In acest traseu usor din jurul Bucurestiului am ajuns la doua importante ctitorii ale lui Matei Basarab- Plataresti si Negoiesti, la Biserica Herasti de langa conacul lui Udriste Nasturel si la Schitul Mironesti al familiei Cantacuzino.

In functie de ce ati mai vazut pana acum si de timpul vostru, puteti adauga la acest traseu si Manastirea Cernica sau Manastirea Comana, cu o oprire binemeritata la final la unul dintre restaurantele din Comana, sau daca sunteti cu copii si la parcul de aventura de aici.

Am vizitat MANASTIREA PLATARESTI in primul rand datorita vechimii sale, apoi pentru importantei ctitorului si a valoroaselor picturi gasite aici. Manastirea Plataresti a fost ridicata in prima parte a anilor 1600 de catre Matei Basarab, in urma unei batalii victorioase impotriva lui Vasile Lupu- domnul Moldovei.

Si Matei Basarab, asemeni lui Stefan cel Mare, a ridicat in urma bataliilor sale cate o biserica. Datorita acestui fapt, bisericile primeau hramul unui sfant razboinic, in acest caz Sfantul Mercurie. Il gasim pe acest sfant pictat in mai multe locuri din biserica, inclusiv pe una dintre vechile icoane donate de Matei Basarab- icoana ce este considerata ca fiind facatoare de minuni.

Adaug astfel si aceasta importanta biserica la celelalte biserici vizitate ce au fost ridicate de bravul Matei Basarab: Arnota, Plumbuita, Strehaia, Gura Motrului, Brebu, Negoiesti, chiar daca este singura care nu are in tabloul votiv imaginea lui Matei Basarab- deoarece in timpul domniilor fanariote a fost stearsa, ramanand doar imaginea unor membri ai familiei acestuia.

Manastirea Plataresti se evidenteaza si prin cele patru icoane domnesti donate de Matei Basarab, precum si prin pictura din pronaos care se pastreaza din vremea ctitorului, asemeni celei de la Arnota.

Chiar daca statea in cetatea de la Targoviste, Matei Basarab a construit prin aceste manastiri un val defensiv in jurul Bucurestiului, asa cum a facut in partea de est a Tarii Romanesti pentru protejarea de domnitorii Moldovei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Manastirea Plataresti a rezistat cu incapatanare vremii, trecand peste incendierile tatarilor, ocupatiile turcesti venite sa inabuse miscarile Eteriei, ocupatia Armatei Bulgare din Primul Razboi Mondial si a fost martora atator suferinte in timpul in care a fost ca si alte manastiri, inchisoare pentru femei si spital pentru bolnavi cu afectiuni psihice.

MANASTIREA NEGOIESTI este o alta ctitorie a lui Matei Basarab din prima parte a anilor 1600. Este mai degraba o catedrala, diferita ca forma de celelalte ctitorii ale sale si cea mai impresionanta in dimensiuni- un lucru datorat probabil faptului ca aici a fost resedinta de vara a domnitorului.

S-au mai pastrat doar o parte dintre zidurile groase de piatra, acestea fiind inlocuite partial cu un gard de lemn, astfel ca Manastirea Negoiesti ne-a intampinat cu o prima infatisare ciudata, de castru roman cu palisade. Si din vechea curte domneasca a Manastirii Negoiesti s-a mai pastrat doar putin, dar ruinele ramase evidenteaza marea importanta a acestui loc.

La interiorul Bisericii Negoiesti am remarcat catapeteasma si tabloul votiv al Domnitorului Matei Basarab, o pictura realizata ulterior de marele Constantin Lecca, pe care l-am intalnit si la Biserica Sfantul Anton din Bucuresti.

Biserica Negoiesti, obiective turistice in jurul Bucurestiului, Romania

Cel mai bine am observat forma bisericii din turnul clopotnita de la intrare. De aici Biserica Negoiesti pare o dropie uriasa, ce s-a intors in cuibul sau de langa raul Arges si lacul Soldanu, descoperind ca acesta a fost pustiit de vreun pradator.

Biserica Negoiesti, obiective turistice in jurul Bucurestiului, Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am observat foarte aproape de Manastirea Negoiesti si un mare conac neoromanesc, dar din pacate nu am reusit sa intru la el si sa-i aflu istoria.

Am plecat apoi catre BISERICA HERASTI, unde am mai incercat sa ajung in trecut, ca sa vad si Conacul lui Udriste Nasturel de la Herasti.

In Satul Herasti am gasit langa un lac, o minunata biserica si am aflat o multime de lucruri interesante. Biserica Heresti a fost ridicata in prima parte a anilor 1600 langa conacul fratilor Udriste. Dintre acestia doi, cel mai faimos a fost Udriste Nasturel, care era sfetnicul si prietenul lui Matei Basarab.

Biserica Herasti, Matei Basarab si Nasturel, obiective turistice in jurul Bucurestiului

Biserica Herasti este acoperita cu olane si infrumusetata cu ancadramente de piatra la geamuri si se remarca prin cele trei arcade ale pridvorului, care, asemenea unui voal, nu-ti arata de la inceput toata frumusetea ei..

Interesant mi s-a parut ca am gasit in pridvorul Bisericii Herasti mormantul lui Milan Obrenovici. Acesta a fost adus aici de fratele sau Milos Obrenovici- principe al Serbiei, care a cumparat acest domeniu. Pe Milos l-am mai intalnit la Conacul Manasia, unde a ajuns Efrem Obrenovici- tatal sau si principe al Serbiei, pribeag prin Tara Romaneasca. Milos Obrenovici a fost casatorit cu Maria Catargiu (ce devine ulterior amanta domnitorului Alexandru Ioan Cuza). Au avut impreuna un fiu, pe Milan Obrenovici I, cel care a devenit primul rege al Serbiei, nascut la Marasesti sau poate chiar la Manasia.

Am descoperit cu aceasta ocazie ca de curand, au trecut pe aici cativa sarbi si am realizat ca acest loc poate sa fie pentru acestia un important obiectiv turistic din tara noastra.

In partea cealalta a pridvorului Bisericii Herasti am gasit o usa de fier care ne-a condus pe niste scari inguste in turnul clopotnitei, de unde am admirat privelistea satului.

La interior, Biserica Heresti este frumos pictata, desi se vede ca pictura nu este foarte veche. I-am gasit pictati in tabloul votiv pe fratii Nasturel si pe Matei Basarab, apoi pe Sfanta Filofteia in costumul sau popular, pe Sfantul Mercurie intalnit la Plataresti, s.a.m.d.

http://www.bisericaheresti.ro/istoric.html
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Foarte aproape de Manastirea Comana am gasit SCHITUL MIRONESTI. L-am cautat pentru ca este o ctitorie a lui Constantin Cantacuzino- tatal domnitorului Serban Cantacuzino, a lui Mihai Cantacuzino si a Stancai, mama lui Constantin Brancoveanu. Probabil ca nu degeaba a ridicat Constantin Cantacuzino acest schit atat de aproape de Comana, el fiind casatorit cu fiica lui Radu Serban, pe care l-am gasit in tabloul votiv de la Manastirea Comana.

Schitul Mironesti, obiective turistice in jurul Bucurestiului, Comana, Romania

Din pacate nu am gasit biserica deschisa, dar am inconjurat-o si i-am remarcat ancadramentele frumoase de la geamuri. Cu siguranta nu se ridica la nivelul ctitoriilor lui Mihai Cantacuzino de la Sinaia, Coltea, Fundenii Doamnei, Ramnicu Sarat, dar este posibil ca aceasta sa fi fost o sursa de inspiratie pentru fiul sau…

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si vechi opere de arta si ne descoperim istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *