MUZEUL SATULUI, UNUL DINTRE CELE MAI VIZITATE MUZEE DIN BUCURESTI

Infoturism, Muzeul Satului Bucuresti, obiective turistice Romania, case traditionale, arhitectura Romaneasca

MUZEUL NATIONAL AL SATULUI “DIMITRIE GUSTI” este un muzeu sinteza al satului romanesc si o frumoasa carte de vizita a Romaniei, un loc care le prezinta strainilor specificul arhitecturii si a artei romanesti, linia si culoarea caselor sale curate si smerite, ornamentele traditionale ale mobilierului, sculptura obiectele casnice si a uneltelor, modelul colorat al tesaturilor, aroma obiceiurilor din sat.

`

Este un loc perfect pentru o plimbare de duminica impreuna cu familia, un loc care merita din partea fiecarui roman mai multe vizite, nu doar una singura, pentru ca in felul acesta vom reusi sa redescoperim mostenirea lasata de stramosi, sa ne inspiram, sa ne desavarsim gusturile estetice, ba chiar sa ne rafinam si sa transmitem acest simt mai departe copiilor nostri.

Am gasit aici esenta frumosului, de parca tot pamantul romanesc a fost stors ca sa ne prezinte aici doar lucrurile faine. Am admirat motivele traditionale sculptate pe porti, dintele de lup, floarea vietii, soarele, luna, sfoara. Am vazut lavite, tipare de cas, lazi de zestre lucrate cu talent si maiestrie si am facut astfel o calatorie in timp care mi-a hranit sufletul si m-a facut sa ma gandesc la bunicii mei. 

Mi-am reamintit si de satele romanesti care mai pastreaza mici bijuterii arhitecturale, dar pe care incet incet le pierdem. In trecut acoladele, formele florale, braurile impletite si alte ornamente ale bisericilor sau ale caselor stramosesti erau preluate in arhitectura unei case chiar si de omul simplu, dar astazi totul se face drept, fara nici un fel de gust, fara nici o legatura cu mostenirea stramosilor nostri. Aceste modele au fost preluate in trecut in primul rand de elite, de intelectuali si de oamenii politici, asa cum am vazut la familia Cioranescu, la familia Bratienilor, la Golesti, la Campulungla Balcesti, la familia Minovici in Bucuresti, la Titulescu, la familia Bellu, la familia Lipatti, la George Enescu, s.a.m.d.

Infoturism, Muzeul Satului Bucuresti (5)

Pentru ca muzeul este organizat pe provinciile istorice ale tarii, celor mici le poti arata cum diferea arhitectura din Campia Romana fata de diferitele zone de munte, cea din Banat fata de cea din Moldova, cea din Delta Dunarii fata de cea din Secuime. Pot vedea cum arata un bordei, cosul pentru porumb, grajdul cu sura, colejina pentru adapostit uneltele, precum si diferite instalatii care nu se mai folosesc astazi, cum sunt moara de apa, piua, steampul aurifer, moara de vant, teascul pentru facut ulei, s.a.m.d. Ii poti chiar invata cuvinte noi pentru ei, cuvinte pe cale de disparitie sau regionalisme,cum sunt prispa, lavita, lepedeu, sindrila, bordei, cocina, tinda, cunie.

Unul dintre primele muzee de acest fel din lume, deschis in 1936 in prezenta Regelui Carol al Romaniei, a carui fundatie a sprijinit acest proiect, a avut la inceput si o componenta sociologica, aici locuind efectiv oameni din zonele din care au fost achizitionate casele.

Muzeul a trecut prin doua incendii din care s-a recuperat cu succes si a scapat de mutarea sa in afara Bucurestiului odata cu evenimentele din ’89, anterior conducerea comunista voia sa-si extinda si aici zona rezidentiala.

Imi place ca este un muzeu mereu in dezvoltare, achizitionand in mod continuu exponate, ultimul fiind cumparat in 2010. In prezent muzeul are peste 300 de monumente intinse pe o suprafata de 9 hectare si se va mai dezvolta pe o suprafata de peste 3 hectare cu alte monumente si cu o alee a minoritatilor din Romania. Il apreciez si pentru activitatea sa culturala, organizandu-se aici frecvent targuri ale mesterilor populari, zile ale diverselor zone ale tarii, precum si zile ale culturii diverselor popoare.

Asemenea muzee am mai vizitat in Romania si la Sibiu, la Golesti, la Ramnicu Valcea, la Oradea, la Cartiu.

 

Daca tot sunteti in zona si vremea va permite, atunci va recomand sa faceti o plimbare si prin PARCUL HERASTRAU, un parc arhicunoscut dar pe care l-am vizitat de atatea ori fara sa reusesc sa-i admir toate sculpturile. Sunt aici adevarate opere de arta, ca si in parcurile Cismigiu, Carol, Kiseleff, prin intermediul carora putem sa cunoastem personalitati valoroase ale lumii si importanti sculptori romani. Am vazut opera „Nimfa” realizata de Filip Marin, un sculptor pe care l-am mai intalnit si in Parcul Cismigiu .

I-am gasit sculptati pe poetii maghiari Ady Endre si Petofi Sandor, pe Goethe, Victor Hugo. Am admirat sculpturi ale constanteanului Ion Jalea cum sunt cele ale lui Illyci Tchaikovsky si Hercule doborand Centaurul.

Ion Jalea, sculptura Herastrau, Hercule doborand centaurul
Hercule doborand Centaurul, Ion Jalea

I-am vazut pe Ludwig van Beethoven, Nicolae Balcescu, George Cosbuc si pe „Cariatidele” lui Constantin Baraschi, campulungeanul care a realizat si sculptura din curtea bisericii in care este inmormantat Constantin Brancoveanu.

Oscar Han a realizat aici Curcanul, apoi busturile lui William Shakespeare si Alexandru Vlahuta (ca si in Cismigiu). Constantin Brancusi a fost sculptat de Ion Irimescu, un elev de-al lui Oscar Han si Dimitrie Paciurea, ale carui opere le-am mai vazut in fata Bisericii Slobozia din Bucuresti, prin statuia lui Dimitrie Cantemir si in Parcul Ioanid prin statuia violonistului Ion Voicu.

Mihai Onofrei l-a sculptat pe Mihai Eminescu iar in Parcul Regele Mihai I i-am gasit pe fondatorii Uniunii Europene: Jean Monnet, Robert Schuman, Altiero Spinelli, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Walter Hallstein, Paul Henri Spaak, Jean Rey, Johan Willem Beyen, Sicco Mansholt, Joseph Bech, Pierre Werner.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La intrarea principala in parc l-am gasit pe francezul Charles de Gaule, iar prin parc, ascunse de tufisuri, am gasit sculptate porti maramuresene si povesti mitologice romanesti: pe Dochia, Fata babei si fata mosului, Mesterul Manole, Toma Alimos, Miorita, Fat-Frumos.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Si daca tot sunteti in Parcul Herastrau si daca mai aveti timp la dispozitie, va recomand sa dati o fuga sa vizitati si Muzeele Minovici din zona Fantanii Miorita si a Garii Herastrau.

In speranta ca v-a placut articolul, va rog sa-l distribuiti pe facebook pentru a ne promova obiectivele turistice.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar acolo apasati butonul „navigare” ca sa va duca direct la obiectivul turistic…