Ce poti sa vezi la MUZEUL BNR in afara de un tezaur cu o multime de monezi si lingouri de aur? Pe langa impresionanta cladire frumos decorata la interior si Cumintenia Pamantului a lui Brancusi pe care am mai vazut-o la Palatul Cotroceni, am aflat si vazut mult mai multe lucruri legate de istoria banilor pe teritoriul Romaniei, decat la Muzeul Severeanu, precum si cea mai bogata colectie numismatica dintre toate muzeele din Romania. Am admirat apoi bogata sala de consiliu cu tabloul cel mai mare al pictorului Nicolae Grigorescu si condusi de un ghid competent, am descoperit o multime de alte lucruri interesante.

A fost interesant sa aflu povestea fiecarei monezi si istoria ei, nu doar sa-i admir forma si modelul ce-l poarta, iar o parte din lucrurile interesante aflate aici o sa vi le spun si eu, lasandu-va sa descoperiti restul la vizitarea muzeului. Am reauzit aici si istorioare pe care le stiam deja, dar am aflat si expresii interesante pe care le folosim poate, fara sa le cunoastem originea. Spre exemplu: “ a dat ortul popii” pentru ca atunci cand cineva deceda popa era platit cu o moneda care se numea “ort”, “si-a luat partea leului” – expresie provenita de la zarafii ce faceau schimbul intre diferitele monezi si care taiau o parte din moneda ca si taxa,

muzeul-bnr-52

“si-a dat arama pe fata” provenita de la faptul ca falsificarea monezilor se facea folosind arama care iesea la suprafata, “nu mai am nici un sfantz” unde sfantz-ul se referea la moneda si numeralul 20 din germana, swanzig, “a-si da obolul” de la o mica moneda greceasca cu sensul de a da un mic ajutor.

muzeul-bnr-19-oboli

Am reauzit povestea leului care trebuia sa se numeasca roman, ca si francul la francezi, dar la noi nu suna bine sa dai “10 romani pe un bou” si am revazut monezile turcesti “parale” si venetiene “techini” care au intrat in vocabularul nostru si le folosim poate fara sa facem legatura cu originile lor. Iar cand bulgarii au emis o moneda pentru comemorarea a x ani de la infiintarea Traciei, s-au vazut nevoiti si comunistii nostri sa emita o moneda pentru comemorarea a peste 2000 de ani de la infiintarea Statului Dac centralizat iar razboinicul Decebal cu plete lungi a fost “tuns” de partid pentru a corespunde unei imagini corecte d.p.d.v ideologic…

muzeul-bnr-124

Si cu aceasta ocazie au aparut celebrele Daciade, jocurile sportive de care am auzit de la parintii mei si pe care le admiram in timbrele colectionate.

img_20161005_214550

Am vazut aici monezi ce aveau reprezentate pe ele un templu si am aflat ca numele de moneda vine de la numele templului in care s-au emis prima data astfel de valori.

muzeul-bnr-31

Apoi monezi de pe timpul imparatului roman Traian, cu Podul de la Drobeta.

muzeul-bnr-33-podul-lui-traian

Am revazut primele monezi emise pe teritoriul actual al tarii, la Histria, cu fetele alaturate dar inversate si pasarea cu delfin in gheare precum si monezi tip roata si cele batute la Callatis sau Tomis.

La Muzeul Severeanu am vazut doar reprezentate pe un panou monezile lui Brancoveanu, pe cand la acest muzeu le-am vazut in replica.

muzeul-bnr-135-moneda-brancoveanu

Am privit cu interes din nou monezile interesante batute de daci si primele monezi medievale ale cnezilor valahi.

Cocoseii de aur prin care s-au strans bani de la populatie pentru refacerea tarii dupa Al Doilea Razboi Mondial impresioneaza si prin suferinta oamenilor urmariti de comunistii care doreau sa-i confiste.

In afara monezilor Sadagura intalnite si la Muzeul Severeanu am mai vazut si bancnote de lei emise de Armata Rusa cat timp a tranzitat Romania dar si bancnote emise de banci comerciale sau cartela de ratie a armatei germane.

Impresioneaza aici si unele dintre cele mai mici bancnote din lume precum si bancnotele pe care sunt reprezentatea momente istorice importante sau mari personalitati ale natiunii romane.

Muzeul este foarte bine pus in valoare avand multe panouri explicative bilingve, fiind un muzeu de recomandat turistilor straini iar o nota de originalitate este data si de colectiile expuse chiar in case de bani.

Pe langa faptul ca aici poti vedea un adevarat tezaur de banca, cu lingouri si monezi de aur, era si evident sa fie mult mai cuprinzator decat alte muzee pe partea de numismatica. Totusi am inteles ca cel de la Severeanu are o serie de titluri ipotecare care le lipsesc lor.

Constructia cladirii a fost inceputa in anii 1940 si este formata din doua palate unite intre ele printr-un frumos pasaj ca cel de la Villacrosse. “Cea mai frumoasa cladire din Bucuresti” dupa arhitectul Ion Mincu, pastreaza la interior in Sala de Marmura, imaginea burselor sau bancilor de secol XX, cu o piazzeta unde se aflau ghiseele functionarilor, carora le erau urmarita activitatea de la etaj, de catre conducere. Interesant este si faptul ca sala a fost conceputa cu o rezonanta speciala pentru a pastra secretul bancar si limita de discretie.

Condusi apoi la etaj, pe impozantele scari de marmura infrumusetate cu sculpturi, am ajuns la Sala de Consiliu a Bancii Nationale, cea mai frumoasa sala a Palatului BNR.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Este bine de stiut ca pentru vizitare trebuie sa te programezi cu o zi inainte dar si ca turul este gratuit.

http://www.bnro.ro/Condi%C8%9Bii-de-vizitare-13690.aspx

Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

15 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *