Crucea Manafului, monument istoric, Dealu Mare, obiective turistice

A sosit timpul unei alte evadari de weekend, in care am vizitat doua obiective turistice interesante din Romania. Asa am ajuns intr-o zi de sfarsit de iarna la Crucea megalitica a Manafului– care sta ascunsa in viile din faimosul areal Dealu Mare si la Tabara de Sculptura Naeni- cu ale sale interesante statui de piatra, ce pazesc proiectul “Satul Dacic”.

Traseu la Crucea Manafului si la Tabara de sculptura de la Naeni, obiective turistice Buzau, Romania

Am mai incercat sa vad CRUCEA MANAFULUI si in alte dati, dar drumul prin viile ce o ascund era impracticabil, fiind plin de noroi, astfel ca nu m-am incumetat sa-l strabat, preferand sa merg mai departe spre alte obiective turistice din zona Buzaului– la Ciolanu, la Magura, Colti, Bozioru, Alunis, Ulmet, Meledic, Vulcanii Noroiosi sau Cascada Casoca.

Ca sa ajungi la Crucea Manafului trebuie sa stii ca, de la drumul asfaltat ce duce spre Biserica Dintr-o Piatra si Necropola Tracica, trebuie sa mai parcurgi printre vii un drum de piatra si pamant de circa 400 m, iar daca ajungi aici dupa zile ploioase, atunci trebuie sa ai o masina off road.

Voiam sa vad aceasta cruce pentru vechimea ei si pentru istoria sa interesanta, fiind ridicata in anul 1846 de negustorul turc Manaf Selim. Acesta calatorea catre Moldova, dar s-a imbolnavit grav in aceasta zona si a fost ingrijit de localnici, unde a cunoscut-o pe Maria, cu care s-a casatorit, iar apoi negustorul s-a crestinat cu numele de Gheorghe. A ridicat aceasta cruce in numele fiicei lor, care a murit de mica. A impodobit-o cu motive crestine si musulmane, ridicand deasupra ei, ca sa o protejeze, un baldachin de piatra, specific traditiei lui. Am ajuns la Crucea Manafului de mai multe ori, pentru ca este amplasata intr-un loc pitoresc, chiar in mijlocul viitor din Dealu Mare.

Crucea Manafului este un monument care face parte din istoria noastra si care trebuie cunoscut de orice roman care vrea sa-si cunoasca tara. L-am trecut astfel cu drag pe lista crucilor de mari dimensiuni vizitate in alte parti din Romania, alaturi de Crucea de la Cornatelu, Crucea lui Mihai Viteazul de la Calugareni, Crucea Juramantului si crucea incastrata in zid de la Campulung, crucile din judetul Buzau, crucea de la Curtea de Arges, crucile de la Patriarhie sau Crucea Mitropolitului Neofit din Piata Universitatii.

Zona aceasta este plina de cruci, acest drum fiind in trecut un drum principal spre Buzau, dar din pacate, aceste monumente istorice sunt uitate si lasate sa se perimeze, ascunse de tufisuri inalte de spini.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am plecat de la Crucea Manafului cu un sentiment de implinire si de incantare, pornind spre Satul Naeni, aflat in apropiere. Voiam sa vizitez aici o tabara de sculptura si sa mai achizitionez de la un mester local o sculptura in piatra, pe care sa o amplasez pe terasa mea sau in curtea parintilor, alaturi de cele de la Albesti sau Magura.

Si in zona TABAREI DE SCULPTURA DE LA NAENI am mai ajuns in trecut, dar nu am reusit sa o vizitez din cauza putinului timpului ramas la dispozitie. Acum, chiar daca era sfarsit de iarna cu piscuri inzapezite si troieni, mi-am zis ca nu o mai ratez. De la Biserica Dintr-o Piatra si Necropola Tracica, unde am lasat masina, am continuat pe jos pe traseul mai lung, de circa 1 km pe sub baza muntelui, astfel incat sa fim feriti de vant, iar cand am ajuns la celebrul Sat Dacic, am urcat panta de circa 100 m spre dreapta si am ajuns pe platoul Dealului Tigoarea.

Imediat dupa ce am ajuns la Tabara de Sculptura Naeni, bateria telefonului meu s-a descarcat din cauza frigului si nu am reusit sa surprind toate sculpturile frumos modelate in piatra plina de cochilii de pe fundul fostei mari Sarmatice.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dar m-am intors la Tabara de Sculptura Naeni intr-o toamna, cand am prins un amurg de noiembrie cu un soare puternic, care a luminat foarte bine sculpturile in piatra.

Si aceasta tabara de sculptura a fost ridicata in anii ’80, ca si cea de la Magura, doar ca la aceasta, diferit este faptul ca operele de arta au fost realizate de copii pana in 14 ani.

Mi-a placut la Tabara de Sculptura Naeni si faptul ca am gasit sculpturi mai realiste, cu daci, calareti traci, dragoni, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Si pentru ca istoria, arta, arhitectura, natura si calatoriile se completeaza perfect cu nobletea vinului si pentru ca va aflati in renumita zona viticola Dealu Mare, va recomand sa vizitati in apropiere si Crama Domeniul Aristitei, Crama LacertACrama Domeniile SahateniCrama ServeCrama de PiatraCrama Mierla AlbaCrama BudureascaCrama Viile MetamorfosisCrama VinaliaCrama Domeniile Franco-Romane sau Crama Gramofon. Vinul se potriveste perfect cu un cadru pitoresc, cu un apus frumos sau cu o seara lunga, iar povestea acestor crame este foarte interesanta. Tot aproape de aceste obiective turistice am mai vizitat si Conacul Bellu, Crama Muzeu 1777, Biserica Cetate Bradu, Manastirea Apostolache, Manastirea Varbila si obiectivele turistice din Ploiesti.

Ferma Dacilor, rezervari, cazare

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.  Te invit in incheiere sa descoperi si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

13 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *