Obiective turistice in Arad

Dupa mai multe traversari ale orasului Arad, a venit momentul sa poposim si „acasa” la Vasile Goldis, pentru a petrece aici un minunat citybreak. Si chiar daca orasul Arad nu a avut cea mai buna zi a lui, gasindu-l intr-un weekend ploios, noi ne-am bucurat de fiecare moment, explorand cu placere principalele obiective turistice ale sale. Am descoperit la Arad o copie dupa “Pieta”- lucrarea lui Michelangelo, vazuta in original la Vatican, apoi un muzeu emotionant al “Revolutiei Romane”, deosebite opere de arta la muzeul de profil al orasului, o biserica rosie construita in stil gotic- specific tarilor nordice si o multime de monumente si cladiri superbe croite in stilurile gotic, renascentist, baroc si secession.

Principalele obiective turistice ale orasului Arad sunt grupate in centrul orasului si se pot parcurge usor la pas. Astfel, va recomand sa lasati masina in zona Pietei Avram Iancu si a Teatrului Ion Slavici si sa parcurgeti un drum aproape liniar pe Bulevardul Revolutiei pana la Biserica Rosie, cu abateri pe la Biserica Catolica, Cladirea Primariei, Complexul Muzeal Arad, Monumentul Eroilor din Parcul Mihai Eminescu si pe la Muzeul de Arta Arad.

obiective-turistice-in-arad

Primul obiectiv din lista mea a fost BISERICA ANTON DE PADOVA, la cere voiam sa ajung in principal pentru sculptura sa “Pieta”, copiata dupa opera marelui Michelangelo.

PIETA MICHELANGELO

Sculptura este incadrata de patru coloane corintice si imbogateste masiva fatada a BISERICII ANTON DE PADOVA. Deasupra coloanelor sunt dispuse alte doua mari sculpturi, reprezentand doi ingeri, care strajuiesc inaltul dom cu ceas al bisericii.

obiective turistice in Arad

La interior, BISERICA ANTON DE PADOVA impresioneaza prin eleganta altarelor, despartite de coloanele de marmura si prin cupola sa, fin desenata.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dupa vizitarea bisericii, traversati strada si mergeti la COMPLEXUL MUZEAL ARAD, gazduit de Palatul Cultural, un complex ce cuprinde o colectie de stiinte ale naturii, una dedicata “Revolutiei Romane” si una de istorie generala a orasului.

Colectia de stiinte ale naturii ii va impresiona pe cei mici- prin multimea de animale impaiate, pestera care se poate explora si imensa monoxila gasita in albia raului Mures.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La etajul COMPLEXULUI MUZEAL ARAD, in zona dedicata “Revolutiei Romane”, veti vedea o multime de obiecte folosite in anii comunismului, precum si multe imagini care amintesc de martiriul conationalilor nostri.

Camera alaturata este dedicata mai degraba Revolutiei de la 1848, fiind expuse aici mai multe obiecte apartinand liderului ei, Ludovic Kossuth, precum si tablouri reprezentand fuga, dar si executarea unor lideri maghiari ai revolutiei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

As fi vrut sa gasesc in COMPLEXUL MUZEAL ARAD o prezentare echilibrata a Revolutiei de la 1848, in care sa se prezinte de ce au luptat ungurii impotriva romanilor la aceasta revolutie, sa fie expuse si copii dupa documentele lui Kossuth, care nu voia sa le acorde drepturi altor popoare, s.a.m.d (vezi mai multe in cartea lui Gheorghe Baritiu – despre istoria Transilvaniei).

Am gasit in acest muzeu si o copie a Statuii Libertatii, ce este expusa in Parcul Reconcilierii din Arad. Este frumoasa ca si arta, dar este o statuie controversata, fiind interzisa de Bratianu si permisa de Adrian Nastase.

Statuia Libertatii, Arad
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am constatat din nou de cate drepturi se bucura concetatenii maghiari in Romania, avand expuse in tara statui ale unor persoane care au omorat romani pe acest teritoriu. Si tot sunt nemultumiti, strigand ca sunt nedreptatiti, in conditiile in care sute de ani i-au batjocorit pe romanii peste care au venit pe acest teritoriu, mentinandu-i la un nivel mizerabil, neparmitandu-le sa detina arme, spunandu-le opincari si lasandu-i fara nici un drept. Acum nu vreau sa compar starea democratica actuala si ideile democratiei de astazi, cu perioada medievala si nici nu vreau sa pastram ura intre locuitorii Romaniei, din cauza istoriei.  Totusi, constat cu regret ca ne intoarcem mereu la discutii din partea unor provocatori maghiari, care nu cunosc sau nu vor sa accepte istoria, care, simtindu-se vinovati, considera ca cea mai buna tactica e atacul si nu recunoasterea vinei si impacarea. Iar convietuirea este dificila cu cei care ii ocrotesc pe aceia ce actioneaza impotriva romanilor si care distrug simbolurile nationale romanesti (Csibi Barna si Beke Istvan) si-i ascund pe cei condamnati de sistemul juridic din Romania (Marko Attila)…

Program de vizitare: marti-duminica 9-17, luni inchis. Pret bilet: 2 lei.

http://www.museumarad.ro/

Complexul Muzeal Arad se afla langa Faleza Muresului, zona in care puteti face o plimbare placuta dupa vizitarea muzeului.

In parcul Mihai Eminescu alaturat, am gasit CRUCEA MARTIRILOR UNIRII 1918-1919, ridicata in anii 1930 si dedicata romanilor ucisi in urma atacului Ungariei comuniste. Crucea reprezinta o troita romaneasca, pastreaza stema Romaniei Mari si este realizata din granit.

Crucea Martirilor 1918 1919, Arad

Daca va aflati intr-o zi lucratoare, imediat dupa orele de program bugetare, am inteles ca puteti sa vizitati la interior si frumoasa constructie a PRIMARIEI si sa admirati din turnul sau, raul Mures, care trece mandru, salutand cladirile orasului, dupa ce face o bucla pentru apararea vechii cetati a orasului Arad.

MUZEUL DE ARTA ARAD cuprinde o parte dedicata picturii clasice, unde am admirat frumoase opere de arta ale pictorilor romani, maghiari, francezi și flamanzi.

In zona destinata artei moderne, interesantă mi s-a părut opera cu Ordinul Dragonilor- din care a făcut parte și Vlad Dracul, tatal lui Vlad Țepeș, un simbol care a fost preluat și de Biserica Unitariană, apărută in Transilvania. In acest tablou dragonul încercuiește Transilvania, pentru a o proteja.

Program de vizitare: marti-duminica 10-18, luni inchis. Pret bilet: 5 lei.

http://www.museumarad.ro/

obiective turistice in Arad, Romania, Transilvania, Muzeul de Arta Arad
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

BISERICA ROSIE DIN ARAD este o biserica evanghelica maghiara, ce seamana mult cu bisericile intalnite in Suedia, unde luteranismul este predominant. Alura sa gotica, imbracata in caramida rosie slefuita, impresioneaza prin maretia ei exterioara, dar, datorita evanghelismului, nu se evidentieaza prea mult la interior.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Traseul turistic prin Arad ne-a rasplatit si cu o multime de monumente si cladiri superbe, croite in stilurile gotic, renascentist, baroc si secession.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din lipsa de timp nu am mai ajuns la MUZEUL VASILE GOLDIS, la CETATEA ARADULUI – aflata in paragina si la STATUIA LIBERTATII- vazuta la muzeu. Am ales sa mergem la Casa Memoriala a scriitorului Ion Slavici, gazduita de Conacul Bohus si sa urcam pana la Cetatea Siria, sa mancam apoi tematic la Hanul Moara cu Noroc, sa facem cateva poze la Castelul Purgly din Sofronea si la Palatul Cernovics din Macea. Si tot ne-au mai scapat in zona, Muzeul Vitei de Vie de la Minis si satul rotund de la Charlottemburg.  I apropierea orasului Arad va recomand sa vizitati si Monumentul Eroilor de la Paulis, mareata biserica Radna, superba Cetate Soimos, Castelul Savarsin si Bastionul Rosu din Ilia.

Teritoriul Aradului a fost locuit de daci, apoi de urmasii lor vlahi- in combinatie cu popoarele migratoare in cnezatul lui Glad, sub conducerea ungurilor in Principatul Transilvaniei, a turcilor din Pasalacul de la Timisoara, a Imperiul Habzburgic si apoi Austro-Ungar, pana cand teritoriul a revenit de drept vlahilor. In Arad apare prima fabrica de masini din Ungaria si de pe actualul teritoriu al Romaniei- “Marta” devenita ulterior Fabrica de vagoane “Astra”, prima fabrica de papusi din Romania- “Aradeanca”, prima fabrica de ceasuri din tara- “Victoria”. Este orasul care i-a crescut pe Moise Nicoara- scriitor si luptator pentru drepturile romanilor, scolit la Arad, pe Ion Slavici- important scriitor roman nascut in zona si scolit la Arad, pe Vasile Goldis- important publicist si om politic roman, sustinator a drepturilor nationale, pe Stefan Hell- fizician german nascut in Arad, premiat cu premiul Nobel pentru chimie, precum si pe Helmuth Duckadam- portarul faimos care a ajutat Steaua sa castige Cupa Campionilor si pe Emeric Jenei- antrenorul Stelei la acea vreme.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts