CRUCEA MEGALITICA A MANAFULUI SI TABARA DE SCULPTURA DE LA NAENI

Ferma Dacilor, rezervari, cazare

A sosit timpul unei alte evadari de weekend, in care am vizitat obiective interesante pe care le-am ratat in trecut din cauza vremii si alte cateva locuri dragi pe care voiam sa le revad.

Asa am ajuns intr-o zi de sfarsit de iarna la Crucea megalitica a Manafului, care sta ascunsa in viile din faimosul areal Dealu Mare si la Tabara de sculptura de la Magura, cu ale sale interesante statui de piatra ce pazesc proiectul “Satul Dacic”.

Traseu la Crucea Manafului si la Tabara de sculptura de la Naeni, obiective turistice Buzau, Romania

Am mai incercat sa vad CRUCEA MANAFULUI si in alte dati, dar drumul prin viile ce o ascund era impracticabil, fiind plin de noroi si nu m-am incumetat sa-l strabat, preferand sa merg mai departe spre celelalte obiective de la Ciolanu, Magura, Colti, Bozioru, Alunis, Ulmet, Meledic, Vulcanii noroiosi, Casoca, Buzau, s.a.m.d. De la drumul asfaltat ce duce la Biserica Dintr-o Piatra si Necropola Tracica trebuie sa mai parcurgi printre vii un drum de piatra si pamant de circa 400 m iar daca ajungi aici dupa zile ploioase atunci trebuie sa ai o masina off road.

Voiam sa vad aceasta cruce pentru vechimea ei si pentru istoria sa interesanta, fiind ridicata in anul 1846 de negustorul turc Manaf Selim care calatorea catre Moldova. Acesta s-a imbolnavit grav in aceasta zona si a fost ingrijit de localnici, unde a cunoscut-o pe Maria cu care s-a casatorit si s-a crestinat cu numele Gheorghe. A ridicat aceasta cruce in numele fiicei sale care a murit de mica si a impodobit-o cu motive crestine si musulmane, ridicand deasupra ei ca sa o protejeze si un baldachin de piatra, specific traditiei lui.

Zona intreaga este plina de cruci, acesta fiind in trecut un drum principal spre Buzau, dar din pacate aceste monumente istorice sunt uitate si lasate sa se primeze ascunse de tufisuri inalte de spini.

Trebuia sa vad si acest monument care face parte din istoria noastra si care trebuie cunoscut de orice roman care vrea sa-si cunoasca tara. L-am trecut astfel cu drag pe lista celor vizitate in alte parti, alaturi de Crucea de la Cornatelu, Crucea lui Mihai Viteazul de la Calugareni, Crucea Juramantului si crucea incastrata in zid de la Campulung, crucile din judetul Buzau, crucea de la Curtea de Arges, crucile de la Patriarhie sau Crucea Mitropolitului Neofit din Piata Universitatii.

 

Am plecat de la Crucea Manafului cu un sentiment de implinire si de incantare, pornind spre apropiatul sat Naeni ca sa vizitez tabara de sculptura si sa mai achizitionez de la un mester local o sculptura in piatra pe care sa o amplasez pe terasa mea sau in curtea parintilor, alaturi de cele de la Albesti sau Magura.

Si in zona TABAREI DE SCULPTURA DE LA MAGURA am mai ajuns in trecut, dar nu am reusit sa o vizitez din cauza timpului scurt. Acum, chiar daca era sfarsit de iarna cu piscuri inzapezite si troieni mi-am zis ca nu o mai ratez. De la Biserica Dintr-o Piatra si Necropola Tracica unde am lasat masina, am continuat pe jos pe traseul mai lung, de 1 km, pe sub baza muntelui, astfel incat sa fim feriti de vant iar cand am ajuns la celebrul Sat Dacic am urcat panta de circa 100 m spre dreapta si am ajuns pe platoul Dealului Tigoarea.

Aici, din pacate bateria telefonului m-a lasat din cauza frigului si nu am reusit sa surprind toate formele frumos modelate in piatra plina de cochilii de pe fundul fostei mari Sarmatice. In plus, zapada mai acoperea pe ici colo operele de arta si nu le punea in valoare asa cum o facea vara culoarea ierbii dar cu siguranta o sa ma mai intorc aici mai spre primavara.

 

Si aceasta tabara de sculptura a fost ridicata in anii ’80 ca si cea de la Magura, doar ca la aceasta diferit este faptul ca operele de arta au fost realizate de copii pana in 14 ani. Mi-a placut aici si faptul ca am gasit sculpturi mai realiste, cu daci, calareti traci, dragoni, s.a.m.d.

Si cum am ajuns la ora pranzului, ne-am oprit asa cum era planificat sa ne incalzim cu o mancare buna la o locatie care se potriveste cu numele acestui site si apoi am mai vizitat inca o data Conacul Bellu din Urlati.

Ferma Dacilor, rezervari, cazare

Conacul Bellu Urlati, obiective turistice Buzau, Prahova, Romania

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

Related Post