In acest traseu am vizitat Castrul Roman Jidova- cel mai important castru roman de pe linia de frontiera a Imperiului Roman, apoi am descoperit principalele obiective istorice si turistice ale orasului Campulung Muscel- cel mai vechi oras al Tarii Romanesti si am urcat la Mausoleul de la Mateias- ca sa cinstesc memoria eroilor romani din Primul Razboi Mondial.

La intrarea in Campulung Muscel se afla CASTRUL ROMAN JIDAVA sau Jidova, unul dintre cele mai frumoase castre romane din Romania. Seamana cu castrul roman Arutela, de pe Valea Oltului, dar este mai mic fata de castrul roman Porolissum din Zalau.

Pe vremea romanilor, Castrul Jidova era cel mai important castru de pe linia de frontiera a Imperiului Roman – Limesul Transalutanus (peste Olt). Acest limes avea o lungime de peste 200 de kilometri, era construit din pamant, ridicat la o inaltime de 3 metri si urma cursul raului Olt la o distanta de circa 10-15 km. Castrul Jidava a fost singurul castru de piatra de pe limesul Transalutanus si indeplinea rolul foarte important de aparare a pasului Rucar Bran.

In interiorul Castrului Jidova exista un muzeu permanent, muzeu ce expune obiectele ce au fost gasite aici. Mi s-a parut interesant de vazut in primul rand hypocaustul- sistem care avea la romani rolul de “incalzire prin pardoseala”, apoi sistemele romane de constructie si steagurile Legiunii a V-a Macedonica.

Program de vizitare: luni : inchis, marti- duminica: 9-17. Adresa : Sos. Nationala, nr. 127, Campulung.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=88

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In orasul CAMPULUNG MUSCEL s-au gasit vestigii din epoca bronzului, apoi asezari dace si romane, iar orasul a devenit capitala Tarii Romanesti dupa invingerea de catre Basarab I a regelui Ungariei- pe Carol Robert de Anjou.

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Campulung Muscel este MANASTIREA NEGRU VODA, de a carei frumusete si bogata istorie am ramas impresionat.

Manastirea Negru Voda din Campulung Muscel a fost ctitorita in jurul anilor 1200, de legendarul Radu Negru Voda, dupa cum mentioneaza pisania adaugata de Matei Basarab- cel care a reconstruit biserica in jurul anilor 1600, dupa cea „reconstruita” de Basarab I- fiul lui Tihomer.

Biserica Negru Voda este necropola domneasca, fiind inmormantat aici fiul lui Basarab I- Alexandru Nicolae Basarab si pastreaza cea mai veche lespede de mormant voivodal din Romania.

Campulung, Manastirea Negru Voda

Turnul clopotnita al Bisericii Negru Voda din Campulung Muscel este cel mai inalt din Tara Romaneasca. Are 35 de metri si indeplinea si rolul de aparare.

In incinta Manastirii Negru Voda mai exista si o casa domneasca, construita in jurul anilor 1600 de Matei Basarab. Tot aici s-a pastrat si “Marele Han”, construit in aceeasi perioada dupa moda orientala. Hanul avea pravalii la parter, iar deasupra avea camere de dormit. Era un fel de mic bazar pentru targovetii din Campulung Muscel si m-a dus imediat cu gandul la Hanul lui Manuc din Bucuresti

Manastirea Negru Voda din Campulung Muscel mai adaposteste si o pictura a celui mai prolific pictor roman de biserici- Gheorghe Tattarescu, pictor intalnit si la Ploiesti, Zlatari, Bistrita, Coltea, Palatul Stibey, Ghighiu, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Orasul Campulung Muscel are o multime de cladiri istorice frumoase, un mix interesant de inspiratie brancoveneasca, neoromaneasca, sau chiar baroca. Este orasul lui Constantin Baraschi- sculptor ale carui opere le-am vazut in Cismigiu (prin statuia lui Nicolae Balcescu), in fata ultimei ctitorii a lui Brancoveanu prin monumentul „KM 0” si in Constanta. In Campulung Muscel s-a nascut si sculptorului Demetrescu Mirea- cel care a realizat statuia lui Negru Voda din fata bibliotecii orasului Campulung Muscel si statuia marului scriitor Anton Pann din Bucuresti.

Alte obiective interesante din Campulung Muscel sunt BARATIA, MUZEUL DE ETNOGRAFIE SI ARTA POPULARA, VILA GOLESCU si MUZEUL DE ISTORIE.

BARATIA este un monument istoric cu origini din anii 1200 si cu forma actuala din anii 1700. Aici se afla lespedea de mormant a comitelui Laurentiu din „Campo Longo”, ce reprezinta prima mentiune documentara a orasului.

MUZEUL DE ETNOGRAFIE SI DE ARTA POPULARA din Campulung Muscel este unul dintre cele mai frumoase muzee de acest gen din Romania. Este deosebit prin amenajarea sa interioara- cu arcade sculptate in piatra, tavan sculptat in lemn si sobe cu cahle frumos pictate.

Am admirat aici mobilier sculptat -asemanator celui vazut in casa lui Nicolae Iorga, sculpturi in piatra, opere ale vestitilor cioplitori de la Albestii de Muscel sau ale lui Baraschi, ceramica, tesaturi si port popular, piese vestimentare dintre cele mai deosebite.

Program de vizitare: marti-duminica: orele 9-17, luni inchis. taxa intrare: 5 lei

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

VILA GOLESCU- unde s-a filmat filmul Octav, trebuie neaparat vizitata atunci cand ajungeti in Campulung Muscel. Va recomand sa o vizitati pentru o experienta muzeala inedita, pentru frumoasa sa arhitectura neoromaneasca, pentru pitorescul parc dendrologic ce o inconjoara si pentru privelistea pe care o are Vila Golescu asupra Orasului Campulung Muscel.

Experienta muzeala inedita a fost data de servirea la masa de pe peluza, a unor cesti cu cafea, apa si struguri. Citisem pe internet ca in alte dati vizitatorii au fost serviti chiar si cu ceva de mancare…Nu am intrebat daca a fost ideea muzeografului sau a celor de la Pro Patrimonia- fundatia care detine in prezent edificiul, dar ideea a fost geniala. Altcumva admiri  frumoasa cladire istorica si savurezi povestea ei la o ceasca de cafea, alintati de soare si incantati de pastelul tomnatic al gradinii!

Vila Golescu a fost ridicata la inceputul anilor 1900 de un urmas al Golestilor, cei pe care i-am cunoscut prima data la Conacul Golesti de langa Pitesti. A fost construita in stilul neoromanesc, utilizandu-se multa piatra din apropiatul Albesti. Vila s-a pastrat foarte bine datorita faptului ca, in ea a functionat securitatea comunista si a fost populata cu obiectele originale ce au apartinut mostenitorilor.

Vila Golescu a fost ridicata pe un deal cu vegetatie salbatica, iar datorita faptului ca Stefan Golescu, cel ce a ridicat aceasta casa, a studiat agronomia in Franta, dealul a fost transformat in terase amenajate cu diversi copaci exotici. Am gasit aici copacul Maclura Pomifera- si copiii s-au distrat de minune cu fructele lui ca mingile de tenis, doi Ginko Biloba – cu frunzele lor de aur, copaci pe care i-am mai intalnit la palatele Sturdza si Teleki, un tulipan cu florile de forma lalelelor – cum am vazut la Arboretum in Simeria, cativa artari canadieni contrastati de artarii romanesti, un mar japonez cu fructele sale minuscule, s.a.m.d.

Am mai descoperit interesant si faptul ca iubitorii istoriei, artei si arhitecturii romanesti se pot caza chiar la Vila Golescu, asa cum credinciosii, se pot caza la manastiri…

Orar de vizitare 12-19. Date de contact: 0731878832.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La MUZEUL DE ISTORIE din Campulung Muscel am tinut sa ajung in principal pentru a vedea renumita scrisoare a lui Neacsu din Campulung- cel mai vechi document pastrat, un document ce a fost scris in limba romana.

Muzeul de istorie Campulung, cladiri istorice Romania, scrisoarea lui Neacsu din Campulung

Voiam sa vad apoi CRUCEA JURAMANTULUI- o cruce pe care jurau primarii la investire… Originalul este pastrat in acest muzeu, iar o copie este amplasata in locul original (Piata Juramantului). Am gasit interesant la Muzeul de Istorie Campulung Muscel si un coif de armata- inspirat dupa coiful de la Ciumesti, precum si o camera dedicata personalitatilor nascute in Campulung, cum sunt: sculptorul Baraschi, matematicianul Ion Barbu, medicul si demnitarul Ion Parhon, scriitorul Mihai Tican Rumano, poetul Tudor Musatescu, s.a.m.d.

Program de vizitare: marti-duminica: orele 9-17, luni inchis. taxa intrare: 5 lei

Orasul Campulung Muscel poarta si denumirea de „orasul crucilor de piatra”, pentru ca are la intersectiile sale mai importante, 37 de cruci din piatra de Albesti, sculptate intre anii 1500-1800. Pe langa Crucea Juramantului, interesanta mi s-a parut si CRUCEA INCASTRATA IN PERETELE UNEI CASE. (Str. Negru Voda 111).

Aceste cruci mi-au amintit de Crucea Manafului, Crucea de la Cornatelu, Crucea lui Mihai Viteazul de la Calugareni, crucile din judetul Buzau, crucea de la Curtea de Arges, crucile de la Patriarhie sau Crucea Mitropolitului Neofit din Piata Universitatii, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Tipic pentru Campulung Muscel si intregul judet Arges, dar si pentru judetele Dambovita si Brasov, este Focul lui Sumedru- o traditie veche de peste doua mii de ani, ce se tine in preajma Sfantului Dumitru- protectorul pastorilor, atunci cand, tinerii aprind focuri mari si se aduna in preajma lor. In imprejurimile Orasului Campulung Muscel am admirat si Barajul Rausor- pe marginea caruia va puteti plimba in liniste, Cabana Voina- de unde se pot face cateva trasee, satul Leresti – cu casele sale sculptate in piatra de Albesti, zona pastravariei Bratioara, Manastirea fortificata Aninoasa pictata de renumitul Parvu Mutu si ridicata la sfarsitul anilor 1600, Biserica Namaiesti si Mausoleul de la Mateias.

Barajul Rausor si Cabana Voina
Barajul Rausor
Manastirea Aninoasa, obiective turistice pe langa Campulung, Romania
Manastirea Aninoasa
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MAUSOLEUL DE LA MATEIAS pastreaza in memoria romanilor sacrificiile inaintasilor nostri, la fel ca si mausoleele de la Marasesti, Marasti, Targu Ocna, SovejaOarba de Mures, Paulis.

Locul pe care unii si-l mai amintesc din perioada in care au fost facuti pionieri, marcheaza rezistenta soldatilor romani in luptele impotriva unui inamic mult mai numeros si mai bine inzestrat, un alt eroic strigat: „pe aici nu se trece!” .

Mausoleul de la Mateias, Valea Mare Pravat, obiective turistice Campulung, Romania

Pana sa ajungi in varf, la mausoleul construit la sfarsitul anilor 1920, o sa intalnesti in cale un mic muzeu, unde sunt expuse marturii, picturi si scene refacute ale acelor lupte.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Mausoleul de la Mateias a fost pictat de Olga Greceanu- faimoasa pictorita pe care am intalnit-o la Cula Greceanu si la Conacul Balcestilor, iar langa mausoleu o sa mai gasiti un frumos basorelief cu luptele incrancenate ale ostasilor romani.

Program de vizitare: noiembrie-martie: orele 9°°-17°°, aprilie-octombrie: orele 9°°-19°°,  taxa intrare: 5 lei. http://muzeulcampulung.ro/mausoleul-mateias

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din Campulung Muscel se poate ajunge usor si la Triunghiul Manastirilor Rupestre, la Cetatea Poienari si la Curtea de Arges, la obiectivele turistice din orasul Pitesti, la Cula Racovita, la Conacul Golestilor, la Vila Bratienilor, s.a.m.d. La intoarcerea spre Bucuresti, va puteti abate de pe Autostrada A1, ca sa vizitati Conacul Brancovenesc de la Potlogi si Memorialul Nicolae Grigorescu din Pitaru. 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

32 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *