Cula Tudor Vladimirescu, Cerneti, obiective turistice Mehedinti, Romania

Urmatorul traseu l-am facut atunci cand ne intorceam spre Bucuresti, dupa ce am participat la evenimentul Corcova Trail Race.  Am vizitat cu aceasta ocazie Cula Glogovenilor- importanti boieri gorjeni, Cula revolutionarului Tudor Vladimirescu si manastirile Strehaia si Gura Motrului- doua manastiri fortificate ctitorite de bravul Matei Basarab.

La aceste obiective se poate ajunge cu usurinta si atunci cand va intoarceti de la Cazanele Dunarii inspre Bucuresti, sau cand va aflati in Drobeta Turnu Severin, Targu Jiu sau in Craiova.

Cula lui Tudor Vladimirescu, Cula Glogovenilor, Manastirile Strehaia si Gura Motrului1

Am venit la CULA GLOGOVENILOR pentru legatura lor cu Tudor Vladimirescu, dar si pentru ca este o cula foarte bine pastrata.

Cula, Casa Glogovenilor, obiective turistice Mehedinti, Romania

Cula Glogoveanu nu este inclusa in circuit turistic si nu se poate vizita la interior, dar este situata intr-un frumos parc public. Pentru ca este un monument important de arhitectura romaneasca, a meritat sa trec pe la ea si s-o imortalizez in cateva poze. Administratorul mosiiilor Glogovenilor a fost Tudor Vladimirescu- un apropiat al acestora, chiar daca in anii din urma au avut cateva neintelegeri.

Cula Glogoveanu a fost ridicata de boierii Glogoveni pe la inceputul anilor 1700 si era dotata cu metereze, pentru a putea trage in toate directiile. Infatisarea ei actuala aduce cu imaginea Casei cu Blazoane de la Chiojdu, avand acelasi masiv acoperis de sindrila, stalpi sculptati ce sustin acoperisul cerdacului, usa rotunda ce da inspre beci.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Urmatorul obiectiv turistic din acest traseu a fost CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU din Cerneti. 

Dupa Casa Memoriala Tudor Vladimirescu din Vladimir, trebuia sa trec si pe la aceasta frumoasa cula. Ii stiam din poze alura-i ce semana cu cea a Culei Cornoiu- vazuta in Curtisoara. Avea acelasi turn misterios in lateral spate care, chiar daca era construit pentru rezolvarea problemelor fiziologice, ii dadea constructiei o nota foarte interesanta.

Cula Tudor Vladimirescu, Cerneti, obiective turistice Mehedinti, Romania

Drumul spre aceasta CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU din Cerneti ducea cumva prin spatele satului, peste o cale ferata fara bariera si apoi pe un drum prafuit, trecand la un moment dat si pe langa Cula Nistor- care ne-a salutat rablagita de dupa cativa copaci.

Cula Nistor, obiective turistice Mehedinti, Romania
Cula Nistor

Ce turism stim noi romanii sa facem!!?? Cum sa vina un turist pana aici, pe un astfel de drum? Trebuie sa fie tare pasionat de istorie ca sa faca asa ceva…

Cula lui Tudor Vladimirescu este frumos pozitionata, intr-un luminis inconjurat de copaci batrani. Am gasit langa cula un satean, care se odihnea la umbra copacilor si care ne-a povestit ca atunci cand era mic, in fata acestei cule, duminica se tineau hore si era tare frumos.

Cula Tudor Vladimirescu, Cerneti, obiective turistice Mehedinti, Romania

Cu parere de rau mi-am zis in minte din nou: “Tudore, te-am cautat, dar iar nu te-am gasit acasa”, pentru ca din pacate, am gasit si aceasta cula inchisa, ca si Casa Memoriala Tudor Vladimirescu din Vladimir.

CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU din Cerneti nu arata ingrijita la exterior, iar din ce se vedea pe geam, nici la interior nu statea prea bine. Cata nepasare si batjocura din partea autoritatilor care nu rezolva de urgenta si nu renoveaza acest monument!! Este un monument important, de care-si leaga numele un simbol national si chiar daca monumentul este intr-un litigiu, trebuie amendat proprietarul de drept si obligat sa-l renoveze pana la rezolvarea litigilului…

Am realizat din nou si cu aceasta ocazie, ca se poate organiza un traseu tematic “pe urmele lui Tudor Vladimirescu”- pentru romani, nu pentru turistii straini, asa cum sunt cele care urmaresc pasii lui Vlad Tepes in Romania sau ale lui Constantin Brancoveanu, Stefan cel Mare, asa cum  sunt in alte tari trasee legate de simbolurile lor nationale. Un traseu a lui Tudor Vladimirescu poate sa ajunga la Targoviste, pe la Conacul Golesti, Vladimir, Tismana, Surpatele, PadesPalatul Cotroceni, sau chiar la Biserica Samurcas si casa lui Hagi Prodan din Ploiesti.

Trec mai departe la MANASTIREA STREHAIA care, se pare ca este singura biserica din tara orientata cu altarul spre sud. 

Este un lucru care o face sa fie deosebita de alte biserici, la care se adauga si forma speciala a pridvorului ei, care se continua parca cu turnul clopotnita- o infatisare pe care o are de pe timpul lui Matei Basarab.

Manastirea Strehaia, obiective turistice Mehedinti, Romania

Manastirea Strehaia are mare importanta istorica- fiind ridicata pe locul curtilor boierilor Craiovesti, unii dintre cei mai importanti boieri din Tara Romaneasca( boieri care isi au originile in Strehaia si care s-au dezvoltat spre Craiova, al carei nume l-au dat). Din familia Craiovestilor s-au ridicat Neagoe Basarab, Radu Serban, Matei Basarab, Constantin Stefan, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, iar aici a fost centrul Baniei de Severin, de Strehaia, de Mehedinti, resedinta domneasca temporara si mitropolie.

Din pacate, fumul lumanarilor a afectat pictura acestei frumoase biserici, asa cum s-a intamplat si la Manastirea Aninoasa, dar maicuta intalnita aici mi-a spus ca urmeaza in curand renovarea picturii.

La exterior, Biserica Strehaia are mai multe registre, in care sunt pictate motive asemanatoare cu cele intalnite la Manastirea Dintr-un Lemn– o alta frumoasa ctitorie a lui Matei Basarab.

Cula Nistor, obiective turistice Mehedinti, Romania

Biserica Manastirii Strehaia mai impresioneaza si prin usa de la intrare, zidurile de aparare inalte, prevazute cu posturi de straja si prin vechea fantana de langa unul dintre ziduri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La MANASTIREA GURA MOTRULUI am aflat ca aceasta este tot o ctitorie a lui Matei Basarab, ridicata pe una mai veche a stramosului sau Neagoe Basarab- cel care a ridicat faimoasa manastire Curtea de Arges. La fel de importanta este si pictura interioara, realizata pe timpul lui Constantin Brancoveanu si renovata pe timpul lui Barbu Stirbey. Denumirea manastirii este data probabil de raul Motru- rau care se varsa in apropiere in raul Jiu.

Ca sa ajung la MANASTIREA GURA MOTRULUI a trebuit sa ma abat de la drumul principal si sa trec printr-o padure deasa si apoi peste un pod de pe raul Motru. Am intrat apoi pe un drum serpuit pana in spatele satului Gura Motrului, unde mandra manastire privea in zare cele doua rauri, Motru si Jiu.

Mergand pe aceste locuri putin umblate, m-a incercat un sentiment interesant, de privilegiu. M-am simtit norocos ca am ajuns pe aici, sa descoper vechile ziduri ce-au auzit soaptele stramosilor nostri domnitori si locurile prin care a ajuns Tudor Vladimirescu in cautarea boierilor greci baricadati aici.

Manastirea Gura Motrului, obiective turistice Mehedinti, Romania

Deosebit la Biserica Gura Motrului mi s-a parut imaginea portalului de la intrarea in pridvor, imagine care se completeaza cu portalul intrarii in biserica. Un portal care avea in mijloc stema Tarii Romanesti si care a fost sculptat in stilul celor de la bisericile din Moldova sau din Ardeal.

Manastirea Gura Motrului, obiective turistice Mehedinti, Romania

In decoratia exterioara am gasit arhiintalnitul motiv Floarea Vietii si mai multe registre discrete, in nuante de alb, ceea ce m-a dus cu gandul la  decoratia Manastirii Apostolache.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts