Statiunea CHEIA merita vizitata pentru cele cateva trasee frumoase pe care le poti face pornind din ea. Este o statiune foarte linistita, desi se afla pe drumul de deviere DN 1A. Iarna, nu am gasit prea multe de facut prin Cheia, in afara de plimbarile linistite prin zapada, si de nesfarsitul derdelus parcurs cu sania de la Cabana Muntele Rosu.
Pana am ajuns in Cheia, venind dinspre Bucuresti, ne-am mai oprit sa vizitam o parte dintre obiectivele turistice din Ploiesti, la Manastirea Zamfira pictata de Nicolae Grigorescu si la Casa Memoriala Nicolae Iorga din Valenii de Munte.
Chiar inainte sa intram in Cheia, ne-am oprit si la MANASTIREA SUZANA- o manastire de maici, situata foarte aproape de drumul principal, intr-o linistita poienita a Vaii Teleajenului.
Actuala Manastire Suzana a fost ridicata in jurul anilor 1800, si a pastrat numele primei starete- care a infiintat aici o biserica de lemn in jurul anilor 1700. Biserica Suzana este frumos pictatata de un ucenic al marelui pictor Gheorghe Tattarescu. Inca imi amintesc dupa aceasta vizita de linistea locului, de lumina calda a soarelui care umplea toata poienita, de fantana de piatra cu apa rece ca gheata, de arhitectura munteneasca, de culoarea verde a chiliilor si a anexelor manastirii, de mormintele ostasilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Am vazut ca aici, pe proprietatea Manastirii Suzana si la marginea raului se obisnuieste camparea off camping.
Cel mai spectaculos traseu ce se poate face din zona Statiunii Cheia, dar si unul dintre cele mai frumoase trasee din muntii nostri, este traseul ce duce spre Varful Ciucas.
Spre VARFUL CIUCAS am pornit de la cabana cu acelasi nume, preferand sa ajungem pana aici cu masina, ca sa nu mai parcurgem si traseul de circa 3 ore din Cheia. Drumul pana in fata Cabanei Ciucas este pietruit, si este bine intretinut, dar totusi ai nevoie de o masina cu tractiune integrala, pentru ca ultima parte este mai abrupta. Daca nu ai o astfel de masina, atunci te poti parca chiar inainte de ultima panta, si sa parcurgi pe jos cele cateva minute ramase pana la cabana, sau ii poti contacta pe cei de la cabana si contra cost (10/pers) te pot transporta ei.
De la Cabana Virful Ciucas pana la Varful Ciucas am avut parte de un traseu spectaculos si accesibil in acelasi timp, un traseu in care am admirat peisaje incredibile, cu masive de piatra de forme ciudate si grohotisuri spectaculoase, asezate pe un fundal de imagini alpine. A fost un traseu usor, de cel mult doua ore, pe care este greu sa te ratacesti si care poate fi parcurs si cu un copil de peste 6 ani- ajutat putin in ultima parte.
Este bine ca la intoarcere de la Varful Ciucas sa cobori pe traseul din dreapta, unde, te poti opri si la un minunat picnic, dar si la cules de afine sau merisoare, fructe de padure care se gasesc din belsug aici.
Cand am facut acest traseu, noi ne-am cazat in Statiunea CHEIA, dar la fel de bine puteti sa va cazati si la CABANA CIUCAS- un loc foarte pitoresc.
Am mai vizitat in aceasta statiune si MANASTIREA CHEIA– situata foarte aproape de imensa antena de comunicatii prin satelit si de Muzeul Florilor de Piatra- un micut muzeu care m-a dus cu gandul la Muzeul de Mineralogie din Bucuresti.
La MUNTELE ROSU am ajuns si vara, si iarna- atunci cand de aici am coborat cu saniile pe drumul inzapezit pana aproape jos, si cand am parcurs astfel, cel mai lung traseu de sanius din viata mea.
Un alt traseu facut din Cheia este cel spre CHEILE CHEITEI. Acest traseu se poate face pornind din Cheia, sau, de pe un drum forestier care incepe dupa circa 1 km de la iesirea din Cheia- in sensul de mers spre Sacele.
Noi am optat pentru a doua varianta, pentru a nu face mai mult de o ora dus-intors. Am lasat masina aici, pe un drum forestier, foarte aproape de drumul principal DN 1A si am intrat de acolo pe traseul marcat cu triunghi albastru.
In aceasta zona va mai puteti relaxa la o partida de pescuit pe Lacul Maneciu, sau, mai puteti vizita ruinele cetatii Cruceburg/Cetatea Buzaului- o cetate ridicata de Cavalerii Teutoni la Tabla Butii, pe fostul drum istoric ce facea legatura intre Ardeal si Transilvania.
La Tabla Butii puteti ajunge dinspre Cheia, sau venind dinspre Cerasu spre Maneciu. Este un traseu dificil pentru o masina berlina, dar potrivit pentru masini cu garda mai inalta, pentru biciclete sau mers pe jos, mai ales primavara si toamna- atunci cand soarele nu este foarte puternic.
Noi am urcat dinspre Satul Slon si am lasat masina aproape de Varful lui Crai si de acolo am mers pe jos. Traseul de pe Culmea Butii este asemanator cu traseele din Muntii Baiului sau Muntii Macinului- trasee de culme, usoare, potrivite pentru drumetii cu copiii sau cu bicicletele, cu privelisti minuate- numai bune de admirat la popas sau de pe patura de picnic.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
10 Comments