BISERICA DIN BUCURESTI A BRAVULUI MIHAI

Regina Maria si Regele Ferdinand la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Datorita importantei ctitorului pentru poporul roman, am descris acest monument istoric intr-un articol separat, neincluzandu-l intr-unul dintre tururile istorice din Bucuresti. La fel am procedat si in cazul bisericii Sf. Gheorghe Nou, cea care gazduieste mormantul lui Constantin Brancoveanu.

Cea mai importanta ctitorie a bravului Mihai, BISERICA MIHAI VODA din Bucuresti, a fost coborata de pe dealul ce-i purta numele ca sa faca loc Casei Poporului. Chiar daca sta ascunsa acum dupa blocurile din zona Izvor, ea trebuie cautata si vizitata de orice roman care-si iubeste tara si istoria.

Biserica Mihai Voda, Bucuresti, obiective turistice

Marele nostru revolutionar pasoptist Nicolae Balcescu a scris din exil pana in ultimul moment al vietii sale si a adus in vederea romanilor opera de unitate nationala a lui Mihai Viteazul  si ulterior istoricul Nicolae Iorga a realizat o opera si mai complexa asupra vietii marelui voievod. Nu trebuie uitata vitejia lui Mihai Viteazul care “a bagat in turci o spaima nebuna”, “restitutorul Daciei” sau “Dacul cel rau” cum ii spuneau ungurii si nici opera sa de unire a celor Trei Principate Romane, incercata sau visata si de alti principi dar neegalata decat de Regele Ferdinand. Nu trebuie uitata strategia cu care s-a realizat aceasta unitate si contextul dificil care a condus pana la urma la tradarea sa, asa cum nu trebuiesc uitate locurile care sunt legate de acest drag parinte al nostru: Calugarenii, Campia Turzii, Manastirea Dealu, Alba Iulia, s.a.m.d.

Mihai Viteazul la Calugareni

Am citit si in cartea lui Balcescu legenda aparitiei acestei ctitorii, care spune ca banul Mihai  s-a rugat inainte de infatisarea sa in fata calaului (acesta fiind condamnat la moarte de catre domnitorul Alexandru cel Rau care se temea ca-i va lua locul) si a promis ca va ridica o biserica daca v-a scapa cu viata. Pentru ca a scapat de la moarte, calaul aruncand toporul din mana si refuzand sa omoare “un om asa de falnic”, Mihai ridica in anii 1594 aceasta mareata manastire. Aceasta a fost asediata de trupele lui Sinan Pasa care-l urmareau dupa retragerea voita de la Calugareni, apoi a fost reconstruita la jumatatea anilor 1800 si reconditionata la inceputul anilor 1900. Atunci a fost pictata la interior de Costin Petrescu, caruia i-am mai intalnit maiestria la Palatul Cantacuzino al Nababului, la Ateneului Roman sau la Biserica Pissiota.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

Am admirat la interior pictura murala cu Mihai Viteazul si frumoasa sa sotie, pe Regele Ferdinand si pe Regina Maria, pe Regele Mihai si pe Maresalul Antonescu.

Regina Maria si Regele Ferdinand la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Regina Maria si Regele Ferdinand la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Regele Mihai la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Mihai Viteazul si Antonescu la biserica Mihai Voda din Bucuresti

Mi-au atras atentia si m-au impresionat si figurile darze ale ostasilor romani dar si fetele expresive ale taranilor nostri.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-18

Pictura biserica Mihai Voda Bucuresti

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica se aseamana la exterior cu arhitectura Manastirii Dealu sau a Bisericii Tutana si a fost mutata aici in anii ’80 de catre comunisti pe sine de tren, asa cum a fost mutata si casa lui Anton Pann din Ramnicu Valcea.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-12

A fost insotita in locul acesta si de vechiul turn clopotnita, precum si de mormantul fiului domnitorului Grigore Ghica.

turnul clopotnita

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-36

Inainte sa fie mutata in acest loc era una dintre fortificatiile Bucurestilor, fiind ulterior si curte domneasca, Arhivele Statului, primarie, sectie de politie dar si locul in care soldatii isi depuneau juramantul de credinta.

Pentru ca noi trebuie sa ne cunoastem in primul rand istoria si tara, ca sa putem sa o iubim, va reamintesc iar exemplele pe care ni le-au dat niste straini la inceputul afirmarii noastre ca natie: Regele Carol si Regina Elisabeta, Regele Ferdinand si Regina Maria, oameni care alergau neobositi sa cunoasca fiecare loc din tarisoara asta, fiecare ruina, vestigiu, farama de istorie, ajungand sa o iubeasca mai mult decat alti romani.

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-36

biserica-mihai-voda-bucuresti-obiective-turistice-36

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber. Va invit sa vizitati vechile biserici de pe teritoriul tarii noastre pentru ca asta inseamna cultura, educatie, inseamna descoperirea istoriei, a ceea ce suntem, nu doar religie!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

4 gânduri despre „BISERICA DIN BUCURESTI A BRAVULUI MIHAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = two