Biserica Marcuta, obiective turistice si monumente Bucuresti, Romania

Muzeul Memorial George Bacovia din Bucuresti este destinatia perfecta pentru un weekend de toamna ploios- anotimpul preferat al poetului, iar mai apoi in completare, parca in ton cu firea poetului, am facut si o oprire la Biserica Marcuta- unde a fost internat Mihai Eminescu si unde voiam de mult sa ajung pentru vechea arhitectura si pentru pictura frumoasa a bisericii.

Muzeul memorial George Bacovia

MUZEUL MEMORIAL GEORGE BACOVIA poate parea o destinatie plictisitoare la inceput, asa cum a parut si vizita la Casa Memoriala Tudor  Arghezi din apropiere. In urma acestei vizite am descoperit insa ca nu e asa, pentru ca am vazut expuse in aceasta casa memoriala opere de arta frumoase si obiecte personale ale poetului si i-am cunoscut astfel personalitatea si pasiunea marelui nostru scriitor.

Casa memoriala George Bacovia, obiective turistice in Bucuresti, Romania

Atunci cand inveti la scoala o poezie rece, asa cum este „Plumb” si ai mintea unui licean, cred ca este mult mai greu ca aceasta sa-ti patrunda in suflet si in minte. Trebuie sa ai probabil o fire mai melancolica, sau sa dai de un profesor deschis la minte, care sa aibe abilitatea de a aduce poezia in realitate si in contextul vietii unui licean si de a-i da un sens atragator. De aceea poate ca e mai important mai intai sa cunosti omul care a scris acea poezie si sa afli de unde i-a venit inspiratia atunci cand a scris-o.

Am aflat cu ocazia vizitei la MUZEUL MEMORIAL GEORGE BACOVIA

ca poezia “Amurg violet” a fost scrisa dupa ce George Bacovia a ramas inchis o noapte in turnul bisericii din Bacau, iar poezia “Plumb” a fost scrisa in urma participarii la inmormantarea unui membru al Familiei Sturdza si poezia  “Liceu” a fost scrisa in urma experientei neplacute a poetului din anii de liceu…

In urma acestei vizite am apreciat mai mult opera poetului si lucrul acesta m-a facut sa-mi doresc sa o recitesc.

Casa memoriala George Bacovia, obiective turistice in Bucuresti, Romania

Si George Bacovia, ca si Tudor Arghezi, si-a schimbat numele adevarat si a lucrat sub un pseudonim. Numele sau adevarat a fost George Vasiliu, preluat de la Bacau- orasul in care s-a nascut.

Am aflat chiar de la inceputul vizitei la MUZEUL MEMORIAL GEORGE BACOVIA povestea de dragoste dintre sotii Bacovia. Agatha era si ea poeta si a dorit sa-l cunoasca pe George dupa ce i-a citit poeziile publicate. L-a intalnit pe Calea Victoriei si s-a indragostit de el. Avea totusi o problema, fiind logodita de parinti cu un ofiter pe care nu-l iubea. A avut noroc ca s-a descoperit faptul ca, ofiterul mai fusese casatorit si avea un copil si asa s-a rupt logodna. S-a casatorit ulterior cu George si i-a ramas devotata pana la moarte, luptand pentru publicarea poeziilor sale, ingrijindu-i firea bolnavicioasa si acceptandu-l asa cum era.

Casa memoriala George Bacovia, obiective turistice in Bucuresti, Romania

Lui George Bacovia ii placea toamna- fiind anotimpul sau de suflet. In contrast cu Ion Minulescu, George Bacovia era o fire trista si retrasa. Nu iesea in lume. Spunea ca iubeste oamenii, dar ca sta departe de ei ca sa nu-i deprime cu tristetile lui. Era o fire deprimata, fiind internat de trei ori la psihiatrie. Era un om caruia ii placea sa deseneze- fiind premiat pentru asta. Era pasionat de muzica si canta la vioara. Probabil ca ambele pasiuni, desenul si cantatul la vioara ii exprimau foarte bine firea. I-am vazut desenele expuse si erau asa cum ma asteptam- in tonuri inchise. La vioara, la care se pot interpreta si cantece vesele, probabil ca din mana lui Bacovia nu se auzeau decat tonuri melancolice sau triste…

Ambii soti erau oameni de cultura, creatori de rime, de arta, de sunete, iar firea lor firava le-a desavarsit probabil stilul, pe care am ajuns si eu sa-l apreciez.

Cum am intrat in holul casei am gasit in fata un telefon vechi cu disc. Parea ca este al sotilor Bacovia. De fapt era un telefon “al povestilor”. Puteai asculta la el, in functie de numarul format, momente din viata sotilor Bacovia, sau a altor scriitori. Ba mai mult, puteai inregistra un mesaj impreuna cu numarul tau de telefon, iar peste exact un an, primeai inapoi acest mesaj audio. Interesant, nu?

In MUZEUL MEMORIAL GEORGE BACOVIA mi s-au mai parut interesante tablourile Ceciliei Cutescu Storck, o prietena de-a Agathei, care i-a pictat la Balcik. Am retinut si tablourile care reprezentau foarte bine scene din poeziile lui Bacovia: culori inchise, vreme rece, noapte, siluete ca de fantome, s.a.m.d. Am apreciat apoi masuta mica, tete-a-tete, care parca era de copii, nu de servit cafeaua oamenilor mari. 

Am admirat la MUZEUL MEMORIAL GEORGE BACOVIA busturile poetului, ce au fost sculptate de Milita Patrascu si fotografiile cu George Bacovia – care niciodata nu privea interlocutorul in ochi. Am ramas inmarmurit, in timp ce pe fundal, de la o boxa ascunsa, se auzea poetul ce recita incet poezii. Am remarcat ceasul si calendarul din biroul lui George, fixate de Agatha pe ora exacta si ziua mortii acestuia: ziua 22, orele 18:10.

In curtea MUZEULUI MEMORIAL GEORGE BACOVIA am mirosit trandafirii inmiresmati ce au fost plantati de cei doi soti poeti si am gasit un alt bust al lui George Bacovia sculptat de Milita Patrascu. Tot aici este si foisorul unde se organizeaza evenimente pentru copii si cenacluri literare.

Fata de un muzeu de arta sau de istorie, unde sunt multe panouri si etichete descriptive, la o casa memoriala este foarte important sa platiti serviciile ghidului, altfel, nu o sa remarcati o multime de lucruri interesante. Si aici, ca si la Minulescu si la Rebreanu, am intalnit un ghid dedicat si pasionat, care ne-a povestit cu pasiune, o multime de detalii memorabile. Pe langa cele despre muzeu, povestind despre baieteii nostri de varste apropiate, am retinut de la ghid intrebarea baiatului ei, parca in ton cu poezia lui Bacovia. Acesta isi intreba mama intr-o zi ploioasa, uitandu-se pe geam: “mama, cine plange la geamul nostru?”.

Program de vizitare: luni inchis, marti – duminica 10-18, (01 martie – 31 octombrie) / 09:00 – 17.00 (01 noiembrie – 28/29 februarie). Pret bilet: 4 lei. http://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-george-si-agatha-bacovia/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De BISERICA MARCUTA am aflat atunci cand am vizitat Manastirea Balamuci, cand am citit ca bolnavii psihici de acolo au fost mutati la Manastirea Marcuta din Bucuresti. Am vazut atunci si cateva poze cu arhitectura ei interesanta si m-am decis sa o vizitez. Aflasem si ca aici a fost internat poetul Mihai Eminescu si am considerat ca se potriveste sa vizitez Casa Memoriala George Bacovia impreuna cu Biserica Marcuta.

Biserica Marcuta, obiective turistice si monumente Bucuresti, Romania

Citisem ca Mihai Eminescu si-a scris ultimele poezii aici, pe peretii chiliei lui. Eu nu le-am vazut si nu stiu daca se pot vizita, dar asta ar fi interesant si ar constitui un obiectiv turistic. Am aflat ca la BISERICA MARCUTA se oficiaza parastasul poetului si se recita poezii in fiecare an pe 15 iunie, de ziua poetului.

BISERICA MARCUTA a fost ridicata la sfarsitul anilor 1500 de catre un boier al Tarii Romanesti. Ulterior, pe la sfarsitul anilor 1600, fiica unui boier pe nume Marcu Armasu, s-a ingrijit de renovarea bisericii si asa, probabil din popor, numele bisericii ii ramane Marcuta.

Pe timpul domnitorului Grigore Ghica al Doilea, la sfarsitul anilor 1700, se monteaza la geamurile BISERICII MARCUTA frumoasele ancadramente de piatra sculptata si se mai inzestreaza biserica.

Domnitorul fanariot Alexandru Ipsilanti, pe care l-am vazut aparand in tabloul votiv, o renoveaza in anii 1800. Tot el ridica langa BISERICA MARCUTA un turn clopotnita, pe care isi pune stema familiei, iar in timpul domniei sale se ridica aici primul spital din Tara Romaneasca- unde lucreaza aromanii Dimitrie Caracas si fiul sau Constantin Caracas- medicul orasului Bucuresti si fondatorul spitalului Filantropia.

http://parohiamarcuta.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si de vechi opere de arta, descoperindu-ne totodata istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *