Cheile Corcoaia, obiective turistice Romania, cele mai frumoase chei

Se apropia weekendul prelungit alocat evenimentului Corcova Trail Race, si ma intrebam ce pot sa mai vizitez pana sa ajung acolo. Aveam toata ziua de vineri la dispozitie, asa ca pana seara la ora 8 puteam sa vad lejer mai multe obiective.

In lista mea erau trecute de mai mult timp cateva atractii turistice ce se aflau in zona, trebuia doar sa le aleg pe unele pe care sa le vad cu aceasta ocazie, sa-mi calibrez traseul astfel incat sa nu fie prea obositor, si sa avem si o oprire pentru masa de pranz.

Cu fiecare calatorie vreau sa vad cat mai mult din zona vizitata, si astfel traseele mele sunt destul de ambitioase, cu multe obiective de vazut. Mereu mai am cateva obiective in plus pe lista, de rezearva, astfel incat traseul sa fie flexibil, sa pot adauga sau renunta la vreun obiectiv in functie de timpul ramas, de aglomeratia de pe drum sau de gradul de oboseala si dispozitia participantilor. De data aceasta am renuntat la o cula pe care o ratasem si in alte randuri, la o casa memoriala si la monumentul de la Pades

Am inclus in acest traseu natura cu frumusetea ei salbatica- Cheile Sohodolului unde s-au filmat scenele cu Adrian Pintea si Florin Piersic in filmele “Iancu Jianu Haiducul” si “Trandafirul Galben”, si Cheile Corcoaia– cele mai spectaculoase chei pe care le-am intalnit pana acum. Am trecut si pe la Casa Memoriala Constantin Brancusi – cel mai renumit sculptor roman si pe la Manastirea Tismana- loc in care s-a organizat Tudor Vladimirescu si in care a fost ascuns Tezaurul Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial.

Traseu prin Cheile Sohodolului, Hobita lui Constantin Brancusi, Manastirea Tismana, Cheile Corcoaia

Sunt obiective turistice interesante si deosebit de frumoase, la care se poate ajunge usor din Ramnicu Valcea, Targu Jiu, Craiova sau Drobeta Turnu Severin.

CHEILE SOHODOLULUI sunt formate de raul cu acelasi nume si sunt usor accesibile. Le puteti strabate cu masina, drumul fiind asfaltat. Dar mai bine este sa le descoperiti la pas, ca sa puteti admira indelung, cum au fost sculptati de apa colosii de piatra.

Chiar daca se intind pe circa 12 km, va recomand sa lasati masina in dreptul pesterii cu altar, si sa parcurgeti pe jos cei circa 750 de metri ramasi -cei mai spectaculosi dupa mine. PESTERA din Cheile Sohodolului este semnalizata cu un semn rutier amplasat pe partea dreapta a drumui si o puteti vizita traversand strada si urcand scarile sapate in piatra.

Cheile Sohodolului, obiective turistice Romania

Dupa ce am vizitat pestera cu altar ne-a continuat mai departe plimbarea prin Cheile Sohodolului. Am zarit mai jos pe partea dreapta un imens tunel in forma de piramida. Prin acest tunel ne-am imaginat ca dadea buzna nervosul Sohodol in zilele ploioase, asemenea unui zmeu care venea infuriat acasa. Ca sa-l vedem mai bine am coborat in albia raului, pe care l-am gasit acum secat.

Cheile Sohololului sunt renumite in special pentru doua sculpturi naturale, Inelul si Narile. Ambele se vad din aceeasi zona. Inelul este o formatiune de piatra perfect rotunda situata pe varful unei creste, iar Narile sunt doua tuneluri de circa 70 de metri sapate de Sohodol. Aceste forme naturale si denumiri m-au dus cu gandul la taramurile fermecate din filmul „Lord of the rings”, iar daca indragesti vechile filme romanesti si o sa revezi filmul Iancu Jianu haiducul, atunci „Narile” o sa-ti fie si mai drage, pentru ca pe aici isi cauta Tincuta iubitul, fluierand intr-o frunza, si tot aici s-a ascuns acesta de arnauti.

http://runcugorj.ro/cheile-sohodolului/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Binedispusi de placuta plimbare am continuat apoi calatoria noastra spre Hobita, parasind racoarea cheilor in care s-a filmat si “Trandafirul Galben” cu Margelatu’.

CASA MEMORIALA CONSTANTIN BRANCUSI DIN HOBITA ne-a impresionat prin simplitate. De fapt acolo nu este casa in care s-a nascut marele sculptor, ci una asemanatoare, cumparata din sat de autoritatile comuniste, si amplasata pe locul unde era vechea casa.

Se pare ca in urma succesiunii, lui Constantin Brancusi i-a revenit terenul, iar surorii acestuia casa, si aceasta a mutat-o 100 metri mai jos, unde acum este in paragina… O situatie similara am intalnit si la Casa Memoriala I.L Caragiale din fostul Sat Haimanale, unde, muzeul a fost amenajat intr-o casa din aceeasi perioada, dar nu in casa in care s-a nascut si a trait scriitorul. Mi-a placut totusi ca am calcat pe urmele marelui artist, ca am aflat mai multe lucruri despre viata lui, admirand astfel si o casa muzeu cu o arhitectura veche romaneasca, cu stalpi sculptati si interior simplu impodobit cu obiecte traditionale.

Linistea Satului Hobita, renumit pentru sculptorii sai in lemn care l-au initiat si pe Brancusi, pastreaza si o mica tabara de sculptura in piatra, asemanatoare cu cele de la Magura, de la Oarba de Mures sau de la Naeni.

Brancusi a plecat sa studieze la Paris, parcurgand drumul pana acolo pe jos. S-a inspirat in realizarea lucrarilor sale din arta romaneasca. A protestat fata de ocupatia nazista. I s-a refuzat de catre comunisti intoarcerea in tara…

Am plecat de aici gandindu-ma ca noi romanii puteam face mai multe pentru romanul care ne-a facut atata cinste. Pana acum nu l-am vazut promovat prea mult prin tara. Am gasit la Cula Racoviteanu din Mioveni o sculptura din lemn reprezentand o copie dupa celebra Domnisoara Pogany si i-am admirat Cumintenia Pamantului la Palatul Cotroceni, apoi la Muzeul BNR, sculpturile in aer liber din Targu Jiu, camera dedicata lui de la Muzeul de Arta din Craiova si Muzeul Zambaccian din Bucuresti.

E drept ca Franta l-a facut faimos si acum il promoveaza si-i cinsteste memoria mai mult ca noi prin atelierul muzeu pe care l-am vazut langa Centrul Pompidou din Paris, dar am putea si noi sa-l promovam mai mult, sa ne folosim de renumele lui si sa fim mandri de artistul roman care a introdus modernismul in sculptura.

Program de vizitare 9-17. 

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=321

Casa memoriala Constantin Brancusi, Hobita, obiective turistice Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MANASTIREA TISMANA este cel mai vechi asezamant monahal inca functional din Romania. Pe aceste locuri, Sfantul Nicodim, neam al Basarabilor, a ctitorit pe la 1300, pe timpul lui Radu I. o frumoasa biserica.

A ales un loc retras in mijlocul padurii, pe o cresta a Muntelui Starmina- nume care i-a inspirat pe cei de la Vinarte in crearea unui vin.

Manastirea Tismana, obiective turistice Gorj, Romania

Din pacate, vechea biserica nu s-a mai pastrat, actuala biserica fiind reconstruita in anii 1800, dar locul pastreaza file importante de istorie. Pe aici au trecut domnitorii Vlad Tepes, Neagoe Basarab si Mircea cel Batran– care a venit sa discute o alianta cu Regele Ungariei. Aici a gandit Tudor Vladimirescu marsul sau catre Bucuresti, iar in pestera de langa manastire s-a ascuns Tezaurul Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va recomand si voua sa va opriti la Manastirea Tismana pentru o plimbare placuta intr-un decor natural fantastic, pentru istoria si frumusetea arhitecturala a bisericii, pentru Muzeul BNR, frumos amenajat in pestera unde a fost ascuns tezaurul.

Muzeul se poate vizita fara taxa in zilele de marti pana duminica in intervalul 10-16.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am pornit mai departe la drum cu nerabdare, ca sa intalnim CHEILE CORCOAIA. Stiam ca sunt spectaculoase, si nu ne-au dezamagit deloc. Le-am trecut imediat pe locul I in clasamentul celor mai frumoasa chei din Romania.

Raul Cerna a creat aici o adevarata opera de arta, amplasata in mijlocul Parcului National Domogled. O lume ireala care te face sa crezi in basmele romanesti cu zmei. Cheile sapate de voinicul Rau Cerna, au forma unui tunel ce seamana cu Cheile Banitei.

Cheile Corcoaia, obiective turistice Romania, cele mai frumoase chei
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Traseul amenajat prin aceste chei nu este mai lung de 300 de metri, dar te face sa exclami la fiecare pas.

Merita sa ajungi aici? Cu siguranta, DA! Chiar daca drumul de piatra de circa 15 km l-am facut in circa 40 de minute. Cheile sunt absolut fascinante, iar daca nu te gandesti la povestile cu zmei, atunci imaginatia iti zboara catre OZN-uri sau masini mari construite de uriasii care ar fi putut sa sape in acest fel muntele.

Valea Cernei

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Spor la fotografiat!

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts