LA PAS PE PODUL MOGOSOAIEI, CEA MAI FRUMOASA ARTERA DIN BUCURESTI

Se intampla de multe ori in viata noastra sa trecem pe langa cladiri istorice fara sa le admiram sau fara sa le cunoastem povestea. Vizitam biserici fara sa acordam importanta picturii lor sau gonim in graba pe artere fara sa le cunoastem istoria.

Atunci cand un strain viziteaza Bucurestiul il duc in primul rand pe Calea Victoriei, numita in trecut Podul Mogosoaiei. A fost botezata astfel pentru ca facea legatura cu palatul domnesc de la Mogosoaia, iar numele de “pod” il are de la faptul ca initial aceasta strada era pavata cu busteni de lemn.

Denumirea actuala de CALEA VICTORIEI a primit-o la sfarsitul anilor 1800, cand Romania si-a castigat independenta si Armata Romana a intrat victorioasa in Bucuresti.

Infiintata de domnitorul Constantin Brancoveanu la sfarsitul anilor 1.600 a devenit in timp cea mai importanta artera a Bucurestiului si aici au fost ridicate unele dintre cele mai frumoase palate ale orasului.

traseul turistic Calea Victoriei

Daca pornim din Centrul Vechi sau de pe Splaiul Independentei o sa intalnim in cale MUZEUL DE ISTORIE, ce ne intampina cu interesanta sa sculptura a lui Traian.

Apoi, peste drum, PALATUL CEC, o cladire simbolica pentru Bucuresti proiectata de francezul Gottereau, pe care l-am mai “intalnit” la Palatul Constantin Mihail din Craiova, Palatul Marincu din Calafat, biserica din Manesti si Palatul Cotroceni.

CEC, arhitectului francez Paul Gottereau

Trecem pe langa BISERICA ZLATARI si PASAJUL VILACROSSE, ambele proiectate de arhitectul francez Vilacrosse. Biserica poarta la interior pictura lui Tattarescu, cel mai prolific pictor roman de acest profil, iar pasajul se intrece in frumusete cu Pasajul Vulturul Negru din Oradea.

 

Mai in fata gasim renumita FANTANA SARINDAR ce a luat locul bisericii cu acelasi nume la sfasitul anilor 1800. In spatele ei se afla o cladire foarte frumos decorata la interior, CERCUL MILITAR NATIONAL ce a fost ridicat pe piloni de lemn datorita solului instabil.

Centrul militar si Fantana Sarindar, cladiri istorice Calea Victoriei, Bucuresti Romania

Trecem de CASA CAPSA si ajungem la cel mai important edificiu istoric, PALATUL REGAL, ACTUALUL MUZEU DE ARTA AL ROMANIEI.

Vis-a-vis gasim frumoasa BIBLIOTECA CENTRAL UNIVERSITARA, pe care trebuie neaparat sa o admirati la interior si, chiar daca nu este situat pe Calea Victoriei, trebuie sa mentionez si MUZEUL THEODOR AMAN, preferatul meu din Bucuresti situat foarte aproape de primele doua mari edificii.

In apropiere se afla si ATHENEE PALACE, cladire ridicata la inceputul anilor 1900 cand s-a folosit prima data betonul armat. Apoi ATENEUL ROMAN unde, pe fundalul musical, am admirat de mai multe ori istoria romanilor in picturile lui Costin Petrescu pe care l-am mai intalnit la Pissiota, la cea mai importanta biserica romaneasca din Brasov- Biserica Sfantul Nicolae, la Palatul Cantacuzino sau la cea mai importanta ctitorie a lui Mihai Viteazul.

Tot in aceasta zona se afla fata in fata fostul sediu al Comitetului Central comunist si BISERICA CRETULESCU, doua cladiri ce starnesc amintiri dureroase ale revolutiei.

Putin mai departe se afla PALATUL STIRBEI si PALATUL ROMANIT, astazi impresionantul Muzeu al Colectiilor de Arta.

Calea Victoriei, obiective turistice Bucuresti, Muzeul Colectiilor de arta , Palatul Romanit

Dupa intersectia cu STRADA MOXA, ce poarta numele preotului scriitor intalnit la Manastirea Bistrita, gasim pe stanga superbul PALAT GHICA si apoi PALATUL CANTACUZINO in care se afla MUZEUL GEORGE ENESCU.

In PIATA VICTORIEI gasim una dintre putinele cladiri din Bucuresti in stil fascist: Palatul Victoria-actualul sediu al Guvernului Romaniei. O alta cladire in acelasi stil este Gara Baneasa de langa Muzeul Minovici.  Tot aici sunt si Muzeele de Geologie si Antipa.

Muzeul de Geologie, Bucuresti

Muzeul Antipa, obiective turistice in Bucuresti (31)

 

Dupa o astfel de plimbare in care te-ai delectat cu desavarsite opere de arta si de arhitectura iti recomand sa poposesti la GRAM BISTRO. Un bistro la care am fost de cateva ori pentru a incerca gusturi speciale, o bucatarie fusion internationala acompaniata de vinuri si beri artizanale romanesti si un perfect cidru made in Romania.

http://www.grambistro.ro/

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l distribui pe facebook pentru a ne promova frumoasele obiective ale capitalei.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post