HAI HUI IN JURUL BUCURESTIULUI, PE LA BUCSANI, BALENI, CORNATELU SI PUCHENII MARI

Zimbraria Neagra, rezervatie bizoni, Bucsani, Dambovita, obiective Romania

Obiectivele istorice prezentate mai jos sunt usor accesibile din Ploiesti sau din Targoviste, dar eu le-am vazut intr-o zi dus intors din Bucuresti. In acest traseu am ajuns sa vizitez domeniul familiei Dalles, renumita in Bucuresti in special prin Sala Dalles, apoi am ajuns la monumentala biserica a Balenilor, vechea familie boiereasca din Tara Romaneasca ajunsa la un moment dat concurenta de moarte a familiei Cantacuzino, la imensa cruce de piatra de la Cornatelu si la biserica din Puchenii Mari ce a fost pictata de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu.

Baleni, Bucsani, cornatel, Puchenii Mari

Mormantul familiei Dalles realizat de sculptorul Carol Storck l-am vazut la cimitirul Bellu, dar atunci nu auzisem decat de vestita sala de expozitii din Bucuresti care-i poarta numele. La un moment dat am descoperit ca faimosa familie Dalles a avut un conac in apropierea Bucurestiului si am zis ca merita sa-l vizitez. Din pacate conacul nu se poate vizita efectiv, fiind in prezent sediul primariei, dar am descoperit in SATUL BUCSANI alte monumente interesante legate de istoria familiei Dalles.

Datorita familiei Dalles, satul Bucsani se poate lauda cu multe lucruri frumoase, pe care nu le are un sat obisnuit. In primul rand parcul Dalles, o imensa gradina dendrologica in care au loc sarbatorile Dalles si in care se afla statuia lui Ioan Dalles, sculptata in anii 1920 de Oscar Spathe, apoi minunata biserica ctitorita de familia Dalles in anii 1800 si scoala Dora Dalles.

 

 

Tot aici am vazut si cea mai mare zimbrarie din tara noastraZIMBRARIA NEAGRA, la care am ajuns cu alta ocazie in mijlocul ierni, iar acum pot spune ca perioada cea mai potrivita pentru vizitarea acestui loc este primavara sau toamna, in jurul orelor 10, pana in pranz. Ca sa vezi zimbri, care se aduna intr-o poienita langa un loc de mancare, este bine sa ajungi in jurul orelor 10. Vara, dupa pranz, am inteles ca zimbri se retrag in padure, unde este mai racoare. Iarna in schimb, cand e mai frig, este greu sa rezisti mult la inaltimea foisorului cu binoclul in mana, unde bate un vant napraznic. Rezervatia este gestionata de Romsilva, iar Biletul de intrare costa 6 lei de adult si 4 lei de copil. Sunt circa 30 de zimbri in rezervatie si merita sa ajungi aici pentru minunata padure deasa, pe care o sa o traversezi si pentru mini aventura de a urca cu cei mici in turnul de observatie pentru a privi cu binoclul impresionantii zimbri. Pana sa ajungeti aici trebuie sa mergeti cativa kilometri pe un drum de piatra. Iarna, drumul a fost in regula pentru o masina mica, dar nu stiu cum este drumul primavara sau toamna dupa ploaie. Este amenajata aici si o mica expozitie cu animale impaiate, folosita mai mult pentru “scoala altfel” dar ce lipseste acestui loc este o toaleta, cateva masute si poate un mini-loc de joaca, cateva bancute, mai multe panouri educative, altfel, copiii se vor plictisi usor, avand in vedere ca nu au unde sa astepte sau ce sa faca pana apar zimbri…

 

Satul BALENI-SARBI nu era pe lista mea in acest traseu, dar biserica impunatoare ce se zarea de la distanta m-a facut sa ma opresc si aici.

De familia boierilor Baleanu am tot auzit cand am vizitat monumente istorice ale Cantacuzinilor sau ale familiei Filipescu, dar nu stiam ca o sa-i gasesc aici.

Blazonul familiei Baleanu
Blazonul familiei Baleanu de la Castelul Cantacuzino din Busteni

Maiestoasa BISERICA a fost ridicata in anii 1800 pe locul altor doua biserici mai vechi. Cele doua biserici ale familiei Baleanu, din anii 1600 si 1700, au fost naruite de cutremure.

Biserica pasteaza la interior mormantul primului ctitor, Grigore Baleanu, picturi cu imaginile celorlalti ctitori ai familiei si o frumoasa catapeteasma lucrata in Italia.

Satul se mai numeste si sarbi, datorita aducerii aici de catre Baleni prin anul 1800, a mai multor familii de sarbi. Asa se explica probabil si placinta sarbeasca prezenta in meniul de la Hanul Mare, o constructie de pe la 1600 care este acum restaurant. Am mai gasit aici si alte monumente istorice, mai mult sau mai putin renovate, scoala, primaria, biblioteca, ansambul curtilor boieresti, s.a.m.d.

 

De CRUCEA DIN CORNATELU am aflat dintr-o carte cu vederi vechi. Am considerat ca este un monument interesant de vazut si l-am adaugat pe lista alaturi de Crucea ManafuluiCrucea lui Mihai Viteazul de la CalugareniCrucea Juramantului si crucea incastrata in zid de la Campulung, crucile din judetul Buzau, crucea de la Curtea de Arges, crucile de la Patriarhie sau Crucea Mitropolitului Neofit din Piata Universitatii.

Aceasta cruce a fost ridicata de familia de boieri Cornateanu prin anii 1600, pe locul unei mai vechi biserici. Pozitionarea acesteia in peisaj este una aleasa, situata pe o culme, deasupra unui fost iaz, intr-un ansamblu ce mai cuprinde o interesanta biserica si un conac interbelic- acum scos la vanzare. Cu siguranta aici s-a aflat in trecut o frumoasa curte boiereasca, dar nu am gasit prea multe informatii nici pe internet si nici la satenii intalniti in cale…

 

La BISERICA DIN PUCHENII MARI m-am oprit de mai multe ori, dar am gasit-o mereu inchisa. Ca sa o gasesc deschisa am aflat la un moment dat ca trebuie sa ma opresc dimineata de la 7 la 9, seara dupa ora 16 sau sambata si duminica.

Voiam sa vad aici opera marelui nostru pictor Nicolae Grigorescu, pe care l-am mai vazut in lucrarile de la Agapia si Zamfira. La Puchenii Mari nu toata pictura este a lui, am inteles ca e doar catapeteasma, turla si cativa ingeri, dar pentru mine a fost suficient sa admir aceste opere de arta.

Am aflat la aceasta vizita si de faptul ca aceasta biserica este legata cumva si de un alt mare pictor roman, de Theodor Aman care a fost insurat cu nora ctitorului.

Biserica Puchenii Mari, obiective turistice Prahova, pictura de Grigorescu

Biserica a fost ridicata in anii 1800 pe timpul regelui Carol I, de Niculae Niculescu, un capitan de dorobanti. In curte se mai afla o clopotnita veche, urna funerara din marmura a fiului ctitorului si un obelisc incadrat de doua tunuri, ce pastreaza vie reusita Razboiului de Independenta.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Va invit si pe voi sa le vizitati! Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si de vechi opere de arta. Ne descoperim astfel si istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

5 gânduri despre „HAI HUI IN JURUL BUCURESTIULUI, PE LA BUCSANI, BALENI, CORNATELU SI PUCHENII MARI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighty seven + = ninety five