Centrul Vechi, Lipscani, Unirii, Bucuresti, Romania, obiective turistice

CENTRUL ISTORIC al Bucurestiului a preluat numele uneia dintre cele mai importante strazi ale sale: STRADA LIPSCANI. Aici, pe stradutele acum pline de cafenele si de baruri isi vindeau in trecut negustorii marfurile, marfuri pe care le aduceau din orasul nemtesc Lipsca sau Leipzig, si de aici zona a mostenit numele de Lipscani.

Centrul Vechi, Lipscani, Unirii, Bucuresti, Romania, obiective turistice
Ce sa vizitezi in Centrul Vechi din Bucuresti?

Aici este inima orasului Bucuresti si probabil primul loc cautat de orice turist. In aceasta zona mereu aglomerata, este foarte placut sa-ti iei paranzul, sau doar sa stai la o cafea si sa admiri trecatorii, iar dupa ce te-ai saturat, sa o iei la pas pe stradutele sale si sa admiri frumoasa arhitectura a cladirilor.

traseu Centrul Vechi Bucuresti

Cu ocazia unei placute plimbari pe stradutele Centrului Istoric, iti recomand sa ajungi cel putin la Biserica Stavropoleuso impresionanta biserica despre care am scris aici, apoi, trecand pe langa Palatul CEC si Muzeul National de Istorie sa ajungi la Curtea si Biserica Domneasca, la Hanul lui Manuc, la Biserica Sfantul Anton, la Biserica Sfantul Ioan cel Nou, la Libraria Carturesti Carusel si la Muzeul Bancii Nationale a Romaniei.

Muzeul National de Istorie, Bucuresti

CURTEA DOMNEASCA sau PALATUL VOIVODAL CURTEA VECHE, o sora mai mica a celei de la Targoviste,  a fost construita de catre domnitorul Vlad Tepes pe locul unei vechi fortificatii a lui Mircea cel Batran.

Din aceasta curte se mai pastreaza astazi cateva ruine in vecinatatea bisericii domnesti, unde este si un lapidariu. Alte ruine am mai gasit in curtea unui restaurant, cateva fragmente de ziduri ce creeaza un cadru placut si inspaimantator totodata, iar mai departe de acest loc, chiar in fata Bancii Nationale a Romaniei, am mai gasit niste beciuri din curtea domneasca protejate acum de sticla groasa.

Curtea Domneasca Bucuresti, Vlad Tepes

HANUL LUI MANUC mi-a trezit amintiri din vechile filme romanesti pe care le indragesc mult. Este o constructie ridicata la inceputul anilor 1800 de Manuc Marzaian, un bogat negustor ajuns bei al Moldovei.

La Hanul lui Manuc s-au desfasurat negocierile dintre turci si rusi in Razboiul Ruso-Turc din 1812, Manuc Bei fiind unul dintre negociatori din partea turcilor. Astazi, hanul a ajuns in proprietatea unui urmas al familie Cantacuzino si este inchiriat unui antreprenor din domeniul restaurantelor.

Hanul lui Manuc Bucuresti

BISERICA SFANTUL ANTON sau Curtea Veche este cea mai veche biserica din Bucuresti, fiind o ctitorie a anilor 1500 a domnitorului Mircea Ciobanul. A fost refacuta pe la 1700 in timpul domniei lui Serban Cantacuzino, iar infatisarea actuala o are de la inceputul anilor 1900.

Centrul Vechi Bucuresti , biserica sfantul anton

In afara importantei data de a fi biserica domneasca, loc de ungere a domnitorilor Tarii Romanesti, trebuie mentionata si pictura ei actuala, o opera a pictorului brasovean Constantin Lecca- profesorul lui Theodor Aman si pictorul bisericii Sfantul Nicolae din Brasov si a altor biserici importate din Bucuresti cum sunt: Gheorghe Nou, Radu Voda si Sfanta Ecaterina.

Un alt lucru interesant la Biserica Sfantul Anton, poate chiar mistic, este faptul ca aici se practica un vechi ritual al rugaciunii, unde femeile singure se duc in fiecare marti timp de 9 saptamani consecutive si depun un acatist cu o dorinta care vor sa li se implineasca. Astfel, in acea zi, biserica se aglomereaza excesiv, femeile rugandu-se in cor pentru indeplinirea dorintelor de dragoste, rezolvarea problemelor de sanatate sau obtinerea unor avantaje financiare la Sfantul Anton- cel care este protectorul copiilor si al femeilor singure.

Sf. Anton

Pentru a vizita BISERICA SFANTUL IOAN CEL NOU trebuie sa traversezi bulevardul I.C. Bratianu. Am vazut-o de mai multe ori atunci cand am trecut prin zona, cum este sufocata de blocurile de la Piata Unirii si ascunsa parca ca o Cenusareasa.

Biserica Sfantul Ioan cel Nou, Unirii, Bucuresti, Romania, obiective turistice

Am aflat ca si aceasta a fost mutata de la locul ei initial, tot pe sine de tren asa cum s-a intamplat si cu Casa Memoriala Anton Pann din Valcea.

BISERICA SFANTUL IOAN CEL NOU a fost ctitorita pe la mijlocul anilor 1700 de breslasii Bucurestilor, cojocarii si boiangiii. A fost refacuta dupa Focul cel Mare de la jumatatea anilor 1800 si restaurata in anii ’40, pe timpul Regelui Mihai, pe care l-am vazut pictat in tabloul votiv- asa cum l-am mai vazut si la Catedrala din Timisoara, la Biserica Bravului Mihai, la Catedrala Bucegilor din Sinaia. La interior, o pictura mult mai aerisita, m-a dus cu gandul la biserica Stelea din Targoviste. A contribut la restaurarea acestei biserici si Olga Greceanu, cea intalnita la Cula Greceanu, la Mausoleul Mateias si la Conacul Balcestilor.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am inclus la acest traseu si vizita la LIBRARIA CARTURESTI CARUSEL pentru ca este o librarie gazduita de o cladire istorica de la inceputul anilor 1900, o cladire ce a fost detinuta de familia de bancheri Chrissoveloni. (http://carturesticarusel.ro/).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt lucru care da un aer pitoresc Centrului Vechi, si care incanta trecatorul, este prezenta aproape permanenta aici a muzicienilor stradali si a altor artisti.

Centrul Vechi Bucuresti

Iar odata cu venirea noptii, atunci cand Centrul Vechi isi pune rochia de seara si se lasa cuprins de betia distractiei pana in zorii zilei, vizitatorul se poate pierde in multime si sa viziteze cluburile de aici in cautarea celei mai tari petreceri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Acest loc este atat de atractiv pentru ca, pe langa distractia pe care o ofera, te mai poti bucura si de arhitecturi unice si de vechi opere de arta, iar in felul acesta sa-ti descoperi istoria si sa ajungi sa-ti iubesti mai mult tara, sa contribui la dezvoltarea ei, si sa constientizezi care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

Daca mai ai timp la dispozitie atunci cand te intorci in zona la Muzeul BNR descris aici, iti recomand sa te opresti si la bisericile ZLATARI- pictata de Gheorghe Tattarescu, la SFANTUL GHEORGHE NOU – o ctitorie si locul de mormant al lui Constantin Brancoveanu si la COLTEA – pictata de Parvu Mutu/Gheorghe Tattarescu. 

Sediul BNR, Banca Nationala a Romaniei, muzeu, obiective turistice Bucuresti, romania

Relativ aproape de Centrul Istoric se afla si Muzeul National de Arta, Muzeul Theodor Aman, Palatul Parlamentului, Muzeul Bucurestiului, Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Literaturii, faimoasa Calea Victoriei si  Gradina Cismigiu- cel mai apropiat parc de Centrul Vechi.

Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts