IN VIZITA LA PALATUL PATRIARHIEI SAU FOSTUL PALAT AL CAMEREI DEPUTATILOR

Dealul Mitropoliei este un loc foarte important pentru istoria Romaniei, dar din cate am vazut si inteles este vizitat pentru istoria sa mai mult de turistii straini. In acest loc a ridicat domnitorul Constantin Serban la mijlocul anilor 1600 o frumoasa biserica ce avea sa devina ulterior sediul patriarhiei. Langa biserica a fost construita o cladirea ce a gazduit sediul Adunarii Deputatilor si momentul istoric al alegerii lui Alexandru Ioan Cuza domnitor si in Tara Romaneasca, apoi a sedintelor executive ale Partidului Comunist Roman si din nou pentru scurt timp sediul Camerei Deputatilor.

obiective turistice Bucuresti, Romania, Patriarhie, Palatul Patriarhiei, Cuza, Radu Serban

Inainte sa ajung la aleea ce urca spre Dealul Patriarhiei am dat de statuia lui Barbu Catargiu, primul ministru al lui Alexandru Ioan Cuza, omul politic si ziaristul care spunea “totul pentru patrie, nimic pentru noi”, asasinat putin mai sus, sub clopotnita ridicata de Constantin Brancoveanu.

Apoi am intalnit crucea lui Papa Brancoveanu, tatal lui Constantin Brancoveanu omorat aici in Rascoala Seimenilor, apoi statuia domnitorului Constantin Serban si a lui Alexandru Ioan Cuza, iar pe stanga mai multe case cu arhitectura interesanta, printre care si casa lui Constantin Costa Foru, militant pentru drepturile omului si unul dintre sustinatorii Organizatiei Cercetasii Romaniei, infiintata la noi la inceputul anilor 1900 si despre care am aflat mai multe la Muzeul Orasului Sinaia.

BISERICA PATRIARHIEI a fost ridicata de Constantin Serban Voda in urma bataliei victorioase impotriva seimenilor, oastea de mercenari sarbi infiintata de Matei Basarab pe care acum Constantin Serban voia sa o desfiinteze. La forma mi se pare ca seamana cu Biserica Gheorghe Nou, ctitoria si locul de ingropaciune a lui Constantin Brancoveanu, situata foarte aproape pe blvd. I.C Bratianu. Mi-au atras atentia la aceasta biserica ornamentele de sticla, asemanatoare cu cele vazute la Manastirea Cotmeana si Manastirea Cornetu de pe Valea Oltului, ancadramentele ferestrelor realizate din piatra cioplita, seria de imagini cu sfinti romani amplasata in firidele exterioare ale pridvorului: Sfantul Sava de Buzau, Sfanta Filofteia pe care am tot gasit-o pictata in costum traditional in bisericile patriei, Sfantul Ioan Casian al Dobrogei, s.a.m.d.

In pridvor se pastreaza cea mai veche pictura a bisericii, chiar deasupra usii de la intrare, in imaginea Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

La interior biserica a fost pictata pe timpul domnitorului Radu Leon, numit si Radu negustorul de scoici, cel care a ridicat si Biserica SLOBOZIA aflata foarte aproape, o alta ctitorie a domnitorului refacuta de Nasturel Herescu, cel pe care l-am intalnit la biserica si Palatul de la Herasti.

Biserica Patriarhala a fost repictata apoi de Dimitrie Belizarie in anii ’30, in stil bizantin.

La interior credinciosii pot sa gaseasca moastele Sf. Dimitrie cel nou, pe care l-am vizitat la manastirea rupestra Basarabovo din Bulgaria si care a fost scos de preotime si plimbat pe strazi in timpul Marelui Incendiu din Bucuresti de la jumatatea nilor 1800.

In curte am gasit un ansamblu interesant de cruci vechi sculptate in piatra. Una din anii 1500 adusa din Arges si celelalte doua din anii 1600. Cruci asemanatoare am intalnit la Campulung Muscel, supranumit orasul crucilor, in judetul Buzau, megalitica de la Cornatel, Crucea Manafului din zona Dealu Mare, la Curtea de Arges sau Crucea Mitropolitului Neofit din Piata Universitatii.

PALATUL PATRIARHIEI a fost construita de Statul Roman la inceputul anilor 1900 dupa planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, cel care a ridicat si Centrul Militar National si este alaturi de Moscheea Carol din Constanta una dintre primele cladiri din beton armat realizate in Romania. Se poate vizita gratuit de luni pana vineri intre orele 9-16.

RESEDINTA PATRIARHALA impresioneaza si ea prin arhitectura, avand incastrata in ansamblul ei si o biserica, un paraclis care ii da o infatisare cu totul aparte.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Merita cu siguranta sa ajungeti aici, dar nu intr-o zi de sarbatoare religioasa, iar pentru dimensiunea ansamblului si importanta bisericii nu am inclus acest monument in turul celor mai importante biserici din Bucuresti, asa cum am facut si in cazul bisericilor lui Constantin Brancoveanu si a lui Mihai Viteazul, ci i-am dedicate un articol special.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne bucuram de arhitecturi unice si vechi opere de arta, descoperindu-ne totodata istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

Related Post

5 gânduri despre „IN VIZITA LA PALATUL PATRIARHIEI SAU FOSTUL PALAT AL CAMEREI DEPUTATILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + six =