TOP OBIECTIVE TURISTICE IN TULCEA

Casa-Avramide-muzeu-Tulcea-obiective-turistice-Romania-arhitectura-arta-pictura

Daca nu ati ajuns pana acum in Delta Dunarii, atunci va recomand sa va opriti mai intai pentru o zi sau doua in orasul TULCEA, inainde sa incepeti explorarea Deltei. Vizitarea orasului la inceput, va fi ca si cum ati incepe o carte despre universul deltaic cu introducerea si cuprinsul ei, si nu ati sari direct la citirea primului capitol. Spun acest lucru pentru ca Tulcea este considerata poarta de intrare in Delta Dunarii si orasul va ofera nu doar un punct de acces, dar si multe surse de informare despre rezervatie. Astfel, la muzeele sale veti afla despre obiceiurile si mestesugurile locuitorilor Deltei, despre flora, fauna si pestii care inoata in apele Deltei. Veti gasi informatii despre portul oamenilor si despre arhitectura caselor, despre traseele principale pe care le puteti face in Delta, veti afla istoria si veti admira vestigiile gasite in asezarile preistorice, geto-dace, grecesti, romane si turcesti de pe acest  teritoriu fecund.

Va recomand sa incepeti vizita in orasul Tulcea cu Dealul Monumentului, unde veti gasi antica cetate Aegyssus, asezata strategic pe cel mai inalt loc al zonei, apoi unul dintre cele mai frumoase muzee de profil, Muzeul de Istorie si Arheologie si Monumentul Independentei ridicat in cinstea Razboiului de Independenta si a includerii Dobrogei in Regatul Romaniei. Coborati apoi, chiar si la pas, pe langa Moscheea Azizzie, o ctitorie a sultanului Imperiului Otoman Abdul Aziz si cea mai mare geamie din Dobrogea, apoi pe langa Colegiul Spiru Haret ridicat intr-un frumos stil neoromanesc pana ajungeti la cel mai mare si mai modern acvariu din tara noastra. Traversati strada pentru Muzeul de Etnografie si apoi mergeti spre faleza oprindu-va mai intai la Muzeul de Arta- un fost palat al pasei si unul dintre cele mai frumoase muzee de profil din tara. Dupa ce vizitati aceste frumoase muzee puteti lua o masa pescareasca la restaurantele de pe faleza si apoi sa va faceti siesta pe aceasta pana la Parcul Ciuperca. Sa va intoarceti apoi pentru una dintre cele mai frumoase case din Romania, Casa Avramide si sa luati masina pentru Satul Pescaresc din apropierea orasului.

 Obiective turistice Tulcea

Sus pe dealul Monumentului, in trecut numit Hora, a fost ridicata de catre romani pe locul unei asezari gete, CETATEA AEGYSSUS, care poarta numele unui roman. Astazi, din cetate se mai pastreaza doar cateva ziduri, iar in unele locuri se vad incaperi cu amfore nescoase in intregime de sub pamant.

In interiorul zidurilor cetatii a fost amplasat la sfarsitul anilor 1800 un monument. Piatra de temelie a acestuia a fost pusa de regele nostru Carol I, sub conducerea caruia, Dobrogea lui Burebista si a lui Mircea cel Batran a ajuns in componenta Regatului Romaniei dupa mai bine de 400 de ani de stapanire turceasca. MONUMENTUL INDEPENDENTEI SAU AL EROILOR este un obelisc ce are la baza sa doua sculpturi mari: un dorobant, care mi-a amintit de cei de la Podul Anghel Saligni ce a unit Dobrogea de Romania si un vultur cu aripile intinse.Monumentul a fost realizat de sculptorul roman George Vasilescu, cel care a ridicat si Statuia Vanatorilor intalnita in Ploiesti.

Ma asteptam ca MUZEUL DE ISTORIE SI DE ARHEOLOGIE sa fie impresionat, avand in vedere multimea de cetati grecesti, romane si bizantine existente pe teritoriul Dobrogei si unde altundeva puteau fi duse vestigiile gasite aici.

Am gasit la acest muzeu o serie de artefacte interesante gasite la multimea de cetati dobrogene pe care le-am vizitat. De la Enisala mi s-au parut interesante oglinda de bronz, platouri de peste din lut si o pixida- o cupa cu capac pentru pastrarea bijuteriilor sau folosita la impartasanie.

Apoi, am remarcat scoicile Cypraea sau ghioc-urile pomenite in cantecele romanesti, scoici folosite de tiganci pentru ghicit iar in trecut folosite de oameni ca si moneda de schimb. Mi-am amintit cu aceasta ocazie de informatia gasita in cartea Sapiens, cum ca aceste scoici au fost folosite pentru plata taxelor in Uganda britanica pana la inceputul anilor 1900.

Mi s-a parut interesant sceptrul cu cap de pasare gasit la Celic Dere, acele de pescuit romane gasite in “satul corabierilor”, premonezile si obolii gasiti la cetatea Orgame, monezi vazute si la Muzeul BNR si la Muzeul Severeanu.

Am gasit incizat in lut un cavaler si un joc roman asemanator tintarului sau moara, un joc care se crede ca a fost inventat de egipteni, raspandit apoi in intreaga lume.

Am mai remarcat o serie de opaite interesante, o statuie de zeitate, capul de copil roman si capul fara gura, un simbol al secretului meseriei.

Mi-a placut suportul candelabru in forma de sarpe, o statuie si sarcofagul facut prentru sotia casierului flotei romane cu un mesaj adresat zeilor Mani si ouale din lut smaltuite produse in Rusia in secolul 10.

Am vazut o serie de vase cu forme interesante si primul altar inchinat Calaretului Trac, o zeitate intalnita in mai multe locuri de la noi din tara: la Muzeul de Istorie Constanta, la Vila Florica a Bratienilor, la Cetatea Histria si la Manastirea Rupestra Cetateni Negru Voda, s.a.m.d.

Granele, alunele si nucile arse m-au dus cu gandul la cele vazute la Pompei, iar tezaurul de la Agighiol mi-a luminat ziua cu coiful sau getic care mi-a amintit de cele de la Cotofenesti si Ciumesti.

Acest tezaur a fost descoperit in niste tumuli, foarte numerosi in aceasta parte a tarii. Am mai vazut tumuli de dimensiuni si mai mari in tara noastra si cand am intrebat pe la muzee de ce nu se scot la lumina zilei am primit mereu raspunsul “nu sunt fonduri”. Mare pacat! Poate vom descoperii vestigii importante care ne vor ajuta sa ne dezvoltam mai bine turismul.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am gasit in acest muzeu si o expozitie temporara dedicata Casei Regale a Romaniei, o expozitie realizata cu obiecte aduse de la Castelul Peles din Sinaia. Mereu mi s-a parut o idee buna organizarea acestor expozitii temporare, pentru ca prin rotatia lor in muzeele tarii vor ajunge sa fie vazute de mai multi oameni care nu au acces la mobilitate si vor face muzeele mai atractive. Prin aceasta expozitie se face cunoscuta Casa Regala si realizarile ei, monarhie care a fosta ascunsa pe timpul comunistilor.

Am gasit la aceasta expozitie carti interzise, cartile lui Carol I si ale Reginei Maria pe care le-am citit dar si cartile Elisabetei pe care inca nu le-am citit, dar mi-am propus sa o fac. Am remarcat o sabie de toledo, steagul romanesc cu motto-ul Casei Regale “Nihil Sine Deo” si o moneda cu sloganul “Totul pentru tara, nimic pentru noi” a politicianului Barbu Catargiu a carui statuie am gasit-o in Bucuresti langa Patriarhie.

Am vazut si un document de infiintare a satului Carmen Sylva, dupa pseudonimul literar al Reginei Elisabeta si astfel am aflat cum s-a numit pana in 1948 satul Crisan vizitat de cateva ori in peripetiile mele deltaice.

Program de vizitare: marti-duminica 8-16, luni inchis. Pret bilet: 8 lei intreg, 5 lei elev/pensionar.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am plecat de aici foarte incantat de ce am vazut, trecand de poarta neoromaneasca pe care am fotografiat-o la inceput, si am intrat pe Strada Independentei, unde se gaseste MOSCHEEA AZIZZI SAU AZIZYIE. Aceasta a fost ridicata in anii 1800, este o ctitorie a sultanului Imperiului Otoman Abdul Aziz si este cea mai mare geamie din Dobrogea. Nu am gasit-o deschisa la data vizitei dar presupun ca este foarte apropiata la interior de cele vizitate in Constanta, Mangalia sau Babadag.

Intrarea in moschee se face de pe Strada 14 Noiembrie, o strada prafuita, inmarmurita in timp care aminteste de Imperiul Otoman. Pe aceasta strada am coborat spre Acvariu si m-am oprit sa fotografiez COLEGIUL DOBROGEAN SPIRU HARET, o frumoasa constructie neoromaneasca.

COMPLEXUL ECOTURISTIC DELTA DUNARII a fost ridicat in 2009 si gazduieste cel mai mare si mai modern acvariu din tara noastra. Totusi, nu se ridica la nivelul celor vizitate in Valencia, Tenerife, Genova, s.a.m.d, dar este mai frumos decat orice exista pe teritoriul tarii noastre. S-a creat si aici un fel de acvariu tunel care sa-ti permita sa vezi pestii de sub ei si sa ai impresia ca ai intrat in imparatia apelor. Cei mai impresionanti pesti de aici sunt sturionii, pesti de dimensiuni mari ce aduc a rechin ce se intalnesc tot mai rar in apele Dunarii.

Pe langa pestii care inoata in apele Deltei, muzeul mai ofera informatii despre obiceiurile si mestesugurile locuitorilor Deltei, despre flora si fauna. Am vazut aici informatii despre cum se pregatesc icrele de sturion si un priboi, batul lung care ajuta la inlaturarea pielitei de pe icre.

Program de vizitare: marti-duminica 9-17, luni inchis. Pret bilet: 20 lei intreg, 10 lei pensionar, 5 lei elev.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MUZEUL DE ETNOGRAFIE SI ARTA POPULARA a intrat in renovare chiar inainte cu cateva zile sa ajungem noi, asa ca m-am oprit doar sa-i fac o poza cladirii si statuii lui Spiru Haret.

Am traversat strada catre Palatul Pasei in care se gaseste MUZEUL DE ARTA si dupa ce m-am oprit sa fac poze catorva statui am intrat cu nerabdare in muzeu.

Cladirea a fost ridicata in in ani 1860 pe locul uneia mai vechi, iar urmele celei vechi sunt frumos puse in evidenta cu ajutorul unor geamuri pietonale. A fost Casa Pasei apoi cand Dobrogea s-a alaturat Romaniei a fost sediul Prefecturii si prin anii ’80 a devenit muzeu de arta.

Acest muzeu m-a impresionat in primul rand prin tablourile celui mai scump pictor roman, Victor Brauner, originar din Piatra Neamt, iar in aceasta zona am gasit si un tablou cu taranci realizat de Camil Ressu, unul foarte asemanator cu cel admirat la Muzeul de Arta din Ramnicu Valcea.

I-am gasit si aici pe pictorul Max Hermann-Maxy, pe care l-am descoperit la Braila si pe Iorgulescu Yor, descoperit la Ramnicu Sarat. Am admirat tabloul “Cantareata cu lauta” a lui Theodor Aman ale carui cele mai mari colectii le-am gasit la Bucuresti si la Craiova.

Am admirat tabloul “Piata din Tulcea” si marinele giurgiuveanului Darascu, peisajele lui Patrascu a carui casa memoriala am vizitat-o la Targoviste si femeile cu forme ascutite ale lui Pallady.

Am gasit aici multe opere ale ale lui Federic Storck, pe Eva si un cap de tiganca, apoi un nud de barbat de Oscar Han, un cap de copil de Dimitrie Paciurea si altul de Irimescu, o alta varianta al vestitului arcas al lui Ion Jalea, tarancile lui Oscar Han, o frumoasa balerina sculptata de Celine Emilian, un Pan cantand la nai de Baraschi, un bust al lui Liviu Rebreanu si un autoportret de Milita Patrascu, renumita scultptorita romana, o eleva a lui Brancusi pe care am mai intalnit-o la mausoleul Octavian Goga de la Ciucea, la Muzeul Zambaccian, in Parcul Cismigiu prin sculptura lui Alexandru Odobescu, la Casa Memoriala George Bacovia, in Constanta, la mozaicul Fantanii Miorita din capitala si in Giurgiu.

In zona de arta orientala am gasit un ibric si o lampa pentru mirodenii cu semiluna, un paun maiestos, frumoasa faianta turceasca si mobilier cu intarsii de sidef.

Program de vizitare: marti-duminica 9-17, luni inchis. Pret bilet: 8 lei intreg, 4 lei elev/pensionar.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Vis-à-vis de de CATEDRALA SFANTUL NICOLAE ridicata in anii 1860, am gasit CASA AVRAMIDE, una dintre cele mai frumoase case de pe teritoriul Romaniei.

Aceasta casa a fost ridicata in la sfarsitul anilor 1800 de Alexandru Avramide, un bogat intreprinzator local, care, si-a adus mesteri din Italia ca sa-i realizeze frumoase stucaturi si tablouri murale.

La interior am gasit obiecte ce au apartinut familiei Avramide si o impresionanta colectie de tablouri realizate de pictorul tulcean Eugeniu Barau, ale carui opere cu referire la decaderea umana, religie si comunism m-au facut sa ma gandesc la personajele create de Hyeronimus Bosch.

Program de vizitare: marti-duminica 9-16:30, luni inchis. Pret bilet: 6 lei intreg, 3 lei elev/pensionar.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In comparatie cu falezele oraselor Galati, Braila, Calarasi, Giurgiu, Drobeta, Oltenita, Calafat, faleza orasului Tulcea este cea mai impresionanta, un lucru datorat asezarii orasului pe o bucla a unui brat al Dunarii, brat care mai apoi se desparte in bratele Sulina si Sfantu Gheorghe. Merita cu sigurata sa faceti un citybreak in orasul canotorului Ivan Patzaicin si al parintelui informatii romanesti, Grigore Moisil, si sa va bucurati de plimbarile pe faleza si in Parcul Ciuperca, sa serviti un un storceag si o bucata de sturion pe plita si sa vizitati numarul impresionant de muzee raportat la numarul mic de locuitori, de circa 70000.

Luati din zona falezei o barca si incepeti explorarea Deltei Dunarii, o zona pe care nu puteti sa o parcurgeti intr-o singura vizita si intr-un singur sezon. Este o suprafata imensa cu o frumusete aparte care difera de la anotimp la anotimp. Drumetie placuta!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google, iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *