CULA GLOGOVENILOR, CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU, MANASTIRILE STREHAIA SI GURA MOTRULUI. DIN MEHEDINTI&GORJ CU DRAGOSTE.

Cula Tudor Vladimirescu, Cerneti, obiective turistice Mehedinti, Romania

Urmatorul traseu l-am facut la intoarcerea spre Bucuresti dupa evenimentul Corcova Trail Race, dar poate fi facut cu usurinta si atunci cand va intoarceti de la Cazanele Dunarii spre Bucuresti sau cand va aflati in Drobeta Turnu Severin, Targu Jiu sau Craiova. Traseul ajunge la Cula Glogovenilor, importanti boieri gorjeni, la cula revolutionarului Tudor Vladimirescu si la manastirile Strehaia si Gura Motrului, doua manastiri fortificate ctitorite de bravul Matei Basarab.

Cula lui Tudor Vladimirescu, Cula Glogovenilor, Manastirile Strehaia si Gura Motrului1

Am venit la CULA GLOGOVENILOR pentru legatura lor cu Tudor Vladimirescu, dar si pentru ca este o cula foarte bine pastrata.

Cula, Casa Glogovenilor, obiective turistice Mehedinti, Romania

Cula Glogoveanu nu este in circuitul turistic si nu se poate vizita la interior, dar este situata intr-un frumos parc public si pentru ca este un monument important de arhitectura romaneasca a meritat sa trec pe la ea si s-o imortalizez in cateva poze. Cula a fost ridicata de boierii Glogoveni pe la inceputul anilor 1700 si era dotata cu metereze, pentru a putea trage in toate directiile. Infatisarea ei actuala aduce cu Casa cu blazoane de la Chiojdu, avand acelasi masiv acoperis de sindrila, stalpii sculptati ce sustin acoperisul cerdacului, usa rotunda ce da inspre beci.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Administratorul mosiiilor Glogovenilor era Tudor Vladimirescu, fiind si un apropiat al acestora, chiar daca in anii din urma au avut cateva neintelegeri.

CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU din Cerneti imi lipsea din lista culelor importante ale Tarii Romanesti si tanjeam dupa ea din departarea Bucurestilor. De fiecare data cand am ajuns in zona, am avut alte obiective de vizitat, alte prioritati si putin timp la dispozitie…

Dupa casa memoriala din Vladimir a eroului national trebuia sa vad si aceasta frumoasa cula. Ii stiam din poze alura ce semana cu cea a Culei Cornoiu, vazuta in Curtisoara. Avea acelasi turn misterios in lateral spate, care, chiar daca era construit pentru rezolvarea problemelor fiziologice, ii dadea constructiei o nota foarte interesanta.

Cula Tudor Vladimirescu, Cerneti, obiective turistice Mehedinti, Romania

Drumul ducea cumva prin spatele satului, peste o cale ferata fara bariera si apoi pe un drum prafuit trecand la un moment dat si pe langa Cula Nistor care ne saluta rablagita de dupa cativa copaci.

Cula Nistor, obiective turistice Mehedinti, Romania

Ce turism stim sa facem? Cum sa vina cineva pana aici pe un astfel de drum? Trebuie sa fie pasionat de istorie sau in cautarea trecutului ca sa faca asa ceva…

Cula lui Tudor Vladimirescu este frumos pozitionata, intr-un luminis inconjurat de copaci batrani. Am gasit aici un satean care se odihnea la umbra si care ne-a povestit ca atunci cand era mic, in fata acestei cule se faceau duminica hore si era tare frumos.

Cula Tudor Vladimirescu, Cerneti, obiective turistice Mehedinti, Romania

Cu parere de rau mi-am zis in minte din nou “Tudore, te-am cautat si aici, dar nu te-am gasit”, pentru ca din pacate am gasit si aceasta cula inchisa, ca si casa memoriala a lui Tudor si fara vre-un program afisat. Cula nu arata ingrijita la exterior, iar din ce se vedea pe geam nici la interior nu sta prea bine. Cata nepasare si batjocura din partea autoritatilor care nu rezolva de urgenta si nu renoveaza acest monument, de care-si leaga numele un simbol national!

Am realizat din nou si cu aceasta ocazie, ca se poate organiza un traseu tematic “pe urmele lui Tudor Vladimirescu”, cel putin pentru romani, nu neaparat pentru turistii straini, asa cum sunt cele care urmaresc pasii lui Vlad Tepes in Romania sau cum am vazut trasee din alte tari legate de simbolurile lor nationale. Un traseu care sa ajunga pe la Targoviste, pe la Conacul Golesti, Vladimir, Tismana, Surpatele, Pades, Palatul Cotroceni, sau chiar Biserica Samurcas  si casa lui Hagi Prodan din Ploiesti.

MANASTIREA STREHAIA este singura manastire din tara orientata cu altarul spre sud. 

Este un lucru care o face sa fie deosebita de alte manastiri, la care se adauga si forma speciala a pridvorului care se continua parca cu turnul clopotnita, infatisare pe care o are de pe timpul lui Matei Basarab.

Manastirea Strehaia, obiective turistice Mehedinti, Romania

Manastirea are mare importanta istorica fiind ridicata pe locul curtilor boierilor Craiovesti, unii dintre cei mai importanti din Tara Romaneasca care isi au originile in Strehaia si care s-au dezvoltat spre Craiova, al carei nume l-au dat. Din familia Craiovestilor s-au ridicat Neagoe Basarab, Radu Serban, Matei Basarab, Constantin Stefan, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, iar aici a fost centrul Baniei de Severin, de Strehaia, de Mehedinti, resedinta domneasca temporara si mitropolie.

Din pacate fumul lumanarilor a afectat pictura acestei frumoase manastiri, asa cum am intalnit si la Manastirea Aninoasa, dar maicuta intalnita aici mi-a spus ca urmeaza in curand renovarea picturii.

La exterior biserica are mai multe registre in care sunt pictate motive asemanatoare cu cele intalnite la Manastirea Dintr-un Lemn, alta frumoasa ctitorie a lui Matei Basarab.

Cula Nistor, obiective turistice Mehedinti, Romania

Manastirea mai impresioneaza si prin usa de la intrare, zidurile de aparare inalte, prevazute cu posturi de straja si prin vechea fantana de langa unul dintre ziduri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

MANASTIREA GURA MOTRULUI este tot o ctitorie a lui Matei Basarab, ridicata pe una mai veche a stramosului sau, Neagoe Basarab, cel care a ridicat faimoasa manastire Curtea de Arges. La fel de importanta este si pictura interioara realizata pe timpul lui Constantin Brancoveanu si renovata pe timpul lui Barbu Stirbey. Denumirea manastirii este data probabil de raul Motru, care se varsa in apropiere in raul Jiu.

Ca sa ajungi aici te abati de la drumul principal si treci printr-o padure deasa si apoi peste un pod de pe raul Motru, intrand apoi pe un drum serpuit pana in spatele satului, unde mandra manastire priveste in zare cele doua rauri.

Mergand pe aceste locuri putin umblate, te incearca un sentiment interesant, de privilegialitate, te simti norocos ca ai ajuns pe aici, sa descoperi vechile ziduri ce-au auzit soaptele stramosilor nostri domnitori si locurile pe unde a ajuns Tudor Vladimirescu in cautarea boierilor greci baricadati aici.

Manastirea Gura Motrului, obiective turistice Mehedinti, Romania

Deosebit la aceasta biserica mi s-a parut imaginea portalului de la intrarea in pridvor, imagine care se completeaza cu portalul intrarii in biserica. Un portal care poarta in mijloc stema Tarii Romanesti si care a fost sculptat in stilul celor de la bisericile din Moldova sau din Ardeal.

Manastirea Gura Motrului, obiective turistice Mehedinti, Romania

In decoratia exterioara am gasit doar arhiintalnitul motiv floarea vietii, in rest nefiind spectaculoasa, semanand cumva cu decoratia Manastirii Apostolache, cu mai multe registre discrete, in nuante de alb.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

7 gânduri despre „CULA GLOGOVENILOR, CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU, MANASTIRILE STREHAIA SI GURA MOTRULUI. DIN MEHEDINTI&GORJ CU DRAGOSTE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *