MUZEUL ZAMBACCIAN, BUCURESTI

Obiective-turistice-in-Bucuresti-Muzeul-Zambaccian

MUZEUL ZAMBACCIAN este un mic muzeu de arta care mi-a transformat o duminica frumoasa de primavara intr-una si mai frumoasa. A contribuit in primul rand cadrul frumos al cartierului in care este amplasata vila, apoi arhitectura interioara a cladirii si nu in ultimul rand frumusetea operelor gazduite si descoperirea cu aceasta ocazie a biografiei lui Zambaccian.

In fata casei se afla trei sculpuri ale lui Oscar Han, „Sarutul”, „Elegie” si „Nud”, unul dintre cei mai renumiti sculptori ai Romaniei pe ale carui opere le-am mai intalnit la Casa memoriala Cezar Petrescu din Busteni– „Horea, Closca si Crisan”, la biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitoria si necropola lui Constantin Brancoveanu, in Parcul Cismigiu- bustul lui Alexandru Vlahuta, in vila Martisor, casa memoriala Tudor Arghezi, la Casa memoriala Minulescu din Bucuresti, la Castelul Peles– statuia lui Carol I, in Constanta- bustul lui Mihai Eminescu, la muzeele de arta din Ramnicu Valcea, Ploiesti, Bucuresti, s.a.m.d.

Muzeul a fost construit de Krikor Zambaccian ca si casa de locuit si spatiu de expozitie. Om de afaceri roman, de origine armeana, nascut la Constanta, a fost un adevarat mecena pentru artistii romani, descoperind si lansand pictori si sculptori, in special pe C. Baba, Ciucurencu, Tuculescu. Operele de arta aflate aici, picturi ale marilor artisti romani ca Grigorescu, Andreescu, Pallady, Patrascu, C. Baba, Camil Ressu, Tonitza, dar si straini ca Renoir, Matisse, Pissaro, Cezanne, Delacroix, Picasso, precum si sculpturi ale lui Brancusi, Storck, Mendrea, Paciurea, au fost achizitionate de-a lungul vietii si au fost donate apoi Statului Roman. Donatia a fost facuta publica prin cartea lui “Insemnarile unui amator de arta” unde spunea: “am daruit poporului colectia mea de arta, deoarece si talentele pe care le-am intrunit sunt ale poporului, ele fac mandria lui, altfel as fi tradat si poporul si pe artistii carora le-am cules rodul”.

Ce-am mai retinut interesant cu aceasta ocazie, a fost faptul ca Zambaccian a inventat sau initiat in Romania conceptul de consignatie de arta, infiintand Compania de Arta Romaneasca -ROMARTA.

Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri-duminica, mai.-sept. 11-19, oct.-apr. 10-18. Pret bilet: 10 lei. Adresa: Strada Muzeul Zambaccian nr.  21A, Bucuresti. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://www.mnar.arts.ro/Muzeul-KH-Zambaccian

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

4 gânduri despre „MUZEUL ZAMBACCIAN, BUCURESTI

  1. Pingback: MUZEUL ZAMBACCIAN, BUCURESTI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *