MUZEUL NATIONAL AL SATULUI “DIMITRIE GUSTI” este un muzeu sinteza al satului romanesc si o frumoasa carte de vizita a Romaniei. Este un loc care le prezinta strainilor specificul arhitecturii si al artei romanesti, linia si culoarea caselor curate si smerite, ornamentele traditionale ale mobilierului, sculptura obiectele casnice si a uneltelor, modelul colorat al tesaturilor, aroma obiceiurilor din sat.
Muzeul Satului Dimitrie Gusti este un loc perfect pentru o plimbare de duminica impreuna cu familia, un loc care merita din partea fiecarui roman mai multe vizite, nu doar una singura, pentru ca in felul acesta vom reusi sa redescoperim mostenirea lasata de stramosi, sa ne inspiram de la ei, sa ne desavarsim gusturile estetice, ba chiar sa ne rafinam si sa transmitem acest simt mai departe copiilor nostri.
Am gasit la Muzeul Satului Dimitrie Gusti esenta frumosului, de parca tot pamantul romanesc a fost stors, ca sa ne prezinte aici doar lucrurile faine. Am admirat motivele traditionale sculptate pe porti- dintele de lup, floarea vietii, soarele, luna, sfoara. Am vazut lavite, tipare de cas, lazi de zestre lucrate cu talent si maiestrie si am facut astfel o calatorie in timp, care mi-a hranit sufletul si m-a facut sa ma gandesc la bunicii mei.
Mi-am reamintit cu aceasta ocazie si de satele romanesti care mai pastreaza mici bijuterii arhitecturale, dar pe care, incet, incet le pierdem. In trecut, acoladele, formele florale, braurile impletite si alte ornamente ale bisericilor, sau ale caselor stramosesti, erau preluate in arhitectura unei case chiar si de omul simplu, dar astazi, totul se face drept, fara niciun fel de gust, fara nicio legatura cu mostenirea stramosilor nostri. Aceste modele au fost preluate in trecut in primul rand de elite, de intelectuali si de oamenii politici, asa cum am vazut la Familia Cioranescu, la Familia Bratianu, la Golesti, la Campulung, la Balcesti, la Familia Minovici in Bucuresti, la Titulescu, la Familia Bellu, la Familia Lipatti, la George Enescu, s.a.m.d.
Pentru ca Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti este organizat pe provinciile istorice ale Romaniei, celor mici le poti arata cum diferea arhitectura din Campia Romana fata de diferitele zone de munte, cea din Banat fata de cea din Moldova, cea din Delta Dunarii fata de cea din Secuime. Pot vedea cum arata un bordei, cosul pentru porumb, grajdul cu sura, colejina pentru adapostit uneltele, precum si diferite instalatii care nu se mai folosesc astazi- cum sunt moara de apa, piua, steampul aurifer, moara de vant, teascul pentru facut ulei, s.a.m.d. Ii poti chiar invata cuvinte noi pentru ei, cuvinte pe cale de disparitie sau regionalisme-cum sunt prispa, lavita, lepedeu, sindrila, bordei, cocina, tinda, cunie.
Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti este unul dintre primele muzee de acest fel din lume, fiind deschis in 1936, in prezenta Regelui Carol al Romaniei- a carui fundatie a sprijinit acest proiect. Acest muzeu a avut la inceput si o componenta sociologica, aici locuind efectiv oameni din zonele din care au fost achizitionate casele.
Muzeul National al Satului a trecut prin doua incendii, din care s-a recuperat cu succes si a scapat de mutarea sa in afara Bucurestiului, odata cu evenimentele din ’89, pentru ca anterior, conducerea comunista voia sa-si extinda si aici zona rezidentiala…
Imi place ca este un muzeu mereu in dezvoltare, achizitionand in mod continuu exponate- ultimul fiind cumparat in 2010. In prezent, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti are peste 300 de monumente, intinse pe o suprafata de 9 hectare si se va mai dezvolta pe o suprafata de peste 3 hectare cu alte monumente si cu o alee a minoritatilor din Romania. Il apreciez si pentru activitatea sa culturala, organizandu-se aici frecvent targuri ale mesterilor populari, zile ale diverselor zone ale tarii, precum si zile ale culturii diverselor popoare.
Asemenea muzee am mai vizitat in Romania si la Sibiu, la Golesti, la Ramnicu Valcea, la Oradea, la Cartiu.
Am vazut in Parcul Herastrau opera „Nimfa”, realizata de Filip Marin, un sculptor pe care l-am mai intalnit si in Parcul Cismigiu . I-am gasit sculptati pe poetii maghiari Ady Endre si Petofi Sandor, pe Goethe si pe Victor Hugo. Am admirat sculpturi ale constanteanului Ion Jalea– cum sunt cele ale lui Illyci Tchaikovsky si Hercule doborand Centaurul. I-am vazut pe Ludwig van Beethoven, Nicolae Balcescu, George Cosbuc si „Cariatidele” lui Constantin Baraschi– campulungeanul care a realizat si sculptura din curtea Bisericii Sfantul Gheorghe Nou in care este inmormantat Constantin Brancoveanu. Oscar Han a realizat in Parcul Herastrau statuia Curcanul, apoi busturile lui William Shakespeare si Alexandru Vlahuta (ca si in Cismigiu). Constantin Brancusi a fost sculptat de Ion Irimescu- un elev de-al lui Oscar Han si de Dimitrie Paciurea- cel ce a sculptat statuia lui Dimitrie Cantemir de la Biserica Slobozia din Bucuresti si statuia violonistului Ion Voicu din Parcul Ioanid. Mihai Onofrei l-a sculptat pe Mihai Eminescu, iar in Parcul Regele Mihai I i-am gasit pe fondatorii Uniunii Europene: Jean Monnet, Robert Schuman, Altiero Spinelli, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Walter Hallstein, Paul Henri Spaak, Jean Rey, Johan Willem Beyen, Sicco Mansholt, Joseph Bech, Pierre Werner. La intrarea principala in Parcul Cismigiu l-am gasit pe francezul Charles de Gaule, iar prin parc, ascunse de tufisuri, am gasit sculptate porti maramuresene si povesti mitologice romanesti: pe Dochia, Fata babei si fata mosului, Mesterul Manole, Toma Alimos, Miorita, Fat-Frumos. Si daca tot sunteti in Parcul Herastrau va recomand sa dati o fuga si sa vizitati si Muzeele Minovici din zona Fantanii Miorita si a Garii Herastrau. Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/Langa Muzeul Satului Dimitrie Gusti este PARCUL HERASTRAU, un parc arhicunoscut, dar pe care l-am vizitat de atatea ori fara sa reusesc sa-i admir toate sculpturile. Sunt aici adevarate opere de arta, ca si in parcurile Cismigiu, Carol, Kiseleff, opere prin intermediul carora putem sa cunoastem personalitati valoroase ale lumii si importanti sculptori romani.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
11 Comments