MANASTIREA COBIA SI SCHITUL FEDELESOIU

Schitul Fedelesoiu, obiective turistice Valcea, Romania, infoturism, manastirea fedelesoiu

Am vizitat cele doua monumente istorice in drumul meu spre Sibiu, dar foarte bine se pot vizita din Pitesti, Ramnicu Valcea, Curtea de Arges, Targoviste sau vara intr-un traseu de o zi din Bucuresti, atunci cand la traseu se mai pot adauga conacul brancovenesc de la Potlogi, Vila Bratienilor si Conacul Golesti, s.a.m.d.

Am ales sa vizitez aceste doua monumente pentru ca sunt foarte speciale. Manastirea Cobia are atatea povesti interesante si este unica in Romania prin coloritul caramizilor aduse din Italia, iar Schitul Fedelesoiu a fost construit din ruinele unui castru roman in stilul Manastirii Horezu, iar langa el este amplasata o casa si o curte domneasca.

Manastirea Cobia si Schitul Fedelesoiu

MANASTIREA COBIA a fost ridicata la sfarsitul anilor 1500 de stolnicul Badea Bolosin. Interesant este ca de multa vreme, de prin anii 1700, manastirea a preluat numele unui haiduc vestit, Miul Cobiul. Acesta se ascundea in codrii din apropiere, iar despre faima sa s-au scris carti si cantece, “pan’ la fagul Miului din codrii Cobiului“. Taraful de Haiduci de la Clejani i-a dedicat un cantec lui si haiducului Corbea. Numele Cobiului s-a preluat si in denumirea satului, a unui izvor, a padurii, a Cobiutei, apa peste care am trecut cand am pasit in curtea manastirii.

Este o biserica cu o infatisare unica in peisajul romanesc prin caramida smaltuita in trei culori, caramida ce a fost adusa cu carele din Italia.

Pe aici a trecut Mihai Viteazul dupa batalia de la Calugareni, aici a inoptat, si-a ingropat mortii si a daruit manastirii un frumos clopot.

Aici se tine in fiecare an de 1 iulie concursul de toaca din juriul caruia face parte si renumitul naist Gheorghe Zamfir, a carui casa se vede din curtea manastirii.

Pictura interioara a bisericii este relativ noua, fiind ingrijita si de generalul Ion Dinca a lui Ceausescu. Cel ce a primit porecla “teleaga”, pentru numeroasele sale aresturi, a fost nascut in acest sat si probabil prin ingrijirea acestei biserici a incercat sa-si mai spele pacatele si pentru reprimarea Revolutiei Romane.

Puteti vizita manastirea oricand, cheile sunt la o doamna de peste drum. Vine cu drag sa va deschida si sa va povesteasca istoria bisericii, de la blestemul din pisanie, la actele disparute din gaura din spatele altarului, ostenii lui Mihai Viteazul, Miul haiducul, s.a.m.d.

Manastirea Cobia, obiective turistice in Dambovita, Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

SCHITUL FEDELESOIU a fost inceput pe timpul voievodului Grigore Ghica pe la mijlocul anilor 1600 si terminat pe timpul lui Constantin Brancoveanu. Piatra si caramida din care s-a construit schitul au fost aduse din ruinele castrului roman de la Radacinesti. In anii 1700 Alexandru Ghica fortifica biserica adaugandu-i ziduri groase si construieste in curtea ei o casa domneasca.

O frumoasa vizita in care am ramas impresionat de frumosul pridvor al bisericii pictat de mesteri de la Horezu, de imaginea ctitorului si a lui Constantin Brancoveanu, de ansamblul casei domnesti frumos renovate in anii 1990 si de cunostintele de istorie si frumoasa primire a ingrijitorului acestui monument.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Va invit si pe voi sa le vizitati! Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice si de vechi opere de arta. Ne descoperim astfel istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− six = three