BALTENI, PISSIOTA, SNAGOV, CALDARUSANI

Traseul de mai jos exploreaza imprejurimile Bucurestiului si atinge Schitul Balteni cu arhitectura sa deosebita, un loc in preajma caruia fost ucis vestitul Vlad Tepes, apoi Manastirea Snagov care gazduieste mormantul vestitului voievod, Biserica Pissiota, un edificiu renascentist italian pictat de Costin Petrescu, cel care a infrumusetat Ateneul Roman si Manastirea Caldarusani, o ctitorie speciala a marelui Matei Basarab si o imagine de decor a filmelor romanesti.

Schitul Balteni, Manastirea Pissiota, Manastirea Snagov, Manastirea Caldarusani

Am ajuns in zona BALTENI atras de un indicator amplasat pe DN1. Nestiind prea multe despre loc, m-am lasat condus de impulsul momentului. Odata ajuns aici, fara sa am prea mari asteptari, am ramas impresionat de frumusetea locului, de drumul  ingust strajuit de copacii seculari, de casele cu o arhitectura bine pastrata in timp, de imaginea lacului Scrovistea si de un schit cu o arhitectura deosebita cum n-am mai intalnit pana acumZona este insemnata istoric, aici fiind omorat Vlad Tepes si tot aici fiind amplasata resedinta Casei Regale, mai apoi a casei Ceausescu si in prezent resedinta de protocol pentru “boierii” tarii.

SCHITUL BALTENI a fost ridicat pe la 1600 de un boier al timpului, ars de tatari mai apoi, reconstruit de un alt boier ce stapanea satul si refacut in final de regalitate.

Daca nu ati vizitat pana acum zona, consider ca merita sa o faceti. Recomand asta raportandu-ma bineinteles la spiritul meu, insetat de cunoastere si incantat intotdeauna si de ce-a mai mica descoperire, chiar daca e dezamagitoare. Dupa cum daca nu cercetezi, nu ai cum sa cunosti…

Si MANASTIREA PISSIOTA m-a invitat sa o vizitez tot de pe DN1, ca si Schitul Balteni si nu am regretat acest lucru. Manastirea ce a fost construita de un om de afaceri grec, al carui nume il poarta, imbina stilul bizantin cu stilul renascentist italian.

La interior a fost pictata de Costin Petrescu, cel care a realizat pictura interioara din Ateneul Roman si pictura Catedralei din Alba Iulia, opere pe care le-am admirat de fiecare data cand am avut ocazia.

Pana la ea, drumul mi-a scos in cale si case frumoase- care au mai pastrat arhitectura veche, o cruce de hotar si o frumoasa statuie- monument funerar.

 

MANASTIREA SNAGOV ocupa un loc de cinste in clasamentul manastirilor de pe langa Bucuresti. Multe dintre acestea isi trag frumusetea si de la amplasarea lor langa un lac, intr-un cadru natural pitoresc iar manastirea lui “ Vlad Tepes” nu face exceptie, fiind situata chiar pe o insula a celebrului lac Snagov si inconjurata de puternicii codrii ai Vlasiei. Se pare ca este o ctitorie a lui Mircea cel Batran asezata pe o mai veche asezare dacica iar datorita faptului ca Vlad Tepes a fost omorat in zona si gasindu-se aici si o piatra funerara ce-l indica, si-a luat si numele domnitorului, ce se pare ca a fost inmormantat aici si nu la ctitoria sa de la Comana. O alta legatura a manastirii cu celebrul Vlad Tepes este si faptul ca acesta a dispus in timpul domniei lui construirea unui zid de aparare, a unui tunel de refugiu pe sub apa si a unei inchisori.

Mormantul lui VladTepes, Manastirea Snagov

Actuala forma a manastirii este data in jurul anilor 1500 de domnitorul Neagoe Basarab, iar peste 100 de ani, un alt domnitor din neamul lui, Matei Basarab stabileste aici o tipografie iar ulterior ajunge unul dintre centrele de batere a monedei din Tara Romaneasca.

MANASTIREA CALDARUSANI are una dintre cele mai interesante arhitecturi de biserica din Tara Romaneasca, datorita in principal intrarii inspre pridvorul deschis si pictat la interior, ce schiteaza o acolada monumentala.

Manastirea Caldarusani

Ansamblul este si el strajuit de ape si de un cadru natural extraordinar, pe care nu am reusit sa-l surprind in poze asa cum merita. Dar, veti gasi pe internet poze extraordinare, facute de profesionisti, poze care cred ca vor aprinde in voi dorinta de vizitare.

Manastirea pictata si la exterior, a fost ctitorita de Matei Basarab in anii 1600 si isi trage numele de la “caldarea” in care este asezata. Am vazut-o cu drag alaturi de alte edificii istorice, ca Palatul Mogosoaia sau Palatul Stirbey, in decorul filmului romanesc “Misterele Bucurestilor”.

Daca mai aveti timp o sa gasiti foarte aproape si Manastirea Balamuci, o ctitorie a unui strabun de-al voievodului Constantin Brancoveanu, de la care am preluat termenul de “balamuc”.

 

Si manastirea CERNICA ctitorita de unul dintre marii boieri a lui Mihai Viteazul – dupa care isi trage si numele, este amplasata intr-un cadru natural foarte frumos, tot pe o insula, pe lacul cu nume omonim. Aici a slujit si Tudor Arghezi iar pe langa frumusetea naturala care o inconjoara, am remarcat fatada interesanta cu model de acolada, copiata si la Manastirea Pasarea, dar si pictura interioara realizata de profesorul marelui pictor roman Gheorghe Tattarescu.

Manastirea Cernica

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

15 gânduri despre „BALTENI, PISSIOTA, SNAGOV, CALDARUSANI

    1. In zona Scorvistea alaturata dar mai multe informatii decat cele ce le gasiti pe internet nici eu nu am. In plus fata de incarcatura istorica mie mi s-a parut si foarte pitoreasca zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ eighty six = 93