OBIECTIVE TURISTICE IN TARGU MURES

Palatul Culturii Targu Mures, Romania, obiective turistice, arhitectura Transilvania

TARGU MURES, locul in care s-a organizat ani de-a randul Festivalul International Peninsula, este un oras frumos si o destinatie culturala foarte interesanta, in care am ajuns de multe ori, lasandu-ne rasfatati de SPA-urile hotelurilor si impresionati placut de principalele obiective turistice ale orasului.

Va recomand sa vizitati principalele obiective turistice ale orasului incepand cu minunatul Palat al Culturii, ce gazduieste Muzeul Judetean si apoi sa intrati in Biserica Greco-Catolica, ce copiaza Biserica Sf. Petru pe care am vizitat-o in Vatican. Dupa ce ati vizitat cele doua obiective culturale treceti prin Piata Florilor si admirati de o parte si de alta cladirile cu arhitectura secession, apoi statuia Soldatului Necunoscut si statuia lui Avram Iancu din fata Catedralei Ortodoxe, Palatul Toldalagi si Biserica Catolica, continuand spre bine conservata cetate medievala, Scarile Racokzy, pictate cu motive traditionale si Casa Memoriala Avram Iancu. Luati masina apoi daca veniti cu copiii, si dati o fuga pana la Gradina Zoologica si alaturatul Parc de Aventura.

Tur Targu Mures

PALATUL CULTURII, monument de arhitectura in stilul secession, specific Imperiului Austriac, a fost ridicat in jurul anilor 1911 la initiativa primarului de la acea vreme. Am remarcat pe fatada un mozaic ce infatiseaza membrii orasului aducand un omagiu Regatului Ungar. Un mozaic creat de Aladar  Kriesch- important pictor ungar, care a creat scoala de la Godolo, renumita scoala de pictura de langa Budapesta si care a realizat faimosul tablou cu David Francisc- Intemeietorul Bisericii Unitariene. 

Nu poti sa ramai neimpresionat nici de mozaicul acoperisului si de basorieliefurile care decoreaza cladirea cu scene ce fac referire la marii oameni de cultura ai Imperiului Austriac: Liszt si Bolyai. Apoi la interior de impresionanta sala de spectacole, de frumusetea decoratiunilor cu elemente florale ce impodobesc peretii si plafoanele cladirii, de unicele coloane cu insertii metalice si de frumoasele vitralii reprezentand scene din basmele unguresti. Cladirea in sine este o superba comoara, ce adaposteste alte bijuterii: o multime de tablouri de mari dimensiuni create de pictori unguri si romani.

Adresa: Targu Mures, Str. George Enescu nr. 2. Orar de vizitare: luni inchis, vara marti-duminica 9-18, iarna marti-duminica 9-16

http://www.palatulculturiimures.ro/contact.html

http://www.muzeumures.ro/main.php?object=staticpage&id=158

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

BISERICA GRECO-CATOLICA SAU ROMANA UNITA CU ROMA este foarte aproape de Palatul Culturii si seamana foarte mult cu Biserica Sf. Petru pe care am vazut-o in Vatican. Am citit mai apoi ca este chiar o copie a bisericii Sf. Petru si ca a fost construita undeva in jurul anilor 1920. In fata bisericii am gasit sculptura realizata de Anton Ratiu, reprezentandu-l pe Emil Dandea, primarul din anii ’20 considerat unul dintre principalii initiatori ai modernizarii orasului.

Trebuie vizitat acest monument nu doar pentru frumusetea lui si pentru faptul ca a fost inspirat dupa biserica de la Vatican ci si pentru faptul ca Biserica Greco Catolica din Transilvania, ce a fost infiintata in jurul anilor 1700, a jucat un rol important pentru dezvoltarea culturii romanesti in Ardeal, iar prin liderii ei, Inocentie Micu Klein, primul roman din Dieta Transilvaniei, a contribuit la castigarea drepturilor romanilor din Transilvania.

Porniti apoi prin Piata Florilor si admirati cladirile baroc, secession si neoromanesti, trecand pe langa statuia Eroilor si statuia lui Avram Iancu, amplasata in fata Catedralei Ortodoxe.

Statuia Eroului Necunoscut a fost realizata in anii ’60 de un sculptor targmuresean, iar statuia lui Avram Iancu este o opera realizata de sculptorul Florin Codre, cel ce a realizat si statuia ecvestra a lui Carol I din Bucuresti .

Catedrala Ortodoxa, ce a fost ridicata in anii’20, m-a impresionat prin colectia de picturi cu vechi bisericute din Transilvania iar Biserica Catolica prin pictura murala a tavanului si sculpturile cu sfinti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CETATEA MEDIEVALA din Targu Mures a fost construita in prima parte a anilor 1600, dupa ce o alta fortificatie de pe acest loc, construita in jurul anilor 1400, a fost distrusa de generalul Basta, ca represalii pentru sprijinul oferit lui Mihai Viteazul. A mai suferit modificari in perioada de dominatie austriaca, iar in prezent se pastreaza foarte bine zidurile inconjuratoare, biserica din incinta si mai multe bastioane, al caror nume, dupa cum se stie, se trageau conform traditiei vremii de la bresla care le apara: tabacari, blanari, macelari, etc.

Va recomand sa urcati inspre cetate pe SCARILE RACOKZY, scari ce au fost pictate foarte frumos cu motive traditionale. In Romania am mai intalnit aceasta idee laudabila doar pe strada Xenofon din Bucuresti.

Scarile Racokzy Targu Mures(5)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Langa cetate am vizitat si CASA MEMORIALA AVRAM IANCU, un mic muzeu ce a fost inaugurat in 2009 in imobilul in care a locuit bravul Avram Iancu pe cand era cancelar (functionar ce intocmea documentele oficiale) la Tabla Regeasca (Curtea de Apel) din oras. Motivele pentru care tineam sa ajung aici si care ar trebui sa fie identice pentru fiecare roman, sunt sentimentele de recunostinta pentru Avram Iancu- cel care a luptat pentru drepturile romanilor din Transilvania, pentru cinstirea memoriei lui si pentru rememorarea acestor importante file de istorie.

Pe urmele lui Avram Iancu am mai calcat atunci cand am vizitat casa sa natala din Incesti si mormantul sau de la Tebea, iar aceste vizite mi-au amintiti si de Blaj , locul unde s-au tinut adunarile revolutionarilor romani si de alte obiective istorice legate de Balcescu , Eftimie Murgu,  Axente Sever, Ion C. Bratianu, Stefan Golescu, Popa Sapca, s.a.m.d.

Muzeul este mic, fiind organizat in doua camere unde sunt expuse o multime de informatii legate de Avram Iancu si de Revolutia de la 1848. Am gasit aici o reproducere dupa intalnirea lui Avram Iancu cu Nicolae Balcescu, poze cu armele folosite de moti, arme ce se afla la Muzeul din Lupsa, poze cu sabia lui Avram Iancu de la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, poze cu prefectii lui Avram Iancu si cu un monument-cruce ridicat in cinstea unuia dintre ei si amplasat in Sangeorgiu de Mures, un monument ce impreuna cu alte monumente a fost aruncat in aer in 1940 de guvernul Ungariei.

Nu am gasit din pacate obiecte care sa-I fi apartinut lui Avram Iancu dar m-a impresionat un extras din Juramantul soldatilor lui Avram Iancu: “Eu jur ca voiu sustine totdeauna natiunea noastra romana pe calea dreapta si legitima si o voi apara cu toate puterile contra oricarui atac si asupriri; nu voiu lucra biciodata in contra drepturilor si intereselor natiunii romane, precum libertatea, egalitatea si fraternitatea; peste aceste pricini voiu respecta toate natiunile ardelene poftind egala respectare de la dansele, nu voiu incerca sa asupresc pe nimeni dar nici nu voiu suferi sa se asupreasca nimeni. Voiu conlucradupa putinta la desfintarea iobagiei, la emanciparea industriei si comertului, la pastrarea dreptatii, la inaintarea binelui umanitatii, al natiunilorromane si al patriei noastre. Asa sa-mi ajute Dumnezeu.”

In acest muzeul am mai gasit cateva obiecte etnografice din Tara Motilor, o imagine cu tabloul Romania Revolutionara a lui Constantin Daniel Rosenthal, pictorul omorat de unguri, cateva harti ce indicau principalele lupte date de Craisorul Muntilor in Transilvania si i-am gasit pe membri Comitetului National Roman constituit la Marea Adunare Nationala de la Blaj: Andrei Saguna, Simion Barnutiu, Aron Pumnul, George Baritiu, Timotei Cipariu, August Treboniu Laurean, Avram Iancu, s.a.m.d.

Din pacate, acest muzeu a fost incendiat in 2012 cu cockteiluri Molotov, iar anterior s-a incercat distrugerea panoului comemorativ de pe cladire si s-a distrus un panou care indica locatia acestuia si pana acum extremistii antiromanesti nu au fost prinsi.

Este important sa vizitezi acest muzeu memorial pentru ca Avram Iancu s-a luptat pentru drepturile romanilor din Transilvania, organizand Legiunea Auraria Gemina cu care a luptat impotriva armatei unguresti, dezamagit fiind de faptul ca acestia doreau doar emanciparea natiunii ungare, fara drepturi pentru romanii care erau de doua ori mai numerosi. Dorinta de dreptate a lui AVRAM IANCU i-a fost transmisa din stramosi, avand in vedere ca fratele bunicului lui Avram Iancu a fost chiar Horea, rasculatul de la 1784. Este important sa se cunoasca istoria, dar aceasta trebuie sa fie critica de ambele parti si spusa in asa fel incat sa nu creeze conflicte, avand in vedere ca apartinem cu totii Europei si ca ar  trebui sa ne intereseze mai mult dezvoltarea, cinstea si colaborarea.

Am vizitat muzeul impreuna cu fiul meu de 5 ani care este obisnuit cu vizitele la muzee si la monumente istorice si care a intrat aici foarte incantat, astfel incat l-a impresionat pe muzeograf. Din pacate, muzeul este organizat destul de anost si nu are puterea de a face un copil interesat sau de a atrage vizitatori, chiar daca muzeugruful este patriot si poate povesti multe lucruri despre istorie. Muzeul nu percepe o taxa de intrare, fiind organizat de Asociatia cultural- patriotica Avram Iancu, care mai organizeaza aici sesiuni cultural-patriotice, de poezie, cantece traditionale, istorie. In cazul in care fondurile permit, le-as recomanda organizatorilor pentru a face muzeul cat mai interectiv si atractiv, sa foloseasca o holograma cu Avram Iancu, asa cum am vazut la Palatul Cuza din Ruginoasa sau la Casa Memoriala Mihail Kogalniceanu din Iasi, o macheta cum am vazut la Muzeul Petofi Sandor din Albesti, un filmulet care sa prezinte care au fost combatatii si motivele acestor batalii si sa restranga cumva informatiile pentru a transmite doar cateva idei esentiale despre Avram Iancu si lupta sa. Le-as recomanda sa puna si informatii in limba engleza si de ce nu in ungureste, sa comercializeze suveniruri, constand in bustul lui AVRAM IANCU, picturi, statuete, carti, s.a.m.d.

Program de vizitare: vineri, sambata, duminica, luni inchis, marti-joi 10-18. Apasa mai sus pe numele scris cu litere mari pentru a ajunge la destinatie.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

GRADINA ZOOLOGICA este intinsa pe o suprafata foarte mare si este situata in cea mai mare padure a orasului. Pana sa ajungeti la poarta principala o sa mergeti pe o alee racoroasa, strabatuta de un trenulet cu statii tematice. O sa remarcati ascunse in padure mai multe piste de alergat bine amenajate si un spatiu destinat aventurii, cu tiroliene, locuri de catarat, poduri, s.a.m.d.

Tot aici este si un imens spatiu de joaca pentru copiii de toate varstele, precum si mai multe locuri de servit masa impreuna cu familia. Langa aceste locuri sunt amenajate gratare, iar in cazul in care nu aveti chef sa vi-l pregatiti singuri, atunci gasiti aici mai multe terase care servesc aceleasi preparate. Duminica este locul perfect de petrecut timpul aici, de adunat familia si prietenii, cu mic si mare.

Mi-a placut la aceasta gradina zoologica faptul ca sunt puse la dispozitie mici carucioare, cu ajutorul carora ii poti plimba pe cei mici, asa cum am vazut la gradina zoologica din Amsterdam. Am apreciat si ca elefantii si girafele au la dispozitie un spatiu exterior bine amenajat, astfel incat sa fie admirati de aproape, fara sa fie periculos pentru vizitatori.

Program de vizitare: 9-20. Adresa: Strada Verii, nr. 57.

http://www.zootirgumures.ro/contact.php

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Daca aveti la dispozitie mai multe zile va recomand sa vizitati in apropierea orasului si Palatul Teleki din Gornesti, Palatul Rhedey din Sangeorgiu de Padure, Castelul Haller, tabara de sculptura de la Oarba de Mures si sa incercati baile de la Sangeorgiu de Mures, Sovata sau Praid.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google, iar de acolo, daca apasati butonul “navigare”, o sa ajungeti cu functia gps direct la destinatia turistica…