OBIECTIVE TURISTICE IN TARGU MURES

Palatul Culturii din Targu Mures (2)

TARGU MURES, locul in care s-a organizat ani de-a randul Festivalul International Peninsula, este un oras frumos si o destinatie culturala foarte interesanta. Iar pana sa ajungi in Targu Mures, ai foarte multe alte obiective turistice la care poti sa te opresti, alegand Valea Oltului la dus si Valea Prahovei la intors.

Principalele obiective turistice ale orasului o sa va impresioneze placut inca de la inceput, lasandu-va o amintire de neuitat. Va recomand sa vizitati in principal minunatul Palat al Culturii, bine conservata cetate medievala, Scarile Racokzy pictate cu motive traditionale, Biserica Romano-Catolica ce copiaza Biserica Sf. Petru pe care am vizitat-o in Vatican, monumentele si statuile orasului, dintre care mentionez statuia lui Avram Iancu din fata Catedralei Ortodoxe. Iar daca veniti cu copiii va recomand sa dati o fuga si pana la Gradina Zoologica si alaturatul Parc de Aventura si sa va cazati la unul dintre hotelurile cu spa.

Tur Targu Mures

PALATUL CULTURII, monument de arhitectura in stilul secession, specific Imperiului Austriac, a fost ridicat in jurul anilor 1911 la initiativa primarului de la acea vreme. Am remarcat pe fatada un mozaic ce infatiseaza membrii orasului aducand un omagiu Regatului Ungar. Un mozaic creat de Aladar  Kriesch- important pictor ungar, care a creat renumita scoala de pictura de langa Budapesta- scoala de la Godolo si care a realizat faimosul tablou cu David Francisc- Intemeietorul Bisericii Unitariene. 

Nu poti sa ramai neimpresionat nici de mozaicul acoperisului si de basorieliefurile care decoreaza cladirea, cu scene ce fac referire la marii oameni de cultura ai Imperiului Austriac, Liszt si Bolyai. Apoi la interior,de frumusetea decoratiunilor cu elemente florale ce impodobesc peretii si plafoanele cladirii, de unicele coloane de la interior cu insertii metalice si de frumoasele vitralii reprezentand scene din basmele unguresti. Cladirea in sine, este o superba comoara ce adaposteste la interior alte bijuterii: o multime de tablouri de mari dimensiuni create de pictori unguri si romani.

Adresa: Targu Mures, Str. George Enescu nr. 2. Orar de vizitare: luni inchis, vara marti-duminica 9-18, iarna marti-duminica 9-16

http://www.palatulculturiimures.ro/contact.html

http://www.muzeumures.ro/main.php?object=staticpage&id=158

 

BISERICA GRECO-CATOLICA SAU ROMANA UNITA CU ROMA este foarte aproape de Palatul Culturii si seamana foarte mult cu Biserica Sf. Petru pe care am vazut-o in Vatican. Am citit mai apoi ca este chiar o copie a bisericii Sf. Petru si ca a fost construita undeva in jurul anilor 1920.

Trebuie vizitat acest monument nu doar pentru frumusetea lui si pentru faptul ca a fost inspirat dupa biserica de la Vatican ci si pentru faptul ca Biserica Greco Catolica din Transilvania, ce a fost infiintata in jurul anilor 1700, a jucat un rol important pentru dezvoltarea culturii romanesti in Ardeal, iar prin liderii ei, Inocentie Micu Klein, primul roman din Dieta Transilvaniei, a contribuit la castigarea drepturilor romanilor din Transilvania.

De aici se vede foarte bine Statuia lui Avram Iancu, pe langa care o sa treceti in drum spre urmatorul obiective. Este o opera realizata de sculptorul Florin Codre, cel ce a realizat si statuia ecvestra a lui Carol I din Bucuresti.

CETATEA MEDIEVALA din Targu Mures a fost construita in prima parte a anilor 1600, dupa ce o alta fortificatie de pe acest loc, construita in jurul anilor 1400, a fost distrusa de generalul Basta, ca represalii pentru sprijinul oferit lui Mihai Viteazul. A mai suferit modificari in perioada de dominatie austriaca iar in prezent se pastreaza foarte bine zidurile inconjuratoare, biserica din incinta si mai multe bastioane, ale caror nume dupa cum se stie se trageau conform traditiei vremii, de la bresla care le apara: tabacari, blanari, macelari, etc.

Va recomand sa urcati inspre cetate pe SCARILE RACOKZY, scari ce au fost pictate foarte frumos cu motive traditionale. In Romania am mai intalnit aceasta idee laudabila doar pe strada Xenofon din Bucuresti.

Scarile Racokzy Targu Mures(5)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

GRADINA ZOOLOGICA este intinsa pe o suprafata foarte mare si este situata in cea mai mare padure a orasului. Pana sa ajungeti la poarta principala o sa mergeti pe o alee racoroasa, strabatuta de un trenulet cu statii tematice. O sa remarcati ascunse in padure mai multe piste de alergat bine amenajate si un spatiu destinat aventurii, cu tiroliene, locuri de catarat, poduri, s.a.m.d.

Tot aici este si un imens spatiu de joaca pentru copiii de toate varstele, precum si mai multe locuri de servit masa impreuna cu familia. Langa aceste locuri sunt amenajate gratare, iar in cazul in care nu aveti chef sa vi-l pregatiti singuri, atunci gasiti aici mai multe terase care servesc aceleasi preparate. Duminica este locul perfect de petrecut timpul aici, de adunat familia si prietenii, cu mic si mare.

Mi-a placut la aceasta gradina zoologica faptul ca sunt puse la dispozitie mici carucioare, cu ajutorul carora ii poti plimba pe cei mici, asa cum am vazut la gradina zoologica din Amsterdam. Am apreciat si ca elefantii si girafele au la dispozitie un spatiu exterior bine amenajat, astfel incat sa fie admirati de aproape, fara sa fie periculos pentru vizitatori.

Program de vizitare: 9-20. Adresa: Strada Verii, nr. 57.

http://www.zootirgumures.ro/contact.php

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Daca aveti la dispozitie mai multe zile va recomand sa vizitati in apropierea orasului si Palatul Teleki din Gornesti, Palatul Rhedey din Sangeorgiu de Padure, Castelul Haller, tabara de sculptura de la Oarba de Mures si sa incercati baile de la Sangeorgiu de Mures, Sovata sau Praid.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google, iar de acolo, daca apasati butonul “navigare”, o sa ajungeti cu functia gps direct la destinatia turistica…

Related Post