Schitul Fedelesoiu, obiective turistice Valcea, Romania, infoturism, manastirea fedelesoiu

In traseul de mai jos am vizitat doua obiective istorice importante,  Manastirea Cobia- care are atatea povesti interesante si este unica in Romania prin coloritul caramizilor sale aduse din Italia si Schitul Fedelesoiu- ce a fost construit din ruinele unui castru roman, in stilul Manastirii Horezu. Am vizitat cele doua monumente istorice in drumul meu spre Sibiu, mergand pe Valea Oltului, dar foarte usor se pot vizita din Pitesti, Ramnicu Valcea, Curtea de Arges, Targoviste, sau vara intr-un traseu de o zi din Bucuresti, atunci cand la traseu se mai pot adauga Conacul Brancovenesc de la Potlogi, Vila Bratienilor si Conacul Golesti, s.a.m.d.
Manastirea Cobia si Schitul Fedelesoiu

MANASTIREA COBIA a fost ridicata la sfarsitul anilor 1500 de stolnicul Badea Bolosin. Interesant este ca de multa vreme, de prin anii 1700, manastirea a preluat numele unui haiduc vestit- Miul Cobiul. Acesta se ascundea in codrii din apropiere, iar despre faima sa s-au scris carti si cantece: „pan’ la fagul Miului din codrii Cobiului„. Taraful de Haiduci de la Clejani i-a dedicat un cantec haiducului Miul Cobiul si haiducului Corbea. Numele Cobiului s-a preluat si in denumirea satului, a unui izvor, a padurii, a Cobiutei- apa peste care am trecut cand am pasit in curtea manastirii.

Biserica MANASTIRII COBIA are o infatisare unica in peisajul romanesc prin caramida smaltuita in trei culori, caramida ce a fost adusa cu carele din Italia.

Pe la MANASTIREA COBIA a trecut Mihai Viteazul dupa batalia de la Calugareni. Aici a inoptat Mihai Viteazul si si-a ingropat mortii, daruind acestei manastiri un frumos clopot.

La MANASTIREA COBIA se tine in fiecare an de 1 iulie concursul de toaca, din juriul caruia face parte si renumitul naist Gheorghe Zamfir, a carui casa se vede din curtea acestei manastiri.

Pictura interioara a Bisericii Cobia este relativ noua, fiind ingrijita si de generalul Ion Dinca a lui Ceausescu, cel ce a primit porecla „teleaga”, pentru numeroasele sale aresturi. Ion Dinca a fost nascut in acest sat si probabil prin ingrijirea acestei biserici a incercat sa-si mai spele pacatele pentru reprimarea Revolutiei Romane.

Puteti vizita MANASTIREA COBIA oricand, cheile sunt la o doamna ce locuieste peste drum. Vine cu drag sa va deschida si sa va povesteasca istoria bisericii, despre blestemul din pisanie, despre actele disparute din gaura din spatele altarului, despre ostenii lui Mihai Viteazul, despre Miul Haiducul, s.a.m.d.

Manastirea Cobia, obiective turistice in Dambovita, Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

SCHITUL FEDELESOIU a fost inceput pe timpul voievodului Grigore Ghica, pe la mijlocul anilor 1600 si terminat pe timpul lui Constantin Brancoveanu. Piatra si caramida din care s-au construit Schitul Fedelesoiu, au fost aduse din ruinele castrului roman de la Radacinesti. In anii 1700 Alexandru Ghica fortifica biserica, adaugandu-i ziduri groase si construieste in curtea ei o casa domneasca.

Am ramas impresionat cu ocazia vizitarii Schitului Fedelesoiu de frumosul pridvor al bisericii- pictat de mesteri de la Horezu, de imaginea ctitorului si de cea a lui Constantin Brancoveanu, de ansamblul casei domnesti frumos renovate in anii 1990 si de cunostintele de istorie si de frumoasa primire a ingrijitorului acestui monument.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va invit si pe voi sa vizitati aceste obiective istorice interesante, pentru ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si de vechi opere de arta. Ne descoperim astfel istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara si sa contribuim la dezvoltarea ei.

In incheiere va invit sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *