LA PAS DE DANS IN CENTRUL VECHI

CENTRUL ISTORIC al Bucurestiului a preluat numele uneia dintre cele mai importante strazi ale sale, STRADA LIPSCANI. Aici, pe stradutele acum pline de cafenele si baruri, isi vindeau in trecut marfurile negustorii romani, greci, armeni, pe care le aduceau din orasul nemtesc Lipsca sau Leipzig.

Centrul Vechi, Lipscani, Unirii, Bucuresti, Romania, obiective turistice

Ce sa vizitezi in Centrul Vechi din Bucuresti?

Este inima orasului si probabil primul loc cautat de orice turist. In aceasta zona mereu aglomerata este foarte placut sa-ti iei paranzul sau doar sa stai la o cafea si sa admiri trecatorii, iar dupa ce te-ai saturat, sa o iei la pas pe stradutele sale si sa admiri frumoasa arhitectura a cladirilor.

Daca vrei sa faci o plimbare, iti recomand sa ajungi cel putin la Biserica Stavropoleus, la Carul cu Bere, la Curtea si Biserica Domneasca, la Hanul lui Manuc, in zona Bancii Nationale a Romaniei si sa admiri de peste drum Cladirea CEC-ului si a Palatului de Justitie.

As adauga la traseul turistic chiar si o librarie, LIBRARIA CARTURESTI CARUSEL, o cladire istorica de la inceputul anilor 1900 detinuta de familia de bancheri Chrissoveloni. (http://carturesticarusel.ro/).

 

HANUL LUI MANUC imi trezeste amintiri din vechile filme romanesti, iar in vecinatatea lui se afla CURTEA VECHE  si SFANTUL ANTONBISERICA CURTII DOMNESTI.

Centrul Vechi Bucuresti , biserica sfantul anton

Hanul lui Manuc Bucuresti
Hanul lui Manuc

Aici, pe locul unei vechi fortificatii a lui Mircea cel Batran a construit Vlad Tepes o curte domneasca, o surata a celei de la Targoviste. Din aceasta curte, care se intindea pe o suprafata considerabila, se mai pastreaza ruinele din vecinatatea bisericii domnesti, unde este si un lapidariu, iar pe verso, in curtea unui restaurant, am gasit din nou fragmente de ziduri intr-un cadru placut si inspaimantator totodata. Mult mai bine puse in evidenta, dar mai departe de acest loc, chiar in fata Bancii Nationale a Romaniei, am mai gasit niste beciuri din curtea domneasca, protejate acum de sticla groasa.

Curtea Domneasca Bucuresti, Vlad Tepes

Sediul BNR, Banca Nationala a Romaniei, muzeu, obiective turistice Bucuresti, romania
Sediul BNR

BISERICA SFANTUL ANTON sau Curtea Veche este cea mai veche biserica din Bucuresti, fiind o ctitorie a anilor 1500 a domnitorului Mircea Ciobanul. A fost refacuta pe la 1700 in timpul domniei lui Serban Cantacuzino, iar infatisarea actuala o are de la inceputul anilor 1900.

In afara importantei date de a fi biserica domneasca, loc de ungere a domnitorilor Tarii Romanesti, trebuie mentionata si pictura ei actuala, care este opera pictorului brasovean Constantin Lecca, profesorul lui Theodor Aman si pictorul altor biserici importate din Bucuresti, ca Gheorghe Nou, Radu Voda, Sfanta Ecaterina sau Sfantul Nicolae din Brasov.

Iar un alt lucru interesant, poate chiar mistic, este faptul ca la aceasta biserica se practica un vechi ritual al rugaciunii, unde femeile singure se duc in fiecare marti timp de 9 saptamani consecutive si depun un acatist cu o dorinta care vor sa li se implineasca. Astfel, in acea zi, biserica se aglomereaza excesiv, femeile rugandu-se in cor la Sfantul Anton, care este protectorul copiilor si al femeilor singure, pentru indeplinirea dorintelor de dragoste, rezolvarea problemelor de sanatate sau obtinerea unor avantaje financiare.

Un alt lucru care da un aer pitoresc Centrului Vechi si incanta trecatorul este prezenta aproape permanenta aici a muzicienilor stradali, dar si a altor artisti.

Centrul Vechi Bucuresti

Iar odata cu venirea noptii, atunci cand Centrul Vechi isi pune rochia de seara si se lasa cuprins de betia distractiei pana in zorii zilei, vizitatorul se pierde in multime si viziteza cluburile de aici in cautarea celei mai tari petreceri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Foarte apropare sunt si bisericile ZLATARI pictata de Gheorghe Tattarescu, SFANTUL GHEORGHE NOU o ctitorie si locul de mormant al lui Constantin Brancoveanu, COLTEA pictata de Parvu Mutu/Gheorghe Tattarescu si biserica Sfantul Ioan cel Nou.

Pentru a vizita BISERICA SFANTUL IOAN CEL NOU trebuie sa traversezi bulevardul I.C. Bratianu. Am vazut-o de mai multe ori cand am trecut prin zona, sufocata de blocurile de la Piata Unirii, ascunsa parca ca o Cenusareasa. Am aflat ca si aceasta a fost mutata pe sine de tren de la locul ei initial, asa cum s-a intamplat si cu Casa Memoriala Anton Pann din Valcea. A fost ctitorita pe la mijlocul anilor 1700 de breslasii Bucurestilor, cojocarii si boiangii.  A fost refacuta dupa Focul cel Mare de la jumatatea anilor 1800 si restaurata in anii ’40 pe timpul Regelui Mihai, pe care l-am vazut pictat in tabloul votiv, asa cum l-am mai vazut si la Catedrala din Timisoara, la Biserica Bravului Mihai, la Catedrala Bucegilor din Sinaia.  La interior, pictura mult mai aerisita m-a dus cu gandul la biserica Stelea din Targoviste. A contribut la restaurarea acestei biserici si Olga Greceanu, intalnita la Cula Greceanu, Mausoleul Mateias si Conacul Balcestilor.

Muzeul National de Istorie

 

Daca aveti timp la dispozitie si vreti sa vedeti mai mult, puteti adauga traseului si vizita la unele muzee relativ apropiate, ca Muzeul de Istorie, Muzeul National de Arta, Muzeul Theodor Aman, Palatul Parlamentului, Muzeul Bucurestiului, Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Literaturii sau puteti face chiar o plimbare pe faimoasa Calea Victoriei si o vizita in Gradina Cismigiu, cel mai apropiat parc de Centrul Vechi.

Muzeul National de Istorie, Bucuresti
Muzeul National de Istorie

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber. Pe langa distractia oferita de Centrul Vechi ne putem bucura de arhitecturi unice si de vechi opere de arta iar in felul acesta ne descoperim istoria, ne educam si ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post