITA LA VECINII ION MINULESCU SI LIVIU REBREANU

Casa memoriala Ion Minulescu

Chiar langa intrarea oficiala in Palatul Cotroceni si langa o superba vila in stil neoromanesc se afla un bloc interbelic, in care au locuit ca buni vecini si prieteni, scriitorii Ion Minulescu si Liviu Rebreanu.

M-am decis sa vizitez cele doua CASE MEMORIALE dupa ce am vazut pe internet cateva poze cu decorul de tablouri si sculpturi semnate de mari artisti romani. De Minulescu aveam doar rezonanta numelui, nu tin minte sa fi invatat la scoala ceva despre el sau sa-i fi citit vreo poezie. In schimb Liviu Rebreanu mi-era cunoscut in principal cu romanele Ion si Padurea Spanzuratilor.

Pe langa incantarea data de mediul incarcat cu arta, imi face placere sa vizitez casele memoriale si pentru descoperirea vietii personalitatilor respective si usurinta in fixarea cunostintelor privind opera lor. Ai o alta perceptie atunci cand calci pe urmele marilor artisti la o anumita varsta fata de cunoasterea lor prin prisma unui roman citit la scoala.

Traseul celor doua case memoriale incepe cu apartamentul lui Liviu Rebreanu, unde in holul de la intrare mi-a atras atentia lada de lemn olteneasca, asemeni celor in care-si duceau banii ostile lui Tudor Vladimirescu.

Casa memoriala liviu Rebreanu

Peretii erau infrumusetati si cu artizanatul romanesc, in completarea unei mai mari colectii din bucatarie, ceea ce mi-a indicat  imediat dragostea familiei pentru frumoasele modelele ale taranului roman. Tot in hol am gasit expuse si o serie interesanta de caricaturi si schite, iar in una care mi s-a parut mai speciala, parul blond al scriitorului bistritean era asemanat cu spuma unei halbe de bere.

Casa Memoriala Liviu Rebreanu

Pe langa frumoasele tablouri semnate de Ressu, Steriade, Patrascu, Sirato si sculpturi ale lui Ion Jalea am admirat si frumosul mobilier, precum si o colectie impresionanta de icoane ardelenesti pe sticla, intre care se remarcau doua mai rare pictate pe oglinda.

Dulapiorul de jocuri de noroc din sufragerie indica placerea lui Rebreanu pentru aceste activitati, afland cu aceasta ocazie si ca geniul ardelea era o fire rebela, ceea ce i-a adus neajunsuri in parcursul lui din Armata Imperiului Austro-Ungar. Aceasta armie l-a spanzurat si pe fratele scriitorului, ce refuza sa lupte impotriva Armatei Romane in Primul Razboi Mondial, o fapta cu ecou in opera literara “Padurea Spanzuratilor”.

Casa Memoriala Liviu Rebreanu

Am mai aflat si ca Rebreanu era perfectionist, rescriind o carte de zeci de ori pana sa fie multumit si am realizat ca trebuie sa-mi trec pe lista de citit si cartile “Craisorul Horea” si “Ciuleandra”, cantecul muntenesc ce a inspirat filmul cu acelasi nume si care este atat de frumos cantat de Maria Tanase.

A urmat apoi apartamentul lui Ion Minulescu unde si aici, peretii holului de la intrare sunt acoperiti cu o multime de lucrari semnate de artisti importanti, ca: Theodor Pallady, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Jean Steriadi, Carol Popp de Szathmaty, precum si o sculptura a sotiei sale, poeta Claudia Millian, semnata de Oscar Han.

Casa Memoriala Ion Minulescu

In opera prezenta si in celelalte camera predomina tablourile realizate de Camil Ressu, care am inteles ca a fost un apropiat de-al lor, apoi Iosif Iser si Oscar Han. I-am intalnit in operele de arta si pe ramniceanul Petre Iorgulescu Yor, pe Ciucurencu, pe Tonitza.

Casa Memoriala Ion Minulescu

In camera Mioarei Minulescu, fiica lor, am vazut frumoase mozaicuri realizate de catre aceasta impreuna cu Cecilia Cutescu Storck. In sufragerie am descoperit povestea interesanta a vitrinei cu obiecte personale apartinand familiei, care fara ajutorul ghidului ar fi trecut neobservata. Se pare ca imediat dupa venirea la putere a comunistilor cei mai instariti trebuiau sa gazduiasca in casele lor si oameni nevoiasi. Ca sa scape de aceasta corvoada Minulescu, consiliat de Sadoveanu, trece locuinta in regim memorial si amenajeaza aceasta vitrina cu program de vizitare doua ore in fiecare duminica.

Biletul de intrare la fiecare casa memoriala costa 4 lei, la care daca vreti, se adauga 6 lei si pentru ghid. Merita sa platiti si ghidul pentru explicatiile lui valoroase si pentru a nu omite detalii memorabile.

Amandoi scriitori au trait in prietenie si se odihnesc acum impreuna la Cimitirul Bellu, unde i-am “vizitat” cu alta ocazie, alaturi de alte personalitati marcante.

Si daca tot sunteti in zona va recomand sa treceti si pe la statuia lui Carol Davila din fata Facultatii de Medicina, statuie sculptata de marele Karl Storck.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Related Post