SIBIUL este dupa mine cel mai frumos oras din Romania! L-am apreciat pentru pastrarea aproape intacta a arhitecturii sale medievale si pentru multimea de obiective turistice ce sunt de vizitat in oras si in imprejurimi. Orasul Sibiu este o destinatie de vacanta, unde fiecare va gasi ceva interesant de facut. Din Sibiu se pot vizita bisericile fortificate de pe Valea Hartibaciului si cele din satele ce te conduc la Medias, spre Targu Mures sau spre Deva. Se poate ajunge din Sibiu pana la Fagaras sau in Marginimea Sibiului, la Blaj sau in zonele montane de la Paltinis, la Palatul de Vara Bruckental de la Avrig sau pe spectaculosul Transfagarasan.
Sibiul a fost Capitala Transilvaniei la sfarsitul anilor 1600-atunci cand se afla sub influenta austriaca, iar in anii 2007 a facut cinste Romaniei fiind Capitala Europeana a Culturii. Valoarea orasului Sibiu este amplificata si de o serie de evenimente importante pe care le-a gazduit. Aici s-a desfasurat in anii 1500 primul experiment cu rachete DIN LUME, iar in anii 1700 a luat nastere primul laborator homeopatic. Sibiul a gazduit la sfarsitul anilor 1200 primul spital, prima scoala (la sfarsitul anilor 1300), prima farmacie (la sfarsitul anilor 1400), prima fabrica de hartie (anii 1500)- din fostul Regat al UNGARIEI. In Sibiu a fost primul orologiu instalat intr-un turn (la sfarsitul anilor 1400), a fost tiparita prima carte in limba romana (anii 1500), creata prima fabrica de bere (anii 1700) si prima gradina zoologica (in 1928) DE PE ACTUALUL TERITORIU AL ROMANIEI, iar la inceputul anilor anilor 1700 orasul Sibiu a dat primul muzeu DIN TRANSILVANIA. Sibiul este orasul lui Martin Felmer, cel ce a numit pentru prima data, in anii 1700, Romania- ca fiind teritoriul locuit de romani. Orasul Sibiu este si orasul lui Septimiu Albini- unul dintre „memorandisti”, a pictorului Arthur Coulin- ale carui opere le-am vazut la Muzeul Bruckenthal si cel care care a pictat altarul bisericii Bradeni, a lui Conrad Haas- precursor al zborului cu racheta, intalnit si la Muzeul Aviatiei din Bucuresti, a lui Nicolaus Olahus- guvernator al Ungariei, cardinal, scriitor, umanist, a lui Franz Josepf Muller- cel care a descoperit telurul in anii 1700, a regretatului actor Ion Besoiu si a prezentatorului de emisiuni TV Mihai Gainusa.
Pentru a extrage chintesenta orasului Sibiu si cele mai importante obiective turistice si istorice ale sale, va recomand sa mergeti in primul rand la o plimbare pe strada pietonala Nicolae Balcescu, strada care duce pana in Piata Mare. Sa intrati la biserica catolica din Piata Mare si sa vizitati Muzeul Bruckenthal– cel mai important muzeu al orasului. Apoi sa mergeti la Podul Mincinosilor, la Catedrala Evanghelica Sfanta Maria si sa va urcati in turnul sau, iar in final sa urcati in Turnul Sfatului- de unde sa admirati minunata priveliste asupra orasului medieval Sibiu. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, va recomand sa vizitati in centrul Sibiului si Muzeul de Etnografie Sibiu si Muzeul de Istorie Sibiu. Luati apoi masina, dupa ce v-ati odihnit picioarele la una dintre terasele sau restaurantele orasului si mergeti la MUZEUL CIVILIZATIEI POPULARE “ASTRA”– cel mai frumos muzeu al satului din Romania.
1. MUZEUL BRUKENTHAL este cel mai important muzeu de arta din Transilvania, aici fiind expuse doua dintre putinele opere de arta din Romania ale pictorului Rubens. I-am mai intalnit operele renumitului artist doar la Muzeul National de Arta din Bucuresti si in micutul oras Gherla. Muzeul Brukenthal este gazduit de palatul baronului Samuel von Brukental si expune mare parte din colectiile de arta ale acestuia.
Adresa: Sibiu, Pta Mare. Program de vizitare: luni si marti inchis, miercuri-duminica 10-18
http://www.brukenthalmuseum.ro/vizitare/03.htm
2. Tot din Piata Sfatului intrati si in Biserica Catolica Sfanta Treime, ridicata in anii 1700 in stil baroc.
Vizitand aceasta veche biserica am pasit parca in alta lume, iar linistea ne-a cuprins in timp ce am admirat decoratiunile sale bogate, interesantele vitralii si picturile murale.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII3. Trebuie sa vizitati neaparat in Sibiu si CATEDRALA EVANGHELICA– biserica ce m-a impresionat cu sculpturile si picturile sale din nava centrala, precum si cu imensa colectie de pietre funerare frumos sculptate- unice in Romania (printre care se remarca cele ale Baronului Bruckenthal si a lui Mihnea Voda cel Rau, fiul lui Vlad Tepes).
Am admirat in Catedrala Evanghelica Sibiu si colectia de arta a sibianului contemporan – Eugen Tautu si am urcat apoi in turnul bisericii, de unde, Sibiul m-a surprins cu cateva imagini incantatoare.
4. MUZEUL CIVILIZATIEI POPULARE “ASTRA” m-a impresionat de atatea ori cu peisajul minunat in care este amplasat si cu marimea si originalitatea patrimoniului expozitional. Am admirat la Muzeul Satului din Sibiu morile sale de vant- care se oglindesc in lac, lotcile care te introduc in atmosfera deltaica, casa de pe bancnota de 10 lei, casa de vrajitoare, roata de distractie asemanatoare cu cea de la Muzeul de Etnografie din Campulung, s.a.m.d.
Am explorat morile de macinat cu baiatul meu, am studiat semnele traditionale de pe portile sculptate si am luat pranzul la carciumile vechi de aici.
Un plus de valoare primeste acest muzeu pentru integrarea in ansamblul sau a Gradinii Zoologice Sibiu, a restaurantului si a locurilor de cazare, dar si pentru faptul ca muzeul pune la dispozitia turistului interesat, schite ale constructiilor arhaice si ajuta persoanele care vor sa construiasca traditional.
Adresa: Str. Padurea Dumbrava, nr. 16-20, Sibiu. Program de vizitare: vara luni-duminica 10-18, iarna 9-17
http://www.muzeulastra.ro/vizitare/orar-de-vizitare.html
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Peisajului colinar al Sibiului si farmecului sau medieval, li se adauga si experienta culinara, transformand masa luata aici in ceva memorabil. Am gasit in Sibiu restaurante romanesti pe care le-am recomandat mereu si care dupa mine contribuie mult la promovarea produselor si a bucatariei noastre.
Traista ciobanului cu sos de branza de burduf
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Din Sibiu va recomand cu tarie sa ajungeti si la Saliste, in Marginimea Sibiului, acolo unde am descoperit o serie de beri artizanale foarte bune, produse de MICRO-BERARIA SB. Asta pentru ca, pe langa istorie, arta, arhitectura, natura, noi incercam intotdeauna sa descoperim in calatoriiile noastre mancarea si bauturile tipice zonei, iar zona Sibiului- in special Marginimea Sibiului, este renumita pentru produsele sale traditionale. Berea artizanala este obtinuta printr-un proces complex, este o bautura vie, plina de personalitate, de simbolism si tine foarte mult de cultura zonei. Berile artizanale SB sunt profund legat de acest loc, avand un gust special, dat de retetele proprii ce au fost mestesugite dupa o pregatire temeinica in Franta si in Belgia si de apa proaspata a Muntilor Cindrel. Saliste este “capitala Marginimii Sibiului”, un loc important pentru romanii din Transilvania, renumit pentru arta populara, pentru ciobanii care aduceau carti din Tara Romaneasca, locul care avea la 1900 peste 10 biblioteci, care a dat Romaniei o serie de academicieni, dar si pe castigatoarea primul concurs de Miss Romania (Maria Peligrad in 1906). Nu degeaba istoricul P. Panaitescu numeste Saliste ““Satul fetelor frumoase şi a taranilor cu biblioteci”. Si astfel, imaginea berilor SB a fost influentata de traditia si de renumele romanilor din Marginimea Sibiului- loc din care sunt si stramosii fondatorului Cosmin Soaita (prezenti in pozele de pe peretii berariei).
Numele berariei SB imita cusatura de IE si foloseste culoare neagra- specifica pentru portul popular sibian. Iar mesajele de promovare create de Cosmin pentru fiecare bere au rime iscusite si fac aluzie la fetele frumoase pentru care este renumit Saliste.
- “Berile SB sunt bine mestesugite, cu grija primenite, sa incante simturile oricarui mesean. De-o fi Ardelean, banatean, muntean, oltean, dobrogean sau bucurestean, pragul de ni-l trece, gust-o bere rece. Blonda ori Roscata, Bruneta sau Platinata, toate-s faine delicate, din retete la noi la Sibiu testate”
- Preferata mea este berea blonda, complexa, cu patru tipuri de hamei, descrisa de Cosmin cu urmatorul mesaj: “Astampar de naduf si zapuseala, blonda noastra dulce-amara!”
- Berea neagra SB/Bruneta este “Oachesa din Marginime, dac-o ai n-o dai la nimeni! Cu gust de taciune stins, sufletul ti l-am aprins”.
- Berea platinata SB este “De neam bun, apriga jupana, din spic de grau a sa cununa”, iar
- Berea roscata- printre singurele certificate eco din Romania, este “Gingasa si aromata sade bine ochiului. Sincera, dar tantosa cum ii place baciului”.
Sunt genul de mesaje de promovare care mi-au amintit de reclama gasita la Muzeul I.L Caragiale, create de Caragiale pentru o bere faimoasa “Bere excelenta, blonda <coroana>, bruna <salvator>, consumatiuni de prima calitate, preturi moderate”.
SB este “micro-beraria faina si cu dichis” ce a aparut in emisiunea “Romania te iubesc” a lui Alex Dima, o berarie ce a fost prezenta la Muzeul Astra, la brunch-urile, targurile, concursurile de ciclism si de masini vechi organizate in judetul Sibiu. Pe langa gustul inegalabil al berii SB si pastrarea valorilor traditionale romanesti, am apreciat la Cosmin si faptul ca se implica in evenimentele actuale ce ne inconjoara si nu-si urmareste doar interesul economic. Am retinut faptul ca a creat o bere pentru a sustine Ucraina, ca a luat atitudine odata cu veto-ul Austriei la aderearea Romaniei in Spatiul Schengen si ca berea SB a fost aleasa de Ambasada Germaniei pentru a celebra 30 de ani de parteneriat roman-german. Marginimea Sibiului.
Cand comanzi sau cumperi o bere artizanala de la Beraria SB nu ai cum sa dai gres! Este o bere gastronomica. O bere facuta cumsecade. Bere 100% produs natural, nefiltrat, nepasteurizat, cu drojdii care-ti dau o stare de bine, care te hranesc ca un aliment. Serveste un pahar de bere atunci cand ajungi in zona sau la pensiune dup ace ti-ai incheiat traseele turistice. Asorteaza berea cu o pastrama de oaie, cu o branza, cu mezelurile ciobanilor din Marginime.
MICRO-BERARIA SB se afla in centrul Saliste, langa Paraul Negru Cibin, intr-o casa monument istoric- fosta brutarie, punct colectare a lapte si statie de pompieri. Urmariti pagina de Facebook a berariei ca sa aflati la ce targuri sunt prezenti, in ce magazine au mai intrat sau in ce restaurante. Contactati-i pentru un tur al berariei sau pentru organizarea unor evenimente.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Si daca vreti o vacanta culturala Sibiul este locul cel mai potrivit, mai ales in perioada festivalului de teatru – http://www.sibfest.ro/.