CASTELUL KAROLYI, ARDUD SI POROLISSUM

Din ClujOradea sau din Baia Mare, atunci cand vizitati bogatiile Maramuresului, va recomand sa faceti si o mica excursie in orasul Carei, cu al sau fermecator Castel Karolyi, apoi sa treceti pe la mai putin cunoscuta Cetate Ardud si in final pe la Porolissum, cel mai bine pastrat castru roman de pe teritoriul Romaniei.

Cluj Napoca, Carei, Ardud, Porolissum

Am ramas impresionat de frumusetea orasului Carei, necunoscand prea multe lucruri despre el si neavand asteptari prea mari inainte de vizitare. Am aflat cu aceasta ocazie faptul ca in secolele 18 aici s-au ars pe rug ultimele vrajitoare si ca, de istoria orasului e legata si viata poetului maghiar si revolutionar pasoptist, Petofi Sandor. Principalele locuri de interes turistic despre care voi vorbi mai jos, le gasiti grupate in acelasi loc, in centrul orasului.

Istoria CASTELULUI KAROLYI DIN CAREI incepe in jurul anilor 1400, iar actuala constructie dateaza din jurul anilor 1700, cu o restaurare masiva la sfarsitul anilor 1800.

Castelul, aflat in mijlocul unui parc dendrologic, este foarte frumos renovat si este comparabil dupa mine cu Palatul Regal din Cotroceni.

Mi-au ramas in minte sala mare, cu impozantele sale scari de lemn, pardoseala ceramica cu model floral, barnele pictate ale plafonului, vasta biblioteca, frumoasele seminee si vitraliile cu simboluri unitariene.

Update nov 2018: In acest castel a filmat Netflix filmul “The Princess Switch”. A fost interesant sa revad castelul in secventele din acest film.

 

MONUMENTUL OSTASULUI ROMAN, care este peste drum de Castelul Karolyi, a fost ridicat in jurul anilor 1960 in cinstea ostasilor romani cazuti in luptele de eliberare a patriei.

Cum am vazut principalul simbol al monumentului, capul ostasului roman acoperit cu o casca de razboi, mi-am amintit imediat ca l-am mai vazut in cartile de istorie si in timbrele pe care le colectionez de mic.

Monumentul Ostasului roman Carei, Obiective turistice in judetul Satu Mare

Dupa ce am mai dat o tura de centru si ne-am odihnit la o cafenea, am plecat mai departe spre ARDUD, in prezent unul dintre cele mai mici orase din Romania, despre a carui existenta marturisesc ca nici nu stiam.

Ardud-ul gazduieste o cetate construita in jurul anilor 1400 de catre voievodul Transilvaniei de la acea vreme, Bartolomeu Dragffy. Numele acestuia era maghiarizat, conform obisnuintei maghiare si avea sens de fiul lui Dragos, voievodul apartinand vechii familii voivodale romanesti din Maramures, Dragosestii. Asa a fost si in cazul Candestilor de la Castelul Colti din Hunedoara, ajunsi Kendeffy, a familiei Banffy, si asa mai departe.

Pe locul acestei fortarete familia Karolyi a construit mai tarziu, in jurul anilor 1600, un castel. Din acesta, se mai pastreaza in prezent doar doua turnuri masive, dar care sunt frumos renovate.

 

De multa vreme tineam sa ajung si la POROLISSUM, oras-ul roman din Dacia, care a strajuit granita nordica a Imperiului.

In prezent este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate situri arheologice romane si unul dintre singurele situri de pe actualul teritoriu al tarii in care a fost construit si un amfiteatru.

Privelistea pe care o ai din Porolissum asupra inaltimilor inconjuratoare, mi se pare a fi mult mai frumoasa decat cea de la Sarmisegetusa, avand o deschidere vizuala mult mai ampla.

Castrul Roman Porolissum

Cu ocazia vizitarii lui va recomand sa vizitati si Muzeul de Arheologie din Zalau, unde sunt expuse artefactele gasite la Porolissum, precum si cele de la cetatea dacica de pe inaltimea alaturata.

Muzeul din Zalau este unul dintre cele mai bine organizate si intretinute muzee din Romania, avand multe reconstituiri si reprezentari ale vietii dace si romane, realizate dupa cate am inteles de aceeasi societate care a renovat foarte bine si Muzeul Antipa din Bucuresti.

Castelul Karolyi din Carei, cel din Ardud dar si castrele romane de la Porolissum si Buciumi sunt cateva exemple din Romania care dovedesc ca se pot renova vestigiile nationale pe fonduri europene, dar, doar atunci cand eforturile sunt gestionate de oameni seriosi….Probabil ca in ecuatie a contribuit si faptul ca Ministerul Culturii a fost atribuit cativa ani formatiunii politice maghiare, care a inteles cat de importanta este cultura pentru un popor…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Va doresc calatorie placuta si sa faceti cat mai multe poze!

Related Post

9 gânduri despre „CASTELUL KAROLYI, ARDUD SI POROLISSUM

  1. Pingback: DIN ALBA IULIA LA SATUL RAMETEA, CETATEA TRASCAULUI SI CHEILE TURZII - TARA DACILOR
  2. Pingback: MIERCUREA CIUC, ODORHEIU SECUIESC SI SITUL UNESCO DIRJIU - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ seventeen = 26