IN CAUTAREA ISTORIEI UITATE LA PLATARESTI, HERASTI, NEGOIESTI SI MIRONESTI

Un traseu usor in jurul Bucurestiului in care am ajuns la doua importante ctitorii ale lui Matei Basarab, Plataresti si Negoiesti, la biserica Herasti de langa conacul lui Udriste Nasturel si la schitul Mironesti al familiei Cantacuzino.

In functie de ce ati mai vazut pana acum si de timpul vostru, puteti adauga la acest traseu si Manastirea Cernica sau Manastirea Comana, cu o oprire binemeritata la final la unul dintre restaurantele din Comana sau daca sunteti cu copii si la parcul de aventura de aici.

Am trecut MANASTIREA PLATARESTI pe lista mea datorita vechimii sale, a importantei ctitorului si a valoroaselor picturi gasite aici. Manastirea a fost ridicata in prima parte a anilor 1600 de catre Matei Basarab, in urma unei batalii victorioase impotriva lui Vasile Lupu, domnul Moldovei.

Si Matei Basarab asemeni lui Stefan cel Mare a ridicat in urma bataliilor cate o biserica. Datorita acestui fapt bisericile primeau hramul unui sfant razboinic, in acest caz sfantul Mercurie. Il gasim pe acest sfant pictat in mai multe locuri din biserica, inclusiv pe una dintre vechile icoane donate de Matei Basarab, icoana ce este considerata ca fiind facatoare de minuni.

Adaug astfel si pe aceasta importanta biserica la celelalte biserici ridicate de bravul Matei Basarab: Arnota, Plumbuita, Strehaia, Gura Motrului, Brebu, Negoiesti, Marcuta, chiar daca este singura care nu are in tabloul votiv imaginea lui Matei Basarab, deoarece in timpul domniilor fanariote a fost stearsa, ramanand doar imaginea unor membri ai familiei acestuia.

Manastirea Plataresti se evidenteaza si prin cele patru icoane domnesti donate de Matei Basarab, precum si prin pictura din pronaos care se pastreaza din vremea ctitorului, asemeni celei de la Arnota.

Chiar daca statea in cetatea de la Targoviste, Matei Basarab a construit prin aceste manastiri un val defensiv in jurul Bucurestiului, asa cum a facut in partea de est pentru protejarea Tarii Romanesti de domnitorii Moldovei.

Manastirea a primit odata cu secularizarea averilor manastiresti de la Alexandru Ioan Cuza doua clopote de bronz, dar acestea au fost topite din pacate in Primul Razboi Mondial de catre nemti.

 

A rezistat cu incapatanare vremii, trecand peste incendierile tatarilor, ocupatiile turcesti venite sa inabuse miscarile Eteriei, ocupatia Armatei Bulgare din Primul Razboi Mondial si a fost martora atator suferinte in timpul in care a fost ca si alte manastiri inchisoare pentru femei si spital pentru bolnavi cu afectiuni psihice.

MANASTIREA NEGOIESTI este o alta ctitorie a lui Matei Basarab din prima parte a anilor 1600. Este mai degraba o catedrala, diferita ca forma de celelalte ctitorii ale sale si cea mai impresionanta in dimensiuni, un lucru datorat probabil faptului ca aici a fost resedinta de vara a domnitorului.

S-au mai pastrat doar o parte dintre zidurile groase de piatra,acestea fiind inlocuite partial cu un gard de lemn si ne-a intampinat astfel cu o prima infatisare ciudata, de castru roman cu palisade. Si din vechea curte domneasca s-a mai pastrat doar putin, dar ruinele ramase evidenteaza marea importanta a acestui loc.

La interior am remarcat catapeteasma si tabloul votiv al domnitorului, o pictura realizata ulterior de marele Constantin Lecca, intalnit si la Sfantul Anton din Bucuresti.

Biserica Negoiesti, obiective turistice in jurul Bucurestiului, Romania

Cel mai bine am observat biserica din turnul clopotnita de la intrare. Pare o dropie uriasa ce s-a intors in cuibul sau de langa raul Arges si lacul Soldanu si a descoperit ca acesta a fost pustiit de vreun pradator.

Biserica Negoiesti, obiective turistice in jurul Bucurestiului, Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am vazut foarte aproape si un mare conac neoromanesc dar din pacate nu am reusit sa intru la el si sa-i aflu istoria.

Am mai incercat sa ajung in trecut la Conacul lui Udriste Nasturel de la Herasti, dar citind ca a fost retrocedat nu am mai ajuns. Acum am zis sa trec cel putin pe la BISERICA HERASTI alaturata si poate sa surprind conacul intr-o poza exterioara. Nu am reusit din pacate sa fac asta, curtea conacului fiind inchisa, iar acesta statea ascuns dupa copaci si portile mari.

Nu mi-a parut rau totusi pentru ca am gasit intr-un loc frumos langa un lac, o minunata biserica si o multime de lucruri interesante. Biserica Heresti a fost ridicata in prima parte a anilor 1600 langa conacul fratilor Udriste. Dintre acestia doi, cel mai faimos a fost Udriste Nasturel, care era sfetnicul si prietenul lui Matei Basarab.

Biserica Herasti, Matei Basarab si Nasturel, obiective turistice in jurul Bucurestiului

Biserica micuta acoperita cu olane si infrumusetata cu ancadramente de piatra la geamuri se remarca prin cele trei arcade ale pridvorului, care asemenea unui voal, nu-ti arata de la inceput toata frumusetea ei..

Interesant mi s-a parut ca am gasit in pridvor mormantul lui Milan Obrenovici. Acesta a fost adus aici de fratele sau Milos Obrenovici, principe al Serbiei care a cumparat de la mostenitori acest domeniu. Pe Milos l-am mai intalnit la Conacul Manasia, unde a ajuns Efrem Obrenovici, tatal sau si principe al Serbiei, pribeag prin Tara Romaneasca. Milos Obrenovici a fost casatorit cu Maria Catargiu, ce devine ulterior amanta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si l-au facut pe Milan Obrenovici I, cel care a devenit primul rege al Serbiei, nascut la Marasesti sau poate chiar la Manasia.

Am descoperit cu aceasta ocazie ca de curand au trecut pe aici cativa sarbi si am realizat ca acest loc poate sa fie pentru acestia un important obiectiv turistic din tara noastra.

In partea cealalta a pridvorului am gasit o usa de fier care ne-a condus pe niste scari inguste in turnul clopotnitei, de unde am admirat privelistea satului.

La interior biserica este frumos pictata, desi se vede ca pictura nu este foarte veche. I-am gasit pictati in tabloul votiv pe fratii Nasturel si pe Matei Basarab, apoi pe Sfanta Filofteia in costumul sau popular, Sfantul Mercurie intalnit la Plataresti, s.a.m.d.

http://www.bisericaheresti.ro/istoric.html

 

Foarte aproape de Manastirea Comana am gasit SCHITUL MIRONESTI. L-am cautat pentru ca este o ctitorie a lui Constantin Cantacuzino, tatal domnitorului Serban Cantacuzino, a lui Mihai Cantacuzino si a Stancai, mama lui Constantin Brancoveanu. Probabil ca nu degeaba a ridicat atat de aproape de Comana acest schit, el fiind casatorit cu fiica lui Radu Serban, pe care l-am gasit in tabloul votiv de la Comana.

Schitul Mironesti, obiective turistice in jurul Bucurestiului, Comana, Romania

Din pacate nu am gasit-o deschisa, dar am inconjurat-o si i-am remarcat ancadramentele frumoase de la geamuri. Cu siguranta nu se ridica la nivelul ctitoriilor lui Mihai Cantacuzino de la Sinaia, Coltea, Fundenii Doamnei, Ramnicu Sarat, dar este posibil ca aceasta sa fi fost o sursa de inspiratie pentru fiul sau…

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si vechi opere de arta si ne descoperim istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

2 gânduri despre „IN CAUTAREA ISTORIEI UITATE LA PLATARESTI, HERASTI, NEGOIESTI SI MIRONESTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventy seven + = eighty six