Muzeul Casa de Targovet, Ploiesti, obiective turistice aproape de Bucuresti, Romania

PLOIESTIUL este o sursa importanta de obiective turistice, a caror valoare, cred ca este inca putin cunoscuta de bucuresteni si chiar si de catre ploiesteni. In plus, apropierea orasului Ploiesti de obiectivele turistice din zona viticola Dealu Mare, de cele de pe Valea Prahovei si Valea Doftanei, de cele din Campina, Valenii de Munte, Filipesti, sporesc si mai mult valoarea acestui oras.

Pentru vizitarea principalelor obiective turistice si a extrage astfel esenta „Capitalei Aurului Negru”- cum a fost in trecut mentionat orasul Ploiesti, va recomand sa va opriti mai intai in centrul orasului si sa intrati la Muzeul Casa de Targovet- care este muzeul meu preferat din acest oras, la Muzeul Petrolului– in care o sa descoperiti contributia romanilor la sectorul petrolier, la Muzeul Ceasului– sa vedeti instrumentele de masura ce au apartinut unor mari personalitati romane, la Muzeul de Arta „Ion Ionescu Quintus”- un templu cultural al orasului, la Muzeul I.l Caragiale, la Muzeele de Istorie si de Stiinte ale Naturii, Statuia Libertatii a Minervei- adusa din Franta la jumatatea anilor 1800 si Monumentul Vanatorilor.

Luati apoi masina si mergeti spre alte obiective istorice interesante ale orasului Ploiesti, la Biserica Domneasca – unde s-a descoperit sabia domnitorului Matei Basarab si la Biserica Sfanta Vineri – pictata de Gheorghe Tattarescu.

Tur Ploiesti, cele mai importante obiective turistice, Romania, Prahova

Orasul Ploiesti a fost dezvoltat pe o mosie de-a lui Mihai Viteazul si a dat la jumatatea anilor 1800 prima rafinarie de titei din lume, capatand astfel denumirea de „Capitala Aurului Negru”. 

1. Pentru istoria orasului Ploiesti in domeniul extractiei de petrol, am vizitat MUZEUL PETROLULUI, un muzeu unic in Romania si unul dintre putinele muzee de profil din lume.

Aici am vazut brevetele de inventie ale lui Lazar Edeleanu- cel ce a descoperit procesul de rafinare al petrolului, dar si amfetaminele. Apoi brevetele lui Valeriu Patriciu- tatal lui Dinu Patriciu, primul roman cu doctorat in geofizica, caruia ii datoram descoperirea mai multor zacaminte de petrol si gaze din Romania. La Muzeul Petrolului am aflat si despre evolutia instalatiilor de foraj si am descoperit istoria extragerii petrolului in Romania, undetiteiul s-a folosit inca de pe vremea dacilor, fiind gasit la suprafata pamantului. Apoi a fost folosit de romanii cuceritori- care i-au dat si numele pe care-l folosim astazi, „petroleum”.

Adresa: Str. Bagdasar, nr. 8, Ploiesti.

Muzeul Petrolului din Ploiesti

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=508

2. MUZEUL CEASULUI este un alt muzeu unicat din Romania, fiind interesant de vizitat pentru ceasurile ce au apartinut unor personalitati romanesti, cum sunt Constantin Brancoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Theodor Aman, BP. Hasdeu, I.L. Caragiale, precum si pentru a vedea cateva instrumente de masurare a timpului foarte speciale.

Adresa: Str. Nicolae Simache, nr. 1, Ploiesti.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=496

Muzeul Ceasului Ploiesti, obiective turistice aproape de Bucuresti, Romania

3. MUZEUL “CASA DE TARGOVET” este muzeul meu preferat din Ploiesti. Amplasat intr-o cladire din anii 1700, este un frumos monument de arhitectura romanesca. Este primul muzeu al orasului Ploiesti, fiind restaurat dupa Primul Razboi Mondial prin grija lui Nicolae Iorga.

Nu ai cum sa nu remarci vizitand acest muzeu, stucatura florala de pe peretii casei si plafonul sculptat in lemn, obiectele cu influente orientale si icoana de la Ierusalim – “piesa de rezistenta” (cum am gasit-o numita pe site-ul muzeului).

muzeul-casa-de-targovet-ploiesti-5
Muzeul Casa de Targovet, Ploiesti, obiective turistice aproape de Bucuresti, Romania

Muzeul „Casa de Targovet” sau Muzeul Hagi Prodan, prin arhitectura casei vechi ce-l gazduieste, ne transmite o lectie despre ceea ce inseamna frumos si despre arhitectura romaneasca pierduta de-a lungul timpului. Din pacate, aceasta lectie pare ca nu a fost invatata de romani in anii comunismului si nici chiar dupa. Doar acum, dupa zeci de ani de democratie, vad mici semne de constientizare, chiar de iluminare as zice, romanii incepand sa descopere arhitectura traditionala. Trecand prin satele romanesti, fie ca vorbim de zonele istorice Tara Romaneasca, Moldova sau Maramures, am observat cu incantare, ici colo, casute vechi- bijuterii arhitectonice, dar am si constatat cu intristare, trecand parca de la o stare la alta, ca aceste bijuterii arhitectonice sunt de fapt pe cale de disparitie. Pe langa faptul ca sunt tot mai rare, aceste case ce pastreaza bogatia arhitecturala romaneasca, erau si in paragina, iar din arhitectura lor nu s-a preluat mai nimic la celelalte case, mai nou construite. De parca romanii au uitat ce inseamna frumosul, traditia si istoria lor…

Adresa: Ploiesti, Str. Democratiei nr. 2, Program: luni: inchis, marti-duminica 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=493

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

4. MUZEUL I.L CARAGIALE DIN PLOIESTI parca nu a fost atat de interesant ca Muzeul I.L. Caragiale aflat in comuna natala a scriitorului, desi acesta, a fost infiintat mai demult si este aflat intr-o casa mai frumoasa, care seamana cu cea a Muzeului „Casa de Targovet”.

Chiar daca are mai multe obiecte personale ce au apartinut scriitorului I.L Caragiale, mi s-a parut mai “sarac” in prezentare si in organizare. Chiar si asa, merita cu siguranta sa-i faceti o vizita.

Adresa: Ploiesti, Strada Kutuzov nr. 1. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=492

Muzeul Caragiale, Tur Ploiesti, cele mai importante obiective turistice, Romania, Prahova
Muzeul Caragiale, Tur Ploiesti, cele mai importante obiective turistice, Romania, Prahova
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Muzeul I.L Caragiale Ploiesti (2)

5. Trecand prin Ploiesti vei remarca cu siguranta o serie de cladiri de factura interbelica, cu o arhitectura foarta interesanta. Una dintre aceste cladiri este cea a MUZEULUI DE ARTA PLOIESTI- un muzeu pornit in anii ’30 din colectiile lui Ion Ionescu Quintus si ale arhitectului Toma Socolescu.

Muzeul de Arta Ploiesti este un important obiectiv turistic al Ploiestiului si se afla intr-o cladire- monument de arhitectura, ce a apartinut unui bancher interbelic. Am admirat in acest muzeu rafinata amenajare interioara a cladirii si bogatia operelor de arta ale marilor nostri artisti nationali: Lecca, Aman, Hentia, Grigorescu, Pallady, Patrascu, Tuculescu, Storck, Oscar Han, Jalea, etc.

Adresa Muzeului de Arta: Blvd. Independentei nr. 1, Ploiesti.

http://www.artmuseum.ro/

Muzeul de arta Ploiesti, obiective turistice Prahova, Romania

6. MUZEUL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PRAHOVA este gazduit de o cladire in stil neoclasic, ridicata la mijlocul anilor 1800.

In parcul din fata muzeului au fost amplasate statuile lui Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza- marii nostri conducatori care parca ne invita de la intrare sa ne cunoastem istoria. Imediat cum am intrat in Muzeul de Istorie si Arheologie din Ploiesti am remarcat imensa monoxila- o ambarcatiune realizata dintr-un singur trunchi de copac, gasita in malurile raului Prahova. Am inteles ca acest exemplar este cea mai mare monoxila gasita pe teritoriul tarii noastre, eu mai vazand una doar la Muzeul de Istorie din Arad. Apoi, am admirat in Muzeul de Istorie si Arheologie din Ploiesti, bogat decoratele armuri orientale din sala Mihai Viteazul, trusa de argint si ceramica ce au apartinut familiei Cuza, o calimara de argint cu intarsii de pietre scumpe- asa cum am vazut la conacul brancovenesc de la Potlogi, ceramica realizata pentru a marca comemorarea Razboiul de Independenta a Romaniei, imagini interesante cu Familia Regala a Romaniei, tacamuri de argint ce i-au apartinut domnitorului Gheorghe Bibescu, obiecte ce i-au apartinut lui Nicolae Iorga, interesante pietre de mormant si balustrade medievale de castel. In zona de arheologie am vazut o parte din obiectele descoperite la curtea domneasca de la Targsoru Vechi, pe cele de la cetatea Tabla Butii si cele de la satul gumelnitean descoperit langa Manastirea Apostolache.

Adresa Muzeului de Istorie: Str. Toma Caragiu nr. 10, Ploiesti.

http://www.histmuseumph.ro/

Ploiesti, muzeul de istorie, obiective turistice Ploiesti, Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

7. MUZEUL DE STIINTE ALE NATURII PLOIESTI m-a impresionat mai mult pentru organizarea sa si pentru tehnologia de prezentare/experimentare, iar pentru asta urmeaza sa-l mai vizitez cel putin o data cu baiatul meu.

Adresa Muzeului de Stiintele Naturii: Str. Erou Calin Catalin nr. 1, Ploiesti.

http://www.muzbioph.ro/

In apropierea acestor muzee se afla cladirile HALELOR CENTRALE si CATEDRALA SFANTUL IOAN BOTEZATORUL, cladiri ce au fost construite in anii 1920 de acelasi arhitect roman, Toma Socolescu. Centrul orasului Ploiesti, mai ales in zonele din spatele arterelor principale, are multe cladiri istorice, cu o arhitectura deosebita, pe care, daca aveti timp, va invit sa le descoperiti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

8. Sunt multe statui amplasate in orasul Ploiesti, dar de importanta mare sunt Statuia Libertatii a Minervei- adusa din Franta la jumatatea anilor 1800 si Monumentul Vanatorilor din fata Garii de Sud- monument de la sfarsitul anilor 1800, ridicat in cinstea Razboiului de Independenta al Romaniei (cunoscut ca si unul dintre Razboaiele Ruso-Turce) si a victoriei de la Grivita (localitate de pe teritoriul actual al Bulgariei).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Monumentul eroilor gara de sud, obiective turistice Ploiesti, Romania
Ploiesti (1)

9. BISERICA DOMNEASCA DIN PLOIESTI este cel mai vechi monument de arhitectura din oras si evident cea mai veche biserica de aici- fiind construita de domnitorul Matei Basarab la mijlocul anilor 1600, in semn de multumire pentru victoria asupra domnitorului Moldovei, Vasile Lupu (care voia si el sa uneasca Principatele Romane asemenea lui Mihai Viteazul).

Interesant la Biserica Domneasca din Ploiesti este si faptul ca aici s-a descoperit sabia de lupta a voievodului Matei Basarab, fiind gasita incrustata in peretele de deasupra usii care duce spre pod.

Biserica domneasca, obiective turistice Ploiesti, Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Biserica Domneasca Ploiesti (2)

10. BISERICA SFANTA VINERI din Ploiesti a fost construita in anii 1800, pe timpul Regelui Carol I si m-a atras la ea in principal pentru frumoasa pictura interioara, realizata de marele pictor focsanean Gheorghe Tattarescu, pe care l-am mai admirat la Catedrala Mitropolitana din Iasi, la capela Palatului Stirbey din Buftea si la bisericile GhighiuBistritaZlatari, Coltea, Negru Voda, Ciolanu, s.a.m.d.

Ploiestiu este orasul care a gazduit „Republica de la Ploiesti”, in primii ani de domnie a lui Carol I si este orasul natal sau adoptiv al mai multor personalitati romanesti, cum sunt: I.L Caragiale, Take Ionescu, Mircea Ionescu Quintus, Toma Caragiu, Nichita Stanescu.

statuia lui Nichita Stanescu, Obiective turistice Ploiesti, monumente istorice, Prahova, Romania

Si daca tot ati ajuns in zona Ploiestiului, ati putea trece la plecare, in semn de multumire pentru mostenirea lasata de marele istoric Nicolae Iorga si pe la TROITA care marcheaza locul unde acesta a fost asasinat de legionari.

troita in memoria lui Nicolae Iorga, locul unde a fost asasinat de legionari

Din Ploiesti mai puteti vizita Conacul Stere din Bucov, Manastirea Turnu din Targsoru Vechi, Conacul Filipescu de la Filipesti Targ, Manastirea Varbila, Casa memoriala Nicolae Iorga si Manastirea Zamfira, Casa domneasca de la Brebu si Casa memoriala Nicolae Grigorescu, Casa memoriala I.l Caragiale din fostul sat Haimanale, Snagovul si Balteniul. zona viticola Dealu Mare cu Crama Domeniul Aristitei, Crama LacertACrama Domeniile SahateniCrama ServeCrama de PiatraCrama Mierla AlbaCrama BudureascaCrama Viile MetamorfosisCrama VinaliaCrama Domeniile Franco-Romane sau Crama Gramofon.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

30 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *