Colectia Ligia si Pompiliu Macovei, obiective turistice Bucuresti, Romania (24)

COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI se afla intr-un micut muzeu gazduit de casa memoriala a diplomatului roman Pompiliu Macovei si a pictoritei Ligia Macovei. Imobilul de pe strada 11 Iunie din Bucuresti, in apropierea Muzeului Tehnic Leonida si a scarilor pictate de pe Str. Xenofon, a fost construit in stil francez si a apartinut sotilor Macovei. Acestia l-au donat Muzeului Bucuresti impreuna cu toate obiectele lor: vasta biblioteca cu carti, tablourile realizate de artisti celebri, mobilierul si obiectele aduse din intreaga lume.

Am admirat in COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI, tablourile realizate de Theodor Pallady, de Alexandru Ciucurencu, de Dimitrie Ghiata, de Gheorghe Petrascu, Iosef Iser, Nicolae Tonitza, precum si pe cele ale pictoritei Ligia Macovei- eleva a Ceciliei Cutescu Stork si a lui Corneliu Mendrea.

Mi-au placut din acest muzeu si colectia de arta populara romaneasca, vasul dinastiei Shang din 1700 i.Ch, oglinda de Bohemia, masa islamica si scaunele nemtesti. Am remarcat pe un scaun afgan din COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI, prezenta motivului popular „floarea vietii”, atat de intalnit la noi in tara, asa cum la Muzeul Carol I din Braila am vazut acelasi semn sculptat pe o oglinda otomana.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La plecarea mea de la COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI, supraveghetoarea muzeului, mi-a oferit gratuit cateva ziare despre istoria Bucurestiului, ziare pe care le-am citit ulterior intr-un weekend si care mi-au facut cunoscute mai multe lucruri interesante despre istoria capitalei. Am aflat astfel despre trasurile Bucurestiului si de faptul ca pana pe la 1800 doar boierii si domnitorul aveau voie sa detina trasuri, astfel ca pana si oamenilor cu stare, care nu aveau rang boieresc, le era interzis acest lucru. Apoi, am aflat ca se facea diferentiere intre numarul de cai inhamati la o trasura- boierii aveau voie sa foloseasca doar doi cai, pe cand domnitorul patru sau sase cai. Conationalii nostrii preferau inca de pe atunci trasurile nemtesti si multi calatori straini remarcau faptul ca „trasuri atat de frumoase ca in Bucuresti nu se gasesc nici la Paris sau Viena” si asta m-a facut sa ma gandesc la pasiunea pentru masini a romanilor din zilele noastre si la numarul mare de masini scumpe prezente pe strazile noastre (se pare ca si pe acele vremuri romanul avea aceleasi naravuri..). Am mai aflat ca trasurile Bucurestiului se imparteau in categorii: clasa 1 cu felinare rosii, clasa 2 cu felinare albe si clasa 3 cu felinare negre. In Bucuresti erau renumiti si apreciati muscalii- veniti in anii 1800 cu Armata Rusa sau scopitii (intalniti si prin Delta Dunarii). Tot de la rusi vine si numele de birjar– nume ce provine de la trasurile ce se adunau in fata Bursei din Sankt Petersburg, la care ei ii ziceau “Birja”. Am citit si despre obiceiul plimbarilor “de la Sosea”- care era de fapt Soseaua Kiseleff, unde se organizau bataile cu flori si toata lumea buna trebuia sa vina zilnic, vara, iarna, iar la sosire caii mergeau la trap si se intorceau la pas.

Am retinut specialitatile de “bere in sifoane”, beri ce se serveau la faimosul restaurant Trocadero- aflat pe locul Parcului Carol si al Muzeului Tehnicii Dimitrie Leonida. Am aflat de luptele de pe Dealul Patriarhiei, unde lui Marghiloman, pietrele multimii i-au gaurit jobenul. Am citit si de marele incendiu ce a cuprins Bucurestiul la mijlocul anilor 1800- atunci cand preotii, pentru a oprii focul, au scos moastele Sfantului Dimitrie Basarobov aflate la Patriarhie si le-au plimbat pe strazi, iar Anton Pann intalnit la Ramnicu Valcea si la casa sa memoriala din Bucuresti a scris urmatoarele versuri:

“Vedeai pe omul ca arde, piere

Si de viu focul il ingroapa

Si n-avea nimeni vreo putere

Sa intre-nflacari de-al scapa”…

Am citit pentru prima data in aceste ziare de vestita geamala- o papusa mare cu doua capete si patru maini, care era purtata pe la balciuri si in parcul care astazi este Cimitirul Bellu, unde se mai dansa chindia, arnauteanca, “rata” si “ca la usa cortului”. Am aflat ca in Parcul Herastrau a infiintat Carol al II-lea Yacht Clubul Roman si ca pe timpul comunistilor parcul se mai numea Stalin, la fel ca si orasul Brasov.

COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI este un muzeu relativ nou, unde iubitorii de arta au cu siguranta ce vedea. Va invit sa-l vizitati!

Program de vizitare: miercuri- duminica 10-18, luni-marti inchis. Pret bilet : 5 lei.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *