DE LA CRAIOVA LA JITIANU, BRANCOVENI SI SUCIDAVA

Din Craiova va propun sa faceti un alt traseu interesant prin Romania frumoasa. Acesta ajunge la doua biserici deosebit de frumoase si importante pentru istoria tarii noastre, la un castru roman cu o priveliste pitoreasca asupra Dunarii si la locul de intalnire dintre Olt si Dunare.

Craiova, Jitianu, Brancoveni si Sucidava

Prima oprire am facut-o la MANASTIREA JITIANU, care trebuie vizitata pentru aspectul ei architectural unic, diferit de al altor biserici din tara noastra, apoi pentru pentru deosebitele picturi murale ce o infrumuseteaza si pentru peisajul inconjurator, cu duzii lui Cuza si cimitirul cu interesantele pietre funerare boieresti.

Conform traditiei, in urma victoriei de la Rovine, Mircea Cel Batran a ridicat aici o biserica de lemn. Actuala biserica a fost ridicata in jurul anilor 1600 de catre boierii Craiovesti si este a doua biserica ca vechime din zona Craiovei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Al doilea obiectiv de pe traseu a fost MANASTIREA BRANCOVENI, o manastire de mare insemnatate pentru boierii al caror nume il poarta. A fost construita de catre acestia in jurul anilor 1500, refacuta de Matei Basarab, atunci cand primeste si un aspect fortificat. Am remarcat chiar de la sosire impozantul turn de la intrarea din curtea bisericii, asemanator cu cele de la biserica Brebu de langa Campina si biserica Negru Voda din Campulung.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Manastirea Brancoveni (2)

 

Manastirea este asezata ca intr-o caldare, fiind protejata de mici dealuri cu livezi. Langa ea, un mic iaz ii sporeste pitoresca infatisare. Ce am mai mai retinut interesant la aceasta manastire este ca aici este locul de bastina a lui Matei Bsarab, ca aici si-a petrecut copilaria Constantin Brancoveanu si tot aici sunt inmormantati multi membri ai familiei sale. Ca la aceasta manastire a fost preot si revolutionarul pasoptist Popa Sapca, pe care “l-am intalnit” la Manastirea Cozia si la vizitarea Sucidavei si ca aici au fost pastrate o parte din coloanele Manastirii Vacaresti, demolata de regimul ceausist dar si pietrele funerare ale lui Ghica Voda si Barbu Vacarescu.

Trebuie sa vizitati daca tot sunteti aici si Biserica Sfantul Nicolae din satul Brancoveni, o ctitorie a lui Matei Basarab din jurul anilor 1600. Aici a existat Palatul Brancovenilor si Curtea Domneasca, cu logii si colonade asemanatoare cu cele de la palatele de la Potlogi, Doicesti, Hurez si Mogosoaia. Curtea urma botul dealului si avea zid de fortificatie si sant de apa alimentat de Oltul din apropiere. Din pacate, razboaiele ruso-turce au afectat serios acest palat, iar astazi, doar un zid din spatele bisericii mai aminteste de el.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Manastirea Brancoveni (1)

 

La SUCIDAVA, pe locul davei construita de tribul dacic al sucilor, romanii construiesc un castru roman cu 8 turnuri, ce a avut o existenta neintrerupta pana la sfarsitul anilor 600. Tot aici, pe timpul Imparatului Constantin, se construieste si unul dintre cele mai lungi poduri ale antichitatii, pod ce lega Sucidava de Oescus. Din pacate aici nu a mai ramas nici macar un picior, asa cum a ramas la Drobeta Turnu Severin din celebrul pod al lui Apolodor din Damasc.

Remarcabil la acest castru este fantana sapata oblic in pamant, la o adancime de 18 m, cu un tunel de 25m ce duce la ea, pana dupa zidurile cetatii. Tunelul este construit din caramida romana si este perfect pastrat pana in timpurile noastre. Castrul are si o frumoasa priveliste asupra luncii Dunarii, iar in interiorul zidurilor sale a gazduit baile termale, cladirea cu hypocaust, precum si o biserica paleocrestina.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sucidava (2)

 

Foarte aproape de castru am gasit si casa revolutionarului pasoptist Popa Sapca, la Islazul unde s-a citit proclamatia revolutionarilor de la 1848. Iar la iesire din Corabia, spre Turnu Magurele, m-am oprit sa fac cateva poze la Monumentul Independentei, monument ce arata locul prin care Armata Romana a trecut Dunarea si s-a angajat in Razboiul Ruso-Turc pentru obtinerea independentei Romaniei. Acesta seamana cu cel din Calafat si mi-a amintit de dragul nostru Carol I si scrierile lui Vlahuta din Romania Pitoreasca: “… un obuz cazu si se sparse la cativa pasi inaintea Domnitorului Carol- Ura! striga voios tanarul Voievod, ridicandu-si chipul in vant; un “ura!” puternic, mai rasunator decat bubuitul tunurilor, zbugni din pieptul tuturor ostenilor si muzicele regimentelor intonara imnul national…”.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sucidava (1)

 

Daca va indreptati inspre Bucuresti, inainte sa ajungeti la Turis, actualul Turnu Magurele, puteti sa va opriti ca sa admirati confluenta Oltului cu Dunarea, iar daca va aflati cumva la ora mesei, va recomand sa incercati o minunata saramura de crap sau un peste prajit la restaurantul din portul orasului Turnu Magurele. Aici veti mai gasi si o frumoasa plaja cu baldachine si o terasa cu priveliste spre orasul bulgaresc Nicopole.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Turnu Magurele (1)

Turnu Magurele (2)

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…