Prima data cand am vazut publicat pe facebook eveniment-ul “Printre Maguri”, a fost in vara anului 2018. Atunci nu am reusit sa ajung, cum nu am reusit nici in vara lui 2019, dar, s-a organizat o sesiune si in aceasta in toamna, si m-am prezentat la datorie.

M-a atras la acest concert in primul rand prezenta pe scena a cantaretului Dinu Olarasu, artist pe care l-am cunoscut la concertele de la Poiana Secuilor si care mi-a ramas in amintire  cu melodiile: “N-ai nevoie de foarte multe”, “Zece ani”, “Ea nu ma lasa”, “Cu toare averile din lume”, “Suna-ma noaptea” s.a.m.d. Am venit si pentru ca locatia concertului era in aer liber, si astfel copiii se puteau juca linistiti, pentru ca totul era amenajat cat mai natural si pentru ca se pregatea mancare la ceaun si la gratar, s.a.m.d.

Magureni-ul este relativ aproape de Bucuresti, si pentru ca nu voiam sa participam la turul cu bicicletele, iar concertul incepea abia pe la orele 18, ne-am inclus pe traseu un ocol pe la Targoviste, pentru a lua aici masa de pranz si a mai vizita din obiective la care nu am ajuns pana acum.

La MAGURENI am ajuns pe la orele 16, ne-am parcat masinile si ne-am cautat o masa langa scena. Adresa evenimentului marcata pe facebook nu este pusa bine, te duce pe o alta strada, cand de fapt ar trebui sa continui pana ajungi la un pod, si de acolo sa faci stanga pe un drum prafuit, care duce prin spatele gradinilor pe langa secatul rau Provita- un afluent al Cricovului Dulce.

Cum am ajuns aici ne-a luat “in primire” organizatorul, Liviu Ungureanu, care ne-a lasat sa intelegem ca e gradina lui si ca daca nu-i convine ceva la noi ne zice sa plecam, ceva de genul ca-si rezerva dreptul sa selecteze clientela…Cam ciudat sa foloseasca abordarea asta la toata lumea, avand in vedere ca noi eram cu doi copii, oameni prezentabili, politicosi, s.a.m.d. In fine, am trecut peste acest aspect si ne-am asezat la o masa asteptand sa inceapa concertul. Cand lumea a inceput sa se stranga, chiar  m-am uitat cu atentie la oameni, si am constatat ca s-a adunat o lume pestrita: si consumatori de seminte, copii mai amarati de prin sat, cativa tatuati, oameni care nu erau chiar oameni de munte, sportivi sau folk-isti, si ma intrebam ce intelege organizatorul prin a-si selecta/alege spectatorii la concert. Fiind si eu un om implicat, cu cateva organizari de minievenimente la activ, mi-am zis sa-l inteleg pe om pentru ca avut initiativa, a pus suflet in organizare, s-a implicat, dar pana la final a reusit de cateva ori sa mai strice atmosfera frumoasa a acestui concert de folk. In primul rand se tot plimba de colo-n colo cu bicicleta urmarind oamenii care vin. Cand copiii s-au jucat cu un stiulete de porumb pus pe o masa ca decor, a venit si le-a luat stiuletele. Apoi a inchis poarta pentru unele masini, care au trebuie sa fie parcate aiurea pe langa rau, in schimb pe altele le-a lasat sa intre si sa aglomereze curtea. A venit pe la unii, alesi pe spranceana, sa ceara o donatie pentru concert, intr-un mod nu tocmai ok, insistand…

Imi permit astfel, dupa aceasta experienta, sa-i sugerez cateva lucruri de baza, pentru organizarile urmatoare:

-sa treaca in pagina evenimentului ce categorii de persoane primeste la concert si/sau regulile care si le doreste respectate;

– sa treaca pe pagina evenimentului, asa cum am vazut la alte actiuni gen “gratuite”, ca este recomandata o donatie minima de x lei, o consumatie minima de x lei, sau chiar sa perceapa un bilet de intrare care sa-i acopere cheltuielile si sa-si scoata profitul dorit.

In acea zi noi am facut in cateva ore o consumatie consistenta, am achizitionat o sculptura de acolo, totul pentru a sustine evenimentul, asa cum am vazut mesajele puse ici-acolo, si mi s-a parut cam deplasat sa mai insiste pe la fiecare si pentru o donatie…La Poiana Secuilor, unde se organizeaza frecvent astfel de evenimente, nu vine nimeni sa-ti ceara o donatie, ba chiar i-am vazut ca-i lasa pe oameni sa-si manance sanwich-ul de acasa pe bancuta, fara sa le faca observatie. Se multumesc probabil ca atrag oameni, si cel mai probabil le ies calculele din consumatia facuta…

-sa treaca pe pagina evenimentului programul aproximativ, nu sa trebuiasca sa rasfoiesti prin postari, sa dai telefoane la care nu raspunde nimeni (nu ai semnal de telefon, atunci nu pune un numar de telefon la contact, scrie chiar asta). Daca tot e un eveniment pe care l-ai facut public si te astepti sa vina oameni, atunci trebuie sa le oferi oamenilor informatii, ca sa nu bata drumul pana aici cu copii si cu asteptari diferite fata de ceea ce gasesc.

– sa achizitioneze o toaleta ecologica pentru a nu trebui sa te duci sa-ti faci nevoile in boscheti, lucru mai neplacut pentru fete.

Chiar daca sambata noapte focul de tabara nu a mai fost facut pana cand am plecat noi, am ramas placuti impresionati dupa acest concert de atmosfera creata in primul rand de Dinu Olarasu si apoi de Mircea Vanca- un tenor din Brasov care i-a acompaniat la flaut pe cantreti si care ne-a surprins cu glasul de tenor si opereta sa in mijlocul naturii. Au mai fost prezenti la concert si Marius Batu de la Poesis cu ai sai “2000 de ani” si bateristul Vali Vatuiu.

Magureni-ul este amplasat intr-o zona frumoasa, un sat romanesc printre dealuri impadurite cu vaci lasate libere sa pasca. Pana sa ajungi aici mai poti vizita obiectivele turistice din Ploiesti, Conacul Filipescu, obiectivele turistice din Campina, Casa Domneasca de la Brebu, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea calatorie! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *