OBIECTIVE TURISTICE PE VALEA OLTULUI

Cascada Lotrisor, Obiective turistice pe Valea Oltului

As putea zice ca din punct de vedere al atractivitatii turistice, Valea Oltului, este desconsiderata pe nedrept in fata surorii mai populare, Valea Prahovei. Desi Cenusareasa se ridica la inaltimea surorii ei si chiar o depaseste in multe privinte. Frumusetea defileului Oltului este incomparabila cu cea a Prahovei, care parca doar in statiunea Busteni isi arata maretia. Valea Oltului parca e mai pura, uimindu-te cu multitudinea bisericilor istorice, cu varfurile sale falnice, cu cascadele curajoase, cu apele ei binefacatoare si inca mai are multe de aratat.

Infoturism, Varful Cozia (27)

manastirea-cozia-19

Obiective turistice pe Valea Oltului, descopera Romania

In functie de directia din care veniti, de aici puteti ajunge usor sa vizitati si alte locuri frumoase ale Romaniei, cum sunt rezervatia Buila Vanturarita, culele si bisericile din zona Horezu, Cascada Scorusu si statiunea de ski de la Vidra, maretul Sibiu si frumosul Ramnicu Valcea, obiectivele de la Govora, Olanesti, Ocnele Mari s.a.m.d.

De aici am urcat la Varful Cozia ca sa ma bucur de minunata sa priveliste, am facut o plimbare la Cascada Lotrisor, am vizitat castrul romanilor Arutela, schiturile rupestre de la Turnu, micuta bijuterie Cornet, retrasa manastire Stanisoara si i-am vizitat pe Mircea cel Batran la Cozia si pe mama lui Mihai Viteazul la Schitul Ostrov.

Traseu pe Valea Oltului

SCHITUL OSTROV impresioneaza in primul rand prin amplasarea sa pe o insulita inconjurata de apele Oltului. A fost construit in jurul anilor 1500, fiind o ctitorie a lui Neagoe Basarab ca si Manastirea Curtea de Arges. Este primul schit de calugarite de pe teritoriul Romaniei, aici calugarindu-se sotia lui Neagoe Basarab si mama lui Mihai Viteazul. Am descoperit in acest loc un mic muzeu unde sunt expuse obiecte de arta bisericeasca si am retinut ca trei icoane de aici sunt expuse la Muzeul de Arta al Romaniei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Manastirea Ostrov (2)

Apoi intalnesti sau reintalnesti arhicunoscuta MANASTIREA COZIA, regina spiritualitatii de pe Valea Oltului. O ctitorie a marelui domnitor Mircea cel Batran de la sfarsitul anilor 1300 si locul sau de odihna. De cum am intrat, am gasit imaginea lui Mircea si a fiului sau Mihai, imbracati in frumoase costume de cavaleri. Purtau amandoi mantii rosii cu marginile infrumusetate de modele bizantine iar pe intregul lor erau desenate sfinte cruciulite, pentru a simboliza crestinismul. Mircea se diferentia prin genunchierele aurite ce reprezentau vulturul bicefal si prin sabia domneasca ce-l cuprindea la mijloc. O imagine memorabila pe care am gasit-o si la Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea. Mi-l imaginam cu aceasta ocazie si pe nemuritorul nostru Nicolae Iorga, care a venit sa-i aduca un omagiu marelui domnitor si care, dupa ce a analizat vesmintele ctitorilor de vechi biserici romanesti, ne-a lasat cartea „Istoria Romanilor in chipuri si icoane”. M-am gandit si la dragul nostru Alexandru Vlahuta, care mentiona in „Romania Pitoreasca” masa lui Mircea si tunelul care ducea de langa strana pana pe malul celalalt al Oltului, tunel care i-a salvat domnitorului viata in clipele de primejdie.

Si aici, ca si la Manastirea Brancoveni din zona Craiovei, a slujit preotul Radu Sapca, participant de marca la revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca, pe care „l-am intalnit” langa Islaz si la cetatea Sucidava de langa Turnu Magurele.

Racoroasa fantana gasita langa intrare in Cozia s-a construit in jurul anilor 1500, in timpul domniei lui Neagoe Basarab, ctitorul mandrei biserici de la Curtea de Arges, iar in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, in jurul anilor 1700, s-a refacut pictura si s-a construit pridvorul.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CASTRUL ROMAN ARUTELA ce pazea cu strasnicie in trecut cursul Oltului, a fost construit in jurul anilor 130 pe linia limesului Alutanus de catre arcasii sirieni, chiar langa o asezare dacica. Cu siguranta ca ati trecut de multe ori pe langa el si sper ca atunci cand v-ati oprit la un popas de alimentare la benzinaria OMV, ati coborat sa-l si vizitati.

Castrul roman Arutela, CALIMANESTI

Amplasat intr-un cadru natural minunat, cu masivul Cozia pe fundal si situat chiar pe malul Oltului, este interesant de vizitat chiar daca nu santeti pasionati de istorie. Daca veniti cu copiii le puteti povesti cate ceva despre romani iar ei cu siguranta se vor arata impresionati de fortificatie si vor fi bucurosi sa foloseasca cadrul la cateva poze minunate.

Descoperirile arheologice facute in zona, in principal arme si monezi, le-am vazut expuse la Muzeul Militar din Bucuresti si la Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea.

Pentru a ajunge la MANASTIREA TURNU, trebuie sa traversezi Oltul si sa urmezi apoi un drum de piatra, marginit de apa si de stancaria abrupta.

Manastirea Turnu, Valea Oltului, obiective turistice Romania

Aceasta manastire a preluat denumirea de la un turn de aparare din apropiere, turn ce a fost construit de catre legionarii din castrul roman Arutela. Interesanta este originea acestei manastiri, care incepe prin retragerea pe aceste locuri a unor calugari de la Manastirea Cozia. Acestia si-au sapat in stanca mai multe chilii, urmand ca mai apoi, in jurul anilor 1600, sa construiasca aici si o biserica de piatra.

Minunata priveliste asupra raului Olt, frumoasa biserica de piatra si chiliile sapate in stanca, fac din acest loc un obiectiv special ce merita vizitat, asezandu-l totodata pe lista ansamblurilor rupestre din Romania, alaturi de manastirile rupestere de la Corbii de Piatra, Namaiesti si Cetateni, cele de la ansamblul Bozioru sau cele de la Sinca Veche.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Manastirea Turnu

La CASCADA LOTRISOR se ajunge foarte usor din drumul national, urmand apoi pe un drum forestier bine intretinut, inca trei kilometri.

Daca aveti chef de miscare puteti ajunge aici si pe jos, intr-o plimbare placuta prin padurea deasa, presarata cu mese de lemn amplasate frumos pe marginea raului jucaus.

Daca tineti sa ajungeti pana la cascada cu masina, accesul va costa 10 lei. Trebuie sa urmati drumul forestier circa 10 minute, insotiti de Lotrisor si de frumoasele sale chei.

O mare problema a turismului in Romania este inaccesibilitatea usoara catre obiectivele turistice si legarea lor facila de statiuni prin alei pietonale sau piste de biciclete, astfel incat sa minimizam cat mai mult traficul auto. Si in acest caz din pacate, nu stiu sa se poata ajunge pana la cascada pe jos sau cu bicicleta. In plus, trebuie sa fiti foarte atenti dupa indicatorul cascadei, care nu este foarte vizibil, dar si dupa punctele de reper mentionate mai jos, pentru ca google maps nu recunoaste drumul forestier.

Daca veniti dinspre Calimanesti, dupa ce lasati pe dreapta Motelul Lotrisor si chiar inainte sa traversati podul peste raul cu acelasi nume, trebuie sa faceti stanga. Atentie ca este linie continua, asa ca daca vreti sa mergerti cu masina, mai bine continuati pana unde puteti intoarce si retineti sa faceti dreapta imediat dupa pod. Daca vreti sa mergeti pe jos si daca oricum nu trebuie sa intoarceti, atunci puteti sa lasati masina intr-o parcare putin mai in fata.

cascada-lotrisor

Desi nu este ctitorita de vre-un domnitor celebru ci de un mare boier al timpului, am vizitat MANASTIREA CORNETU pentru vechimea ei, fiind ridicata pe la 1600, pentru frumusetea arhitecturala si pentru pozitionarea pitoreasca pe malul Oltului, langa monumentul-pod peste calea ferata.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De pe Valea Oltului puteti sa urcati si pana la cabana de pe Varful Cozia sau doar sa faceti o plimbare placuta pana la retrasa Manastirea Stanisoara.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

35 de gânduri despre „OBIECTIVE TURISTICE PE VALEA OLTULUI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *