Am descris acest monument istoric intr-un articol separat datorita ctitorului sau, Mihai Viteazul, la fel cum am procedat si in cazul Bisericii Sf. Gheorghe Nou- care a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu si care gazduieste mormantul sau.
BISERICA MIHAI VODA din Bucuresti este cea mai importanta ctitorie a bravului Mihai si a fost coborata de pe dealul ce-i purta numele, ca sa faca loc Casei Poporului. Chiar daca acum sta ascunsa dupa blocurile din zona Izvor, ea trebuie cautata si vizitata de orice roman care-si iubeste tara si istoria. Nu cunosc alta biserica din Romania care sa fi fost ctitorita de Mihai Viteazul, in afara de cea vizitata in Ocna Sibiului, iar imaginea lui am mai vazut-o doar in biserica fratilor Buzesti de la Calui.
Marele nostru revolutionar pasoptist Nicolae Balcescu a scris din exil pana in ultimul moment al vietii sale despre faptele de vitejie ale lui Mihai Viteazul, iar ulterior, istoricul Nicolae Iorga a realizat o opera si mai complexa asupra vietii marelui voievod. Nu trebuie uitata vitejia lui Mihai Viteazul, voievodul care “a bagat in turci o spaima nebuna”, supranumit si “restitutorul Daciei” sau “Dacul cel rau”/”Malus Dacus”- cum ii spuneau ungurii. Nu o sa uitam nici opera de unire a celor Trei Principate, incercata sau visata si de alti principi (ca Sigismund Bathory, Gabriel Bethlen sau Vasile Lupu), dar neegalata decat de Regele Ferdinand, o unire realizata printr-o strategie inteligenta, dar intr-un context dificil, ceea ce a condus pana la urma la tradarea sa. Nu trebuiesc uitate nici locurile care sunt legate de acest drag parinte al nostru: Calugarenii, Campia Turzii, Manastirea Dealu, Alba Iulia, Guruslau, Selimbar, Ocna Sibiului, Stoenesti, s.a.m.d.
Am citit si in cartea lui Balcescu legenda aparitiei acestei ctitorii, legenda care spune ca banul Mihai s-a rugat inainte de infatisarea sa in fata calaului (acesta fiind condamnat la moarte de catre domnitorul Alexandru cel Rau care se temea ca-i va lua locul) si a promis ca va ridica o biserica daca v-a scapa cu viata. Pentru ca a scapat de la moarte- calaul aruncand toporul din mana si refuzand sa omoare “un om asa de falnic”, Mihai ridica in anii 1594 aceasta mareata manastire. A fost asediata de trupele lui Sinan Pasa care-l urmareau dupa retragerea voita de la Calugareni, apoi a fost reconstruita la jumatatea anilor 1800 si reconditionata la inceputul anilor 1900. Atunci a fost pictata la interior de Costin Petrescu, caruia i-am mai intalnit maiestria la Palatul Cantacuzino al Nababului, la Ateneului Roman sau la Biserica Pissiota.
Am admirat la interior pictura murala cu Mihai Viteazul si frumoasa sa sotie, pe Regele Ferdinand si pe Regina Maria, pe Regele Mihai si pe Maresalul Antonescu.
Mi-au atras atentia si figurile darze ale ostasilor romani, dar si fetele expresive ale taranilor nostri.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFIIBiserica se aseamana la exterior cu arhitectura Manastirii Dealu sau a Bisericii Tutana, si a fost mutata aici pe sine de tren in anii ’80 de catre comunisti, asa cum a fost mutata si casa lui Anton Pann din Ramnicu Valcea.
A fost insotita in locul acesta si de vechiul turn clopotnita, precum si de mormantul fiului domnitorului Grigore Ghica.
Inainte sa fie mutata in acest loc era una dintre fortificatiile Bucurestilor, fiind ulterior si curte domneasca, Arhivele Statului, primarie, sectie de politie, dar si locul in care soldatii isi depuneau juramantul de credinta.
Pentru ca noi trebuie sa ne cunoastem in primul rand istoria si tara- ca sa putem sa o iubim, va reamintesc iar exemplele pe care ni le-au dat niste straini la inceputul afirmarii noastre ca natie: Regele Carol I si Regina Elisabeta, Regele Ferdinand si Regina Maria- oameni care alergau neobositi sa cunoasca fiecare loc din tarisoara asta, fiecare ruina, vestigiu, farama de istorie, ajungand sa o iubeasca mai mult decat alti romani, si astfel va invit si pe voi sa faceti la fel.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber! Va invit sa vizitati vechile biserici de pe teritoriul tarii noastre, pentru ca asta nu inseamna doar religie, ci cultura, educatie, arta, inseamna descoperirea istoriei, a ceea ce suntem!
Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/
7 Comments