Chiar langa intrarea oficiala a Palatului Cotroceni si langa o superba vila in stil neoromanesc, este un bloc interbelic in care au locuit ca buni vecini si prieteni, scriitorii Ion Minulescu si Liviu Rebreanu. Acum, aici sunt Casa Memoriala Ion Minulescu si Claudia Millian si Casa Memoriala Liviu Rebreanu.
M-am decis sa vizitez cele doua obiective turistice ale Bucurestiului dupa ce am vazut pe internet cateva poze cu apartamentele frumos decorate in care se afla. Nu tin minte sa fi invatat la scoala ceva despre Ion Minulescu, sau sa-i fi citit vreo poezie pana acum, dar stiam totusi de undeva ca a fost poet. In schimb, Liviu Rebreanu imi era cunoscut in principal pentru romanele „Ion” si „Padurea Spanzuratilor”.
Imi face placere sa vizitez casele memoriale ale unor mari oameni de cultura pentru ca astfel descopar si aspecte personale ale vietii lor, si in felul acesta, le apreciez mai mult opera. In plus, aceste case memoriale sunt incarcate cu arta, cu tablouri si cu sculpturi frumoase, pe care imi face placere sa le privesc.
In holul Casei Memoriale Liviu Rebreanu am gasit o lada de lemn olteneasca – asemanatoare cu cele in care-si duceau banii ostile lui Tudor Vladimirescu.
Peretii apartamentului erau infrumusetati cu artizanat romanesc vechi- fapt ce mi-a indicat imediat dragostea Familiei Rebreanu pentru frumoasele motive populare ale taranului roman. Tot in hol am gasit expuse si o serie interesanta de schite si de caricaturi- iar intr-una dintre ele am zarit parul blond al scriitorului originar din Bistrita, par care era reprezentat sub forma de spuma a unei halbe de bere.
Pe langa frumoasele tablouri semnate de Camil Ressu, Steriade, Patrascu, Sirato, si sculpturi ale lui Ion Jalea, am admirat in Casa Memoriala Liviu Rebreanu si o colectie impresionanta de icoane ardelenesti pe sticla- intre care se remarcau doua mai rare, pictate pe oglinda.
In sufragerie era expus un dulapior de jocuri de noroc si am aflat astfel de placerea lui Rebreanu pentru aceste activitati si de faptul ca geniul ardelean era o fire rebela, ceea ce i-a adus neajunsuri in parcursul lui din Armata Imperiului Austro-Ungar. Aceasta armie l-a spanzurat pe fratele scriitorului, ce refuza sa lupte impotriva Armatei Romane in Primul Razboi Mondial, o fapta cu ecou in opera literara “Padurea Spanzuratilor”.
Am mai aflat cu aceasta vizita si ca Liviu Rebreanu era perfectionist, rescriind o carte de zeci de ori pana sa fie multumit, si am realizat ca trebuie sa-mi trec pe lista de citit si cartile “Craisorul Horea” si “Ciuleandra”- cantecul muntenesc ce a inspirat filmul cu acelasi nume si care este atat de frumos cantat de Maria Tanase.
Liviu Rebreau a fost inchis in Manastirea Vacaresti, unde astazi se afla Parcul Natural Vacaresti, iar un bust de-al lui Liviu Rebreanu realizat de sculptorita Milita Patrascu, l-am vazut la Muzeul de Arta din Tulcea.
A urmat apoi vizita in apartamentul ce gazduieste Casa Memoriala Ion Minulescu si Claudia Millian, unde, si aici, peretii holului de la intrare erau acoperiti cu o multime de lucrari semnate de artisti importanti, cum sunt: Camil Ressu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Jean Steriadi, Carol Popp de Szathmaty, precum si o sculptura semnata de Oscar Han a sotiei lui Ion Minulescu, poeta Claudia Millian.
Cele mai multe tablouri erau realizate de Camil Ressu, care am inteles ca a fost un apropiat de-al lor, apoi de Iosif Iser si lucrari de-ale lui Oscar Han. I-am intalnit in operele de arta expuse la Casa Memoriala Ion Minulescu si Claudia Millian si pe ramniceanul Petre Iorgulescu Yor, pe Ciucurencu si pe Tonitza.
In camera Mioarei Minulescu- fiica lor, am vazut frumoase mozaicuri, realizate de catre aceasta impreuna cu Cecilia Cutescu Storck. In sufrageria Casei Memoriale Ion Minulescu si Claudia Millian am descoperit povestea interesanta a vitrinei cu obiectele personale ale familiei- care, fara ajutorul ghidului ar fi trecut neobservata. Se pare ca imediat dupa venirea la putere a comunistilor, cei mai instariti oameni, trebuiau sa gazduiasca in casele lor si oameni nevoiasi. Ca sa scape de aceasta corvoada, Ion Minulescu, consiliat de Mihail Sadoveanu, trece locuinta in regim memorial, si amenajeaza aceasta vitrina, cu program de vizitare doua ore in fiecare duminica.
Biletul de intrare la fiecare casa memoriala costa 4 lei, la care, daca vreti, se adauga 6 lei si pentru ghid. Merita sa platiti si ghidul, pentru a afla explicatiile lui valoroase, si pentru a nu omite detalii memorabile.
Minulescu si Rebreanu au trait in prietenie si se odihnesc acum impreuna la Cimitirul Bellu, unde i-am “vizitat” cu alta ocazie.
Si daca tot sunteti in aceasta zona, va recomand sa treceti si pe la statuia lui Carol Davila din fata Facultatii de Medicina, o statuie sculptata de marele Karl Storck.
Alte case memoriale sau mici muzee cu aer atat de intim din Bucuresti mai sunt Muzeul de Arta Vasile Grigore, Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei, Muzeul Memorial George Bacovia, Casa Memoriala Tudor Arghezi.
Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala!
10 Comments