TREI MONUMENTE ISTORICE SI DE ARHITECTURA CU TREI AROME DIFERITE. CASTELUL BAROC TELEKI, CASTELUL BORNEMISZA SI CABANA REGEASCA DE LA LAPUSNA.

Cabana Regala de la Lapusna, Valea Gurghiului, obiective turistice judetul Mures, Romania, Transilvania, concediu, infoturism

Din Targu Mures va recomand sa ajungeti si in Valea Gurghiului, o zona deosebit de pitoreasca, care se va gasi bucuroasa sa va gazduiasca cat mai multe zile. In traseul meu am intalnit o cetate medievala peste care s-a ridicat frumosul Castel Baroc Teleki, apoi Castelul Gurghiului sau Rakoczy-Bornemisza de la baza fostei Cetati a Gurghiului iar in final, Cabana Regala de la Lapusna, un loc vazut inainte doar in pozele Familiei Regale a Romaniei.

De la Targu mures la Castelul Teleki, Castelul Gurghiului, Cabana Regala de la Lapusna

De la Targu Mures pana la Gornesti, unde se afla CASTELUL TELEKI, nu sunt decat 18 km. Chiar la intrare am gasit un panou pe care era trecut un numar de telefon si la care am sunat de indata pentru vizitare. Cum nu a raspuns decat dupa vreo 15 minute, am avut timp sa facem cateva poze in parcul alaturat, unde stateau mandre cateva monumente funerare secuiesti si sa le analizam dupa cum am invatat la Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure.

Dupa mai multe telefoane ne-a raspuns si contele Teleki, mostenitorul familiei care a primit de la Statul Roman castelul inapoi si care acum trebuie sa se ocupe de renovarea lui. Contele, care locuieste chiar aici impreuna cu familia, s-a aratat foarte dispus a ne prezenta castelul si istoria lui. Inalt de statura si o atitudine lipsita de trufie, asemenea unui conte modern, contele ne-a facut marea onoare ca sa ne prezinte chiar el domeniul.

Inca de la poarta, privirea iti este atrasa de intrarea in castel. Ascunsa partial privirii, transmite un aer misterios si te face sa devii nerabdator. Am pornit spre castel pe aleea strajuita de copaci inalti, admirand statuile ce decorau gradina, podul medieval si iazul cu podet. Acesta din urma facea parte in trecut din sistemul defensiv, cu sant de apa aprovizionat de raul Mures.

castelul-teleky-gornesti-7

Castelul Teleki Gornesti, obiective turistice  judetul Mures, Romania, Transilvania, concediu, infoturism

Se pare ca si acest castel face referire la zilele anului prin numarul ferestrelor sale, asa cum am vazut si la Castelul Ugron sau Anotimpurilor din Zau de Campie. A fost ridicat in anii 1700 intr-un stil ce am aflat ca se numeste Grassalkovich, un baroc auster specific unguresc, creat mai ales in zona Godolo.

castelul-teleky-gornesti-16

Plin de intrebari, am savurat fiecare detaliu, de la blazoanele familiei si decoratiunile murale interioare, la sobele de teracoata si pana la fotografiile si panourile informative.

Contele ne-a aratat statuile parcului si ne-a explicat ca gresia din care erau realizate trebuia intretinuta cu o ceara, lucru neglijat in perioada comunismului, ceea ce a daunat mult statuilor. Ne-a prezentat apoi o serie dintre vedetele parcului dendrologic: un stejar – plop si arborele de aur/golden tree sau arborele de ginko biloba, care isi pierdele frunzele aurii intr-o singura noapte si creaza cel mai frumos covor de frunze.

Castelul a fost devastat de armatele rusesti venite sa inabuse revolta ungureasca de la 1848, iar in anii comunismului ca multe alte asemenea monumente a fost un spital de TBC si inca mai pastreaza aceste urme.

castelul-teleky-gornesti-49

In momentul de fata are mare nevoie de renovare, contele incercand sa obtina fonduri europene, dar pana atunci organizeaza aici diverse evenimente. Nu se percepe o taxa de intrare dar esti rugat daca poti, sa faci o mica donatie pentru intretinerea castelului. Va incurajez sa-l vizitati!

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Incarcati cu un sentiment de incantare, pentru ca am reusit sa vizitam acest castel, am plecat mai departe spre CASTELUL RAKOCZY-BORNEMISZA DIN GURGHIU.

La poalele Cetatii Gurghiului, ridicata in anii 1300 si distrusa si aceasta de catre austrieci in Razboiul Curutilor, pe un domeniu ce a apartinut si lui Iancu de Hunedoara si lui Matei Corvin, s-a ridicat in anii principelui transilvanean Gheorghe Rakoczy I, in anii 1600, un conac de vanatoare. Ulterior ajunge in posesia familiei Bornemisza care mareste constructia si creaza o gradina englezeasca si un parc dendrologic cu copaci adusi din toate colturile lumii. Revolutia de la 1848 ii aduce devastarea, probabil datorita faptului ca era in stapanire austriaca, renascand apoi ca si refugiu de vanatoare al printului Rudolf al Austriei, Ungariei si Boemiei. La sfarsitul anilor 1800 domeniul este transformat intr-o scoala silvica, ceea ce este si in momentul de fata, dar acest lucru nu ii face deloc cinste, parcul, desi este extrem de fermecator, nu pare ingrijit deloc. Este foarte probabil ca aceasta neingrijire sa vina din calitatea cladirii de monument istoric. Totusi am obtinut informatia cum ca Muzeul din Targu Mures, incearca obtinerea fondurilor europene pentru renovarea castelului. Demers in care-i uram success.

castelul-bortemisza-gurghiu-6

Chiar daca nu am reusit sa vizitam la interior acest castel, care-ti impune respect prin alura sa, ne-am bucurat de oprirea facuta, pe care v-o recomandam si voua. Ne-a placut curtea castelului dezmierdata de soare si incununata cu statui reprezentand sfincsi si lupi imbratisati, gradina englezeasca si plimbarea placuta prin parcul dendrologic.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Nu mai aveam timp sa urcam dealul si la ruinele Cetatii Gurghiului, asa ca am pornit mai departe catre urmatorul obiectiv. Am trecut prin Ibanestii care ne dau telemeaua cu nume protejat si am ajuns in Lapusna, unde cautam cu privirea fabrica care naste gustoasa bere artizanala cu acelasi nume. Nu am zarit-o si am continuat mai departe prin “Valea Regilor”, mergand pe un drum forestier de-a lungul raului pitoresc, la care faceau palier brazi semeti. Am ajuns intr-un cadru de basm, la niste porti care ne sugerau ca suntem unde trebuia, dar care erau inchise. Desi CABANA REGEASCA DE VANATOARE de la Lapusna este inclusa in circuitul turistic, singurul indicator la drum era cel catre Biserica Sfantul Nicolae. Pentru ca nu am gasit deschisa intrarea in curtea cabanei si pentru ca stiam ca si bisericuta face parte din ansamblu ei, fiind si ea un monument istoric, am intrat in curtea acesteia ca sa o vizitam.

biserica-sf-nicolae-lapusna-2

Am intrat intr-un cadru ce-ti inspira imaginea raiului si am gasit pioasa bisericuta, construita in anii 1700. Aceasta a fost cumparata apoi de Familia Regala dintr-un sat romanesc si adusa aici.

Am parasit locul ce pastra linistea eterna si am facut dreapta la pas, pe langa gardul bisericii, unde, trecand peste un podet am intrat in curtea Cabanei Regale si am ajuns in locul pe care au pasit Regii Romaniei, Familia Ceausescu si mai marii lideri comunisti. Constructia a inceput de pe timpul Regelui Ferdinand, dar a fost finalizata doar pe timpul lui Carol al II –lea, gazduind-o aici si pe Regina Maria. Cabana i-a cunoscut la vanatoare pe Nicolae Ceausescu impreuna cu liderii comunisti ai URSS, Iugoslaviei si Bulgariei: Hrusciov, Tito si Jivcov.

Dupa ce am trecut printr-un tunel de brazi, am zarit scarile cunoscute din pozele Familiei Regale. Constructia din lemn a fost inspirata din stilul prusac, asemenea Pelesului, un stil care amintea cu drag Familiei Regale, de constructiile de pe plaiurile natale.

Am intrat pe usa principala cu vitraliile ce reprezentau scene de vanatoare, am remarcat trofeul de vanatoare a lui Ceausescu ce a detinut mult timp un record al Romaniei, apoi sobele de teracota unicate facute la Viena, lemnul sculptat in cele mai frumoase forme si tavanul casetat pictat din dormitoarele regale.

 

Istoria oamenilor ce si-au petrecut viata aici, mi-a inspirat un sentiment interesant dar cumva apasator. Am ajuns la alt monument interesant de istorie si de arhitectura al Romaniei si am plecat cu zambetul larg pe buze…J

Iar cireasa de pe tort a fost data de berile artizanale cumparate de la Lapusna, unele dintre cele mai bune gustate in viata mea.

berea artizanala Lapusna, Romania, cea mai buna bere

Sper ca ti-a placut traseul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

6 gânduri despre „TREI MONUMENTE ISTORICE SI DE ARHITECTURA CU TREI AROME DIFERITE. CASTELUL BAROC TELEKI, CASTELUL BORNEMISZA SI CABANA REGEASCA DE LA LAPUSNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ sixty four = seventy three