COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI

Colectia Ligia si Pompiliu Macovei, obiective turistice Bucuresti, Romania (24)

COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI se afla intr-un micut muzeu, casa memoriala a diplomatului roman Pompiliu Macovei si a pictoritei Ligia Macovei. Imobilul de pe strada 11 Iunie construit in stil francez in apropierea Muzeului Tehnic Leonida si a scarilor pictate de pe Str. Xenofon a apartinut sotilor Macovei. Acestia l-au donat Muzeului Bucuresti impreuna cu toate obiectele lor: vasta biblioteca cu carti, tablouri realizate de artisti celebri, mobilier si obiecte aduse din intreaga lume.

Am admirat aici tablouri realizate de Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiata, Gheorghe Petrascu, Iosef Iser, Nicolae Tonitza, precum si ale pictoritei Ligia Macovei, eleva a Ceciliei Cutescu Stork si Corneliu Mendrea.

Mi-au placut colectia de arta populara romaneasca, vasul dinastiei Shang din 1700 i.Ch, oglinda de Bohemia, masa islamica si scaunele nemtesti si am remarcat motivul popular floarea vietii atat de intalnit la noi, sculptat pe un scaun afgan, asa cum la Muzeul Carol I din Braila am vazut acelasi semn sculptat pe o oglinda otomana.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La plecare, supraveghetoarea muzeului mi-a oferit gratuit cateva ziare despre istoria Bucurestiului, pe care le-am citit ulterior intr-un weekend si care mi-au facut cunoscute lucruri interesante despre istoria capitalei. Am aflat astfel despre trasurile Bucurestiului si faptul ca pana pe la 1800 doar boierii si domnitorul aveau voie sa detina trasuri, astfel ca oamenilor cu stare care nu aveau rang boieresc le era interzis acest lucru. Apoi, se facea diferentiere intre numarul de cai inhamati la trasura, boierii aveau voie sa foloseasca doar doi cai, pe cand domnitorul patru sau sase. Conationalii nostrii preferau inca de pe atunci trasurile nemtesti si multi calatori straini remarcau faptul ca trasuri atat de frumoase nu se gasesc nici la Paris sau Viena si asta m-a facut sa ma gandesc si la pasiunea din zilele noastre a romanilor pentru masini si numarul mare de masini scumpe pe care il vedem pe strazile noastre. Am mai aflat ca trasurile Bucurestiului se imparteau in categorii: clasa 1 cu felinare rosii, clasa 2 cu felinare albe si clasa 3 cu felinare negre. In Bucuresti erau renumiti si apreciati muscalii, veniti in anii 1800 cu Armata Rusa sau scopitii (intalniti si prin Delta Dunarii). Tot de la rusi vine si numele de birjar, provenind de la trasurile ce se adunau in fata Bursei din Sankt Petersburg, la care ei ii ziceau “Birja”. Am citit si despre obiceiul plimbarilor “de la Sosea” care era de fapt Soseaua Kiseleff, unde se organizau bataile cu flori si toata lumea buna trebuia sa vina zilnic, vara, iarna, iar la sosire caii mergeau la trap si se intorceau la pas.

Am retinut specialitatile de “bere in sifoane” ce se serveau la faimosul restaurant Trocadero, aflat pe locul Parcului Carol si Muzeul Tehnicii Dimitrie Leonida, de luptele de pe Dealul Patriarhiei unde lui Marghiloman pietrele multimii i-au gaurit jobenul, de marele incendiu ce a cuprins Bucurestiul la mijlocul anilor 1800, atunci cand preotii pentru a oprii focul au scos moastele Sfantului Dimitrie Basarobov aflate la Patriarhie si le-au plimbat pe strazi iar Anton Pann intalnit la Ramnicu Valcea a scris urmatoarele versuri:

“Vedeai pe omul ca arde, piere

Si de viu focul il ingroapa

Si n-avea nimeni vreo putere

Sa intre-nflacari de-al scapa”…

Am auzit prima data de vestita geamala, o papusa mare cu doua capete si patru maini care era purtata pe la balciuri si in parcul care astazi este Cimitirul Bellu, unde se mai dansa chindia, arnauteanca, “rata” si “ca la usa cortului”. Ca in Parcul Herastrau a infiintat Carol al II-lea Yacht Clubul Roman si ca pe timpul comunistilor parcul se mai numea Stalin la fel ca si orasul Brasov.

Este un muzeu relativ nou unde iubitorii de arta au cu siguranta ce vedea. Va invit sa-l vizitati!

Program de vizitare: miercuri- duminica 10-18, luni-marti inchis. Pret bilet : 5 lei.

https://muzeulbucurestiului.ro/colectia-de-arta-ligia-si-pompiliu-macovei.html

Related Post

Un gând despre „COLECTIA DE ARTA LIGIA SI POMPILIU MACOVEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

84 − seventy nine =