Cascada Lotrisor, Obiective turistice pe Valea Oltului

Principalele obiective turistice pe care le-am vizitat pe Valea Oltului sunt Varful Cozia – cu minunata sa priveliste, Cascada Lotrisor, Castrul Roman Arutela, Schiturile Rupestre de la Turnu, Biserica Cornet- o micuta bijuterie arhitectonica, retrasa Manastire Stanisoara, Manastirea Cozia-unde l-am cinstit pe Mircea cel Batran si Schitul Ostrov-primul schit de calugarite de pe teritoriul Romaniei, locul in care s-au calugarit sotia lui Neagoe Basarab si mama lui Mihai Viteazul
Traseu pe Valea Oltului

As putea zice ca din punct de vedere al atractivitatii turistice- Valea Oltului, este desconsiderata pe nedrept in fata surorii sale mai populare- Valea Prahovei. Desi, ca o Cenusareasa, Valea Oltului se ridica la inaltimea surorii sale si chiar o depaseste in multe privinte. Frumusetea Defileului Oltului este incomparabila cu cea a Vaii Prahovei- care parca doar in statiunea Busteni isi arata maretia. Valea Oltului este mai pura- avand o multitudine de biserici istorice, mai salbatica – avand varfuri abrupte de piatra ce o strajuiesc de ambele parti si cascade curajoase ce o alimenteaza, mai primitoare si mai bogata- avand ape binefacatoare.

Infoturism, Varful Cozia (27)
manastirea-cozia-19
Obiective turistice pe Valea Oltului, descopera Romania

In functie de directia din care veniti, din Valea Oltului mai puteti ajunge usor si la alte locuri frumoase din Romania, cum sunt: Rezervatia Buila Vanturarita, culele si bisericile din zona Horezu, Cascada Scorusu si statiunea de ski de la Vidra, maretul Sibiu si frumosul Ramnicu Valcea, la obiectivele de la Govora, Olanesti si Ocnele Mari.

Incep acest traseu istorico-turistic cu vizitarea SCHITULULUI OSTROV, care m-a impresionat in primul rand prin amplasarea sa pe o insulita inconjurata de apele Oltului.

SCHITUL OSTROV a fost construit in jurul anilor 1500, fiind o ctitorie a lui Neagoe Basarab, ca si Manastirea Curtea de Arges. Este primul schit de calugarite de pe teritoriul Romaniei, aici calugarindu-se sotia lui Neagoe Basarab si mama lui Mihai Viteazul. Am descoperit in acest loc un mic muzeu, unde erau expuse obiecte de arta bisericeasca si am retinut ca trei icoane de aici sunt expuse la Muzeul de Arta al Romaniei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Manastirea Ostrov (2)

Am revizitat apoi arhicunoscuta MANASTIREA COZIA– regina spiritualitatii de pe Valea Oltului.  MANASTIREA COZIA este o ctitorie de la sfarsitul anilor 1300 a marelui domnitor Mircea cel Batran si locul sau de odihna.

De cum am intrat in biserica Manastirii Cozia, am gasit pe un perete imaginea lui Mircea si a fiului sau Mihai, imbracati in frumoase costume de cavaleri. Purtau amandoi mantii rosii cu marginile infrumusetate de modele bizantine, iar pe intregul lor erau desenate sfinte cruciulite- pentru a simboliza crestinismul. Mircea se diferentia prin genunchierele aurite, ce reprezentau vulturul bicefal si prin sabia domneasca ce o purta la mijloc. O imagine memorabila pe care am gasit-o si la Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea. Mi-l imaginam cu aceasta ocazie si pe nemuritorul nostru Nicolae Iorga, care a venit sa-i aduca un omagiu marelui nostru domnitor, si care, dupa ce a analizat vesmintele ctitorilor vechilor biserici romanesti, ne-a lasat cartea „Istoria Romanilor in chipuri si icoane”. M-am gandit si la dragul nostru Alexandru Vlahuta, care mentiona in „Romania Pitoreasca” masa lui Mircea si tunelul care ducea de langa strana, pana pe malul celalalt al Oltului, tunel care i-a salvat domnitorului viata in clipele de primejdie.

Si aici, ca si la Manastirea Brancoveni din zona Craiovei, a slujit preotul Radu Sapca- participant de marca la Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca, personaj pe care „l-am intalnit” langa Islaz si la Cetatea Sucidava de langa Turnu Magurele.

Racoroasa fantana gasita langa intrarea in Biserica Cozia, s-a construit in jurul anilor 1500, in timpul domniei lui Neagoe Basarab, ctitorul mandrei biserici de la Curtea de Arges, iar in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, in jurul anilor 1700, s-a refacut pictura bisericii si s-a construit pridvorul acesteia.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CASTRUL ROMAN ARUTELAce pazea cu strasnicie in trecut cursul Rului Oltul, a fost construit in jurul anilor 130 pe linia limesului Alutanus, de catre arcasii sirieni, chiar langa o asezare dacica. Cu siguranta ca ati trecut de multe ori pe langa el, si sper ca atunci cand v-ati oprit la un popas de alimentare la benzinaria OMV, ati coborat sa-l si vizitati.

Castrul roman Arutela, CALIMANESTI

CASTRUL ROMAN ARUTELA este amplasat intr-un cadru natural minunat, chiar pe malul Oltului si cu masivul Cozia pe fundal. Este interesant de vizitat chiar daca nu sinteti pasionati de istorie, dar daca veniti cu copiii le puteti povesti cate ceva despre romani, iar ei cu siguranta se vor arata impresionati de fortificatie si vor fi bucurosi sa foloseasca cadrul la cateva poze minunate.

Descoperirile arheologice facute in zona Castrului Arutela, in principal arme si monezi, le-am vazut expuse la Muzeul Militar din Bucuresti si la Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea.

Aproape de castru se afla MANASTIREA TURNU, iar ca sa ajungi la ea, trebuie sa traversezi Oltul si sa urmezi apoi un drum de piatra, marginit de apa si de stancaria abrupta.

Manastirea Turnu, Valea Oltului, obiective turistice Romania

MANASTIREA TURNU a preluat denumirea de la un turn de aparare din apropiere- turn ce a fost construit de catre legionarii din castrul roman Arutela. Interesanta este originea acestei manastiri, care incepe prin retragerea pe aceste locuri a unor calugari de la Manastirea Cozia. Acesti calugari si-au sapat in stanca mai multe chilii, urmand ca mai apoi, in jurul anilor 1600, sa construiasca aici si o biserica de piatra.

Minunata priveliste asupra raului Olt, frumoasa biserica de piatra si chiliile sapate in stanca ale MANASTIRII TURNU, fac din acest loc un obiectiv special ce merita vizitat, asezandu-l totodata pe lista ansamblurilor rupestre din Romania, alaturi de manastirile rupestere de la Corbii de Piatra, Namaiesti si Cetateni, cele de la ansamblul Bozioru sau cele de la Sinca Veche.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Manastirea Turnu

La CASCADA LOTRISOR se ajunge foarte usor din drumul national, urmand apoi pe un drum forestier bine intretinut, inca vreo trei kilometri.

Daca aveti chef de miscare, puteti ajunge la CASCADA LOTRISOR si pe jos, intr-o plimbare placuta prin padurea deasa, presarata cu mese de lemn, amplasate frumos pe marginea Lotrisorului jucaus.

Daca tineti sa ajungeti pana la CASCADA LOTRISOR cu masina, accesul va costa 10 lei. Trebuie sa urmati drumul forestier circa 10 minute, insotiti de Lotrisor si de frumoasele sale chei.

Din pacate, si cu aceasta vizita, imi reamintesc de o mare problema a turismului din Romania, si anume inaccesibilitatea usoara catre obiectivele turistice si legarea lor facila de statiuni, prin alei pietonale sau piste de biciclete, astfel incat sa minimizam cat mai mult traficul auto. Si in acest, nu se poata ajunge din statiunea alaturata pana la CASCADA LOTRISOR pe jos sau cu bicicleta. In plus, trebuie sa fiti foarte atenti dupa indicatorul cascadei, care nu este foarte vizibil, dar si dupa punctele de reper mentionate mai jos, pentru ca google maps nu recunoaste drumul forestier.

Daca veniti dinspre Calimanesti, dupa ce lasati pe dreapta Motelul Lotrisor, chiar inainte sa traversati podul peste raul cu acelasi nume, trebuie sa faceti stanga. Atentie ca este linie continua, asa ca daca vreti sa mergeti cu masina, mai bine continuati pana unde puteti intoarce si retineti sa faceti dreapta imediat dupa pod. Daca vreti sa mergeti pe jos si daca oricum nu trebuie sa intoarceti, atunci puteti sa lasati masina intr-o parcare, putin mai in fata.

cascada-lotrisor

Am vizitat MANASTIREA CORNETU pentru vechimea ei– fiind ridicata pe la 1600, pentru frumusetea arhitecturala si pentru pozitionarea pitoreasca pe malul Oltului, langa monumentul-pod peste calea ferata.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De pe Valea Oltului puteti sa urcati si la cabana de pe Varful Cozia, sau doar sa faceti o plimbare placuta pana la retrasa Manastire Stanisoara.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

36 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *