In traseul de mai jos am explorat imprejurimile Bucurestiului si am ajuns la Schitul Balteni – un loc cu o arhitectura deosebita, in preajma caruia fost ucis Vlad Tepes, apoi la Biserica Pissiota- un edificiu renascentist italian pictat de Costin Petrescu, la Manastirea Snagov- care gazduieste mormantul vestitului voievod Vlad Tepes, la Manastirea Caldarusani- o ctitorie speciala a marelui Matei Basarab si o imagine de decor a filmelor romanesti, si in final la manastirile Tiganesti si Cernica.

Schitul Balteni, Manastirea Pissiota, Manastirea Snagov, Manastirea Caldarusani

Am ajuns in zona BALTENI atras de un indicator amplasat pe DN1 si nestiind prea multe despre acest loc, m-am lasat condus de impulsul momentului. Odata ajuns aici, fara sa am prea mari asteptari, am ramas impresionat de frumusetea locului, de drumul  ingust strajuit de copacii seculari, de casele cu o arhitectura veche- bine pastrata in timp, de imaginea lacului Scrovistea si de un schit cu o arhitectura deosebita, cum n-am mai intalnit pana acum. Zona este insemnata istoric- aici fiind omorat Vlad Tepes si tot aici fiind amplasata resedinta Casei Regale a Romaniei, mai apoi a casei Ceausescu si in prezent resedinta de protocol pentru “boierii” tarii…

SCHITUL BALTENI a fost ridicat pe la 1600 de un boier al timpului. Tatarii i-au dat foc, apoi a fost reconstruit de un alt boier ce stapanea satul si in final a fost refacut de Casa Regala a Romaniei.

Si MANASTIREA PISSIOTA, ca si Schitul Balteni, m-a invitat sa o vizitez tot cu ajutorul unui indicator amplasat pe DN1 si nu am regretat deloc acest lucru. Manastirea Pissiota a fost construita de un om de afaceri grec, al carui nume il poarta si imbina stilul bizantin cu stilul renascentist italian.

Biserica Pissiota a fost pictata la interior de Costin Petrescu- cel care a realizat pictura interioara din Ateneul Roman si pictura Catedralei Ortodoxe Alba Iulia, opere pe care le-am admirat de fiecare data cand am avut ocazia.

Pana la Manastirea Pissiota drumul a fost presarat cu case ce aveau o frumoasa arhitectura veche, cu o cruce de hotar si o frumoasa statuie- monument -funerar.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MANASTIREA SNAGOV ocupa un loc de cinste in clasamentul manastirilor de pe langa Bucuresti. Aceasta atrage prin frumusetea ei arhitecturala, prin importanta ctitorului, vechimea picturilor si a necropolelor si cu cadrul natural in care este amplasata.

Manastirea lui “ Vlad Tepes” este situata chiar pe o insula a celebrului lac Snagov si este inconjurata de puternicii codrii ai Vlasiei. Manastirea Snagov fost mentionata documentar la sfarsitul anilor 1300 pe timpul domnitorilor Dan I si apoi Mircea cel Batran si asezata pe o mai veche asezare dacica. Datorita faptului ca Vlad Tepes a fost omorat in zona si gasindu-se aici o piatra funerara ce-l indica, Manastirea Snagov si-a luat si numele domnitorului, care se se pare ca a fost inmormantat aici si nu la ctitoria sa de la Comana.

Mormantul lui VladTepes, Manastirea Snagov

O alta legatura a Manastirii Snagov cu celebrul Vlad Tepes este si faptul ca acesta a dispus in timpul domniei sale, construirea unui zid de aparare, a unui tunel de refugiu pe sub apa si a unei inchisori pentru tradatori (in biserica gasindu-se frumoasele pietre funerare ale unor boieri calugariti cu forta sau decapitati pentru tradare). Astfel, timp de secole, a functionat in paralel cu manastirea si o inchisoare politica, iar pe la mijlocul anilor 1800 aici a fost un centru de reeducare a tinerilor- fiind inchisi la Manastirea Snagov peste 50 de revolutionari pasoptisti, care ulterior au fost inecati in lacul Snagov.

Actuala forma a manastirii este data in jurul anilor 1500 de domnitorul Neagoe Basarab, cel care a fost ctitor la Manastirea Curtea de Arges si la Schitul Ostrov de pe Valea Oltului. Pictura a fost realizata de Dobromir cel Tanar din Targoviste – cel care a realizat pictura Manastirii Tismana si a Manastirii Dealu. La Manastirea Snagov stabileste Matei Basarab peste 100 de ani, o tipografie- condusa de staretul Antim Ivireanu, iar ulterior manastirea ajunge unul dintre centrele de batere a monedei din Tara Romaneasca.

Va recomand sa veniti insotiti de copii- care voi fi incantati de podul ce ajunge pe insula, de pontonul de pe lac, de paunii si de poneii crescuti aici, si carora le puteti povesti de faimosul Vlad Tepes si arata tablourile votive cu familia lui Neagoe Basarab.

Din pacate, locul o sa fie stricat de constructia unei biserici contemporane, asa cum strica peisajul si o statuie kitch, amplasata langa lac si intitulata simbolic “Noua Romanie ocrotita de Biserica”…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MANASTIREA CALDARUSANI are una dintre cele mai interesante arhitecturi de biserica din Tara Romaneasca. Caracteristic acestei biserici este fatada pridvorului intredeschis si pictat la interior, o fatada ce schiteaza pe mijloc o acolada monumentala, incadrata de arcuri romane ample, ce m-au dus cu gandul la biserica familiei Leonida din Bogata Olteana.

Manastirea Caldarusani

Ansamblul bisericesc al Manastirii Caldarusani este strajuit de ape si de un cadru natural extraordinar, dar pe care nu am reusit sa-l surprind in poze asa cum merita. Frumusetea locului a alinat ultimele zile din viata cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu- membru marcant al Adunarii Nationale de la 1 decembrie 1918 tinuta la Alba Iulia. Iuliu Hossu a fost inchis aici pe timpul comunistilor si a fost o personalitate regretata, pe urmele caruia am mai ajuns si atunci cand am vizitat Schitul Dragoslavele.

Biserica Manastirii Caldarusani este pictata atat la exterior cat si la interior si isi trage numele de la “caldarea” in care este asezata. A fost ctitorita de Matei Basarab in anii 1600 si renovata pe timpul regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Carol I apare in tabloul votiv in mod simbolic, la fel ca la Manastirea Sinaia, cu coroana asezata pe o coloana stirbita, cu referire la lipsa Transilvaniei de la Regatul Romaniei.

Am vazut aceasta manastire cu drag in decorul filmului romanesc “Misterele Bucurestilor”, alaturi de alte edificii istorice, cum sunt Palatul Mogosoaia si Palatul Stirbey.

In vecinatatea Manastitii Caldarusani o sa gasiti si interesanta Manastire Balamuci, o ctitorie a unui strabun de-al voievodului Constantin Brancoveanu, de la care am preluat termenul de „balamuc”.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Iar daca timpul va permite puteti intra, inainte sa ajungeti la Balteni, si pe la Manastirea Tiganesti, iar la intoarcere spre Bucuresti sa va opriti pe la Manastirea Cernica.

Arhitectura BISERICII TIGANESTI este mai recenta, avand forma actuala de la sfarsitul anilor 1700 – inceputul anilor 1800. Ctitor a fost Banul Golescu, dar biserica a fost ridicata pe locul unui schit ridicat de boierul Tiganescu, de la care isi trage numele. Nu m-am dumerit inca, de ce in tabloul votiv am gasit-o pictata pe verisoara boierului Tiganescu si nu pe Banul Golescu.

Mi-au atras atentia la Manastirea Tiganesti, biserica principala si mozaicurile sale, pictura veche din pridvor, ancadramentul usii de intrare in biserica, piatra funerara sculptata de Carl Storck si bisericuta veche din spate.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Si Manastirea CERNICA, ctitorita de unul dintre marii boieri a lui Mihai Viteazul – dupa care isi trage si numele, este amplasata intr-un cadru natural foarte frumos, tot pe o insula, pe lacul cu nume omonim.

Aici a slujit si Tudor Arghezi, iar pe langa frumusetea naturala care o inconjoara, am remarcat fatada interesanta cu model de acolada, copiata si la Manastirea Pasarea, dar si pictura interioara realizata de profesorul marelui pictor roman Gheorghe Tattarescu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Este un traseu perfect pentru o sambata libera, un traseu in care veti descoperi istoria, arta si arhitectura veche romaneasca. Asa a vizitat si marele nostru istoric Nicolae Iorga majoritatea bisericilor din Romania, iar in urma acestui demers a scris  cartea “Istoria Romanilor in chipuri si icoane”. Din pacate, cred ca bisericile din Romania mai sunt vizitate doar de cei foarte credinciosi, care, nu cred ca observa arhitectura bisericilor, ancadramentele sculptate in piatra ale ferestrelor, modelul usilor, capitelurile brancovenesti ale coloanelor, frumusetea picturii, s.a.m.d.

Mergeti apoi la un restaurant, faceti o plimbare cu prietenii in Padurea Baneasa, stati la un picnic pe marginea unui lac sau plimbati-va cu caiacul pe Lacul Snagov!

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

21 Comments

    1. In zona Scorvistea alaturata dar mai multe informatii decat cele ce le gasiti pe internet nici eu nu am. In plus fata de incarcatura istorica mie mi s-a parut si foarte pitoreasca zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *